2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kāds laiks gaidāms oktobrī - Veļu, Zemliku un Lietus mēnesī. Laika vērotāja prognozes

Kāds laiks gaidāms oktobrī - Veļu, Zemliku un Lietus mēnesī. Laika vērotāja prognozes

Oktobris ir lietus un rudens mēnesis. Ticējums saka, ja oktobris skaidrs, sauss, tad būs vējaina ziema. Ja oktobrī vēl siltas dienas, tad būs silti Ziemassvētki. Ja Zemliku mēnesī daudz miglas – ziema būs sniegaina. Jauks oktobris paredz agru un skaistu pavasari. Ja oktobris sākas ar siltu laiku, tad ar aukstu aiziet, un ja ar aukstu ienāk, tad ar siltu iziet, tā savā blogā raksta laika un dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Atbilstoši tautas vērojumiem par laika apstākļiem augusta un septembra nozīmīgajās dienās, tad oktobrim jābūt ar ļoti mainīgiem laika apstākļiem.

Mēneša pirmajā pusē, pārsvarā līdz Vecmiķelim (12. oktobris), saulainas dienas mīsies ar mākoņainām. Temperatūra šajā laikā svārstīsies no plus 10 līdz plus 15 grādiem dienā un no plus 1 līdz plus 8 grādiem naktīs. Skaidrajās bezvēja naktīs daudzviet iespējama salna. Nokrišņi īslaicīgi.

Veļu mēneša vidū, it īpaši pēc 14. oktobra, laika apstākļi var būt strauji mainīgi. Šajā laikā vairāk vējainu dienu un nokrišņu. Lietus, dažviet reizēm arī krusa. Temperatūra dienas laikā mainīsies plus 5, plus 12 grādu robežās. Naktis dzestras.

Oktobra otrajā pusē bieži mākoņains un temperatūra dienas laikā no plus 5 līdz plus 12 grādiem. Naktis vēsas. Nokrišņi īslaicīgi. Pārsvarā lietus, bet lietum var pievienoties krusa un sniega graudi. Mēneša beigās kļūs aukstāks un temperatūra dienas laikā vairs nepārsniegs plus 8, plus 10 grādu robežu. Naktīs jau daudzviet sals un temperatūra var pazemināties līdz mīnus 3, mīnus 5 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi, bet lietum var pievienoties arī slapjš sniegs. Līdzīgi laika apstākļi saglabāsies arī novembra sākumā, līdz Mārtiņiem (10. novembris). Tad arī Mārtiņš atvērs durvis ziemai, kura novembra otrajā pusē Austrumlatvijā atnāks uz palikšanu, vismaz līdz Ziemassvētkiem...

Oktobris ir rudens vēju laiks. Pagājušais mēreni siltais augusts nenorāda uz vētrainu Lietus mēnesi, bet jāņem vērā, ka strauji mainīgie laika apstākļi rudenī var sagādāt ne vienu vien vējainu pārsteigumu.

Kopumā oktobris rādās būt ne siltāks un arī ne aukstāks par vidējo. Nokrišņi tuvu normai.

Laika zīmes. Oktobris (Veļu, Zemliku, Lietus mēnesis)

Oktobris ir Veļu mēnesis un ar Miķeļiem (29. septembris), dažviet 9 dienas pirms Miķeļiem, sākas Garu laiks. Laiks, kad senči aicināja viesos savu mirušo tuvinieku garus, pamieloja tos un tad laipni aizraidīja atkal projām. Virszemē veļi nereti izkāpa naktīs, bet miglainā laikā arī dienās. Veļiem domātos ēdienus un dzērienus noliek pirtī, rijā, zem ozola vai liepas. Dažviet veļus mielo Veļu laika pirmdienas vakaros, citur - Piektvakaros (ceturtdienas vakaros).

Ticējumi. Ja Veļu laikā pērkons - ziemā būs maz sniega. Ja ozoliem un bērziem nokrīt visas lapas - būs viegla ziema, ja nenokrīt - būs barga ziema. Ja oktobrī vēl daudz lapseņu – būs gara ziema. Ja veļu laikā katru nakti salna, tad gaidāms vēls pavasaris.

1. oktobrī ir viena no Rudens (Mazajām) Mārām jeb Lapkritis. Tas ir laiks, kad dzērves dodas uz siltajām zemēm. Ievāc mežrožu augļus. Ticējums saka, ka šajā dienā meitas nākušas iekšā gulēt un likušas cerību pie malas, ka vēl varētu brūtgānu iegūt.

Ticējumi. Kāds laiks Mazajā Mārā, tāds rudenī. Ja labi aug atāls, ziema būs sniegaina. Ja lido dzērves, pēc divām nedēļām būs sals. Ja nelido, tad līdz 2. novembrim būs bez sala un ziema vēla.

8. oktobrī jāvēro laiks. Ja šajā dienā pirmais sniegs, tad ziema sāksies 21. novembrī. Ja jauks laiks, tad tāds būs turpmākās trīs nedēļas. Ja vējš no ziemeļiem – auksta ziema. Ja no dienvidiem - maiga, bet ja no rietumiem – sniegaina.

12. oktobrī Vecmiķelis. Šajā dienā daudzviet Vecmiķeļa tirgi.

Ticējumi. Ja šajā dienā uzkrīt sniegs, tad līdz ziemai vēl septiņas nedēļas. Ja dzērves aizlidojušas - būs agra un auksta ziema.

14. oktobrī Vecais lapkritis. Kāds Vecais lapkritis, tāda ziema.

Ticējumi. Ja bērzs bez lapām, būs maiga ziema. Ja lapu vēl daudz, būs slikta ziema.

15. oktobrī ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā un turpmākajās trīs dienās vēroja vēju virzienus. Tie iezīmēja rudens valdošos vējus.

Ticējumi. Ja šajās dienās gulbji iet prom vakarā – būs agrs rudens; ja rīta pusē – būs vēls rudens. Ja vējš no austrumiem, būs auksta ziema.

28. oktobrī Simjūdis. Daudzviet tā ir galvenā un arī pēdējā Veļu laika diena. Šajā dienā aicināja un mieloja veļus. Dzīvie cits pie cita neciemojās. Ja kāds viesis tomēr ieradās, viņu nemieloja. Simjūdā ēdienu nevāra. Simjūdā saimnieks pirmais lauž maizi, lej ēdienu un tur lūgšanu. Dažos novados šai dienā kaut ko cepa un vārīja no itin visas rudens ražas, papriekš pamielojot Laimas māti, bet pēc tam mielojās paši.

Ticējumi. Ja šajās dienā migla līst kā aukstas asaras, tad ziema ies pēc vasaras, tas ir, kāda vasara, tāda ziema.

Foto: Jēkabpils.lv

Atstājiet komentāru