2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils novada Rites un Sēlpils pagastos mežacūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris

Jēkabpils novada Rites un Sēlpils pagastos mežacūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pagājušajā nedēļā konstatējuši 16 Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā Latvijā, liecina PVD publiskotā informācija.

Saslimšana pagājušās darba nedēļas laikā konstatēta trim mežacūkām Cēsu novada Raiskuma pagastā, ka arī trim mežacūkām Ludzas novadā - divām Salnavas pagastā un vienai Melnavas pagastā.

Tāpat ĀCM pagājušajā nedēļā konstatēts divām mežacūkām Kuldīgas novada Vārmes pagastā, Rēzeknes novada Griškānu pagastā, Tukuma novada Slampes pagastā un divām Jēkabpils novadā - pa vienai Rites un Sēlpils pagastos.

Līdztekus saslimšana konstatēta vienai mežacūkai Augšdaugavas novada Ambeļu pagastā un Balvu novada Lazdukalna pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā Latvijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 278 mežacūkām 25 novada 99 pagastos un vienā pilsētā.

Ju vēstīts, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Atstājiet komentāru