2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jaunākās prognozes: Gaidāmi balti un pēdējā desmitgadē aukstākie Ziemassvētki

Jaunākās prognozes: Gaidāmi balti un pēdējā desmitgadē aukstākie Ziemassvētki

Latvijai tuvojas jauns aukstuma vilnis. Jau pirmdien, 20. decembrī, gaisa temperatūra visā valstī noslīdēs zem nulles.

Pašreizējās prognozes pieļauj, ka aukstuma vilnis var saglabāties līdz pat gada nogalei, taču ne visu laiku valdīs bargs sals. Būs arī pa kādai siltākai dienai, kad temperatūra būs tuvu nullei, bet atkusnis gan diez vai iestāsies, un tad atkal sekos sala pastiprināšanās.

Tas, cik zemu temperatūra noslīdēs pašos aukstākajos mirkļos, atkarīgs no lokāliem apstākļiem. Ja būs vairāk mākoņu, tad temperatūra var nebūt zemāka par -20 grādiem, bet skaidru debesu gadījumā nav izslēgts, ka vietām var būt pat -30 grādu sals.

Līdz ar to šogad Latvijā Ziemassvētki būs balti, turklāt pastāv gana augsta iespēja, ka tie būs vieni no aukstākajiem pēdējās desmitgadēs.

Šis decembris jau ir kļuvis par aukstāko pēdējo deviņu gadu laikā, bet ja piepildīsies prognozes par garu un pamatīgu aukstuma vilni, tas var kļūt par aukstāko šajā gadsimtā.

Bažas gan rada augstās enerģijas cenas, kas pastiprinoties salam un pieaugot pieprasījumam pēc enerģijas, var kāpt vēl augstāk. Turklāt aukstuma vilnis ap Ziemassvētkiem pārņems lielu daļu Eiropas.

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru