2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Daugavā pie Pļaviņām un lejpus Jēkabpils izveidojušies ledus sastrēgumi

Daugavā pie Pļaviņām un lejpus Jēkabpils izveidojušies ledus sastrēgumi

Vairākās Latvijas upēs un to posmos joprojām ir spēkā dzeltenā līmeņa brīdinājumi par paaugstinātu ūdens līmeni, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) publiskotā informācija.

Tostarp Daugavā pie Pļaviņām un lejpus Jēkabpils izveidojušies ledus sastrēgumi. Ledus sastrēgums novērojams arī lejpus Zeļķu stacijai, savukārt pie Jēkabpils izveidojušies ledus krautņi.

LVĢMC publiskotā informācija arī liecina, ka šodien, 25.decembrī, no ledus brīvajos upju posmos veidojas ledus. Pie Jēkabpils joprojām ir paaugstināts ūdens līmenis, bet tas pakāpeniski pazeminās. Ūdens līmenis turpinās paaugstināties augšpus sastrēgumiem.

Kā norāda LVĢMC, 25.decembrī plkst.9 novērojumu stacijā Jēkabpilī ūdens līmenis bija 79,75 metri (m) Latvijas normālā augstuma sistēmā (LAS) jeb 5,06 m virs stacijas "0" atzīmes. Pie Zeļķiem ūdens līmenis bija 73,37 m LAS jeb 4,01 m virs stacijas "0" atzīmes, bet pie Pļaviņām - 70,95 m LAS jeb 8,71 m virs stacijas "0" atzīmes.

Jēkabpils novada Vides un civilās aizsardzības nodaļas vadītājs Ilmārs Luksts informē, ka pirms svētkiem ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija paaugstinājies līdz 5.87 m atzīmei, bet25.decembra pēcpusdienā nokrities līdz 4.89m atzīmei.

LVĢMC prognozē, ka, pastiprinoties salam, gaidāma jaunu vižņu veidošanās, kas var izraisīt ūdens līmeņa paaugstināšanos.

Atstājiet komentāru