2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Dzeltenais brīdinājums; daļā Latvijas iespējami plūdi

Dzeltenais brīdinājums; daļā Latvijas iespējami plūdi

Latvijas rietumu un centrālās daļas upēm spēkā dzeltenā līmeņa brīdinājums par ūdens līmeņa paaugstināšanos.

Latvijas rietumu un centrālās daļas upēm spēkā dzeltenā līmeņa brīdinājums par ūdens līmeņa paaugstināšanos. Iespējama palieņu un zemāko vietu applūšana, brīdina “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs".

Brīdinājums būs spēkā vismaz līdz 4.janvārim. Tajā teikts, ka, turpinoties ūdens līmeņa kāpumam, sāks applūst upju palienes un zemākās vietas. Augšpus esošiem ledus sastrēgumiem ūdens līmeņa kāpums būs straujāks.

Atkušņa ietekmē lielā daļā upju, īpaši Kurzemē, sāk paaugstināties ūdens līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Straujākais ūdens līmeņa kāpums - par 39 centimetriem - aizvadītajā diennaktī reģistrēts Durbē pie Cīravas.

Dažos upju posmos ūdens līmenis būtiski pazeminājies, tai skaitā par 45 centimetriem Amatā pie Melturiem un par 42 centimetriem Ošā pie Kūleniekiem. Tas, visticamāk, skaidrojams ar ledus sastrēgumiem.

Tuvākajā naktī gaidāms sals, pēc tam atgriezīsies atkusnis, daudz snigs un līs. Siltāks laiks un straujāks ūdens līmeņa kāpums gaidāms Kurzemē un Zemgalē. Daugavā pie Jēkabpils patlaban ūdens līmenis ir nedaudz virs pieciem metriem virs noteiktās atzīmes. 

Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis rietumu un centrālās daļas upēs paaugstinājās. Austrumu daļas upēs ūdens līmenis svārstījās. 

Daugavā Piedrujas-Vaikuļānu posmā ūdens līmenis paaugstinājās par 9...25 cm, bet Jersikas-Zeļķu posmā pazeminājās par 4...9 cm. Gaujā ūdens līmenis paaugstinājās, izņemot pie Valmieras, kur ūdens līmenis pazeminājās par 15 cm. Salacā un tās baseina upēs ūdens līmenis pazeminājās. Lielupē posmā Mežotne-Sloka ūdens līmenis paaugstinājās par 9...27 cm, citās Zemgales upēs ūdens līmenis svārstījās ar tendenci paaugstināties. Kurzemes upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 2...39 cm. 

Daugavā no augšteces līdz Polockai izveidojusies nepilna ledus sega vai ledus sega, posmā Verhņedvinska - Krāslava gar krastiem vietām ir piesalas un upē iet vižņi. Daugavā Daugavpils-Pļaviņu posmā ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem. Vietām zem ledus sadzīti vižņi un izveidojušies ledus. Gaujas un Salacas baseina upēs izveidojusies ledus sega ar lāsmeņiem vai nepilna ledus sega. Lielupē ledus sega ar torosiem, atsevišķos posmos ar lāsmeņiem, atsevišķos posmos uz ledus krājas ūdens. Lielupē ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem, vietām gar krastiem sadzīti ledus krautņi, Lielupes baseina upēs gar krastiem piesalas. Kurzemes upēs pārsvarā gar krastiem piesalas vai upes brīvas no ledus, taču Abavā un Imulā vietām ledus sega ar lāsmeņiem. 

Ledus segas biezums upēs ir ļoti nevienmērīgs. Upes krastos ledus var būt vairākās kārtās, vidū plānāks. Ledu lielākoties klāj sniegs, tas kavē ledus segas biezuma pieaugumu un traucē vizuāli izvērtēt ledus segas bīstamību.

Atkušņa ietekmē ledus veidošanās ūdenstilpēs apstāsies, uz ledus parādīsies ūdens, palielināsies lāsmeņu platība, saplaks sniega sega. Sāks palielināties notece, un paaugstināsies ūdens līmenis.

Patlaban nav spēkā neviens brīdinājums par augstu ūdens līmeni.

Ledus biezums upēs ir ļoti nevienmērīgs. Upes krastos ledus var būt vairākās kārtās, vidū - plānāks. Kāpt uz ledus ir bīstami.

Atstājiet komentāru