2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Kāds laiks gaidāms janvārī - Ziemas un Jaungada mēnesī? Laika vērotāja prognoze

Kāds laiks gaidāms janvārī - Ziemas un Jaungada mēnesī? Laika vērotāja prognoze

Jaungada diena (1. janvāris) austrumu pierobežā (Viļakas novads) bija ar strauji mainīgiem laika apstākļiem. Jaungada naktī atkusnis, dienas pirmajā pusē stipra snigšana, tad spēja vēja virziena maiņa no dienvidrieteņa uz ziemeļrieteni un temperatūras kritums no plus 2 grādiem rīta pusē līdz mīnus 10 vakarā. Šādas krasas laika apstākļu svārstības janvāra pirmajā dienā, kā arī laika apstākļi 1., 14., 26. decembrī un nozīmīgajās rudens un Ziemas saulgriežu Vēja dienās norāda uz to, ka ziemas valdnieks janvāris būs ar strauji mainīgiem laika apstākļiem, tā savā blogā prognozē laika vērotājs Vilis Bukšs.

Janvāra pirmajā pusē, laikā līdz vecajam jaungadam (14. janvāris), laika apstākļi svārstīgi. Dienas ar nelielu līdz mērenu salu mīsies ar īslaicīgiem atkušņiem un otrādi. Nokrišņi pārsvarā īslaicīgi un šajā laikā sniegs, slapjš sniegs, atkala un tuvāk jūrai arī lietus. Temperatūra no mīnus 15 grādiem dažās naktīs līdz plus 5 grādiem dienās ar atkusni. Ceļi slideni.

Mēneša otrajā pusē, pilnmēness laikā (18. janvāris – 25. janvāris), debesīm skaidrojoties dažās naktīs temperatūra var pazemināties līdz mīnus 18, 23 grādu atzīmei. Tas nebūs ilgi, jo atkal atkusnis, dažādi nokrišņi, ceļi slideni. Arī vēlāk laika apstākļi mainīgi, kad īslaicīgam neliela sala (mīnus 14 grādi) sprīdim sekos īslaicīgs atkusnis un lietus, austrumos slapjš sniegs, sniegs. Janvāra beigās un tālāk līdz Sveču dienai (2. februāris) pārsvarā neliels sals, daudzviet īslaicīgi snigs un pastiprinoties vējam puteņos.

Caurmērā janvāris būs drusciņ siltāks kā parasti. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet kopumā tuvu vidējam.

Lai arī tālāk sekojošā februāra otrajā pusē jau vēsmos pēc agra pavasara, puteņu mēnesis februāris rādās vēl būt salīdzinoši ziemīgs. Par īstu pavasari varēsim priecāties tikai laikā pēc Lieldienām (17. aprīlis). Līdz tam daudzi ziemas mīļotāji varēs atēsties gan sniedziņu gan atkosties ar saliņu...

Laika zīmes. Janvāris. (Ziemas, Jaungada mēnesis)

1. janvāris - Jaungada diena. Tā ir viena no Čigānu (budēļu) dienām un diena, kad Ādams un Ieva izdzīti no Paradīzes.

Ticējumi. Ja Jaungada naktī nāk sniegs – ziemā būs daudz sniega. Ja Jaungada diena saulaina, būs slikts gads. Ja Jaungadā vējš pūš – būs daudz riekstu. Ja Jaungada naktī daudz zvaigžņu – būs bagāts meža ogu gads.

Sīmanis ir 5. janvārī.

Ticējumi. Ja Sīmanī atkusnis, Bastjānī (Bašķī) (19. vai 20. janvārī) salst un otrādi.

6. janvāris ir Zvaigznes diena jeb Triju kungu diena. Tā ir viena no Kristainēm. Tālāk sekojošās dienas veltītas Trīs kungiem. 7. janvāris – Melhioram. 8. janvāris – Baltazaram un 9. janvāris – Kasparam.

Ticējumi. Ja zvaigznes dienas naktī debesis nosētas zvaigznēm, tad būs daudz ogu un būs labs siena
laiks. Ja Treju kungu dienas naktī daudz zvaigžņu – labi padosies aitas. Ja Zvaigznes dienas vakarā ābeles krata – tās atnes daudz ābolu.

7. janvārī saskaņā ar Jūlija kalendāru Ziemassvētkus svin pareizticīgo pasaule.

Ticējumi. Ja pareizticīgo Ziemassvētkos atkusnis, tad pavasaris būs agrs un silts, bet rudens auksts. Ja sniegputenis, būs labs bišu spiets. Ja pēc 7. janvāra maz nokrišņu, tad to būs maz arī pēc 12. jūlija. Ja daudz, tad daudz to arī siena laikā.

14. janvāris ir Vecā Jaunā gada diena.

Ticējumi. Ja Vecā Jaunā gada vakars vējains, tad vasara būs vētraina.

Ja līdz Vecajam Jaunajam gadam bija sals, tad pēc tam būs puteņi, atkušņi un otrādi.

17. janvārī Teņa diena. Tā ir Sieviešu svētdiena un viena no Zirgu dienām. Tāpat šī diena veltīta cūku saimei. Šajā dienā nedrīkst bārties, lai cūkas neslimotu.

Ticējumi. Ja Teņa dienā migla, tad pavasarī būs plūdi. Ja Teņa dienā saulīte uzspīd tik ilgi, lai saimniece var pusdienas pasniegt, tad vasarā būs labs siena laiks. Ja Teņa dienā salst, tad Ģērdacī (Ģertrūdes dienā, 17. martā) būs silts, pavasarīgs laiks.

Bašķis (Bastjānis) 20. janvārī. Svētki visiem mājas kustoņiem, bet visvairāk govīm. Lopi jākopj un jābaro sevišķi labi. Zirgus nedrīkst nodarbināt, tiem jādod atpūta.

Ticējumi. Bašķu dienā jāvēro debesis. Ja zvaigžņota nakts – būs vēls pavasaris. Ja Bašķu dienas rītā salst deguns – būs karsta vasara.

23. janvārī Grieta. Diena atbilst Dārtas dienai 6. februārī.

Ticējumi. Ja šajā dienā augstas kupenas – vasarā tikpat augsta būs labība. Ja nav sniega – būs trūcīga siena raža.

31. janvāris - Tekla. Zīmīga diena, kas mūsdienās daudzviet aizmirsta. Tekla ir Taņa (Teņa) vecākā māsa un viņas aizbildniecībā mājputni. Ja Tenī Sieviešu svētdiena, tad Teklā – Vīriešu svētdiena.

Ticējumi. Ja Teklā gailis dzied un kūts priekšā var padzerties, tad būs labs i siena, i olu laiks. Ja Teklā miglains - pavasarī būs lieli plūdi.

Atstājiet komentāru