2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Ūdeņu un Putnu mēnesī? Dabas vērotāja prognozes

Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Ūdeņu un Putnu mēnesī? Dabas vērotāja prognozes

Tautas gudrība saka, ja aprīlis sākas ar sniegu, tad beidzas ar zaļām lapiņām. Ja aprīlis bagāts ar ūdeni, tad rudens ar alu. Ja aprīlis mitrs, tad laba sēņu vasara. Ja aprīlī pērkona negaiss, tad silta vasara un daudz riekstu. Ja aprīlis slapjš, tad sauss jūnijs, tā savā blogā raksta dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Gājputni, kas šogad Latvijas rietumos pamazām sāka atgriezties februāra otrajā pusē, šobrīd vienmērīgi un nesteidzoties turpina virzīties uz ziemeļaustrumiem. Tāpat arī māju strazdi un lauku cīruļi ar strauju masveidīgu atgriešanos nesteidzas. Tas norāda uz to, ka pavasaris, lai arī agri sācies, bet lēni un vienmērīgi turpināsies arī aprīlī. Cīruļi Latvijas austrumos atgriezās augošā mēnesī, un tas norāda uz garu pavasari.

Aprīļa pirmajā pusē laikapstākļi mainīgi. Laikā līdz 10. aprīlim vairāk dienu ar mākoņiem, dažāda veida nokrišņiem (lietus, sniega graudi, krusa) un nelielu salu naktīs. Temperatūra šajās dienās no plus 3 līdz plus 8 grādiem. Naktīs no 0 līdz mīnus 7 grādiem. Vēlāk, Lieldienu nedēļā, no 10. līdz 17. aprīlim, vairāk saulainu dienu, mazāk nokrišņu un temperatūra dienas laikā var paaugstināties līdz plus 15 grādiem.

Lieldienās (17., 18. aprīlis) un laikā līdz Jurģim (23. aprīlis) lielākoties sauss, viegli mākoņains un salīdzinoši silts. Temperatūra dienas laikā var paaugstināties līdz plus 18 grādiem un arī naktis siltas. Vēlāk ar mainīgiem laika apstākļiem, kad saulainas dienas mīsies ar mākoņainām, kas atnesīs nelielus, īslaicīgus nokrišņus, tostarp slapju sniegu un krusu. Temperatūra dienas laikā plus 5, plus 10 grādi. Naktīs plus 2, mīnus 3 grādi.

Mēneša beigās silts un dažviet līdz plus 15, 18 grādiem. Arī naktis siltas. Vairāk saules, nelieli nokrišņi un iespējami pirmie pērkona negaisi.

Kopumā aprīlis rādās būt tuvu vidējiem rādītājiem temperatūru un nokrišņu ziņā. Mērens un pārsvarā sauss. Vietām varētu būt siltāks un ar nokrišņiem bagātāks kā parasti.

Laika zīmes un ticējumi

Aprīlis ir pavasara otrais mēnesis, un tas ir laiks, kad laukus iekrāso māllēpes, bet mežmalas zilās, baltās un mēneša otrajā pusē arī dzeltenās vizbulītes. Putnu mēnesī turpinās gājputnu atgriešanās un mēneša beigās ierodas pirmās bezdelīgas, dzeguzes un lakstīgalas. Līdz ar kārklu un vītolu ziedēšanu bitēm sākas darba gads un zemniekam zemes darbu un agrās sējas laiks.

1. aprīlis ir Joka (Māņu) diena. Otra Māņu diena ir 14. aprīlī un trešā - 30. aprīlī. Ticējums saka, ka šajā dienā dzimis Jūdass un 1. aprīlis ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests. Ticējumi. Kāds 1. aprīlis, tāds 1. oktobris un otrādi. Ja šajā dienā ūdens burbuļodams iet, būs labs zāles gads, ja nē - slikts. Saulains 1. aprīlis sola labu linu ražu.

4. aprīlī ir Izidors. Svētais Izidors ir arāju patrons. Šajā dienā zemes darbos negāja. Ticējumi. Jāvēro saullēkts. Ja sarkans saullēkts, būs labs gads. Ja sniegs skudru pūznī nokusis, būs silta vasara.

7. aprīlī ir Vecā Pavasara Māra. Ja šajā dienā uz jumtiem vēl sniegs, tad mežmalās un grāvmalās tas būs arī Jegorā (6. maijā). Laba diena dziedinošu līdzekļu gatavošanai. Ticējumi. Ja nakts 7. aprīlī ir silta – būs jauks pavasaris. Ja 7. aprīlī debess bez mākoņiem un spilgta saule – būs vētraina vasara. Ja šajā dienā negaiss – būs silta vasara un laba riekstu raža. Ja slapja - būs laba sēņu vasara.

8. aprīlis ir viena no dienām, kad vēro dabu un laiku. Šajā dienā atgriežas ķīvītes un žagata izdēj pirmo olu. Upes pietūkst un sāk lauzt ledu. Ticējumi. Kāds laiks 8. aprīlī, tāds 8. oktobrī un otrādi.

Tipša diena ir 14. aprīlī, dažviet 15. aprīlī. Pirmā pavasara lauku darba diena. Sāk ziedēt māllēpes un sākas medņu riesta laiks. Ja pavasara ūdeņi šajā dienā tek lēni, būs grūts gads. Ja nakts skaidra un silta, būs silta un sausa vasara. Šogad 14. aprīlis ir arī Zaļā ceturtdiena. Ticējumu ļoti daudz. Galvenais, Zaļajā ceturtdienā nelauzt kociņus, jo tad viņiem tek asinis. Ja Zaļā ceturtdienā nolauž kociņus, tad būs slikta vasara.

17. aprīlis un 18. aprīlis - Lieldienas. Lieldienu rītā Saule danco, Zeme šūpojas, Ūdeņi dzied, un virmo Gaiss. Olas un šūpoles ir galvenie Lieldienu simboli. Lieldienu noslēpums ir Pavasara atmodā, ar visur valdošo auglību un Dzīvā mūžīgo Augšāmcelšanos. Ticējumi. Ja svētku rītā skatās caur zīda drāniņu, var ieraudzīt arī pašu Laimu.

19. aprīlis ir viena no Vēja dienām. Šajā dienā vai nu līst, vai skaidrs un saulains. Diena, kad mostas dievgotiņas (bizmārītes) un nātru raibeņi (šogad jau pamodušies martā). Ticējumi. Ja diena rāma un klusa, labāka būs agrā sēja. Ja stiprs vējš, tad lietus un krusa vasarā pļaus labību.

23. aprīlis – Jurģa jeb Ūsiņa diena. Zemnieka gada sākums. Viena no Zirgu dienām. Ar Jurģi saistīts rumulēšanās paradums – trokšņaina aplaistīšanās sākot jaunus darbus. Ticējumi. Kāds vējš uzvar Jurģu dienā – tāds pārsvarā visu gadu pūš. Ja silts, kluss vakars - būs karsta vasara.

25. aprīlī ir Markus diena. Šajā dienā zeme kūp. Nestrādāja, lai krusa nemaitātu tīrumus. Ja naktī salst un dienā snieg, tad vēl veselu mēnesi būs aukstums.

Avots: Viļa Bukša blogs
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru