2024.gada 19. marts

Jāzeps

Gaidāmais karstuma vilnis, visticamāk, būs garš un rekordiem bagāts

Gaidāmais karstuma vilnis, visticamāk, būs garš un rekordiem bagāts

Karstuma vilnis, kas Latvijā sāksies Jāņos, var turpināties vairāk nekā divas nedēļas, gaidāmi temperatūras rekordi, liecina jaunākās laika prognozes.

Jāņu dienā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +25..+28 grādiem, šīs nedēļas beigās - līdz +28..+31 grādam, savukārt karstākajās dienās nākamajā nedēļā temperatūra var sasniegt +29..+34 grādus. Piepildoties šai prognozei, tiks pārspēti daudzi maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Nedaudz zemāka gaisa temperatūra saglabāsies daļā piekrastes, vējam pūšot no jūras. Paredzams, ka valdošais būs lēns dienvidaustrumu vējš, līdz ar to mazāks karstums visbiežāk gaidāms Rīgas līča Kurzemes piekrastē.

Arī naktis kļūs ievērojami siltākas, dažkārt gaisa temperatūra vietām valstī visas nakts garumā saglabāsies virs +20 grādiem. Šādas naktis sinoptiķi dēvē par tropiskām.

Šīs nedēļas nogalē nav gaidāmi nokrišņi, sauli brīžiem aizsegs mākoņi. Nākamajā nedēļā dažkārt var izaugt negaisa mākoņi.

Pagājušajā gadā augstākā gaisa temperatūra, kas reģistrēta valsts novērojumu stacijās, bija +33,7 grādi 21.jūnijā un 16.jūlijā. 2021.gadā Latvijā gan jūnijs un jūlijs, gan arī vasara kopumā bija siltākā novērojumu vēsturē.

Jau ziņots, ka līdz ar karsta laika iestāšanos stratosfērā virs Latvijas samazināsies ozona daudzums - jau tā augstā ultravioletā radiācija kļūs vēl lielāka. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai vakarā.

Atstājiet komentāru