2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis paaugstinājies par metru. Vižņu blīvēšanās pie Pļaviņām (FOTO)

Visā Jēkabpils novada teritorijā Daugavas novērošanas staciju mērījumi rāda, ka upē, saistībā ar straujo atkusni un lietavām, ūdens līmenis ir cēlies par metro, informē Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes vadītājs Ilmārs Luksts.

Viņš stāsta, ka ledus stājas Pļaviņās nevis kā ierasts Krustpils pagasta Peņigās. Pļaviņās daļa upes esot brīva no ledus un tur ūdens tecējums turpinās. Daugavā novērojamas ūdens līmeņa svārstības, kuras izskaidrojamas ar to, ka ledus vietām sablīvējas un spiediena rezultātā ūdens tiek izspiests, tad sablīvējums izkustās un līmenis krīt. Ilmārs Luksts norāda, - galvenais, ka nav lielu ledus sadambējumu un ledus masa netraucēti plūst. 

Viņš prognozē, ka tuvākajās dienās ūdens līmeņa celšanās turpināsies. Sinoptiķi prognozē ārgaisa temperatūras pazmināšanos un vēsāka laika ietekmē ūdens līmeņa celšanās apstāsies un ūdens līmenis pazemināsies. Tomēr šonedēļ, neraugoties uz to, ka gaidāms sals, ūdens līmeņa celšanās turpināsies. Līdz kritiskām robežām ir tālu un uztraukumam nav pamata.

Runājot par novada mazajām upēm, Ilmārs Luksts sacīja, ka tajās ūdens līmeņa celšanās ir straujāka un var applūst zemākās vietas. Tāpēc iedzīvotāji, kuru teritorijas palos regulāri applūst aicināti vērot situāciju un pieskatīt savus īpašumus, lai vajadzības gadījumā varētu vērsties pēc palīdzības pašvaldībā. 

Savukārt prognozējot situāciju pavasarī, ja pēc šī atkušņa nāks sals un Daugava ar ledu un vižņiem aizsals vēlreiz, Ilmārs Luksts norādīja, ka “redzēs kurā vietā ledus sasals un apstāsies un tad domās modelēs, kas būs pavasarī. Kad vižņi sasalst ziemas vidū nav laba zīme.”

Kā ziņots, pēc pusnakts augstākā gaisa temperatūra bija +9,9 grādi Daugavpils un Jelgavas novērojumu stacijā, kā arī +10,0 grādi Bauskā. Tikpat augsta gaisa temperatūra 3.janvārī tika reģistrēta 1992.gadā Kolkā. Vietējais 3.janvāra siltuma rekords pārspēts vismaz 12 novērojumu stacijās.

Foto: Jēkabpils novads/Facebook

Komentāri (0-1/1)

  • Jautājums
    03.01.2023 18:18
    Dīvaini, vai attīstības nodaļas vadītājam būtu jāatbild par plūdu iespējamību?

Atstājiet komentāru