2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kāpj ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils, slēgti divi autoceļi Krustpils pagastā(PAPILDINĀTS)

Kāpj ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils, slēgti divi autoceļi Krustpils pagastā(PAPILDINĀTS)

(Precizēts viss teksts saskaņā ar jaunāko informāciju)

Pēdējā diennaktī Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis paaugstinājies par metru, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Otrdien plkst.12 ūdens līmenis Jēkabpilī bija 5,94 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes. Plūdi pilsētā iespējami, ūdens līmenim pārsniedzot septiņu metru robežu.

Pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis saglabājas augsts, tomēr pēdējā diennaktī tas nedaudz pazeminājies. Pie Pļaviņām turpinās ūdens līmeņa svārstības, bet upes augštecē situācija ir mierīga.

Saistībā ar straujo ūdens līmeņa kāpšanu Jēkabpils novada teritorijā, uz laiku slēgta kustība transportam uz pašvaldības autoceļa “Prižu Avēnija - Šaurītes” un “Dzeņi - Zeļķi”, Krustpils pagastā, Jēkabpils novadā. Satiksmes ierobežojumi tiks atcelti, tiklīdz kritīs ūdens līmenis un ceļš būs izmantojams satiksmes kustībai. 

“Prižu Avēnija - Šaurītes”, Krustpils pagastā, Jēkabpils novada posms no 2,800 km līdz 4,720 km. “Dzeņi - Zeļķi”, Krustpils pagastā, Jēkabpils novada posms no 0,000 km līdz ,950 km.

Hidrologi skaidro, ka pēc atkušņa uznākušais sals veicināja vižņu veidošanos un iešanu gandrīz visā Daugavas garumā. Brīvdienās ledus masas intensīvi blīvējās pie Pļaviņām, pakāpeniski aizpildot ūdenskrātuvi ar ledu un vižņiem. Turpinoties vižņu pieplūdei, sablīvējums kļuva garāks, un patlaban ledus sablīvējuma gals ir lejpus Jēkabpils, turpina nākt jauni vižņi, tādēļ ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils paaugstinās.

Gaidāms, ka pie Jēkabpils tiks pārsniegta ūdens līmeņa atzīme, kas atbilst ļoti augstam līmenim jeb oranžajam brīdinājumam. Līdz ar to Jēkabpils apkārtnē applūdīs plašākas teritorijas, pronozē hidrologi.

Ogres upes lejtecē ūdens līmenis pēdējā diennaktī nav būtiski mainījies. Lielā daļā upju ūdens līmenis krītas, dažos posmos tas kāpj ledus sablīvējumu dēļ.

Jau ziņots, ka visā valstī joprojām spēkā hidrologu izplatītais dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, bet pie Daugavas Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Hidrologu vērtējumā sarežģītākā situācija ir Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tās, kur lielu ledus sablīvējumu papildina jauni vižņi.

Ūdens līmenim Daugavā pie Jēkabpils iespējams sekot līdzi tiešsaistē: ŠEIT

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru