2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils novada pašvaldības klimata profils

Jēkabpils novada pašvaldības klimata profils

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) ir publicējis pašvaldību klimata profilus. Pašvaldību klimata profili ir klimatisko rādītāju informācija par katru Latvijas novadu un valstspilsētu, ar atsevišķu pašvaldību klimatiskajiem rādītājiem, balsoties uz meteoroloģisko novērojumu datiem un nākotnes klimatiskajiem modeļiem. Klimata profilos apkopoto informāciju pašvaldības varēs izmantot pašvaldību pielāgošanās stratēģiju izstrādē, kā arī, piemēram, civilās aizsardzības plānu aktualizēšanā.

Informācija par klimatiskajiem rādītājiem ir pieejama LVĢMC tīmekļvietnē. Kartē attēloti četru klimatisko indeksu riska klašu sadalījumi katrā Latvijas pašvaldībā (karstuma viļņu, aukstuma viļņu, sniega segas biezuma un stipru nokrišņu riska klases), izdalot katra riska ietekmi uz pašvaldību. Riska klašu aprēķinā izmantoti dati no klimatiskās references (1961.-1990. gads) un klimatiskās normas (1991.-2020. gads) perioda. Vidējās gaisa temperatūras un nokrišņu daudzuma aprēķinā izmantotas klimatiskās normas perioda dati.

Papildus tam, katras individuālās pašvaldības profilā ietverta izvērsta informācija par vidējo gaisa temperatūru, gada kopējo nokrišņu daudzumu, aizvadītā gada gaisa temperatūras novirzēm no normas, maksimālās un minimālās gaisa temperatūras ekstrēmiem, nokrišņu daudzumu aprakstu gan gadu griezumā, gan klimatiskās normas un references perioda kontekstā, kā arī atspoguļoti galvenie klimatu raksturojošie indeksi (sala dienu skaits, tropisko nakšu skaits, vidējais sniega segas biezums u.c.) un to prognozētās klimata izmaiņas līdz 21. gadsimta beigām. Kartē ir iespējams redzēt ne tikai izvēlētās pašvaldības indikatorus, bet arī veikt salīdzinājumu ar citām pašvaldībām.

Jēkabpils novads

Gaisa temperatūra

2021. gadā vidējā gaisa temperatūra Jēkabpils novadā bija +6,6 °C , šim gadam esot vienādam ar 1991.-2020. gada normu (+6,6 ºC).



Klimatiskās standarta normas periodā (1991.-2020. gads) Jēkabpils novadā vissiltākais mēnesis ir jūlijs, tā vidējā gaisa temperatūra ir +18,1 ºC. Savukārt visaukstākie gada mēneši ar vidējo gaisa temperatūru -4 ºC ir janvāris un februāris.

Visā novērojumu periodā visaugstākā reģistrētā gaisa temperatūra Jēkabpils novada novērojumu stacijā “Zīlāni” ir +34,7 ºC (novērota 2006. gada 9. jūlijā). Savukārt viszemākā gaisa temperatūra (-36,7 ºC) meteoroloģisko novērojumu stacijā “Zīlāni” reģistrēta 1956. gada 1. februārī, līdz ar to ekstremālo gaisa temperatūru amplitūda ir 71,4 ºC.

Nokrišņu daudzums

2021. gadā kopējais nokrišņu daudzums Jēkabpils novadā bija 646,9 mm, šim gadam esot 4% sausākam par 1991.-2020. gada normu (674,7 mm).



Jēkabpils novadā gada nokrišņu daudzums klimatiskās standarta normas periodā ir vidēji 674,7 mm. Mēnešu griezumā visvairāk nokrišņu ir jūlijā (77 mm), bet vismazāk – martā, kad kopējais nokrišņu daudzums sasniedz vidēji 36,8 mm.

Salīdzinot klimatisko standarta normu (1991.-2020. gads) ar klimatiskās references periodu (1961.-1990. gads), gada vidējā gaisa temperatūra Jēkabpils novadā paaugstinājusies par 1,2 ºC, bet nokrišņu daudzums palielinājies par 17 mm.



Prognozētās klimata pārmaiņas

Novērtēt klimata pārmaiņu ietekmi uz cilvēku un vidi palīdz nākotnes klimata pārmaiņu scenāriji, kas sniedz ieskatu, kā turpmāk var mainīties klimatiskie apstākļi. Pašvaldību apskatos izmantoti Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes piektajā novērtējuma ziņojumā izstrādātie siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijas scenāriji RCP 4.5 un RCP 8.5. Scenārijs RCP 4.5 ir SEG emisiju stabilizācijas scenārijs un raksturo vidējas klimata pārmaiņas, savukārt RCP 8.5 scenārijs ir augstu SEG emisiju scenārijs, kas raksturo nozīmīgas klimata pārmaiņas. Detalizētāks klimata pārmaiņu scenāriju apraksts ir pieejams LVĢMC ziņojumā "Klimata pārmaiņu scenāriji Latvijai".

Nākotnes prognozes liecina, ka gada vidējā gaisa temperatūra Jēkabpils novadā turpinās paaugstināties. Gadsimta beigās (2071.-2100. gads), atbilstoši vidēju klimata pārmaiņu scenārijam, gada vidējā gaisa temperatūra sasniegs +9 ºC, tas ir, būs par 2,4 ºC augstāka nekā 1991.-2020. gadu periodā. Savukārt nozīmīgu klimata pārmaiņu scenārija gadījumā gada vidējā gaisa temperatūra sasniegs +11 ºC, tas ir, būs par 4,4 ºC augstāka nekā mūsdienās.

Būtiski saruks sala dienu skaits - no vidēji 134 sala dienām 1991.-2020. gadu periodā līdz 91 dienai pie vidējām klimata pārmaiņām un līdz vidēji 62 dienām pie nozīmīgām klimata pārmaiņām 2071.-2100. gadu periodā.



Vasaras dienu skaits pieaugs - no vidēji 29 vasaras dienām 1991.-2020. gadu periodā līdz 56 dienām pie vidējām klimata pārmaiņām un līdz vidēji 77 dienām pie nozīmīgām klimata pārmaiņām 2071.-2100. gadu periodā.



Mūsdienās Jēkabpils novadā tropiskās naktis ir bijušas vien atsevišķos gados, vidēji esot mazāk nekā vienai tropiskajai naktij gadā. Pie vidējām klimata pārmaiņām gadsimta beigās prognozētas 2, savukārt pie nozīmīgām klimata pārmaiņām – vidēji 11 tropiskās naktis gadā.

Veģetācijas perioda ilgums no 195 dienām mūsdienās pieaugs līdz 218 vai 237 dienām gadsimta beigās, attiecīgi vidēju vai nozīmīgu klimata pārmaiņu gadījumā.

Jēkabpils novadā karstuma viļņu ilgums pēdējo 30 gadu laikā ir pieaudzis, savukārt aukstuma viļņu - sarucis. Prognozes līdz 21. gadsimta beigām liecina, ka abiem klimatiskajiem indeksiem tendences nemainīsies.




Tiek prognozēts, ka gada nokrišņu summa paaugstināsies, gadsimta beigās sasniedzot 717,5 mm (pieaugums par 42,8 mm) vai pat 730,1 mm (pieaugums par 55,4 mm), attiecīgi vidēju vai nozīmīgu klimata pārmaiņu gadījumā.

Tāpat pieaugs dienu skaits ar stipriem un ļoti stipriem nokrišņiem.



Ja vidējais sniega segas biezums klimatiskās normas periodā (1991.-2020.) ir 5,4 cm, tad līdz gadsimta beigām tas saruks līdz 3,4 cm vidēju klimata pārmaiņu gadījumā vai 1,8 cm nozīmīgu klimata pārmaiņu gadījumā.



Skaidrojumi

Sala dienas - diennaktis, kuru minimālā gaisa temperatūra ir zem 0 ºC. 
Vasaras dienas - diennaktis, kuru maksimālā gaisa temperatūra pārsniedz +25 ºC. 
Tropiskās naktis - diennaktis, kuru minimālā gaisa temperatūra pārsniedz +20 ºC. 
Veģetācijas perioda ilgums - dienu skaits gadā starp periodiem, kad pirmo un pēdējo reizi novērota diennakts vidējā gaisa temperatūra virs +5 °C vismaz sešas dienas pēc kārtas. 
Karstuma viļņu ilgums - dienu skaits gadā, kad vismaz sešas dienas pēc kārtas diennakts maksimālā gaisa temperatūra ir virs references perioda (1961.-1990. gads) 90. procentiles. 
Aukstuma viļņu ilgums - dienu skaits gadā, kad vismaz sešas dienas pēc kārtas diennakts minimālā gaisa temperatūra ir zem references perioda (1961.-1990. gads) 10. procentiles. 
Dienas ar stipriem nokrišņiem - dienu skaits gadā, kad diennakts nokrišņu daudzums ir virs 10 mm. 
Dienas ar ļoti stipriem nokrišņiem - dienu skaits gadā, kad diennakts nokrišņu daudzums ir virs 20 mm. 

Avots: meteo.lv
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru