2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Naktī applūda Gravānu daudzīvokļu mājas, vasarnīcu rajons un Jēkabpils autobusu parka teritorija (FOTO)

Ledus sastrēguma dēļ Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām turpinās ūdens līmeņa svārstības, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Daugavā pie Jēkabpils turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās. Sakustoties ledus sastrēgumam Sakas salā naktī applūda Gravānu daudzīvokļu mājas, vasarnīcu rajons un Jēkabpils autobusu parka teritorija. Sakas salas iedzīvotāji evakuēja lopus. Kopumā pagājušajā diennaktī evakuēti pieci civiliedzīvotāji, 11 ir uzrakstījuši atteikumu evakuācijai no dzīvesvietām applūstošajās teritorijās. Vakar vakarā applūda arī Krustpils saliņa Jēkabpilī.

Vakar, 10.janvārī vēlā vakarā ūdens līmenis pie Jēkabpils  cēlās par diviem metriem, sasniedzot 6,5 metru atzīmi, bet naktī uz trešdienu kritās, piecos rītā noslīdot nedaudz zem sešu metru atzīmes. Pēdējo gadu augstākais ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija 2018.gada 28.janvārī, kad tas sasniedza 6,7 metrus.

Pie Zeļķu tilta ūdens līmenis trešdien plkst.5 bija 8,14 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes - aptuveni pusmetru zemāks par pirmdienas rītā sasniegto maksimumu, tomēr pēdējās stundās ūdens līmenis atkal nedaudz kāpis.

Pie Pļaviņām turpinās ūdens līmeņa svārstības aptuveni metra robežās, savukārt Daugavpils pusē ūdens līmenis Daugavā lēnām pazeminās.
Krities ūdens līmenis Ogres upē pie Ogres pilsētas.

Kā ziņots, visā valstī joprojām spēkā hidrologu izplatītais dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, bet pie Daugavas Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Foto: Jēkabpils novads/Facebook

Komentāri (0-2/2)

  • Jecis
    11.01.2023 12:01
    Varbūt pietiktu ja pie Jēkabpils dolomīta iztīrītu Daugavu no padumjajos laikos sabertā dolomīta....kad teica par Daugavas gultnes tīrīšanu, salcevičs tikai sapņoja par zīda ceļu no krievzemes un Daugavas krastu celšanu uz augšu... kamēr upe atpakaļ sāktu tecēt
  • novērots
    11.01.2023 10:32
    Nav dzirdēts,ka Pļaviņu HES kopā ar hidrologiem būtu modelējuši plūdu novēršanas iespējas.Katru gadu viens un tas pats- pazemina ūdens līmeni pirms ledus iešanas,ledus tiek uzsēdināts uz Daugavas gultnes krācēm aiz Pļaviņām un pie Zeļķu tilta, un plūdi gatavi,ja nav silts laiks,kad ledus izkūst un ūdens izlauž ceļu.Vienu gadu pat Daugava posmā no Jēkabpils līdz Stūres galam (kur Daugava satek ar Saku)bija piedzīta ar vižņiem un pavasarī viss ledus gāja caur Saku .Sakas sala un Gravāni applūst,ja ledus ir aizdambējies pie Zeļķu tilta.

Atstājiet komentāru