2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils novadā izsludināts sarkanais brīdinājums par plūdiem. Pilsētu no applūšanas attur tikai dambis (FOTO)

Naktī uz ceturtdienu Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludināja sarkano brīdinājumu Jēkabpils novadā par ļoti augstu ūdens līmeni Daugavā.

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils ceturtdien plkst.10.51 bija 7,79 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes - aptuveni pusotru metru augstāks nekā diennakti iepriekš un četrus metrus augstāks nekā 1. janvārī. Savukārt plkst. 12.20 ūdenslīmenis nedaudz kritās un bija 7.29 m virs noteiktās atzīmes. Daugavā visu laiku notiek ūdenslīmeņa svārstības ar tendenci paaugstināties. 

Hidrologi ceturtdien prognozēja, ka ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils pietuvosies vai pat pārsniegs sarkanās pakāpes brīdinājuma kritēriju - 8,4 metrus virs stacijas nulles punkta. Turpinās ledus un vižņu blīvēšanās Daugavā pie Jēkabpils, no upes augšteces turpina nākt klāt jauni vižņi, applūst plašākas teritorijas. Sakustoties ledus sastrēgumam Sakas salā iepriekšējā trešdienas naktī applūda Gravānu daudzīvokļu mājas, vasarnīcu rajons un Autobusu parka teritorija. Sakas salas iedzīvotāji evakuēja lopus. 


Sarunā ar “Ceturtdiena” Jēkabpils civilās aizsardzības speciālists Tālis Zalva sacīja, ka Jēkabpili no applūšanas attur tikai dambis. Turklāt robeža, līdz kurai dambis var izturēt, ir 9 metri, bet kritiskā robeža jeb sarkanais atzīmes punkts ir 8,40 metri. Tātad līdz kritiskajiem 8,4 metriem – ceturtdien bija palikuši vēl apmēram 1,3 metri, savukārt līdz līdz brīdim, kamēr iestāsies "X stunda" jeb 9 metru atzīmei, ceturdien bija palikuši apmēram 1,7 metri. Tālis Zalva uzsvēra, ka ir arī labā ziņa – naktī uz ceturtdienu ledus bija izkustējies un pagājis kādu gabalu. Šim procesam vajadzētu turpināties un viņš izteica cerību, ka viss atrisināsies labvēlīgi.

Vienlaikus Jēkabpilī gatavojas arī sliktākajam scenārijam. Pēc Tāļa Zalvas teiktā, ja vadās pēc lielākajiem plūdiem, kas Jēkabpilī bija 1981. gadā, tad Daugavas krasti varētu applūst līdz pilsētas lielākajām ielām – Rīgas un Brīvības ielai. Cilvēki, kuri dzīvo applūstošajās vietās, ir informēti par risku, kā arī tam gatavojas. Sliktākajā gadījumā vajadzētu evakuēt 100 līdz 200 iedzīvotāju.

Sarkanās pakāpes brīdinājums nozīmē, ka ir liela iespēja rasties ievērojamiem postījumiem plašā teritorijā un ka var būt apdraudēta cilvēku dzīvība. Iedzīvotājiem nepieciešams rīkoties - jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem un evakuācijai, jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas.

Sarkanais brīdinājums Jēkabpils novadā pagaidām izsludināts līdz plkst.14 piektdien, 13. janvārī.
Pie Zeļķu tilta ūdens līmenis pēdējā diennaktī (uz 12.01) nedaudz pazeminājies, pie Pļaviņām tas saglabājas normas robežās.

Vižņu masas sablīvējums, "korķis" ir 4,6 kilometrus augšpus Jēkabpils - pie Prižiem (12.01). Speciālisti norāda, ka citkārt pie ledus sastrēgumiem palu laikā pielietotā ledus spridzināšana šai gadījumā nelīdzēs, jo sastrēgumu upē rada sīku vižņu masa, nevis lieli ledus gabali, kā mēdz būt citkārt pavasara palos. Pirms gadiem jau līdzīgos apstākļos spridzināšana ir izmēģināta un nav devusi gaidīto rezultātu.

Vēlā trešdienas vakarā tika sasaukta Jēkabpils novada pašvaldības Civilās aizsardzības komisijas sēde. Novada mērs Raivis Ragainis (LZP) informē, ka lielākās problēmas radušās, jo Sakas un Daugavas gultne pilna piedzīta ar vižņiem, un vižņi turpina pienākt klāt. Līdz ar to sablīvējuma gals ir tieši Jēkabpils teritorijā, un attiecīgi visaugstākais ūdens līmenis upē ir tieši Jēkabpils pilsētā, kas jau ir pārsniedzis oranžā brīdinājuma līmeni. Pilsētā visu notur dambis, bet ir dažas vietas, kur spiežas cauri gruntsūdeņi un applūst zemākās vietas.

Raivis Ragainis sacīja, ka kritiskākā vieta pilsētā ir Skaubīša un Dārzu iela pie aizsargdambja. Tur krājas ūdens, ko atsūknē ar trim sūknēšanas mašīnām. Tur ar gruntsūdeņiem cauri dambim sūcas palu ūdeņi un abu ielu gali strauji applūst. Šajās vietās ūdens regulāri tiek atsūknēts. Jautāts vai tas nozīmē, ka Krustpils puses aizsargdambis ir vājāks, mazāk izturīgs kā Jēkabpils puses, Raivis Ragainis sacīja, ka tā nevar apgalvot. Viņš norādīja, ka šī vieta ir zema un no kalna nākošie notekūdeņi, iespējams, spiež uz dambja infrastruktūru. Viņš atzina, ka šobrīd atbildīgo dienestu darbiniekiem nav atbildes, kāpēc šeit krājas palu ūdeņi un kas ir cēlonis tam, kāpēc pa šo aku nāk atpakaļ ūdens. Raivis Ragainis norādīja, ka pēc plūdiem tiks meklētas atbildes, lai atrisinātu šo problēmsituāciju. 

“Šādas vietas jau var izkristalizēties tikai problēmu gadījumos. Tad, kad ir problēma, mēs arī saprotam, kur tā ir un meklējam risinājumu. Mēs it kā “uz aci” redzam, ka viss strādā un viss ir kārtībā, bet brīdī, kad spiediens no otras puses palielinās simtkārtīgi vai pat tūkstoškārtīgi, tad izrādās, ka kaut kas nenostrādā kā vajag. Šobrīd šī vieta tiek aplikta ar smilšu maisiem, mēģināsim tikt gala,” sacīja Raivis Ragainis.

SIA "Jēkabpils ūdens" un SIA "Jēkabpils pakalpojumi" operatīvi novērš ūdens līmeņa paaugstināšanos Jēkabpils pilsētas Kārļa Skaubīša, Krasta, Pļaviņu, Dārza un citās aizsargdambim pieguļošajās ielās. Lai mazinātu ūdens ieplūšana pilsētā, kritiskajās vietās tiek likti smilšu maisi un slāpēta ūdens plūsma pilsētas teritorijā.  Skaubīša ielā un Dārzu ielā, kur krājas ūdens, to atsūknē ar trim mašīnām, savukārt kritiskākā situācija ārpus pilsētas izveidojusies Gravānos un Sakas salā.

Jēkabpilī satiksmei slēgts Pļaviņu ielas posms no Viestura ielas līdz Zaļajai ielai. Arī pašvaldības autoceļš Salas pagastā Skudras - Galejas - Leicāni, kur atrodas Sakas salas pārgāzne, slēgts satiksmei.

Evakuēto iedzīvotāju izmitināšana notiek viesnīcā "Vārpa". Šo iespēju izmantojuši trīs iedzīvotāji. Ja būs nepieciešams, izmitināšanu varēs veikt arī bijušā bērnu nama "Līkumi" telpās. Šobrīd izmitināti deviņi iedzīvotāji, savukārt no izmitināšanas rakstiski atteikušies 11. Divi iedzīvotāji no izmitināšanas atteikušies un nogādāti pie radiem.

Ceturtdienas naktī no Jelgavas uz Jēkabpils VUGD daļu ir ieradies specializētais konteiners ar speciālo aprīkojumu plūdu draudu novēršanai novadā. Aprīkotajā konteinerī ir gan laivas, gan glābšanai specializēti Hanza dēļi, gan hidrokostimi un vēl daudz kas cits, kuru Jēkabpils daļas glābēji izmantos nepieciešamības gadījumos.

Raivis Ragainis atzina, ka atbildīgajiem speciālistiem problēmas sagādā un bažas rada iedzīvotāji, kas dodas skatīties plūdus Daugavā jeb tā dēvētie “plūdu tūristi”, cenšoties nokļūt pie upes visās kritiskajās vietās, lai notiekošo redzētu savām acīm.

“Ir cilvēki, kas cenšas doties skatīties, kas un kā, kur kas applūdis. Piemēram, Prižu avēnīja - Šaurītes ceļam ir uzlikta aizlieguma zīme. Pa šo ceļu cilvēki mēģina nokļūt līdz Zeļķu tiltam, paskatīties, kā tur izskatās, bet ceļš var jebkurā brīdī applūst un tas ir bīstami. Tāpēc, cerot uz sapratni, ir slēgti ceļi un vietas, kas var apdraudēt cilvēku drošību. Dežūrē pašvaldības policija un netiek pieļauta “plūdu tūristu“ kustība, savukārt cilvēki, kas dzīvo šajās zonās uz mājām tiek ielaisti, jo viņiem tur ir gan iedzīve, gan mājlopi. Bieži vien šīs mājās ir nedaudz augstāk kā apkārtējā teritorija un aizsargātākas no applūšanas, kā apkārtējās pļavas un lauki un tās izskatās kā vientuļas salas ūdens vidū. Aicinu iedzīvotājus būt saprotošiem un necensties no kļūt pie Daugavas vietās, kur tas nav atļauts, jo tas var būt dzīvībai bīstami,” sacīja Raivis Ragainis.

Valsts un pašvaldības policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, civilās aizsardzības speciālisti nodrošina iedzīvotāju evakuāciju un apziņošanu plūdu skartajās vietās un evakuāciju pēc nepieciešamības. Iedzīvotāji plūdu gadījumā aicināti  vērsties pēc palīdzības valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā zvanot 112.
 
Sinoptiķi prognozē, ka šonedēļ un nākamās nedēļas sākumā Latviju vēl šķērsos vairākas plašas nokrišņu zonas, visintensīvākā svētdien. Gaisa temperatūra šajā periodā būs augstāka par 0 grādiem – pamatā līs. Līdz ar to ūdens līmeņa paaugstināšanos izraisīs arī lietavas. Tuvākajās dienās kusīs sniegs un ledus. No jauna izveidojusies ledus sega nav stipra un tā sāks sairt. Upju straujākajos posmos sāksies ledus iešana, veidosies vēl jauni sablīvējumi, daudzviet paaugstināsies ūdenslīmenis.


Foto: Jēkabpils novads/Facebook un aculiecinieku foto

Komentāri (0-3/3)

  • Aina
    13.01.2023 16:40
    To Zeļķu tiltu sen laiks aizvākt
  • Jecis
    13.01.2023 01:03
    Tas ka neatbrauc prezidents skatīties kas te notiek, nozīmē ka vietējie ar visu pilnībā tiek galā...ja būs vajadzīgs, atbrauks un palīdzēs tev slapās bikšeles salocīt, sapakot... Daugava nav vienīgā upe Latvijā, katrā vietā vietējā vara ar visām likstām paši tiek galā, ja netiks, atbrauks un palīdzēs....ko dos ja atbrauks kaut visi 100 deputāti un šūpos galvas, kuram tas palīdzēs??? Pieraduši ka bez cara pavēles dupsi paši sev nespēj noslaucīt u tagad šokā ka izrādās var būt arī savādāk....visi pieauguši cilvēki itkā
  • Aigars
    12.01.2023 21:15
    Liels paldies par operatīvo rīcību Jēkabpils mēram Raivim Ragainim ,saistībā ar plūdiem novadā.Tomēr arī ir bēdīgi,ka varneši neuzskata par iespēju atbraukt un palīdzēt,kaut gan,ko no ''kariņlevitiem ''var gribēt,labāk,lai netraucē.Paldies domei un pārējiem,kas piedalās plūdu likvidācijā.

Atstājiet komentāru