2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Putnu un ūdeņu mēnesī? Dabas vērotāja prognozes

Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Putnu un ūdeņu mēnesī? Dabas vērotāja prognozes

Ticējums par aprīli saka – aprīļa ūdens zemi modina, un aprīļa ziedi sniegu ēd. Aprīlis sākas ar sniegu un beidzas ar zaļām lapiņām. Silts aprīļa lietus lej svētību un slapjam aprīlim seko sauss jūnijs. Ja aprīlī pērkons, būs silta vasara un bagāta riekstu raža. Ja aprīlī daudz ūdeņu, tad Miķeļos (29. septembris) daudz alus (bagāta miežu raža) un laba sēņu vasara. Ja aprīlis vējains, tad nākamie Ziemassvētki sniegaini. Bet sniegs aprīlī paredz auglīgu gadu. Jāatceras, ka auksts marts paredz siltu maiju, bet silts marts aukstu un puteņainu aprīli. Ziemeļvēji, kuri izpalika puteņu mēnesī, var atgriezties aprīlī. Šie ticējumi tikai apstiprina Sulu mēneša un pavasara mainīgo dabu, tā savā blogā raksta dabas vērotājs Vilis Bukšs.

Šogad pirmie gājputni jau sāka atgriezties februārī un šobrīd, marta pēdējās dienās, turpinās putnu migrācija. Ar masveidīgu atgriešanos nesteidzas. Tas norāda, ka vēl gaidāmi nepatīkami laika apstākļi. Arī cīruļi iedziedāja jaunā mēnesī un tā ir zīme, ka pavasaris būs garš un salīdzinoši vēss.

Atbilstoši janvāra, februāra un pirmā pavasara mēneša marta nozīmīgajām dienām, aprīlis temperatūru ziņā rādās būt normas robežās, bet ar noslieci uz vēsāku. Nokrišņi tuvu mēneša vidējiem rādījumiem.

Sulu mēneša pirmajā pusē laikapstākļi mainīgi. Nelieli nokrišņi gan lietus, gan reizēm arī slapja sniega veidā un temperatūra robežās no mīnus 5 grādiem dažās naktīs līdz plus 15 grādiem saulainajās aprīļa pēcpusdienās laikā ap Lieldienām (9.,10. aprīlis). Lieldienu nedēļā (2. līdz 9. aprīlis) lielākoties saule mīsies ar mākoņiem, naktīs dažviet nelielas salnas un brīžiem īslaicīgam lietum var pievienoties slapjš sniegs un krusas graudi. Temperatūra šajā laikā no mīnus 3 grādiem dažās naktīs līdz plus 10 grādiem saulainās dienās.

Mēneša vidū laikapstākļi nepastāvīgi. Dažās dienās saule gaisu sasildīs līdz plus 12, 14 grādiem, bet mākoņainās rietumvēja dienās temperatūra nebūs augstāka par plus 5, 10 grādiem. Naktīs iespējamas salnas un nokrišņi šajā laikā īslaicīgi, gan lietus, gan slapjš sniegs.

Mēneša otrajā pusē, lai arī laikapstākļi uzlabosies, turpināsies aprīļa mainīgā daba. Laikā ap 20. aprīli temperatūra dienas laikā var paaugstināties līdz plus 18, 20 grādu atzīmei un iespējami pirmie pavasara pērkona negaisi. Pēc pirmajiem pērkona negaisiem, laikā ap Markus dienu (25. aprīlis), varam piedzīvot arī strauju temperatūras kritumu ar salnām naktīs, cīruļputeni, brāzmainu vēju un krusu. Nakts laikā temperatūra var pazemināties līdz mīnus 3, 5 grādiem un dienas laikā ne augstāk par plus 5, 8 grādiem. Vēlāk, mēneša izskaņā, līdz ar mēness fāzu maiņu (28. aprīlis), sagaidīsim arī ievērojamu temperatūras kāpumu, kad temperatūra dienas laikā pakāpsies līdz plus 17, plus 22 grādiem. Šajā laikā pārsvarā saulains, sauss un silts.

Tālāk sekojošais Lapu mēnesis maijs rādās būt silts, mitrs, ar vasarīgām temperatūrām un pērkona negaisiem mēneša otrajā pusē.

Ticējumi un laika zīmes par aprīli

Aprīlis ir Afrodītes mēnesis jeb kalendārā pavasara otrais mēnesis. Tas ir laiks, kad no mežiem pazūd sniegs un atkūst zeme. Šajā mēnesī bērziem tek sula, zied lazdas, alkšņi, kārkli un pūpolvītoli. Māllēpes saules krāsā izkrāso laukus, bet mežmalas izpušķo zilās vizbulītes, baltie un dzeltenie vizbuļi. Sulu mēnesī zied zalktenes, bet mēneša beigās upmalās mazpurenītes un strautmalās purenes. Putnu mēnesis ir gājputnu atgriešanās laiks. Ja aprīļa pirmajā pusē masveidā atlido cīruļi, strazdi, dzērves un ķīvītes, tad mēneša beigās arī pirmās bezdelīgas, dzeguzes un lakstīgalas. Līdz ar kārklu un vītolu ziedēšanu arī bitēm sākas darba gads un zemniekam zemes darbu un agrās sējas laiks. Šopavasar dažas aprīļa tiesības uz pirmajiem ziediem, gājputniem un bērzu sulu jau paspēja piesavināt pirmais pavasara mēnesis marts. Ik pa laikam tā notiek, kad pavasara pirmie mēneši, viens otru papildinot, apmainās gan ar sniegu un salu, gan ar pavasara ūdeņiem, ziediem un putniem.

1. aprīlis ir Joka (Māņu) diena. Otra Māņu diena ir 14. aprīlī un trešā - 30. aprīlī. Ticējums saka, ka šajā dienā dzimis Jūdass un 1. aprīlis ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests.

Ticējumi. Kāds 1. aprīlis, tāds 1. oktobris un otrādi. Ja šajā dienā ūdens burbuļodams iet, būs labs zāles gads, ja nē - slikts. Saulains 1. aprīlis sola labu linu ražu. Ja 1. aprīlī kādu pieviļ, to viļ visu gadu.

2. aprīlis – Pūpolsvētdiena. Pūpolu svētdienas rītā kuļā ar pūpolu slotiņām gultā gulošos un saka: "Audz, apaļš kā pūpols! Veselība iekšā, neveselība ārā!" Pūpolu slotiņas paglabā, jo tās nes svētību mājā. Pūpolsvētdienas, Zaļās ceturtdienas (6. aprīlis) un Lielās piektdienas (7. aprīlis) rītā pirms saules jānoslauka kūts griesti, tad vasarā mušu nebūs. Pūpolu svētdienā jāvāra zirņu vai pupu biezputra.

4. aprīlī ir Izidors. Nedrīkst strādāt zemes darbus un šajā dienā masveidīgi atlido strazdi.

Ticējumi. Jāvēro saullēkts. Ja sarkans saullēkts, būs labs gads. Ja sniegs skudru pūznī kūst no ziemeļu puses, būs silta vasara. Ja no dienvidu - auksta.

6. aprīlis –Zaļā ceturtdiena. Diena, kad jāvēro laiks un daba. Galvenais, Zaļajā ceturtdienā un Lielajā piektdienā (7. aprīlis) nevicināt cirvjus un zāģus, bet iet pie kokiem ar labiem vārdiem un mīlestību.

Ticējumi. Ja Zaļās ceturtdienas rītā līdz saules lēktam piekar ābelei krāsotus papīrīšus vai lupatiņas, tad tai gadā bagātīgi zied ābeles. Zaļajā ceturtdienā un Lielajā piektdienā nedrīkst nekādu kociņu lauzt, jo tad viņiem tek asinis. Ja Zaļajā ceturtdienā sniegā redz čūsku, tad būs sausa, karsta un ugunsgrēku vasara. Ja Zaļās ceturtdienas naktī salst, tad līdz Jāņiem vēl var būt 40 naktis ar nakts salnām. Ja Zaļajā ceturtdienā un Lielajā piektdienā debesis ir skaidras, tad būs labs siena laiks, ja apmākušās, tad slikts.

7. aprīlī ir Vecā Pavasara Māra un šogad arī Lielā piektdiena. Ja šajā dienā uz jumtiem vēl sniegs, tad mežmalās un grāvmalās tas būs arī Jegorā (6. maijā). Laba diena dziedinošu līdzekļu gatavošanai.

Ticējumi. Ja nakts 7. aprīlī ir silta – būs jauks pavasaris. Ja 7. aprīlī debess bez mākoņiem un spilgta saule – būs vētraina vasara. Ja šajā dienā negaiss – būs silta vasara un laba riekstu raža. Ja slapja - būs laba sēņu vasara.

8. aprīlis ir viena no dienām, kad vēro dabu un laiku. Šajā dienā vairumā atgriežas ķīvītes un žagata izdēj pirmo olu. Upes un ezeri sāk lauzt ledu. Šogad upes bija tikai nosacītā ledus gūstā un daudzas jau ziemas laikā bija brīvas no ledus.

Ticējumi. Kāds laiks 8. aprīlī, tāds 8. oktobrī un otrādi.

9. aprīlis un 10. aprīlis - Lieldienas. Lieldienu rītā Saule danco, Zeme šūpojas, Ūdeņi dzied, un virmo Gaiss. Olas un šūpoles ir galvenie Lieldienu simboli. Lieldienu noslēpums ir Pavasara atmodā, ar visur valdošo auglību un Dzīvā mūžīgo Augšāmcelšanos.

Ticējumi. Ja svētku rītā skatās caur zīda drāniņu, var ieraudzīt pašu Laimu.

Tipsis jeb Tipša diena ir 14. aprīlī, dažviet 15. aprīlī. Pirmā pavasara lauku darbu diena. Sāk ziedēt māllēpes un sākas medņu riesta laiks. Ja pavasara ūdeņi tek lēni, būs grūts gads. Ja nakts skaidra un silta, būs silta un sausa vasara.

16. aprīlī Baltā svētdiena jeb Lieldienu atsvēte. Baltajā svētdienā izjauc un sadedzina Lieldienu šūpoles, lai nebūtu burvjiem un raganām kur šūpoties.

Ticējumi. Jāvēro saullēkts. Ja sarkans saullēkts, būs labs gads. Ja sniegs skudru pūznī kūst no ziemeļu puses, būs silta vasara. Ja no dienvidu - auksta.

18. aprīlis ir viena no Vēja dienām. Šajā dienā vai nu līst, vai skaidrs un saulains. Diena, kad mostas dievgotiņas (bizmārītes) un nātru raibeņi. Tauriņi jau pamodās marta saulainajās dienās.

Ticējumi. Ja diena rāma un klusa, labāka būs agrā sēja. Ja stiprs vējš, tad lietus un krusa vasarā pļaus labību.

23. aprīlis – Jurģa jeb Ūsiņa diena. Zemnieka gada sākums. Viena no Zirgu dienām. Ar Jurģi saistīts rumulēšanās paradums – trokšņaina aplaistīšanās sākot jaunus darbus.

Ticējumi. Kāds vējš uzvar Jurģu dienā – tāds pārsvarā visu gadu pūš. Ja silts, kluss vakars - būs karsta vasara.

Markus diena ir 25. aprīlis. Šajā dienā zeme kūp. Nestrādāja, lai krusa nemaitātu tīrumus. Ja naktī salst un dienā snieg, tad vēl veselu mēnesi būs aukstums.



Atstājiet komentāru