2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Kādu laiku jūnijā - Zāļu, Ziedu un Papuves mēnesī - prognozē dabas vērotājs?

Kādu laiku jūnijā - Zāļu, Ziedu un Papuves mēnesī - prognozē dabas vērotājs?

Nozīmīgas dienas decembrī un 13. janvāris, kas paredz jūniju, bija ar mainīgiem laika apstākļiem. Tas norāda, ka jūnijs būs ar vasarīgiem, bet nepastāvīgiem laikapstākļiem. Līdzīgi rādīja dienas martā un maijā. Atbilstoši šīm norādēm jūnijs siltuma ziņā būs tuvu normai, bet ar noslieci uz vēsāku. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet caurmērā sausāks kā parasti, tā savā blogā raksta dabas vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas.

Ziedu mēneša pirmajā pusē laikapstākļi mainīgi. Ja mēneša sākumā vēsas dienas un dzestras naktis, kad daudzviet iespējamas arī naktssalnas, tad vēlāk, laikā pirms rudzu zieda (ap 10. jūniju), vairāk saulainu dienu un temperatūras dienas laikā lielākoties ap plus 20, 25 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi. Laikā ap rudzu ziedu (12. jūnijs), varētu būt arī dažas dienas, kad temperatūra dienas laikā pakāpsies līdz plus 27 grādiem.

Jūnija vidū, ap Vītu (15. jūnijs), kļūs vēsāks, vairāk nokrišņu, vējainu dienu un dažviet stiprs lietus. Temperatūra dienas laikā robežās no plus 15 līdz plus 20 grādiem un arī naktis dzestras. Bet tas nebūs ilgi, jo pirmsjāņu laikā, ap vasaras saulgriežiem (21. jūnijs), varētu sagaidīt arī īslaicīgu stiprāka siltuma vilnīti, kad temperatūra var paaugstināties līdz plus 28 grādu atzīmei. Nokrišņi šajā laikā nelieli un īslaicīgi.

Mēneša otrajā pusē, pēc vasaras saulgriežiem, nepastāvīgs laiks, ar īslaicīgiem nokrišņiem un mēreni silts. Iespējami arī pērkona negaisi, kas var atnest krusu. Jāņu dienās pārsvarā bez būtiskiem nokrišņiem un temperatūra robežās no plus 18 līdz plus 25 grādiem. Vēlāk, pēcjāņu laikā, turpināsies tradicionāla Latvijas vasara. Vairāk nokrišņu, kas var būt arī stipri un temperatūra dienas laikā nebūs augstāka par plus 15, plus 20 grādiem. Laikā ap Pēteriem (29. jūnijs), iespējami arī pērkona negaisi ar brāzmainu lietu un krusu.

Zāļu mēnesis ir labākais prāta atbrīvošanas laiks no saspringuma un protams, visgaišākais atvaļinājumu mēnesis. Lai draudzīgs pirmais vasaras mēnesis maziem un lieliem!

Ticējumi par jūniju

Ziedu mēnesī rītausma ar rītausmu tiekas. Ja maijā dzīvā radība priecājas, tad jūnijā tā aplaimota. Ziedu mēnesis ir kuplu pļavu, pirmā siena vāla un pirmo ogu laiks. Pērkons jūnijā kuplina druvas, bet ziemeļvējš dzen graudus tīrumā. Saulains laiks Zāļu mēnesī - bagāts gads, dubļains - bada gads. Mitrs jūnijs paredz labu bišu medus un bagātu augļu ražu. Jūnijā pīlēm un medņiem sākas spalvu mešanas laiks. Zied egles, priedes un jūnija siltums ir maigāks par dūnām.

2. jūnijā ir Emma. Pēdējā no dienām, kad var stādīt āra gurķus, lai tie būtu brangi. Ticējumi. Ja eglēm daudz čiekuru, būs laba gurķu raža. Ja līst, Jāņi būs sausi.

4. jūnijs - Maizes diena. Viena no vairākām maizei veltītām dienām gadā. Svēta diena, jo beidzot pavasara sēju lūgsnas veltītas Zemes auglībai, Saules devībai un Ūdens (lietus) svētībai. Šajā dienā sāk ziedēt rudzu puķes. Ticējumi. Ja Maizes dienā apstaigā laukus, tad rudenī apcirkņi būs pilni līdz malām. Ja Maizes dienā lietus līst - togad bada nebūs. Ja diena saulaina, būs laba gurķu un graudu raža.

6. jūnijs - Mežrožu diena. Sāk ziedēt mežrozītes. Šajā laikā jāiet mežrozēs, lai rožu medum salasītu ziedlapiņas un elpotu dziedniecisko gaisu.

Medards ir 8. jūnijā. Zivju diena. Senči ticēja, ka 8. jūnijā zivju tīklos iekrīt arī pa kādai ūdens meitai jeb nāriņai. Ticējumi. Ja šajā dienā daudz odu, jūnija pēdējās dienas būs lietainas, bet siltas. Ja ielīst, līst līdz Septiņiem brāļiem (10.07.).

12. jūnijs ir rudzu zieda diena. Pēdējā no pupu stādāmajām un griķu sējas dienām. 12. jūnijā mežā negāja, jo čūskām sākās kāzu laiks. Ja rudzi iet vārpās, sācies vasaras sēņu laiks. Sausa migla rudzu ziedā uz neražu.

Vītus diena ir 15. jūnijs. Saulains Vītus uz jauku siena laiku, lietains uz bagātu ražu. Pēc Vītus zāli drīkst ar izkapti pļaut līdz tam tikai rokām plūca.

No 18. jūnija līdz 21. jūnijam gada gaišākā mēneša gaišākās naktis jeb putnu naktis. Tas ir laiks, kad putni gaismas vainagu vij. Laiks no 18.06. līdz 21.06. labvēlīgs, lai dārzos atbrīvotos no nezālēm un no lieka apmatojuma uz ķermeņa. Ja šajās trīs dienās dienvidu vējš, būs labs labības gads.

21. jūnijā vasaras saulgrieži un plkst. 17:58 sākas astronomiskā vasara. Laiks no 21. jūnija līdz 29. jūnijam (Pēterdiena) ir Jāņu laiks. Tās ir vasaras saulgriežu, bagātu tradīciju un gada gaišākā mēneša gaišākās dienas. Jāņu laikā Saule un Zeme savijušās Zalkša dejā. Saulgriežu dienās Zalkša dejas skurbā Saule griež Zemi līdz iegriež pa saulei. Līgojas mežs, pļava un lauks. Ticējumi. Kad pirmās Jāņa zāles nevīst ātri, tad pirmais siens nekaltīs. Ja dzeguze beidz kūkot pirms Jāņiem – būs īsa vasara, agras salnas; ja pēc Jāņiem – būs gara vasara. Ja Jāņu dienā nelīst lietus, būs jauks rudens. Ja Jāņos līst lietus, tad slapja vasara.

27. jūnijā – Septiņi gulētāji. Ja septiņu gulētāju dienā daudz guļ, tad visu gadu daudz gulēs. Ticējumi. Kad septiņu gulētāju dienā līst lietus, tad tas līst septiņas dienas; bet, ja līst septiņu brāļu dienā (10. jūlijs), tad līst septiņas nedēļas. Ja septiņu gulētāju dienā labs laiks, tad tāds pastāvēs septiņas nedēļas no vietas.

29. jūnijā - Pēterdiena. Tā ir Jāņu izskaņa un Pērkonam veltīta diena. No Pēterdienas saule uz ziemu, bet vasara uz karstumu. Apklust putnu dziesmas un vasarai sākas brieduma dienas. Ticējumi. Ja Pēterdienā Jāņuzāles nav novītušas - siens nekaltīs. Ja Pēteros sīpolus šķin - tie vīst un pēdējais laiks, kad var stādīt kāļus un rāceņus.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru