2024.gada 8. septembris

Ilga

Maijs bijis otrs siltākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē

Maijs bijis otrs siltākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē

Šī gada maijs bijis otrs siltākais kopš Latvijā veic meteoroloģiskos novērojumus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.
Mēneša vidējā temperatūra valstī bijusi 14,4 grādi, kas ir tikpat, cik 2013. gada maijā, un atpaliek tikai no 2018. gada,

kad piedzīvots siltākais maijs ar vidējo temperatūru 15,3 grādi. Maija vidējās temperatūras klimatiskā norma jeb 1991.–2020. gada vidējais rādītājs ir 11,4 grādi.

Vēsturē zināmais vēsākais maijs bija 1927. gadā ar 6,3 grādiem.

Mēneša karstākā diena bija 28. maijs, kad Ventspilī temperatūra sasniedza 30,1 grādu, tā kļuva arī par pirmo dienu, kad šogad Latvijā sasniegta 30 grādu atzīme. Mēneša sākumā gan tikpat kā visā valstī temperatūra kaut uz brīdi paspēja noslīdēt arī zem nulles. Visaukstākais bija 9. maija rīts, kad gan Madonā, gan Zosēnos temperatūra sasniedza -5,5 grādus.

Nokrišņu daudzums negaisa mākoņu dēļ bijis teritoriāli ļoti nevienmērīgs.

Vidēji valstī kopumā nolijuši 28 milimetri lietus, tomēr daudzās vietās nokrišņu bijis krietni mazāk, piemēram, Kolkā tikai 2,8 milimetri,

Siguldā 8,5 milimetru, Madonā 12,4 milimetri. Savukārt visvairāk nolijis Alūksnē – 79,8 milimetri lietus, Kalnciemā 57,4 milimetri, bet Dagdā 53,1 milimetrs.

Maija otrajā pusē bieži veidojās pērkona negaisi, kas daudzviet nesa arī stihijas – intensīvas lietusgāzes, kas izraisīja lokālu applūšanu, bira arī lielgraudu krusa, postījumu nodarīja arī krasas vēja brāzmas.

Siltā laika dēļ veģetācija noritēja straujāk nekā parasti. Maija beigās lielākā daļa ceriņu jau bija noziedējuši, bet pašās mēneša pēdējās dienās dažviet sāka ziedēt liepas.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru