2024.gada 28. septembris

Lana, Sergejs, Svetlana

Prognozē, ka brīvdienās līs "kā pa Jāņiem"

Prognozē, ka brīvdienās līs "kā pa Jāņiem"

Jāņi ir svētki, kurus visbiežāk atzīmē ārpus telpām, tāpēc jau no senatnes cilvēkus ir interesējuši laika apstākļi šajās dienās. Tautā iegājies teiciens “līst kā pa Jāņiem”, ko attiecina uz stiprām lietavām. Kādu laiku sinoptiķi šogad prognozē?

Pēc iepriekšējiem diviem gadiem, kad gan Līgo diena, gan Jāņu nakts un diena visā Latvijā bija ar sausu, saulainu, turklāt siltu laiku, šogad Jāņu laikā visā Latvijā līs, liecina prognozes.

Lai arī iepriekš šonedēļ prognozes deva cerību uz sausu Jāņu nakti, šogad mūsu reģionā aktīvi veidojas cikloni, kas padara laikapstākļus nepastāvīgus un mainīgus un ir arī sarežģītāk prognozējami nekā situācijās, kad atmosfēra Eiropā ir mazāk dinamiska.

Plašākā lietus zona Latviju šķērsos Līgo dienā. Lietus mākoņi Latviju no rietumiem sāks pārņemt jau 22. jūnija pēcpusdienā, kad līs Kurzemē un valsts centrālajā daļā.

Naktī uz 23. jūniju visā valstī gaidāms lietus, daudzviet līs ilgstoši, vietām stipri.

Mazākā intensitātē un ar pārtraukumiem lietus turpināsies arī Līgo dienā, 23. jūnijā. Tikai pēcpusdienā un vakarā lietus, sākot no rietumiem, pakāpeniski mitēsies.

Pašreizējās prognozes liecina, ka

Jāņu vakarā un naktī ar pārtraukumiem lietus gaidāms daudzviet Vidzemē, Latgalē un Sēlijā, bet Kurzemē gan svētku nakts, visticamāk, paies bez nokrišņiem.

Līgo dienā lietus un mākoņu dēļ laiks būs pavēss – maksimālā temperatūra 16...19 grādi, daudzviet Vidzemē pat tikai 14...15 grādi.

Jāņu naktī gaiss atdzisīs līdz 11...15 grādiem, turklāt pēc ilgajiem lietiem nakts otrajā pusē un no rīta daudzviet veidosies migla.

Jāņu dienā valsts austrumu daļā vēl brīžiem līs, bet kopumā diena saulaina, temperatūra kāps uz augšu, sasniedzot 19...24 grādus.

Pēc Jāņiem mūsu reģionā nostiprināsies anticiklons, laiks būs pārsvarā sauss un kļūs karstāks. Mēneša nogalē temperatūra dažās dienās vietām var sasniegt 30 grādu atzīmi.

Jāņu statistika

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati par laika periodu kopš 1966. gada rāda, ka šajos 58 gados pilnībā sausa Jāņu nakts, kad nelīst nekur Latvijā, bijusi tikai 10 reizes, divas no tām iepriekšējos gados – 2023. un 2022. gadā.

Statistiski Jāņu diena ir bijusi lietaināka par nakti. Jāņu naktī vidēji valstī lijis 30 % gadījumu, bet Jāņu dienā – 37 %.

Visbiežāk Jāņu naktī lijis Talsu apkaimē, kur Talsu novada Stendē 43 % Jāņu nakšu ir bijušas ar lietu, bet vismazāk lijis Krāslavas novada Piedrujā – 20 % gadījumu.

Savukārt Jāņu dienā visbiežāk lijis Vidzemes augstienē: Zosēnos 48 % lietainu Jāņu dienu, Priekuļos 47 %, bet mazāk lietainas Jāņu dienas ir jūras piekrastē Kurzemē: Pāvilostā 23 % gadījumu, Liepājā 24 %.

Kopš 1961. gada visvēsākā Jāņu nakts bija 1992. gadā, kad Zosēnos gaisa temperatūra pazeminājās līdz pat 0,7 grādiem, daudzviet Jāņu rītā bija salna. 

Siltākā Jāņu nakts bija 2021. gadā, kad vidēji Latvijā minimālā gaisa temperatūra bija ap 17 grādiem. Savukārt 2013. gadā Rīgā piedzīvota pat tropiska Jāņu nakts, kad gaisa temperatūra nebija zemāka par 20,5 grādiem. 

Viskarstākās Līgo un Jāņu dienas bija 2021. gadā, kad vidēji Latvijā maksimālā gaisa temperatūra šajās dienās bija 28,9 grādi, bet Madonā Līgo dienā tika reģistrēta visaugstākā 23. jūnija gaisa temperatūra, tā sasniedza 33,2 grādus.

Atstājiet komentāru