2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Lielās pilsētas aicina valdību veidot darba grupu par ES fondu pieejamību Latvijā pēc 2020.gada

Lielās pilsētas aicina valdību veidot darba grupu par ES fondu pieejamību Latvijā pēc 2020.gada

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) aicina Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) veidot darba grupu par Eiropas Savienības (ES) fondu pieejamību Latvijā pēc 2020.gada, informēja LLPA.

LLPA ieskatā ir nepieciešama cita veida koordinējoša platforma, kas darbotos Ministru prezidenta vadībā un kur būtu iespēja politiskā līmenī, iesaistot nevalstiskās organizācijas, vienoties par stratēģiski svarīgiem valstiskiem lēmumiem un pozīcijām par Latvijas interesēm ES fondu nākamā plānošanas periodā. LLPA aicina Kučinski veidot darba grupu un iekļaut tajā arī LLPA pārstāvi.

Lielās pilsētas jau šobrīd aktīvi iesaistās pozīcijas paušanā, taču vienlaikus redz, ka katra ministrija strādā tikai savas politikas ietvaros, tāpēc LLPA ieskatā ir nepieciešama politiskā vadībā koordinēta sadarbība starp iesaistītajām institūcijām. "Jau šobrīd Eiropas Komisijā (EK) ir sākusies nākamā finanšu perioda pēc 2020.gada plānošana. Mēs, lielās pilsētas, uzskatām, ka Latvija vēl darbojās nepietiekami, lai ņemtu aktīvu dalību plānošanas procesā un cīnītos par finanšu līdzekļiem no ES fondiem mūsu valsts attīstībai arī turpmāk," norādīja LLPA izpilddirektors Viktors Valainis.

Asociācijā vērsa uzmanību, ka nepieciešams rīkoties aktīvāk, izrādot interesi jau tagad, aktīvi darbojoties un runājot par fondu nepieciešamību Latvijā un fondu līdzekļu izlietojumu un ieguvumu valsts attīstībai līdz šim. "Latvijas pilsētās dzīvo vairāk nekā puse valsts iedzīvotāju, tādēļ pilsētām fondu finansējums ir ļoti būtisks, lai īstenotu pilsētu un arī nacionālo attīstības plānu. Mēs aktualizējam šo jautājumu un aicinām uz aktīvāku dalību valsti, lai nebūtu situācijas, ka Latvijas nacionālais attīstības plāns tiks uzrakstīts Briselē un iesniegts mums maijā," uzsvēra LLPA izpilddirektors.

LLPA jau tagad uzsākusi dažāda līmeņa diskusijas, tostarp tiekoties ar EK pārstāvjiem, par nākamo ES fondu plānošanas periodu un kohēzijas politikas ieguldījumiem pēc 2020.gada. LLPA notikušajās sarunās ar EK komisāru budžeta un cilvēkresursu jautājumos Ginteru Etingeru un ar EK priekšsēdētāja vietnieku eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdi Dombrovski tika identificēta nepieciešamība jau šobrīd aktīvi iesaistīties viedokļa sniegšanā par ieguldījumiem ES fondu nākamajā plānošanas periodā.

LLPA dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas lielo pilsētu pašvaldībām. Asociācijas biedri ir deviņas lielākās Latvijas pilsētas — Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Atstājiet komentāru