2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2018. gada 17. decembrī

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2018. gada 17. decembrī

Šodien vārdadienu šodien svin Hilda un Teiksma.

Pasaules vēsturē šī diena īpaša ar to, ka 1834. gadā Īrijā tika atklāts pirmais dzelzceļš valstī, bet 1903. gadā ASV Ziemeļkarolīnas štatā Brāļi Raiti veica pasaulē pirmo lidojumu ar lidaparātu, kura blīvums bija lielāks nekā gaisa blīvums.

Savukārt, 1918. gadā ar Padomju Krievijas atbalstu tika proklamēta Latvijas Sociālistiskā padomju republika, kas juridiski pastāvēja vien 2 gadus, un par tās valdības galvu iecelts tika Pēteris Stučka.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00

Aizvadītajā nedēļā Eiropas Savienības līderi vienojās pastiprināt gatavošanos gadījumam, ja nākamā gada martā Lielbritānija izstātos no Eiropas savienības bez abpusējas vienošanās. Eiropas Savienība paziņojusi, ka 19. decembrī tiks publicēts attiecīgs plāns.

Sestdien Kijevā apvienošanās sinodē izveidota jauna neatkarīga Ukrainas pareizticīgā baznīca, un par tās vadītāju – Kijevas un visas Ukrainas metropolītu - ievēlēts Epifānijs. Ukrainas pareizticīgās baznīcas metropolīts Epifānijs 6.janvārī no Konstantinopoles patriarha Bartolomeja saņems dokumentus par Ukrainas baznīcas neatkarību. Lēmums bija pamatīgs trieciens Maskavas garīgajai autoritātei pareizticīgo pasaulē.

Bet Latvijas banka nākusi klajā ar informāciju, ka pēc 2014. gada Latvijas iestāšanās eiro zonā, ka līdz šī gada beigām no apgrozības izņemti vien 39% latu monētu un 96% latu banknošu. Aktīvākais valūtas maiņas posms esot bijis 2013. gada noslēgums un 2014. gads. Savukārt pašlaik neapmainītas galvenokārt palikušas 1 un 2 santīmu un 1 lata monētas, kā arī 2 un 20 latu banknotes.

Jau pagājušajā nedēļā biedrības “Jēkabpils mantojums” valdes priekšsēdētājs Jānis Zeps Radio1 redakciju informēja, ka Jēkabpils kapu luterāņu apbedījumu daļā no vēsturiski nozīmīgajiem baltvācu apbedījumiem pazuduši vairāki čuguna krusti. Valsts policijas Zemgales pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece vēstīja, ka policija saistībā ar notikušo sākusi kriminālprocesu. Pašlaik likumsargi vēl noskaidro notikušā apstākļus. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 228.panta - par kapa un līķa apgānīšanu. Par šādu darbību likums paredz dažādus sodus, sākot ar naudas sodu, taču bargākais sods ir brīvības atņemšana uz pieciem gadiem.

Vēl līdz 20. decembrim Latvijas sabiedrisko mediju portālā LSM.lv ikvienam ir iespēja nobalsot par kādu no sportistiem, kuri nominēti Latvijas gada populārākā sportista balvai. Jēkabpils pilsētas pašvaldība iedzīvotājus ar savu balsi aicina atbalstīt 22 gadus jauno jēkabpilieti Reini Nitišu, kurš aizvadītajā sezonā kļuva par Eiropas rallijkrosa čempionu "Supercar" klasē. Uzvaras trijos no pieciem Eiropas čempionāta posmiem, tostarp septembrī Rīgā, ir nopietns pierādījums Reiņa meistarībai un augstākā līmeņa pilota prasmēm.

Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00

Novembrī notikušajās vēlēšanās Gruzijā, prezidenta amatā ievēlēta bijusī ārlietu ministre Salome Zurabišvili. Jaunā prezidente savā inaugurācijas ceremonijā vakar aicinājusi Krieviju ievērot starptautiskās tiesības, akcentējot nepieciešamību pēc mierīgām un vienlīdzīgām kaimiņu attiecībām. Savā runā Zurabišvili kritizēja Krieviju par Abhāzijas un Dienvidosetijas valstiskuma atzīšanu. Pēc Krievijas-Gruzijas kara 2008. gada 2 separatiskos apgabalus Krievija atzina par neatkarīgām valstīm un izvietoja tur savas armijas bāzes.

Bet jau 9. septembrī parlamenta vēlēšanas notika arī Zviedrijā. Vēlēšanu rezultāti liecina, ka nevienam no partiju blokiem neizdevās iegūt balsu vairākumu. Līdz ar to Zviedrijā izveidojies politiskais strupceļš un jaunā valdība pēc 3 mēnešiem vēl nav izveidota. Valdības veidošanas procesu apgrūtinājis tas, ka gan kreisie, gan Alianse paziņojuši, ka nesadarbosies ar sociāldemokrātiem, kas ievērojami nostiprinājuši savas pozīcijas. Jaunievēlētais parlaments septembra beigās izteica neuzticību Stefana Levēna valdībai, kas līdz jaunā kabineta izveidošanai tomēr turpina pildīt savus pienākumus. Tāpat tika noraidīta arī Levēna atkārtota kandidatūra premjera amatam.

Jau vairāk kā 2 mēnešus politiskajām partijām Latvijā nav izdevies izveidot valdību. Kā pirmo premjera amata kandidātu valsts prezidents Raimonds Vējonis nominēja “Jaunās konservatīvās partijas” līderi Jāni Bordānu, tomēr viņa piedāvātais valdība modelis netika atbalstīts. Noraidīts tika arī partijas “KPV LV” partijas premjera amata kandidāta Alda Gobzema piedāvātais valdības modelis. Pēc 2 neveiksmēm Vējonis aizvadītajā nedēļā nolēma dot laiku, lai politiskie spēki paši vienojas par iespējamo tālāko darbību. Vairākums partiju atbalstījis ierosinājumu, ka premjera amatā jāstājas Krišjānim Kariņam no partijas “Jaunā Vienotība”. Šodien turpināsies partiju pārrunas par iespējamo Kariņa valdību. Patreizējā informācija liecina, ka Krišjānis Kariņš nolēmis veidot valdību bez “Zaļo un Zemnieku savienības”.  

Latvijas Valsts ceļi informē, ka šodien sniegs un apledojums ievērojami pasliktinājis braukšanas apstākļus uz vairākiem valsts un reģionālās nozīmes autoceļiem. Ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas vairāk kā 170 Latvijas autoceļu uzturētājs brigādes. Autovadītājiem īpašu piesardzību jāievēro pārvietojoties pa Ainažu un Siguldas šoseju, Daugavpils šoseju posmā Rīga Daugavpils, Rēzeknes šoseju posmā Jēkabpils Terehova, kā arī pārvietojoties pa Jelgavas un Bauskas šoseju. Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī uz vairākiem reģionālās nozīmes ceļiem, Aizkraukles, Daugavpils, Jēkabpils, Jelgavas, Madonas, Preiļu apkaimē, kā arī citviet Latvijā.

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka aizvadītajā nedēļā ir noslēgts līgums ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību par daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas nojaukšanu Viestura ielā 44, Jēkabpilī. Piektdien, objektā tika uzsākta būvdarbu zonas norobežošana. Ņemot vērā Jēkabpils būvvaldes un vairāku citu institūciju atzinumu, būve nonākusi tādā tehniskā stāvoklī, ka kļuvusi bīstama un, lai novērstu tās radīto sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējumu un Jēkabpils pilsētvides degradāciju, būvi nolemts demontēt.

Ziņas plkst. 11.00; 16.00.

Novembra beigās Aizkraukles novada pašvaldības delegācija devās uz Baltkrievijas Vitebskas pilsētu, kur notika Latvijas konsulāta Vitebskā organizētās Latvijas novadu dienas. To sauklis bija “Parādi Latviju, iepazīsti Baltkrieviju!”. Pasākuma laikā svinīgi tika parakstīts arī Aizkraukles novada un  Šarkavščinas rajona sadarbības līgums. Aizkraukle un Šarkavščina savu sadarbību sāka pirms diviem gadiem, kad Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmā aizkrauklieši meklēja partnerus Baltkrievijā. Līdz ar līguma noslēgšanu plānots attīstīt sadarbību arī vietējās pārvaldes, ekonomikas, izglītības, sociālās un kultūras, vides un veselības aizsardzības, sporta, tūrisma un citās nozarēs, investīciju piesaistei un kopīgu projektu realizācijai.

Arī Jēkabpils novada pašvaldības darbinieki devās pieredzes apmaiņas vizītē uz Baltkrievijas Republikas Šarkovščinas rajonu. Vizītes galvenais mērķis bija iepazīties ar izglītības jomu un skolu tīklu Baltkrievijā Šarkovščinas rajonā, kā arī piedalīties diskusijā “Izglītības sistēma Baltkrievijā un Latvijā”. Jēkabpils novada pašvaldības  delegācija apmeklēja četras izglītības iestādes.

Decembra sākumā Latvijas biškopības biedrības gada noslēguma pasākumā tika godināti labākie nozares speciālisti jeb konkursa “Gada biškopis” laureāti. Titulu ”Gada biškopis ražošanā" šogad ieguvis zemnieku saimniecības "Lejaslīves" saimnieks Atis Vallis no Krimuldas novada, savukārt  par “Gada biškopi sabiedrībā” kļuvusi Gita Lavrinoviča no Jēkabpils novada Ābeļu pagasta “Dzilnām”, informē Latvijas Biškopības biedrības pārstāvji.

Savukārt aizvadītajā nedēļā noslēdzies Vides aizsardzības un regionālās attīstības ministrijas organizētais konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība”. Galveno apbalvojumu saņēmusi Olaines pašvaldība, 9 republikas pilsētu konkurencē uzvarējusi Daugavpils pilsēta, savukārt, titulu “Goda ‘ģimeņu pašvaldība” saņēma Madonas novada pašvaldība. Bet par darbu ar jaunatni specbalvu saņēma Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Bet Pļaviņu novada pašvaldība izsludinājusi konkursu vakantajam Bāriņtiesas priekšsēdētāja amatam. Galvenie darba pienākumi – sniegt palīdzību personām, kas vērsušās bāriņtiesā, organizēt lietvedību atbilstoši likumu prasībām un pašvaldības nolikumam. Plašāka informācija par vakanci un prasībām kandidātiem pieejama Pļaviņu novada mājaslapā www.plavinas.lv.

Savukārt, Madonas novada pašvaldība izsludinājusi pieteikšanos SIA “Madonas namsaimnieks” valdes locekļa amatam. Bruto alga mēnesī 1400 eiro, darba pienākumos ietilpst kapitālsabiedrības vadīšana un pārstāvēšana, komercdarbības organizēšana, kā arī mantas pārvaldīšana atbilstoši likumu prasībām. Vairāk Madonas novada pašvaldības mājaslapā.

Bet jau šo trešdien no plkst. 9.00 ikviens interesents tiek aicināts uz Valsts asinsdonoru centra rīkoto donoru dienu Līvānu slimnīcā. par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Ķermeņa svaram ir jābūt virs 50 kg. Asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai emocionāla pārdzīvojuma. Līvānu novada pašvaldība informē, turpmāk pabalsts donoriem, kas tiek izmaksāts personām, kuras ir nodevušas asinis, netiks izmaksāts skaidrā naudā, bet gan pārskaitīts uz attiecīgā donora bankas kontu.

Ziņas plkst. 14.00; 15.00

Valsts Policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Ksenija Belova informēja, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā ceļu satiksmes negadījumos kopumā cietuši 20 cilvēki. Traģiskākā autoavārija aizvadītajā diennaktī notikusi Vārkavas novada Upmalas pagastā, kad automašīnai ietriecoties kokā gājis bojā tās vadītājs, bet pasažieris ievainots. Vakar visā Latvijā kopumā konstatēti 64 ceļu satiksmes negadījumi, 18 no tiem Rīgā. Ņemot vērā apledojumu un sniegu, kas nopietni ietekmē braukšanas apstākļus, autovadītāji tiek aicināti būt īpaši vērīgiem un izvēlēties ceļ seguma stāvoklim piemērotu braukšanas ātrumu.

Ja Saeimā pārstāvētās politiskās partijas vienosies par atbalstu Ministru prezidenta amata kandidātam no apvienības "Jaunā Vienotība" Krišjānim Kariņam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis nominēs viņu šim amatam. Informēja ziņu aģentūra LETA. Vējonis neredz nevienu iemeslu, lai nevirzītu Kariņu premjera amatam, ja partijas vienojas par atbalstu viņam. Šodien turpinās darbs pie Kariņa iespējamās valdības izveidošanas.

Aizvadītajā nedēļā Jēkabpilī notika “Jēkabpils Nevalstisko organizāciju forums”, kurā dalībnieki diskutēja galvenokārt par nevalstisko organizāciju nozīmi un to, kā skaidrot sabiedrībai šī sektora mērķus un uzdevumus. Organizāciju pārstāvji diskutēja par mūžizglītību, brīvprātīgā darba sistēmu un nevalstisko organizāciju sektora atbalstu, kā arī uzdeva jautājumus Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniecei Līgai Kļaviņai. Galvenais secinājums, kas radās foruma laikā, ir nepieciešamība sabiedrībai vairāk skaidrot nevalstiskā sektora nozīmīgumu.

Bet vakar, 3. adventes svētdienā novusa cienītāji pulcējās Jēkabpils pilsētas atklātā individuālā  turnīra ,,Zelta Kija 2019,, 1. posmā. Šīs sacensības risinās jau ceturto gadu un guvušas plašu atsaucību pilsētā un apkārtējos novados. Šogad aktīvākie bija bija Salas novada Biržu spēlētāji, kuri uz šo turnīru deleģēja 6 dalībniekus. Pārliecinoši uzvarēja Biržu novusists Arvīds Gilučs, Otro vietu izcīnīja Pēteris Sprukts no Krustpils novada, bet Jēkabpilietim Vilnim Pavasaram 3. vieta.

Jēkabpils sporta centrs aicina ikvienu jēkabpilieti izvirzīt viņaprāt labāko Latvijas simtgades gada sportistu! Šai nominācijai – “Labākais jēkabpilietis Latvijas simtgades sporta arēnā 2018” – var izvirzīt sportistu, treneri, komandu vai biedrību. Visvairāk balsu ieguvušais nominants tiks apbalvots svinīgajā pasākumā „Sporta laureāts 2018”, kas notiks 2019.gada 11.janvārī plkst.19:00 Jēkabpils Tautas namā. Balsot līdz nākamā gada 8. janvārim iespējams Jēkabpils sporta centra mājas lapā www.jekabpilssc.lv.

Ziņas 17.00; 18.00

Aizvadītajā nedēļas nogalē Budapeštā apmēram 10 tūkstoši cilvēku rīkoja protesta akcijas pret izmaiņām darba likumdošanā, ko tautā nodēvējuši par "vergu likumiem", informēja raidorganizācija BBC. Jaunie likumi ļauj uzņēmumiem prasīt darbiniekiem nostrādāt līdz 400 virsstundām gadā un aizturēt samaksu par tām līdz pat trim gadiem. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns norādījis, ka nodarbinātības reforma nākšot par labu gan darbiniekiem, gan arī uzņēmumiem, kas cīnās pret darbinieku trūkumu. Svētdienas protests bija lielākais no četriem, kas notikuši pēc jauno likumu apstiprināšanas parlamentā.

Francijas valdība paziņojusi, ka pēc aizvadītās nedēļas terorakta Strasbūrā, kad bruņots vīrietis izraisījis apšaudi tūristu iecienītajā Ziemassvētku tirdziņā, bojāgājušo skaits pieaudzis. Vakar miris 36 gadus vecais Polijas pilsonis Barto Pedro Orents-Nadzelskis, kurš apšaudes laikā aizvadītajā otrdienā tika smagi ievainots. Ceturtdienas vakarā policijas operācijas gaitā vainīgais 29 gadus vecais Šerifs Šekats Strasbūras Neidorfas rajonā tika nošauts. Tomēr izmeklētāji cenšas noskaidrot, vai Šekatam kāds uzbrukumu sarīkot ir palīdzējs, vai sniedzis palīdzību pēc uzbrukuma.

Partiju apvienība “Nacionālā apvienība” vakar kongresā pieņēma aicinājumu apvienību pārstāvošajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam virzīt valdībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Rosinājumu balsot par šādu uzdevumu ministram izteica kādreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis, norādot, ka, lai būtu iespējams atvēlēt pienācīgus līdzekļus inovācijām un sociālajai sfērā, ir jātiek galā ar korupciju. NA kongress apstiprināja aicinājumu Gerhardam attiecīgo likumprojektu virzīt valdībā Ministru kabineta nākamās nedēļas sēdē. Informēja ziņu aģentūra LETA

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja veiktās izmeklēšanas saistībā ar pretlikumīgo transporta iepirkumu “Rīgas Satiksmē”, no amata atkāpies Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Savu lēmumu Ameriks pieņēmis balstoties uz partijas un personīgās reputācijas saglabāšanu. Ameriks norāda, ka Rīgas domē strādājis pēc labākās sirdsapziņas un nav gatavs uzņemties atbildību par darbībām, kuras viņš nav veicis. Tāpat Ameriks piebilda KNAB kriminālprocesā viņam nav piemērots nekāds statuss. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs atzina Amerika lēmumu kā “vīrišķīgu rīcību”, un sagaida, ka “Gods kalpot Rīgai” nominēs jaunu vicemēra amata kandidātu. Pats Ušakovs neplāno atkāpties no Rīgas mēra amata.

Savukārt turpinoties valdības veidošanas sarunām, vairums politisko partiju atbalsta partiju apvienības “Jaunā Vienotība” pārstāvja Krišjāņa Kariņa kandidatūru premjera amatam. Arī valsts prezidents Raimonds Vējonis norādījis, ka varētu atbalstīt Kariņa kandidatūru. Pats Krišjānis Kariņš norāda, ka nevienai no Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām nav bijis būtisku iebildumu saistībā ar JV redzējumu par pamatprincipiem valdības veidošanai. Vienlaikus nav pazudušas atsevišķas pretrunas un politisko spēku "sarkanās līnijas" un nepieciešamais kompromisa gars starp potenciālajām valdību veidojošajām partijām vēl nav sasniegts.