2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 19. decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018. gada 19. decembrī

Šodien 19. decembrī vārda dienas svin Lelde un Sarmis.

Pasaules un Latvijas vēsturē šī diena ir īpaša ar to, ka 1971. gadā dzimis godalgotais latviešu motokrosa čempions Jānis Vinters, 1972. gadā uz Zemi atgriezās pēdējā Mēness pilotējamā ekspedīcija Apollo 17, bet 1997. gadā pirmizrādi piedzīvoja pasaules slavenā filma “Titāniks”.

Ziņas plkst. 7.00; 8.00; 9.00

Ministru kabinets vakar lēma neskatīt Nacionālās apvienības pārstāvētās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ierosināto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Ministru prezidents Māris Kučinskis uzsvēra, ka šim likumprojektam nepieciešams juridisks izvērtējums, lai saprastu, cik tas ir tiesisks un kādas sekas varētu radīt. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs vēlējās šo jautājumu iekļaut nākamajā Ministru kabineta sēdē, 8.janvārī, tomēr Kučinskis atkārtoja, ka pirms šī jautājuma iekļaušanas valdības dienaskārtībā nepieciešamas juristu diskusija.

Bet Rīgas vicemēram Andrim Amerikam nolemjot atkāpties no amata, parijas "Gods kalpot Rīgai" valde nolēmusi viņa vietā šim amatam virzīt domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītāju Oļegu Burovu. Par lēmumu atkāpties Ameriks pirmdienas rītā paziņoja preses konferencē. Nils Ušakovs norādījis, ka Amerika lēmums ir saprotams, tomēr pats Ušakovs pauž, ka neplāno atkāpties no Rīgas mēra amata.

Ārstniecības personu darba samaksa no nākamā gada 1.janvāra tiks palielināta par 20%, vakar lēma valdība. Ministru kabinets atbalstīja Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām, kas nepieciešami, lai par 20% palielinātu ārstniecības personu zemāko mēnešalgu. Zemākā mēnešalga tiek palielināta visās mediķu grupās - gan ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem, gan ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem, gan ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām.

Bet Jēkabpilī šodien plkst. 10.00 pilsētas pašvaldības pārstāvji piedalīsies Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) rīkotajā svinīgajā ceremonijā, kurā Latvijas Republikas pilsonības pretendents dos solījumu par uzticību Latvijas Republikai, savukārt, plkst. 13.00 Jēkabpils pilsētas pašvaldības telpās, Domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa tiksies ar biedrības “Atspulgs” pārstāvēm, bet jau plkst. 18.30 bērnu ansamblis “Dziesmiņa” un vadītāja Ligindra Veide aicina uz ikgadējo decembra koncertu gaišās un priecīgās noskaņās.

Vēl Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sociālais dienests informējis, ka sakarā ar gaisa temperatūras pazemināšanos, lai neradītu apsaldēšanās draudus riska grupas iedzīvotājiem un cilvēkiem bez noteiktas dzīvesvietas, jā gaisa temperatūra pazemināsies līdz -10 grādiem un zemāk, iedzīvotājiem tiks nodrošināta uzturēšanās Nakts patversmē, Jēkabpils Sociālajā dienestā un Ģimenes atbalsta centrā.



Ziņas plkst. 10.00; 12.00; 13.00

Latvijas valsts ceļi informē, ka šodien apledojuma dēļ apgrūtināti braukšanas apstākļi uz autoceļiem Latvijas austrumu rajonos. Autovadītāji tiek aicināti ievērot piesardzību pārvietojoties pa Vidzemes, Valmieras, Daugavpils un Rēzeknes šosejām, kā arī Grebņevas-Medumu šoseju. Bet uz reģionālajiem autoceļiem braukšanas apstākļi apgrūtināti Rīgas, Bauskas, Madonas, Ogres, Preiļu un Rēzeknes apkaimē. Ceļu uzturēšanas darbos šodien iesaistītas 99 Latvijas autoceļu uzturētājs vienības.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētajā SIA "Rīgas satiksme" (RS) iepirkumu lietā aizdomās turētās personas vajadzības gadījumā apcietinājumā var turēt vismaz 15 mēnešus, noskaidroja aģentūra LETA. KNAB iepriekš sniegtā informācija liecina, ka kriminālprocess ir ierosināts pēc Krimināllikuma pantu par kukuļņemšanu, kukuļdošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu stingrākajām normām. Par abiem kukuļošanas pantiem Krimināllikums paredz brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, savukārt par naudas atmazgāšanu var piespriest trīs līdz 12 gadu brīvības atņemšanu. Par visiem trīs nodarījumiem var piemērot arī mantas konfiskāciju.

Savukārt, valsts prezidents Raimonds Vējonis vakar raidījumā Latvijas Televīzijas 1:1 savā komentārā par situāciju Rīgas domē un Rīgas satiksmē pauda, ka Nilam Ušakovam pareizāk būtu atkāpties no pilsētas mēra amata, jo pašvaldības vai jebkura uzņēmuma vadītājs atbild par konkrētās iestādes vai pašvaldības darbu. Taujāts par to, kā vērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) tapušo likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, prezidents norādīja, ka, tas ir valdības jautājums, vienlaikus uzsverot, ka, ''lai pieņemtu tiesisku lēmumu jābūt juridiskam pamatojumam'' un tas nevarot būt politisku motīvu vadīts lēmums.

Krievija nākamgad palielinās militāro klātbūtni Arktikā, pirmdien paziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Reģiona minerālo resursu un militārā nozīmīguma dēļ Maskava ir iekļāvusi Arktiku savu prioritāšu sarakstā. 2019. gadā plānots pabeigt būvēt infrastruktūru, lai izvietotu pretgaisa aizsardzības radara vienības un aviācijas vadības punktus Sredņija un Vrangeļa salās, kā arī Oto Šmita ragā. Krievija pēdējos gados Arktikā izveidojusi vairākas militārās un zinātniskās bāzes. Krievijas prezidents Vladimirs Putins it vairākkārt apmeklējis Arktiku un pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ārkārtīgi svarīgi ir turpināt Arktikas resursu apguvi un izpēti.

Savukārt sociālās vietnes Twittwer lietotājus pārsteidzis Lielbritānijas, Velsas apgabala, Velsas pilsētas iedzīvotāja Ouvena Viljamsa publikācija. Pirms savas nāvēs kaimiņš Kens sarūpējis Ouvena 2 gadīgajai meitai Ziemassvētku dāvanas tuvākajiem 14 gadiem. Kad Viljamsu ģimene iepazinusies ar kaimiņu, Kenam bija 83 gadi, viņš bieži esot minējis, ka nodzīvos līdz 100 gadiem, bet pēc Kena aiziešanas mūžībā, viņa meita Wiljamsu ģimenei atdevusi dāvanas, ko sirmgalvis glabājis priekš mazās kaimiņu meitas. Šī ziņa strauji izplatījusies sociālo tīklu lietotāju vidū un pāris dienu laikā sasniegusi vairāk kā 30 tūkstošus skatījumu.

Ziņas plkst. 11.00; 16.00.

Turpmākajās minūtēs par Preiļu novada aktualitātēm.

7. decembrī Madonā aizvadīts Izglītības un zinātnes ministrijas rīkotā konkursa “Labākais darbā ar jaunatni 2018” uzvarētāju godināšanas pasākums. Pasākumā piedalījās arī Preiļu pašvaldības pārstāvji, saņemot atzinību divās kategorijās: kategorijā “Straujākais lēciens darbā ar jaunatni attīstībai pašvaldībā (2017.–2018. gadā)” un kategorijā “Darbīgākais jauniešu centrs (2017.–2018. gadā)” , ko saņēma Jauniešu centrs “Četri”. Novērtējums apliecina to, ka uzsāktais virziens ir pareizs un Preiļu novads ar katru gadu kļūst aizvien pievilcīgāks un draudzīgāks jaunatnei. Lai veicinātu pašvaldības darba ar jaunatni plānošanu un īstenošanu, sekmētu jauniešu iniciatīvas, kā arī jauniešu līdzdalību lēmumu pieņemšanā, šogad tika apstiprināta Preiļu novada pašvaldības Jaunatnes konsultatīvā padome un izveidota Preiļu novada Jauniešu dome.

Bet 12. decembrī Siguldas Kultūras centrā “Siguldas devons” norisinājās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizētā konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” apbalvošanas ceremonija. 1. vietu 21 reģionālas nozīmes attīstības centra novadu pašvaldību grupā un 15 000 eiro balvu ieguva Preiļu novada pašvaldība.

Preiļu novada dome aicina privātmāju īpašniekus, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājus, valsts iestādes, pašvaldības iestādes un uzņēmumus piedalīties skatlogu, ēku fasāžu un priekšlaukumu noformējuma konkursā „Skaistākais Ziemassvētku noformējums”. Dalībai konkursā var pieteikties vēl līdz 21. decembrim, aizpildot pieteikuma veidlapu un iesniedzot to Preiļu novada domes Apmeklētāju pieņemšanas un informācijas centrā Raiņa bulvārī 24, Preiļos vai pagastu pārvaldēs. Konkursa objektu izvērtēšana norisināsies līdz nākamā gada 6. janvārim. Konkursa uzvarētāju apbalvošana notiks ikgadējā Uzņēmēju pasākumā nākamā gada februārī.

Savukārt, SIA “Preiļu saimnieks” darbā uz nenoteiktu laiku aicina PROJEKTU VADĪTĀJU, projektu dokumentācijas sagatavošanai un vadībai (tostarp ES atbalsta saņemšanai daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku energoefektivitātes paaugstināšanas programmā). Pieteikt savu kandidatūru ikviens interesents var līdz nākamā gada 10. janvārim personīgi SIA “Preiļu saimnieks” Liepu ielā 2, Preiļos, vai sūtot CV un motivācijas vēstuli uz e-pastu psaimnieks@preili.lv. Plašāka informācija par vakanci atrodama arī Preiļu novada pašvaldības mājaslapā.

Un par gaidāmajiem kultūras pasākumiem.
Piektdien, no plkst. 14:00 līdz 16:00 mākslas nodaļas audzēkņu izstrādājumu Tirdziņš Preiļu Mūzikas un mākslas skolas 1. stāva vestibilā. Pēc tirdziņa, mūzikas skolas audzēkņu koncerts “Radīsim Ziemassvētku noskaņu sirdī”.

Sestdien, plkst. 17:00 Preiļu KN deju kopa “Gaida” aicina uz Ziemassvētku ieskaņas koncertu.

Bet 25. decembrī plkst. 17.00 Preiļu KN deju kopu “DANCARI” un “TALDERI” ZIEMASSVĒTKU KONCERTS.

28. decembrī plkst. 20.00 Pelēču KN Ziemassvētku laika groziņballe kopā ar radošo apvienību ,,Termoss”. Bet Saunas TN plkst. 20.00 atpūtas sarīkojums ,,Pie Jaunā gada sliekšņa”. Savukārt Līčos Mednieku masku balle. Pasākumu vadīs improvizators Mārtiņš Kozlovskis. Programmā: 100.gades mednieku nomināciju pasniegšana, mednieku kolektīvu prezentācija-apsveikums, jautro aktieru grupas, “Tikai nesaki nevienam” apsveikums, dažādas jautrības un pārsteigumi.



Ziņas plkst. 14.00; 15.00

Organizācija “Reportieris bez robežām” šodien nākusi klajā ar paziņojumu, ka 2018. gadā saistībā ar savu profesionālo pienākumu veikšanu nogalināti 63 profesionāli žurnālisti, kas ir par 15% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Bet ieskaitot arī citus mediju darbiniekus – žurnālistus amatierus, nogalināto skaits pasaulē šogad sasniedzis 80. Organizācijas izplatītajā ģenerālsekretariāta ziņojumā teikts, ka negodīgo politiķu, uzņēmēju un reliģisko līderu naidam un vardarbībai pret žurnālistiem ir traģiskas sekas. Vairāk nekā puse nogalināto miruši tikai piecās valstīs – Afganistānā, Sīrijā, Meksikā, Jemenā un Indijā, teikts šodien Berlīnē izplatītajā ziņojumā.

Pagājušās nedēļas otrajā pusē un šīs nedēļas sākumā Valsts policija saņēma informāciju no četrām cietušām pensijas vecuma sievietēm par to, ka viņu dzīvokļos Rīgā, kas atrodas Pļavniekos, Purvciemā, Juglā un Ķengaragā, iekļuvusi sieviete, kas apgalvojusi, ka esot akciju sabiedrības “Latvijas Gāze” darbiniece un veikusi vairākas zādzības. Informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Gita Gžibovska. Saistībā ar notikušo ir uzsākti vairāki kriminālprocesi. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods. AS “Latvijas Gāze” informē, ka ar 2017. gada 1. decembri AS “Latvijas Gāze” vairs neveic nekāda veida dabasgāzes sadales tīkla apsekojumus mājsaimniecībās, vienīgā komercsabiedrība Latvijā, kas ir tiesīga veikt apsekojumus mājsaimniecībās ir akciju sabiedrība “GASO”. Tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti būt piesardzīgiem un noskaidrot personas identitāti pirms to ielaist savā mājoklī.

Šorīt oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicēti pagājušajā nedēļā Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi Latvijas Nacionālā arhīva darbības noteikumos, kas nozīmē, ka līdz ar to stāšanos spēkā atļauts publicēt internetā bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus. Tā dēvētie “čekas maisi” internetā tiks publicēti rīt, 20. decembrī, vēstīja aģentūra LETA. Dokumentu publikācijas būs pieejamas LNA tīmekļvietnē, kurai varēs piekļūt no LNA centrālās mājas lapas “www.arhivi.gov.lv” sadaļas “Aktualitātes” vai sadaļas “Virtuālās izstādes un digitālie resursi”.

SIA ”Jēkabpils autobusu parks” informē, ka vairākiem reisiem Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienās noteiktas izmaiņas. Pilsētas autobusi kursēs pēc svētdienas grafika, bet slēgti sekojoši reisi Pļaviņas – Spunģēni – Jēkabpils pl.7:00 no Pļaviņām;
Jēkabpils – Spunģēni – Pļaviņas pl. 17:40 no Jēkabpils. 25. decembrī slēgts reiss Viesīte – Vārnava – Sunākste – Viesīte pl.7:05 un 13:00 no Viesītes. Atsevišķas izmaiņas autobusu kustības sarakstā ir arī 1. janvārī, ar tām sīkāk iepazīties var radio1 ziņu portālā.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sociālais dienests informējis, ka sakarā ar gaisa temperatūras pazemināšanos, lai neradītu apsaldēšanās draudus riska grupas iedzīvotājiem un cilvēkiem bez noteiktas dzīvesvietas, jā gaisa temperatūra pazemināsies līdz -10 grādiem un zemāk, iedzīvotājiem tiks nodrošināta uzturēšanās Nakts patversmē, Jēkabpils Sociālajā dienestā un Ģimenes atbalsta centrā.

Ziņas plkst. 17.00; 18.00

Jau iepriekš informējām, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības  ministrija izstrādājusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, tomēr pamatojoties uz to, ka šādam lēmumam un rīcībai nepieciešams kompetentu juristu pamatojums, ministru prezidents Māris Kučinskis neizskatīs šo ierosinājumu. Savukārt Latvijas otrās lielākās pilsētas – Daugavpils domes deputāts Andrejs Elksniņš norāda, ka VARAM līdzīgi kā situācijā ar Rīgas domi vajadzētu rosināt arī Daugavpils domes atlaišanu. Deputāts uzskata, ka dome nav darboties spējīga, jo tā teju mēnesi darbojas bez mēra, tiek atlikti pilsētai būtiski jautājumi, turklāt domes darbības laikā jau notikuši divi apvērsumi. Elksniņš joprojām uzstāj, ka nepieciešams rīkot domes ārkārtas vēlēšanas, taču oficiālu pieprasījumu Gerhardam neplāno iesniegt, jo šādu nostāju esot paudis gan masu medijiem, gan sociālajos tīklos.

Savukārt, ja likumdevēju vara tomēr lems atbalstīt likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, Nils Ušakovs paziņojis, ka vērsīsies satversmes tiesā. Viņš ieteica pašvaldību lietu ministram Kasparam Gerhardam (NA) pieturēties pie pozīcijas, ko viņš medijiem atklāja pirms sestdien notikušā Nacionālās apvienības kongresa. Tāpat domes atlaišanas gadījumā Ušakovs pagaidu administrācijas amatā nevēlas redzēt Aivaru Draudiņu, norādot, ka Draudiņš vairākkārt pieķerts koruptīvās darbībās. Savukārt pēc Andra Amerika atkāpšanās, Rīgas vicemēra amatā ievēlēts Oļegs Burovs.

Iestājoties ziemas sezonai, iedzīvotāji sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv atsākuši vākt parakstus par smilšu nevis sāls izmantošanu ielu kaisīšanā. Pašlaik par šo priekšlikumu savākta vairāk nekā puse nepieciešamo parakstu. Lai iniciatīvu iesniegtu izskatīšanai Saeimā, par to jāparakstās vismaz 10 tūkstošiem cilvēku. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Filips Kapustins. Jau šī gada martā piedāvājot šo iniciatīvu viņš rosinājis blīvi apdzīvotās vietās un pilsētās sāls kaisīšanas vietā izmantot smiltis, jo tās mazāk bojā apavus, automašīnu virsbūves un nerada kairinājumu mājdzīvnieku ķepām.

Jau vairāk kā mēnesi SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” tiek piedāvāts jauns pakalpojums – paliatīvā aprūpe. To veic sertificēta ārste Jeļena Buceniece. Šāds pakalpojums, pagaidām ārpus Rīgas Latgales reģionā ir vienīgais, citviet ārstniecības iestādēs tiek piedāvātas īslaicīgās sociālās aprūpes gultas. Pašlaik palīdzība tiek sniegta pirmajiem 5 pacientiem. Paliatīvā aprūpe tiek piedāvāta cilvēkiem, kuriem konstatēta onkoloģiskās saslimšanas ceturtā stadija, kas nozīmē, ka pacients ir nedziedināmi slims, bet viņam var atvieglot un uzlabot dzīves apstākļus.

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Latvijas Republikas pilsonības pretendenti Uldis Briedis un Germans Markovs svinīgā ceremonijā deva solījumu par uzticību Latvijas Republikai. Pēc svinīgā zvēresta pilsonības pretendentes sveica Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Jēkabpils nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Jolanta Degle. Sveicot jaunos pilsonības pretendentus L. Kļaviņa uzsvēra, ka jaunie pilsoņi šodien ir nodibinājuši saites ar Latviju ienākot valsts pilsoņu ģimenē, kā arī aicināja lepoties un būt atbildīgiem ar savu valsti.