2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 4.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Politiķi soļa attālumā no vienošanās veidot piecu partiju valdību Kariņa vadībā; Latvijā samazinās maizes patēriņš; un Sestdienas naktī daudzviet būs atkusnis, pēc tam kļūs aukstāks

Šodien varētu tikt panākta oficiāla vienošanās par gatavību veidot "Jaunās Vienotības"politiķa Krišjāņa Kariņa vadītu Ministru kabinetu, kurā būtu pārstāvēti pieci politiskie spēki – Jaunā Vienotība, Jaunā konservatīvā partija (JKP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK , apvienība "Attīstībai/Par!" un partija "KPV LV".Jau ziņots, ka potenciālie koalīcijas partneri "KPV LV" izvirzītās prasības neuzskata par nepārvārāmu šķērsli un ir optimistiski par iespēju tuvākajā laikā vienoties par valdības izveidi, izriet no politiķu sacītā pēc vakar notikušās piecu partiju pārstāvju tikšanās.

Latvijas lielo uzņēmumu investīciju plāni šim gadam atpaliek no Lietuvas un Igaunijas lielo uzņēmumu plāniem, norāda "SEB bankas" ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke, atsaucoties uz bankas veiktās Baltijas lielo kompāniju finanšu direktoru aptaujas datiem. Viņš informēja, ka 46% no Latvijas lielajiem uzņēmumiem 2019.gadā plāno ieguldīt biznesa attīstībā, kamēr Lietuvā investīcijas attīstībā šogad plāno 64% lielo uzņēmumu, bet Igaunijā - 62% lielo uzņēmumu. Vienlaikus, pēc aptaujas datiem, Latvijā ir lielākais to uzņēmumu īpatsvars, kas brīvos līdzekļus izmaksās dividendēs akcionāriem - Latvijā šādi rīkosies 30% lielo kompāniju, kamēr Igaunijā šādi plāni ir 15%, bet Lietuvā 13% kompāniju. Vēl 13% lielo uzņēmumu Latvijā izmantos brīvos līdzekļus, lai pirms termiņa atmaksātu saistības, bet 11% tos uzkrās.

To nelegālo imigrantu skaits, kas gājuši bojā, mēģinot šķērsot Vidusjūru, lai nokļūtu Eiropā, 2018.gadā sarucis par ceturtdaļu,informē ANO bēgļu aģentūra. Saskaņā ar Apvienoto Nāciju bēgļu augstākā komisāra biroja datiem pērn Vidusjūrā gājuši bojā vai pazuduši 2 tūklstoši 262 nelegālie imigranti. Savukārt to nelegālo imigrantu skaits, kam izdevies Eiropu sasniegt, šķērsojot Vidusjūru, pērn salīdzinājumā ar 2017.gadu arī sarucis par aptuveni ceturto daļu. Ja 2017.gadā, izmantojot šo maršrutu, Eiropā ieradās 172 tūklstoši 301 nelegālais imigrants, tad pagājušajā gadā tas izdevās 113 tūkstošiem 482.

Turpinām ziņas

Šodien tirdzniecības centra "Riga Plaza" telpās tiks atklāta izstāde #ZinātneLatvijai. Izstādi jau otro gadu veido Izglītības un zinātnes ministrija. Tā veidota, lai cildinātu Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību. Izstādē varēs iepazīties ar 12 mūsdienu Latvijas zinātnieku sasniegumiem un tā būs skatāma līdz pat janvāra beigām.

Latvijas maizes tirgū pērn bijis neliels patēriņa kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Latvijas Maiznieku biedrības valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs informē, ka maizes tirgus nav stabils, un tam ir neliela tendence samazināties, jo sarūk maizes patēriņš saistībā ar iedzīvotāju skaita samazināšanos, veselīga dzīvesveida popularizēšanu un jaunās paaudzes ēšanas paradumu izmaiņām, kā arī steidzīgo dzīves ritmuuzsver, ka nozares šā gada izaicinājums ir noturēt maizes patēriņu esošajā līmenī, lai nebūtu straujas tā izmaiņas, kas vēl vairāk saasinātu konkurenci.

Un vēl

Sestdienas naktī lielā daļā Latvijas gaidāms atkusnis, bet dažās turpmākajās dienās iestāsies sals, liecina prognozes. Sestdienas naktī gaidāmi arī nokrišņi - pārsvarā sniegs un slapjš sniegs, bet piekrastē vēl arī lietus, gaisa temperatūra būs 0..+3 grādi, austrumos -1..-3 grādi. Sestdienas gaitā brīžiem vēl nedaudz snigs un temperatūra lēni pazemināsies, savukārt svētdien debesis brīžiem skaidrosies, nokrišņu vairs nebūs, dienas gaitā vietām uzspīdēs saule. Naktī gaisa temperatūra pazemināsies līdz -2..-7 grādiem, vietām Vidzemē tā būs pat ap -10 grādiem, turklāt dienas gaitā sevišķi siltāks nekļūs. Auksta būs arī nakts uz pirmdienu, kad temperatūra vietām valsts austrumos noslīdēs zem -10 grādu atzīmes, bet turpmāk nākamnedēļ laiks atkal bieži būs mainīgs.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Ūdensapgādes un kanalizācijas pieslēgumu izveidei privātmājām Preiļos novada pašvaldība piešķīrusi 10 tūkstoši 490 eiro. Pēdējā pērnā gada domes sēdē deputāti piešķīruši 400 eiro darbiem dzīvojamajā mājā Saunas pagastā. Kopumā aizvadītajā gadā ar domes lēmumu ir piešķirts līdzfinansējums 21 objektam Preiļos par kopējo summu 10 490 eiro, pašlaik pieslēgums izbūvēts 13 mājās. Pagastu teritorijās pieslēgumu ierīkošanai piešķirts līdzfinansējums astoņiem objektiem, kopsummā 2920 eiro. Līdz 2018.gada beigām pieslēgums pagastos izbūvēts divos objektos.
Preiļu novada domes Tehniskās daļas vecākais kontrolieris Kristaps Určs skaidroja, ka pērn iedzīvotāju atsaucība ir augusi pieteikto objektu skaita ziņā. veidojamiem pieslēgumiem pašvaldības līdzfinansējumu 20 eiro apmērā par vienu garuma metru katra pieslēguma izbūvei gan ūdensapgādes, gan kanalizācijas tīklam, bet ne vairāk kā 400 eiro par vienu pieslēgumu. 

Decembrī ekspluatācijā ir nodots grants ceļš Salas pagastā „Mežmaļi-Dekšņi”. Pašvaldībā norāda, ka pārbūvējamā transporta infrastruktūra ir būtiska uzņēmējdarbības attīstībā un apdzīvotības saglabāšanā lauku teritorijā. Atjaunotais ceļš savienojas ar reģionālo autoceļu Jēkabpils-Lietuvas robeža–Nereta. Ceļa pārbūve sākta pagājušā gada jūlijā, pārbūves darbus veica SIA „Mikor”.  Projekta kopējās izmaksas ir 189 tūkstoši 860 eiro. 

Turpinām ziņas

Šonedēļ vienam no Siguldas simboliem – gaisa trošu vagoniņam – aprit 50 gadi. Tas joprojām ir vienīgais šāda tipa vagoniņš Baltijā. 1969.gada 3.janvārī trošu vagoniņš tika atklāts pamatīgā salā un spelgonī, orķestra pavadījumam skanot. Septiņu minūšu ilgais brauciens ar to joprojām ir viena no populārākajām atrakcijām Siguldā un ik gadu to izmanto vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Pērn vagoniņš ir pārvadājis “Siguldas vagoniņš pavisam noteikti ir viens no populārākajiem objektiem Siguldā. Tūristi brauc pie mums teju no visas pasaules. Mēs pat nevaram, šķiet, izcelt valstis, no kurām viņi brauc vairāk, jo viņi šeit tiešām brauc no visām valstīm. Un tieši 2018. gadā Siguldas vagoniņš ir pārvadājis 42 tūkstošus tūristu. Apaļā jubileja 3. janvārī netika atzīmēta, tomēr viss 2019. gads tiks aizvadīts vagoniņa jubilejas zīmē: plānota izstāde, tiek veidots manuskripts par vagoniņa vēsturi, kā arī jau prezentēts vagoniņa idejas autoram Aivaram Janelsītim veltīta vides objekta prototips. 

Viesītes novada Dzimtsarakstu nodaļas teritorija aptver Viesītes pilsētu, Viesītes, Elkšņu, Saukas un Rites pagastus. Dzimtsarakstu nodaļā pagājušajā gadā kopā reģistrētas 9 laulības. No visām 9 noslēgtajām laulībām 15 personām tās bija pirmās laulības, 2 personām – otrās laulības, 1 personai – trešās laulības. Vidējais vecums: sievietēm 27 gadi un vīriešiem 28 gadi. 2018.gadā Viesītes novada dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 23 jaundzimušie, bet novadā pavisam deklarēti 29 jaundzimušie bērni. No visiem jaundzimušajiem 12 ir meitenes un 17 zēni. 2018.gadā Viesītes novada dzimtsarakstu nodaļā reģistrētas 45 mirušās personas, bet pavisam miruši 50 novada iedzīvotāji. Visbiežākie nāves cēloņi 2018.gadā bija hroniska progresējoša smadzeņu išēmija, sirds un asinsvadu slimības, dažādi ļaundabīgie audzēji.

Līovānu novada pašvaldība aicina līdz 17. janvārim pieteikt kandidātus apbalvojumam Gada balva kultūrā 2018  - nominācijās Gada labākais sniegums amatiermākslā, Gada labākais sniegums vizuālajā un profesionālajā mākslā un Gada cilvēks kultūrā, iesniedzot iesniegumu Līvānu novada domes kancelejā Rīgas ielā 77, Līvānos. Kandidātus apbalvojumam Gada balva kultūrā var izvirzīt Līvānu novada domes deputāti, domes komitejas, komisijas, valsts un pašvaldību institūcijas, Līvānu novadā reģistrētas juridiskas personas, biedrības, nodibinājumi vai iedzīvotāji (ne mazāk kā 10 pilngadīgas personas, kuru dzīvesvieta deklarēta Līvānu novada administratīvajā teritorijā. Plašāka informācija par pieteikumu iesniegšanu pieejama pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Raiņa un Aspazijas mājā šodien pulksten astoņos vakarā notiks dzejnieku apvienības "Preiļu koncceptuālisms" lasījumi, kurus pavadīs izglītojoši priekšlasījumi par konceptuālisma dzeju. "Preiļu konceptuālisms" ir mūsdienu Latvijas dzejas apvienība, kas pastāv kopš 2016.gada un nodarbojas ar laikmetīgo dzeju un performanci. Pasākumā piedalīsies dzejnieki Anna Auziņa, Raimonds Ķirķis, Aivars Madris, Artis Ostups, Einārs Pelšs un Kārlis Vērdiņš.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Prezidents vēl atliek jauna premjera amata kandidāta nominēšanu; Nosaukts šī gada bezmugurkaulnieks un kukainis; un Bojāgājušajam ūdensmotosportistam Milleram piešķir Aizkraukles novada Goda pilsoņa titulu.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien vēl nenominēs jaunu premjera amata kandidātu, iespējams, atliekot gala lēmumu uz nākamo pirmdienu, 7.janvāri, kad viņam plānota tikšanās ar "Jaunās Vienotības" politiķi Krišjāni Kariņu, šodien pēc tikšanās ar prezidentu informēja partiju pārstāvji. Kariņš jau vairākas nedēļas ir konsultējies ar partijām par valdības izveidošanas iespējām. Viņam esot drošs 50 deputātu atbalsts, savukārt par partijas "KPV LV" atbalstu vēl ir visai daudz spekulāciju. "Jauno Vienotību" parlamentā pārstāv vien astoņi deputāti, un tā ir mazākā frakcija 13.Saeimā. Kariņš piedāvājis veidot valdību, kurā būtu pārstāvētas piecas partijas - "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV", "Attīstībai/Par" un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Sākotnēji sarunās piedalījās arī Zaļo un zemnieku savienība, taču atsevišķu partiju "sarkano līniju" dēļ šīs sarunas netika turpinātas.

Visu valsts fondēto pensiju shēmas aktīvo, sabalansēto un konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgums pagājušajā gadā bija negatīvs, liecina manapensija.lv publiskotā informācija.  No aktīvajiem ieguldījumu plāniem mazāko negatīvo ienesīgumu gada laikā uzrāda ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" pārvaldītais ieguldījumu plāns "Indexo izaugsme 47-57", kura ienesīgums ir -2,65%. Savukārt lielākais negatīvais ienesīgums bija ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "PNB Asset Management" jeb iepriekš "Norvik ieguldījumu pārvaldes sabiedrība" pārvaldītajam ieguldījumu plānam "Gauja", kura ienesīgums bija -10,96%.

No šī gada daudzdzīvokļu namos dabīgās ventilācijas kanālam ir aizliegts pievienot tvaika nosūcēju, ja telpā izvietota gāzes iekārta un nav citas ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves, atgādina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Minētā prasība Ugunsdrošības noteikumos iekļauta pēc gāzes ekspertu un skursteņslaucītāju atzinuma. Kā skaidro speciālisti, piemēram, pievienojot tvaika nosūcēju vienīgajam dabīgās ventilācijas kanālam, tiek traucēta paredzētā gaisa apmaiņa virtuvē, kas objektos, kuros tiek izmantota dabasgāze, var radīt spādzienbīstamu gāzes koncentrāciju. Glābšanas dienests iesaka iedzīvotājiem noskaidrot, kāds ir tvaika nosūcēju modelis, proti, vai tajā var ielikt speciālos filtrus, kas nodrošina tvaiku attīrīšanu recirkulācijas režīmā, vai nomainīt esošo tvaika nosūcēju ar tādu, kas var strādāt recirkulācijas režīmā. Jaunai ventilācijas kanāla izbūve visai dzīvojamai mājai ir jāsaņem kopīpašnieku piekrišana, jāiesaista sertificēts ventilācijas sistēmu speciālists, sertificēts būvkonstruktors un sertificēts arhitekts.

Turpinām ziņas

Latvijas Entomoloģijas Biedrība par 2019.gada bezmugurkaulnieku izraudzījusies indīgo mārīšzirnekli. Tas par gada bezmugurkaulnieku izvēlēts vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, šis zirneklis pirmo, un pagaidām vienīgo (datēto), reizi konstatēts Latvijā 2014.gadā Garkalnē un līdz šim nav bijis ziņu par citām atrašanās vietām. Tādēļ kukaiņu pētniekiem būtu svarīgi uzzināt par tā izplatību Latvijā. Kā otrs iemesls bijusi vēlme uzsvērt kukaiņu uz zirnekļu atšķirības. Lai gan abi piederot posmkāju tipam, tiem esot dažas ļoti atšķirīgas pazīmes. Piemēram, kukaiņiem ir sešas kājas, bet zirnekļiem - astoņas, kukaiņiem ķermeni veido trīs daļas, bet zirneklim - divas. Tāpat arī lielākajai daļai kukaiņu ir spārni, bet zirnekļiem tādu nav. Treškārt, pieņemts uzskatīt, ka zirnekļi ir ar neizteiksmīgu ķermeņa krāsojumu, necili un viegli saplūst ar apkārtējo vidi, taču mārīšzirneklis izceļas.

Latvijas Entomoloģijas biedrība par "Gada kukaini 2019" ir izvēlējusies malārijasodu. Akcijas "Gada kukainis" mērķis ir informēt par sugas dažādo bioloģiju, kā arī pievērst vērību klimata ietekmei uz jaunu dzēlējodu sugu un to pārnesto slimību ierosinātāju ienākšanu Latvijā. Malārijas odi ir pazīstami visā Pasaulē kā asinssūcēji un malārijas plazmodija pārnesēji cilvēkiem, bet mazāk zināms, ka tie tāpat kā daudzi citi kukaiņi ir arī apputeksnētāji, savukārt kāpuri - ūdeņu attīrītāji. Pieaugušie odi ir barība sikspārņiem, savukārt kāpuri - zivīm, abiniekiem un ūdens bezmugurkaulniekiem. Malārijas ods ir dzēlējodu dzimtas pārstāvis. To no citām sugām var atšķirt pēc pelēkā ķermeņa krāsojuma, raibajiem spārniem un īpašā sēdēšanas veida ar augsti paceltu vēderu. 

Un vēl

Traģiski bojāgājušajam ūdensmotosportistam Lotāram Milleram pēc nāves tiks piešķirts apbalvojums "Aizkraukles novada Goda pilsonis", lēmusi novada dome. Pašvaldībā skaidroja, ka Millers ir viens no titulētākajiem ūdens motosportistiem un treneriem Latvijā. Viņš bija ātrumlaivu konstruētājs un būvētājs - uzkonstruētas un uzbūvētas 102 ātrumlaivas. 40 gadus veltot ūdens motosportam, izcīnījis 34 Latvijas čempiona titulus, bijis vairākkārtējs Baltijas un Eiropas čempiona un vicečempiona titulu ieguvējs. Lotārs Millers bija ātrumlaivu sacensību Jēkabpils pilsētas svētku laikā idejas autors un organizators. Pērn pēc ūdensmotosportista traģiskās bojāejas ātrumlaivu sacensības Daugavā pie Jēkabpils tika atceltas.

Jau vēstīts, ka traģiskais negadījums notika Eiropas čempionāta etapā F-R1000 klasē. Pēc pirmā brauciena starta Millera vadītā laiva piedzīvojusi avāriju, bet tajā pēc tam ietriekusies kāda cita konkurenta vadītais braucamais, aizskarot arī Milleru, kurš līdz ar to guvis nāvējošas traumas.

Radio1 ziņas pulkjsten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; Kariņš iecerējis divās nedēļās vienoties par topošo valdību;  Aizkrauklē plānots izveidot grupu dzīvokļus un dienas aprūpes centru personām ar garīgo atpalicību; un Tuvākajā nedēļā prognozē nepastāvīgu ziemu.

Politiķis Krišjānis Kariņš, kurš varētu tikt nominēts premjera amatam, iecerējis divās nedēļās vienoties par topošo valdību un tās uzdevumiem, un virzīties uz Ministru kabineta apstiprināšanu Saeimā. Kariņš šodien žurnālistiem sacīja, ka visas potenciālās koalīcijas partijas ir apstiprinājušas, ka neiebilst "KPV LV" prasībām valdības veidošanai. Politiķis arī informējis, kādas ir šīs prasības - nepaplašināt ministriju skaitu, Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra un Saeimas Tautsaimniecības komisijas amats "KPV LV" pārziņā, aktīva iesaiste teritoriālās reformas procesā, kā arī valdība Kariņa vadībā. Iepriekš politiķi izvairījās oficiāli nosaukt šīs prasības. Kariņš nosauca arī topošās valdības prioritātes - finanšu sektora sakārtošana, tiesiskums, cīņa pret korupciju, ēnu ekonomikas apkarošana, izglītības reformas turpināšana, OIK likvidēšana, veselības aprūpes sistēmas pilnveidošana, teritoriālā reforma un demogrāfijas jautājumi.

Potenciālajā valdībā pagaidām nav saskatāma liela perspektīva apjomīgām, pozitīvām reformām, jo būs sarežģīti vienoties, aģentūrai LETA pauda politologs, sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks Filips Rajevskis. Viņaprāt, koalīcija, kurā strādātu "Jaunā Vienotība", Jaunā konservatīvā partija, "KPV LV", "Attīstībai/Par" (AP) un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, izskatās plaša un ļoti jocīga. Šādā koalīcijā dominē jaunie spēki, bet valdību vada premjers, kuram ir lielāka pieredze. Politologs uzskata, ka šaidai komandai nav liela perspektīva milzīgām pozitīvām reformām, jo būs sarežģīti vienoties. Rajevksis pieļāva, ka nestabilākie partneri šādā koalīcijā varētu būt ne tikai "KPV LV", bet arī JKP. 

Ventspils mērs Aivars Lembrergs šodien savā iknedēļas preses konferencē norādījis, ja pie jaunās valdību veidošanas ministriju skaits paliks nemainīgs, tad Jaunā konservatīvā partija un partija "KPV LV" rupji pārkāps savus priekšvēlēšanu solījumus. Viņš teica, ka solījumu pārkāpšana nedarīs partijām godu, paužot pārliecību, ka solījumu nepildīšana Latvijas politikā nav nekas jauns. Piemēram, "JKP solīja paaugstināt minimālās pensijas, neapliekamo minimumu un darba algu. Jācer, ka valdības darbības programmā tas viss būs iekšā, ja nebūs, tad tikai apstiprināšoties Lemberga vārdi, ka svarīgākais ir savā starpā sadalīt naudu un ietekmes svēras, bet pārējais viss nav svarīgi.

Turpinām ziņas

Raiņa un Aspazijas mājā šodien pulksten astoņos vakarā notiks dzejnieku apvienības "Preiļu koncceptuālisms" lasījumi, kurus pavadīs izglītojoši priekšlasījumi par konceptuālisma dzeju. "Preiļu konceptuālisms" ir mūsdienu Latvijas dzejas apvienība, kas pastāv kopš 2016.gada un nodarbojas ar laikmetīgo dzeju un performanci. Pasākumā piedalīsies dzejnieki Anna Auziņa, Raimonds Ķirķis, Aivars Madris, Artis Ostups, Einārs Pelšs un Kārlis Vērdiņš.

Deinstitucionalizācijas projekta īstenošanā Aizkraukles novadā tuvākajos gados plānots ieguldīt 279 tūkstoši 976 eiro. Saskaņā ar domes lēmumu, Aizkrauklē plānots izveidot grupu dzīvokļus un dienas aprūpes centru pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, tāpat šai mērķa grupai paredzētas arī specializētās darbnīcas. Tāpat pilsētā ieplānota dienas aprūpes centra bērniem ar funkcionāliem traucējumiem izveide.

Un vēl

Tuvākajā nedēļā Latvijā vairākkārt pastiprināsies sals, valsts rietumu un centrālajā daļā gaidāms arī atkusnis, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un "Global Forecast System". Lai gan laikapstākļi būs mainīgi un brīžiem gaidāmi nokrišņi, pārsvarā pūtīs lēns vējš, vien dažās dienās tas kļūs brāzmaināks. Debesīm skaidrojoties, lēna vēja un bezvēja apstākļos vietām strauji pazemināsies gaisa temperatūra, sabiezēs migla un veidosies sarma. Ceļi atkal un atkal apledos. Naktī uz sestdienu, 5.janvāri, daudzviet turpināsies gaisa temperatūras paaugstināšanās, līs un snigs, būs arī migla. Dienā ar ziemeļaustrumu vēju sāks ieplūst vēsāks gaiss, un svētdienas rītā gaidāms sals līdz -11 grādiem, naktī uz pirmdienu valsts austrumos gaisa temperatūra var noslīdēt vēl zemāk. Vietām nedaudz snigs. Nākamnedēļ lielākā daļa nokrišņu būs sniegs, gaisa temperatūra pārsvarā svārstīsies plus 5 mīnus 15 grādu robežās.

Atstājiet komentāru