2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 27.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 27.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Secināts, ka nodokļu reformas rezultātā ķīlnieku lomā var nonākt jaunās māmiņas un ģimenes ar bērniem; Pasaules dabas fonds meklē klimata vēstniekus; un Teju visā Rietumeiropā pārspēti februāra siltuma rekordi.

Veiktā nodokļu reforma potenciāli nostāda ķīlnieka lomā jaunās māmiņas un ģimenes ar bērniem, intervijā LNT skaidroja tiesībsargs Juris Jansons. Pēc viņa teiktā, solītie reformas rezultāti nesakrīt ar izveidojušos situāciju. Nodokļu reforma neveicinot mazo algu saņēmēju ienākumus vairošanos, jo liela daļa pat nekvalificējas atvieglojumiem. Savukārt lielo algu saņēmējiem, kas pērn piedzīvojuši nelielu ienākumu kritumu, tas reformas iespaidā šogad kompensēšoties. Kā pauda Jansons, faktiski arī izveidojusies situācija, jo vairāk bērnu, jo mazāki atvieglojumi. Potenciāli problēmas varot būt arī jaunajām māmiņām, atgriežoties darbā. Faktiski viņām būs jāveic nodokļu piemaksa. Viņaprāt, nodokļu sistēma to maksātājiem ir necaurredzama. Tiesībsargs pat pieļāva, ka jāveido uzkrājumi, jo var gadīties, kad godprātīgie nodokļu maksātāji var kļūt par parādniekiem. Jansons uzsvēra, ka galvenais fokuss bija uz nodokļu reformu uzņēmējdarbībā, atzīstot, ka šajā jomā ir redzami pozitīvi soļi. Bet attiecībā uz iedzīvotājiem nodokļu reforma esot sasteigta un nepārdomāta. Kā ziņots, šodien tiesībsargs Jansons informēs par pētījumā secināto, skaidrojot, kā nodokļu reforma ir ietekmējusi cilvēku ienākumus un nevienlīdzības mazināšanos.

Latvijas Banka ir gatava nodrošināt darbavietu kukuļņemšanā apsūdzētajam iestādes prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, ja viņš šodien ieradīsies darbā, un, visticamāk, Rimšēvičs šo iespēju arī izmantos. Ievērojot Eiropas Savienības Tiesas  labvēlīgo spriedumu, Rimšēvičs var atgriezties darbā Latvijas Bankā, paziņojis ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Uz jautājumu, vai Latvijas Banka būtu gatava nodrošināt Rimšēvičam darbavietu, ja viņš jau ierastos darbā, iestādes preses sekretārs Silakalns aģentūrai LETA atbildēja, ka patlaban tiekot apzināta situācija. Viņš piebilda, ka Latvijas Bankas uzdevumu izpilde nav ietekmēta, proti, centrālā banka darbojas ierastajā darba režīmā, pilnvērtīgi un kvalitatīvi pildot uzticētos uzdevumus, tajā skaitā starpbanku maksājumu infrastruktūras uzturēšanu, tautsaimniecības, uzņēmēju un iedzīvotāju nodrošināšanu ar skaidru naudu, Latvijas valūtu un zelta ieguldījumu apsaimniekošanu un citus uzdevumus.

Turpinām ziņas

Rīt, 28.februārī Jēkabpilī notiks Jēkabpils pilsētas pašvaldības sadarbībā ar Finanšu ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību organizētais apmācības seminārs uzņēmējiem par komercdarbības atbalsta kontroles regulējumu Eiropas Savienības fondu un pašvaldību projektos. Semināru atklās Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis. Pasākums norisināsies Jēkabpilī, Krustpils kultūras namā. Semināra mērķis ir parādīt, kas ir komercdarbības atbalsts biedrību, privātu un pašvaldību kapitālsabiedrību gadījumā  un kas pašvaldību attīstības un investīciju piesaistes gadījumā. Iecerēts arī praktisku piemēru izvērtējums.

Visā pasaulē arī šogad, 30. martā, no plkst. 20.30 līdz 21.30, tiks svinēta Zemes stunda, kad  visi tiek aicināti simboliski uz vienu stundu izslēgt elektrību, tā paužot savu atbalstu vides problēmu risināšanai. Gatavojoties Zemes stundai, arī šogad Pasaules Dabas fonds, izsludinot konkursu, meklē “Klimata vēstniekus”. Organizatori skaidro, ka konkursā ir divas nominācijas, kurām var gan pieteikties pats, gan nominēt kādu līdzcilvēku. Konkursam tiek aicināts pieteikt personu, kura ikdienā īsteno videi draudzīgu dzīvesveidu, savukārt otrai nominācijai - “Dabai draudzīga dzīvesveida vēstnieks sabiedrībā”, personu, kura ir guvusi būtiskus panākumus videi draudzīgu iniciatīvu īstenošanā, iesaistot sabiedrību. Pieteikumi rakstīti brīvā formā jāsūta Pasaules dabas fondam.  Katras nominācijas uzvarētājs iegūs dāvanu karti 500 eiro vērtībā. Konkursa uzvarētāji tiks godināti Zemes stundai veltītā koncertā 30. martā Rīgā.

Un vēl

Pēdējās dienās Rietumeiropā pārspēta lielākā daļa februāra siltuma rekordu, un šodien gaidāmi jauni rekordi, bet turpmāk gaisa temperatūra normalizēsies, liecina meteoroloģijas dienestu sniegtā informācija. Nīderlandes Meteoroloģijas institūts norādījis, ka varbūtība sagaidīt šādu siltuma vilni pašreizējā klimatā ir mazāka par diviem procentiem, bet pirms gadsimta tik augsta gaisa temperatūra februārī bija gandrīz neiespējama. Pēdējās dienās Nīderlandē vairākkārt labots februāra un visas ziemas siltuma rekords, maksimālā gaisatemperatūra vakar Anglijā, Vācijā, Skandināvijā sasniedza teju +20 grādus. Tikmēr Francijas sinoptiķi prognozē, ka siltuma kulminācija būs šodien pēcpusdienā, kad valsts lielākajā daļā gaisatemperatūra sasniegs +21..+26 grādus. Līdz ar to paredzams, ka tiks pārspēts līdzšinējās siltākās ziemas dienas rekords - 1960.gada 28.februārī maksimālā gaisa temperatūra valstī vidēji bija +20,2 grādi. Anomālo siltumu Eiropai atnesis februārim neraksturīgi spēcīgs, plašs un noturīgs anticiklons, kas siltumu no dienvidiem pārvietojis uz ziemeļiem. Savukārt Ziemeļāfrikā anticiklona ietekmē gaisa temperatūra ir zemāka nekā ierasts.

Radio1 Preiļu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Janvārī Preiļu pils ēkai tika uzstādīts pirmais demo logs pils fasādes Dienvidu pusē, pirmajā stāvā. Šobrīd uzmontēti ir jau 5 logi, četri no tiem ir otrajā stāvā – pils Ziemeļu fasādes pusē. Logu rāmju toņa krāsojums no ārpuses ir saglabāts autentiskais, kura paraugs tika konstatēts pēc veco logu rāmju izpētes. Šobrīd nenotiek uzmontēto logu apdare, jo šādi būvdarbu procesi ir jāveic gada siltajos mēnešos, tomēr tas netraucē logu montāžai. Pilī ir vairāku veidu un izmēru logi, kas paildzina gan logu izgatavošanas, gan montāžas un apdares darbus. Gadījumos, kad ir kvalitatīvi un pieņemami saglabājušās atsevišķas aplodas vai logu rāmji, tie tiek saglabāti. Restaurācijas metodes pilnībā balstās uz cieņu pret oriģinālajiem materiāliem, kas tiek saglabāti. 

Uzsākta projektēšana SIA “Preiļu slimnīca” pārbūves projektam, par kuru vienošanās noslēgta ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru saistībā ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta īstenošanu. Tā gaitā  tiks attīstīts SIA “Preiļu slimnīca” dienas stacionārs, kas atrodas slimnīcas ēkas 4. stāvā. Šobrīd norit projektēšanas darbi dienas stacionāra telpu pārbūvei. Tam sekos pārbūves darbi un medicīnisko iekārtu un aprīkojuma iegāde. Pārbūvētajā dienas stacionārā atradīsies mūsdienīgas operāciju un manipulāciju zāles, gultas vietas 10 pacientiem un 3 manipulāciju krēsli īsākām procedūrām. Projektā tiks izbūvēts jauns lifts, kā arī remontētas kāpņu telpas. Paredzēts, ka būvdarbi sākies 2020. gada sākumā un ilgs aptuveni gadu. Projekta kopējā attiecināmās izmaksas 975 tūkstoši 834 eiro.

Turpinām ziņas

Aicina uz individuālām konsultācijām par  iespējām saņemt atbalstu ALTUM programmā esošā biznesa attīstībai un jauna uzsākšanai. Preiļu Uzņēmējdarbības centra Atvērtā tipa birojā, no  6. martā no plkst. 11.00 līdz plkst. 14.00 būs iespējams saņemt individuālas konsultācijas par ALTUM atbalsta programmām biznesa uzsākšanai un esošā biznesa attīstībai. Kontaktpersona: Inga Taukule, Latgales reģiona klientu darījumu vadītāja, tel.27899493, inga.taukule@altum.lv

PREIĻU NOVADA UZŅĒMĒJI, kuri darbojas pārtikas pārstrādes, metālapstrādes, kokapstrādes, tekstila jomā un kuriem ir nepieciešams veikt tirgus izpēti, izstrādāt komunikācijas stratēģiju (konta izveide sociālajos tīklos u.tml.), attīstīt zīmolu, ir interese par lāzerapstrādi, kurināmā kvalitātes izpēti, detaļu un prototipu izgatavošanu ar CNC iekārtām, 3D printēšanu un skanēšanu, robotiku, procesu automatizāciju un IT iespējām, AICINĀTI PIETEIKTIES PIEREDZES BRAUCIENAM UZ RĒZEKNES TEHNOLOĢIJU AKADĒMIJU 19. MARTĀ. Pieteikšanās pa tālruni 26636243, zvanot Inetai Liepniecei līdz 15. martam.

10. aprīlī Preiļu novada Kultūras centra telpās no plkst. 11:00 līdz 13:00 norisināsies Nodarbinātības valsts aģentūras Preiļu filiāles un Preiļu novada domes rīkotais Vakanču gadatirgus. Darba devējiem piedalīšanās Vakanču gadatirgū ir  iespēja prezentēt savu uzņēmumu, veicinot tā atpazīstamību darba tirgū, kā arī atrast piemērotus darbiniekus. Iespēja darba devējam ne tikai klātienē informēt par vakancēm, darba nosacījumiem, karjeras izaugsmes iespējām uzņēmumā, bet arī veikt pirmās darba intervijas ar uzņēmumam piemērotākajiem kandidātiem. Darba meklētājiem piedāvās tikšanos ar potenciālajiem darba devējiem, piedalīšanos klātienes darba intervijās un iespēju atrast darbu. Vakanču gadatirgū būs iespējas saņemt informāciju par darba tirgus iespējām reģionā, saņemt karjeras konsultācijas, kā arī sastādīt CV.

Un vēl

Cerot uz pavasara kavēšanos, aicina zemledus makšķerēšanas sporta cienītājus 2. martā uz Preiļu novada atklāto čempionātu un Preiļu pagasta čempionātu zemledus makšķerēšanā. Tāpat arī visi aicināti izbaudīt kopā pavasara tuvošanos un saimnieču garšīgo zupu “Ozolkrastu” mājās pie Feimankas ūdenskrātuves! Ar cempionāta nolikumu var iepazīties Preiļu novada pašvaldības mājaslapā preili.lv.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Rimšēvičs ieradies darbā Latvijas Bankā; No "Dabas skaitīšanas" pērn apsekotajiem zālājiem tikai neliela daļa ir bioloģiski vērtīgi; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku nedēļas nogalē?

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs šodien ieradies darbā Latvijas Bankā, to pstiprina centrālās bankas preses sekretārs Jānis Silakalns. Jau ziņots, ka vakar 26.februārī, Eiropas Savienības Tiesa paziņoja, ka ir atcēlusi lēmumu, ar kuru Rimšēvičs ir atstādināts no amata. Tiesa norāda, ka tiesvedības rakstveida daļas posmā Latvija nav sniegusi nekādus, pat ne sākotnējus pierādījumus apgalvojumiem par korupciju, kas ir bijuši apstrīdētā lēmuma pieņemšanas pamatā.

Latvijas un Lietuvas policijas kopīgā operācijā aizturējušas vairākas personas aizdomās par automašīnu "BMW" zādzībām. Valsts policija, veicot vērienīgu izmeklēšanu, noskaidrojusi personu grupu, kas aptuveni divus gadus nodarbojusies ar automašīnu zādzībām Rīgā un tās apkārtnē. Autozagļi uzdarbojušies nakts laikā un pārsvarā zaguši "BMW" markas automašīnas, kurām nav uzstādīta papildu signalizācija. Policistu rīcībā esošā informācija liecināja, ka zagtie spēkrati turēti īrētās garāžās dažādās Rīgas reģiona nomalēs, zagtajām automašīnām nomainītas valsts numura zīmes un tās paredzētas tālākai realizācijai Lietuvā. Zagtie transportlīdzekļi nogādāti automašīnu uzpircējiem Šauļu apgabalā, kuri piegādātās automašīnas aptuveni trīs stundu laikā izjaukuši detaļās un šīs detaļas dienas laikā nogādājuši jau citās noliktavās. Šonedēļ Latvijas likumsargi Salaspils novadā notvēra aizdomās turētos brīdī, kad viņi Rīgā, Ziepniekkalnā, bija nozaguši kārtējo automašīnu un bija ceļā uz vienu no īrētajām garāžām.  Abiem aizturētajiem Latvijas valstspiederīgajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Pakistāna savā gaisa telpā virs tās kontrolētās Kašmiras daļas šodien notriekusi divas Indijas gaisa spēku lidmašīnas, paziņojis armijas pārstāvis, piebilstot, ka viens indiešu lidotājs ir sagūstīts. Tikmēr Indijas mediji vēsta, ka Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā lidostas slēgtas civilajai satiksmei. Tikmēr Kāda augsta ranga amatpersonas Indijas pārvaldītās Kašmiras daļas administrācijā aģentūrai AFP pavēstījusi, ka Pakistānas iznīcinātāji virs Kašmiras trešdien pārkāpuši Indijas gaisa telpu, taču tikuši atspiesti atpakaļ pār "de facto" robežu. Arī indiešu ziņu aģentūra PTI vēsta, ka Pakistānas iznīcinātāji divās vietās uz īsu brīdi ielidojuši Indijas gaisa telpā, taču pārtverti un atgriezušies otrpus tā dēvētās kontroles līnijai. Tikmēr Pakistānas Kašmiras daļā simtiem iedzīvotāji pametuši pierobežas pilsētiņas. Arī Indija pusē cilvēki meklējuši patvērumu drošākās vietās.

Turpinām ziņas

Latvijā pērn pieauguši azartspēļu kompāniju ieņēmumi, pērn tie pieauguši par 11,7% salīdzinājumā ar 2017.gadu un bija 277,701 miljons eiro, liecina Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas apkopotie dati. Tajā skaitā visvairāk ieņēmumu 2018.gadā azartspēļu kompānijas guvušas no azartspēļu automātiem - 216,923 miljonus eiro, kas ir par 8,6% vairāk nekā gadu iepriekš. Pēc inspekcijas datiem, 16 azartspēļu kompāniju, no kurām divas nav sākušas reālu darbu, kopējā paredzamā peļņa 2018.gadā ir 80,998 miljoni eiro, kas ir par 18,5% vairāk nekā 2017.gadā.

No projektā "Dabas skaitīšanas" pērn apsekotajiem zālājiem vien 17% uzskatāmas par bioloģiski vērtīgām. Projekta divu aizvadīto sezonu laikā apsekošanai tika atlasīti 172 tūkstoši hektāru zālāju, kuros pastāvēja iespēja konstatēt Eiropas Savienības (ES) aizsargājamos biotopus. Dati liecina, ka bioloģiski vērtīgajos zālājos bieži konstatētas ekspansīvas sugas, kuras ātri reaģē uz nevēlamām izmaiņām zālājā, piemēram, kūlas uzkrāšanu, pārmēslošanu un pārganīšanu, un nomāc citas zālāja sugas. Tāpat pērn retāk konstatētas arī invazīvās sugas, piemēram, Kanādas  milzu zeltgalvītes, blīvā skābene, Sosnovska latvānis un daudzlapu lupīna. Novērota tendence, ka zālāji nabadzīgās augsnēs tiek apmežoti. Šī gada aprīlī tiks sākta trešā "Dabas skaitīšanas" sezona. Visu triju sezonu dati un to izvērtējums par visām sešām ES nozīmes aizsargājamo biotopu grupām būs publiski pieejami nākamgad.

Un vēl

Šīs nedēļas otrajā pusē Latvijā ar stipru ziemeļrietumu vēju ieplūdīs gaiss no Arktikas, bet jau nedēļas beigās tas atkāpsies, vēsta pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Ceturtdienas vakarā un piektdien daudzviet uzsnigs. Piektdiena būs nedēļas vēsākā diena - gaisa temperatūranepakāpsies augstāk par 0..-5 grādiem. Naktī uz sestdienu gaisa temperatūra vietām noslīdēs zem -10 grādiem, bet svētdien iespējama temperatūras paaugstināšanās līdz +2..+7 grādiem. Stiprākais vējš gaidāms ceturtdien un naktī uz piektdienu, kad lielā valsts daļā ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 17-22 metrus sekundē. Savukārt svētdien iespējams spēcīgs dienvidu vējš. Paredzams, ka nākamnedēļ būs vairāk nokrišņu - gan lietus, gan sniegs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas komisija Latviju mudina mazināt ienākumu nevienlīdzību; Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji nākamnedēļ tiksies ar iekšlietu ministru; un  Antarktīdā meklē pasaules «vecāko» ledu

Latvijai steigšus nepieciešams risināt augstā līmenī esošo ienākumu nevienlīdzību, komentējot Eiropas Komisijas  ziņojumu par ikgadējo novērtējumu par ekonomikas un sociālo stāvokli Eiropas Savienības dalībvalstīs. Eiropas komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis norāda, ka Eiropas komisja 2019.gada ziņojumā par Latviju uzsvērts, ka pēdējo gadu izaugsme Latvijā ir bijusi salīdzinoši strauja un Latvija ir to valstu vidū, kas visstraujāk tuvojas Eiropas Savienības vidējam līmenim. Tajā pašā laikā, samazinoties darbaspēka pieejamībai un turpinoties straujai izaugsmei, darba tirgus ir uzkarsis un algu pieaugums būtiski pārsniedz produktivitātes pieaugumu. 

Kopš sezonas sākuma gripa prasījusi 52 cilvēku dzīvības, bet pagājušajā nedēļā šīs slimības dēļ bojā gājuši četri cilvēki. Gandrīz visiem pacientiem bija vienai vai vairākas hroniskās saslimšanas. Pret gripu šajā sezonā nebija vakcinēti 44 pacienti, bet astoņu mirušo vakcinācijas statuss nav zināms. Šajā gripas sezonā mirušo vidējais vecums ir 65 gadi, tomēr gripa prasījusi arī četru četrdesmitgadnieku dzīvības. Pagājušajā nedēļā Latvijā gripas intensitāte turpināja samazināties. Tomēr Latvijā joprojām reģistrēta plaša gripas izplatība. Dati liecina, ka visās monitoringā iekļautajās teritorijās, izņemot Jēkabpili un Jūrmalu, gripas intensitāte bijusi augstāka par epidēmijas slieksni. Visaugstākā gripas intensitāte reģistrēta Rēzeknē, Liepājā un Gulbenes novadā. Augstākā saslimstība ar gripu joprojām reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam un pusaudžiem.  

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens ir gatavs nomainīt Valsts policijas vadību, ja šīm amatpersonām dotie uzdevumi netiks izpildīti. To Ģirģens atzina Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā".  Ministrs atzina, ka iekšlietu sistēmā ir dažādas problēmas - gan ar atklāto noziegumu statistiku, gan ar amatpersonu izglītību un kvalifikāciju. Ministrs devis uzdevumu iekšējās kontroles struktūrām uzsākt dažādu amatpersonu darba monitorēšanu, īpaši korupcijas lietās. Kā piemēru Ģirģens minēja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi, kuras darbinieki strādā ar dažādiem ekonomiska rakstura noziegumiem. Ministrs arī aicināja iedzīvotājus ziņot par iespējamiem pārkāpumiem gan ministrijai, gan arī personīgi viņam, solot, ka saņemtā informācija pat tad, ja tā būs anonīma, tiks pārbaudīta.

Turpinām ziņas

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji un pilsētu pašvaldības policijas priekšnieki 4.martā tiksies ar iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu. Tikšanās laikā plānots pārrunāt Iekšlietu ministrijas darbības prioritātes saskaņā ar Krišjāņa Kariņa valdības deklarācijā iecerētajām darbībām un noteiktajiem uzdevumiem, kas skar valsts iekšējo drošību, pašvaldības policijas un Valsts policijas sadarbības veicināšanu, tostarp saistībā ar patrulēšanu sabiedriskās kārtības nodrošināšanai Latvijas pilsētu teritorijās.

Par neidentificētu mirušu personu apglabāšanu valdība pašvaldībām kompensācijās izmaksās 17 tūkstoši 766 eiro. Kā liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iesniegtā informācija valdībai, kompensāciju par neidentificētu mirušu personu apglabāšanu 2018.gadā kopumā pieprasījušas deviņas pašvaldības. Vislielākās kompensācijas pienāksies Rīgai – 14 tūkstoši 83 eiro un Liepājai - 918 eiro. Tāpat 600 eiro kompensācija tiks izmaksāta Ludzas novada pašvaldībai, 541 eiro - Jelgavas pilsētas pašvaldībai, 474 eiro - Ķekavas novada pašvaldībai un 425 eiro - Krustpils novada pašvaldībai. Vēl 300 eiro tiks izmaksāti Priekules novada pašvaldībai, 254 eiro - Mārupes novada pašvaldībai un 171 eiro - Līvānu novada pašvaldībai.

Un vēl

Norvēģijas zinātnieki Antarktīdā cer iegūt pasaules vecākā ledus paraugus. Tas varētu palīdzēt labāk izprast uz Zemes notiekošās klimata izmaiņas. Norvēģijas zinātnieki plāno izdarīt trīs kilometrus dziļu urbumu Antarktīdas ledājos un iegūt apmēram pusotra miljona gadu veca ledus paraugus. Patlaban tiek meklēta labākā iespējamā pētījumu vieta, bet darbu speciālisti varētu uzsākt pēc apmēram četriem gadiem. 

Atstājiet komentāru