2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 10.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 10.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: CVK gatava Eiroparlamenta vēlēšanām; Atbalstu bioloģiskās daudzveidības veicināšanai saņems septiņas Latvijas skolas; un Brīvdabas muzejs atklās vasaras sezonu.


Centrālā vēlēšanu komisija ir gatava 8. jūnijā Latvijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte norāda, ka šobrīd ir izveidotas vēlēšanu komisijas, iecirkņi, piegādāti nepieciešamie materiāli. Īpaši tiekot strādāts arī pie kibernoziedzības risku novēršanas. Situācija tiek monitorēta un modelēti dažādi iespējamie scenāriji. Kā zināms, šajās Eiroparlamenta vēlēšanās vēlētāji varēs balsot sev tuvākajā un tīkamākajā iecirknī. Saulīte sacīja – risks, ka kāds cilvēks varētu nobalsot vairākas reizes, ir izslēgts, jo sistēma ļoti skaidri uzrādot, ja cilvēks ir jau nobalsojis. Tāpat CVK vadītāja atgādināja, ka balsot varēs arī trīs dienas pirms 8. jūnija. 

Kiberuzbrukuma dēļ komunikāciju operatora "Balticom" translētajos televīzijas kanālos uz laiku nonācis Kremļa propagandas saturs. Kā sociālajos tīklos skaidro Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs Ivars Āboliņš, uzņēmumam "Balticom" šorīt noticis kiberuzbrukums, kā rezultātā uzņēmums zaudējis kontroli pār televīzijas retranslācijām. Kiberuzbrukuma laikā visu "Balticom" retranslēto televīzijas programmu vietā ēterā bija redzams Krievijas propagandas saturs – 9. maija parāde pie Kremļa Maskavā. Šobrīd "iTV" serviss ir atslēgts un tiek noskaidroti notikušā apstākļi. Par iejaukšanos apraidē ziņojis pats operators. Šis īsā laikā ir jau otrais gadījums, kad kiberuzbrukuma rezultātā pie Latvijas skatītājiem nonāk Krievijas propagandas saturs. 

Jau ziņots, ka 17. aprīlī  platformā tet ukraiņu kanāla "Freedom" tiešraides laikā 20 minūšu garumā tika atskaņotas Krievijas mākslinieku dziesmas un propagandas klipi. Uzņēmumā "Tet" skaidroja, ka šāds televīzijas kanāla "Freedom" signāls ticis saņemts no satelīta.

Farmācijas gigants "AstraZeneca" ir paziņojis par savas Covid-19 vakcīnas atsaukšanu visā pasaulē. Uzņēmuma paziņojumā teikts, ka lēmums bija tikai komerciāls un to noteica atjaunināto vakcīnu pārpalikums. Vairākus mēnešus iepriekš "AstraZeneca" tiesas dokumentos atzina, ka tās vakcīna dažos gadījumos var izraisīt dzīvībai bīstamu blakusparādību - asins recekļu veidošanos. Oksfordas universitātē izstrādātā vakcīna bija viena no pirmajām, kas tika izlaista Covid-19 epidēmijas laikā. Pirmajā lietošanas gadā vakcīna izglāba vairāk nekā sešus miljonus dzīvību. Uzņēmums pieteikumu par brīvprātīgu vakcīnas reģistrācijas apliecības atsaukšanu Eiropas Savienībā iesniedza 5. martā, un tas stājās spēkā 7.maijā. Līdzīgi pieteikumi nākamajos mēnešos tiks iesniegti Apvienotajā Karalistē un citās valstīs, kuras ir sertificējušas vakcīnu ar nosaukumu "Vaxzevria".

Pasaules čempionāta Čehijā organizatori jau laikus veicināja turnīra atpazīstamību un biļešu noietu, tādēļ spēles arēnās pulcēs ļoti daudz skatītāju un, visticamāk, gaidāms jauns apmeklētības rekords. Pasaules čempionāts Čehijā startēs šodien, bet Latvijas izlase grupas turnīru sāks rīt, 11.maijā Ostravā ar spēli pret Poliju. Grupas kārtas turpinājumā būs jāspēlē pret Franciju (12. maijā), Kazahstānu (14. maijā), Vāciju (15. maijā), Zviedriju (18. maijā), Slovākiju (19. maijā) un ASV izlasi (21. maijā). Grupas četras spēcīgākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā. Medaļu ieguvēji pasaules čempionātā kļūs zināmi finālspēlēs Prāgā 26. maijā.

Lietuvā turpinās vērienīgas militārās mācības "Thunder Strike". To laikā daļā galvaspilsētas Viļņas un arī Kauņas noteikta komandantstunda. Viens no mācību mērķiem bija pārbaudīt iespēju valstī pāriet uz karastāvokli, tāpēc divos Viļņas mikrorajonos un kādā Kauņas priekšpilsētā no pulksten 22 līdz 5 rītā ierobežoja cilvēku iespējas pārvietoties. Iedzīvotāji bija brīdināti, tāpēc lēmums un militārpersonu klātbūtne viņus neizbrīnīja. Lielākā daļa arī atzina, ka šādas mācības ir nepieciešamas.

Indijas drošības dienesti ir aizturējuši cilvēku tirdzniecībā iesaistītas personas, kuras ir vervējušas jaunus vīriešus, solot viņiem studiju un darba vietas Krievijā, bet pēc tam piespiežot viņus doties karot uz Ukrainu Krievijas spēku sastāvā. Indijas Centrālais izmeklēšanas birojs paziņoja, ka šādā veidā ir apkrāpti vismaz 35 indieši. Divu karā Ukrainā kritušu indiešu tuvinieki ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka vīrieši devās uz Krieviju, cerot strādāt armijā par "palīgiem", taču viņus nosūtīja uz fronti.

Turpinām ziņas

Šogad Pasaules Dabas fonda organizētā grantu konkursā "Ielaid skolā dabu" septiņas Latvijas skolas saņems "Lidl Latvija" nodrošinātu finansējumu un īstenos projektus bioloģiskās daudzveidības veicināšanai skolā un tās apkārtnē. Jaunizveidotie dabas objekti būs labs palīgs mācību procesā par bioloģisko daudzveidību skolās, veicinot skolēnos un skolotājos izpratni par tās nozīmi. Realizējamo projektu idejas sniedzas no peldošas salas izveides līdz abinieku ziemošanas vietu ierīkošanai. Atbalstu programmā "Ielaid skolā dabu", kas jau otro gadu tiek īstenota ar uzņēmuma "Lidl Latvija" finansiālu atbalstu, šogad saņems septiņi skolu pieteiktie projekti, un tos plānots īstenot līdz šā gada rudenim.

Atbalstu saņems arī Sūnu pamatskola Atašienē kas projektā izgatavos un uzstādīs putnu un sikspārņu būrīšus un ierīkos abinieku ziemošanas vietu. Skola papildinās arī esošo zālāju ar dabisko zālāju sēklām, lai tā platībās vairotu bioloģisko daudzveidību. Īstenotās aktivitātes ļaus veikt dažādus dabas izpētes procesus saistošāk un uzskatāmāk, piemēram, fenoloģisko izpētes darbu veikšanai, ornitofaunas pētījumiem par putnu ligzdošanu, kā arī kukaiņu, abinieku, sikspārņu un augu daudzveidības pētījumiem.

Savukārt Aizkraukles pagasta sākumskola plāno izveidot integrētu dabiskās pļavas joslu skolas pagalmā ar kukaiņu māju un pārvietojamo dobi zāļu tējas audzēšanai. Integrētais un daļēji mobilais dārzs sniegs iespēju izpētīt un salīdzināt augu fiziskās pamatīpašības, to, kas palīdz vai kavē augšanu, reakciju uz stimuliem un vides augšanas apstākļiem sezonas laikā. Plānotais objekts tiks veidots kā ilgtermiņa projekts, kura mērķis būs nodrošināt skolēnu, skolas darbinieku un skolēnu vecāku tuvāku iepazīšanos ar dabas daudzveidību un dzīviem organismiem.

Un vēl

Iespējams, lielākā improvizētā performance, kāda jebkad Latvijā tapusi, būs rīt, 11. maijā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā gaidāmais pasākums "Viena diena mūsmājās". Tas veltīts muzeja simtgadei, un būs kā ceļojums laikā uz 100 vai 200 gadus senu pagātni. Vairāk nekā 30 muzeja objektos rosīsies ļaudis laikmetam atbilstošā apģērbā un darīs konkrētajai vietai un laikam raksturīgus darbus. Šo ļaužu lomās iejutīsies dalībnieki no Latvijas amatierteātriem un folkloras kopām, kas sētas notikumos iesaistīs arī apmeklētājus. Ar šo iespaidīgo performanci tiks atklāta muzeja vasaras sezona.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-11.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija iekļūst Eirovīzijas finālā, Jēkabpils ugunsdzēsēji saņem jaunas automašīnas; un Latvijas reģionos iekšējo trauksmes celšanas sistēmu ieviešanas aktivitāte ir zema.


 Latvijas dziedātājs Dons ar dziesmu "Hollow" ceturtdien iekļuva Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, kas norisināsies Melmē, Zviedrijā. Dons Latvijas nacionālajā dziesmu atlasē "Supernova" triumfēja ar dziesmu "Hollow", kas sākotnēji tika veidota un izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Dziesmas versija latviešu valodā janvārī ieguva godalgoto pirmo vietu konkursā "Muzikālā balva 2023". Donam izdevās pārraut Latvijas sešu gadu neveiksmju sēriju. Iepriekšējā reize, kad mākslinieks no Latvijas iekļuva Eirovīzijas finālā, bija 2016.gadā - to izdevās paveikt dziedātājam Justam ar dziesmu "Heartbeat". Savukārt gadu agrāk - 2015.gadā - Latviju konkursā pārstāvēja dziedātāja Aminata ar dziesmu "Love Injected", kas ierindojās 6.vietā. Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks 11.maijā pulksten 22. Eirovīzijas oficiālais sauklis ir "Vienoti mūzikā".

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad aprīļa beigās bija 5,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,4 procentpunktiem mazāks nekā marta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras publiskotā informācija. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis aprīļa beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 11,3%, kas ir samazinājums par 0,5 procentpunktiem. Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis aprīļa beigās bija 5,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir samazinājums par 0,5 procentpunktiem.

Saeimā tiek virzīti grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā, kas paredz, ka zaudējumu atlīdzību limiti pieaugs līdz 6,45 miljoniem eiro par katru negadījumu neatkarīgi no cietušo skaita vai 1,3 miljoniem eiro par katru cietušo personu. Finanšu ministrijā norāda, ka 2023.gada decembrī stājās spēkā Eiropas Komisijas direktīva, kas paredz palielināt zaudējumu atlīdzību limitus visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

2023. gadā no atjaunojamiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas īpatsvars pasaulē pirmo reizi pārsniedza 30%, paziņojusi domnīca "Ember". Salīdzinājumam – 2000. gadā no zaļajiem avotiem tika saražoti 19% elektroenerģijas pasaulē. Pērn saules un vēja enerģija veidoja 13,4% no pasaulē saražotās elektroenerģijas, kas ir ievērojams pieaugums salīdzinājumā ar aptuveni 2% 2010. gadā. Domnīca "Ember" norāda, ka no atjaunojamiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas īpatsvars varēja būt vēl lielāks, taču pagājušajā gadā hidroelektroenerģijas ražošanas jauda bija zemākā pēdējo piecu gadu laikā.

Krievijā Baškortostānas republikā Salavatas pilsētā ar Ukrainas Drošības dienesta dronu veikts trieciens naftas pārstrādes rūpnīcai, paziņojis avots Ukrainas izlūkdienestos. Ar šo triecienu uzstādīts jauns ukraiņu dronu veikto attālumu rekords, jo tas nolidojis tūkstoš 500 kilometru. Ukrainas drošības dienests no jauna pierādījis, ka tam ir spēcīgi tehnoloģiskie risinājumi, kas sekmē sāpīgu triecienu veikšanu ienaidniekam. Tas nozīmē, ka Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcas, naftas bāzes, kas strādā militāri rūpnieciskā kompleksa labā, pat dziļā aizmugurē nevar justies drošībā.

Turpinoties Krievijas masveida uzbrukumiem Ukrainas energoapgādes sistēmai, Ukrainas valdība izveidojusi īpašu darba grupu un sākusi gatavošanos nākamajai apkures sezonai. Šonedēļ, kad Krievija kārtējoreiz masveidā apšaudīja Ukrainas energoapgādes sistēmu, uz savu pirmo sēdi sanāca premjera Denisa Šmihaļa vadībā izveidotā darba grupa jeb seku novēršanas "štābs", kā to dēvē ukraiņi. Šīs darba grupas galvenais uzdevums ir sagatavoties nākamajai rudens un ziemas apkures sezonai un rast risinājumu apstākļos, kad Krievija mērķtiecīgi iznīcina Ukrainas energoapgādes un arī citu infrastruktūru.

Turpinām ziņas

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes Jēkabpils daļa saņēmusi divas jaunas ugunsdzēsības autocisternas, kuras ir vienas no modernākajām un labākajām Eiropā. Abas “Scania” markas automašīnas ir iegādātas par valsts piešķirtā budžeta līdzekļiem ar mērķi uzlabot dienesta autoparku. Jēkabpils nav vienīgā vieta, kur tiek piegādātas modernās autocisternas. Tādas nupat saņēmusi arī Dobeles daļa un Iecavas postenis, savukārt dažādām dienesta struktūrvienībām visā Latvijā šogad tiks piegādātas kopumā 58 autocisternas. Jēkabpilī saņemtās mašīnas aizstās divas vecās. Plānots, ka viena vecā automašīna tiks pārvirzīta uz Viesītes posteni, bet otra pēc remonta tiks piešķirta tai struktūrvienībai, kurai tajā brīdī būs nepieciešamība.  Jaunas autocisternas ir plānots iegādāties arī nākamgad. Ir noslēgti piegādes līgumi par pilnībā aprīkotām 64 “Scania” automašīnām, kuru piegāde notiks 2025. gadā.

Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis ir iesniedzis atlūgumu. Jēkabpils novada pašvaldībā informē, ka par darba attiecību pārtraukšanu vēl jāpieņem domes lēmums. Vietvara izsludinājusi konkursu uz Jēkabpils novada Izglītības pārvaldes vadītāja amatu, paredzot, ka pretendentiem jāpiesakās līdz 12. maijam. Līdz brīdim, kad amatā tiks apstiprināts jaunais vadītājs, pienākumus pildīs Izglītības pārvaldes vadītāja vietniece Sarmīte Safronova.

Un vēl

Latvijas reģionos iekšējo trauksmes celšanas sistēmu ieviešanas aktivitāte ir zema, tā secināts biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna" pētījumā. Organizācija norāda, ka situācija ir "bēdīga", jo uzņēmumi nav naski ieviesuši trauksmes celšanas sistēmas, neskatoties uz to, ka valstī jau no 2019.gada ir spēkā Trauksmes celšanas likums, saskaņā ar kuru šāda sistēma ir jāievieš uzņēmumos ar vismaz 50 nodarbinātajiem. Organizācijas pārstāvji pauda, ka vairāki uzņēmumi atteicās piedalīties "Delnas" pētījumā par trauksmes celšanu reģionos, atzīstot, ka tāda sistēma nav ieviesta. Savukārt pašvaldību institūcijās iezīmējas zema trauksmes celšanas aktivitāte. Pētījumā secināts, ka kopumā reģionos reti izskan trauksmes celšanas gadījumi, bet tie, kas izskan, izceļ negatīvo pieredzi. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Kampars vērsies tiesā pret Kadžuli par apmelošanu; Izglītības ministrija piekrīt, ka sociālo zinību un vēstures priekšmetu apvienošana nav bijusi veiksmīga; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?


Rīt, 11. maijā ar 11. kārtas numuru uz Eirovīzijas fināla skatuves kāps Latvijas pārstāvis Dons ar dziesmu "Hollow". To kā laimīgu zīmi atzīmējis Dons, jo arī pusfinālā viņš uzstājās ar līdzīgu numuru kombināciju – 9. numurs 9. maijā. Dons arī atklāj – ja konkursa noteikumi to atļaus, tad, iespējams, finālā kādu dziesmas rindiņu viņš varētu nodziedāt latviešu valodā. Finālā par uzvaru sacentīsies 26 valstis – tai skaitā visas Baltijas valstis. Šī ir trešā reize, kad Malmē notiek Eirovīzijas dziesmu konkurss – iepriekš 1992. un 2013. gadā –, un septītā reize, kad konkurss notiek Zviedrijā. "Vienoti mūzikā" ("United By Music") izvēlēts par 2024. gada starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa saukli, un tāds tas saglabāsies arī visus turpmākos konkursa norises gadus. 

Bijušais "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars vērsies tiesā pret informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "SOAAR" vadītāju Renāru Kadžuli par apmelošanu. Kadžulis, kurš apsūdzēts lietā par krāpšanos Centrālās vēlēšanu komisijas iepirkumā, Latvijas Televīzijai apgalvoja, ka 2014.gada rudenī notikušo 12.Saeimas vēlēšanu naktī Kampars esot aicinājis izdarīt tā, lai Solvita Āboltiņa, kurai pietrūka balsu iekļūšanai Saeimā, tomēr "tiktu ievēlēta". Kampars jau iepriekš šos Kadžuļa apgalvojumus nodēvējis par absurdiem un nepatiesiem. Bijušais politiķis aģentūrai LETA atturējās sīkāk komentēt tiesā iesniegto prasību pret "SOAAR" vadītāju, lai neradītu papildu publicitāti, pēc viņa teiktā, nepatiesajai informācijai un tās izplatītājam.

Gatavojoties NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanai līdz brigādes līmenim, paredzēts, ka aptuveni 700 sabiedroto karavīrus izvietos Mārupes novadā. Paredzēts, ka militārajā bāzē "Ceri" tiks izvietoti aptuveni 700 sabiedroto karavīri, kā arī militārā tehnika un ekipējums. Zināms, ka bāzē sākotnēji mitināsies Kanādas karavīri, bet ar laiku tas kļūs par starptautisku štābu. Darbi jau ir sākti un tiks pabeigti 2025.gadā. Bāzes labiekārtošanu veidos gan Kanādas, gan Latvijas finansiālais ieguldījums. "Ceros", kas atrodas netālu no Rīgas lidostas, patlaban atrodas Zemessardzes 17.kaujas atbalsta bataljons.

Minimālā alga Lietuvā nākamgad varētu pārsniegt 1000 eiro mēnesī, pieļauj finanšu ministre Gintare Skaiste. Kā viņa teica intervijā radiostacijai "Žiniu radijas", Trīspusējā sadarbības padome, ko veido arodorganizāciju, darba devēju un valdības pārstāvji, jau ir sākusi diskusijas par minimālās algas celšanu. No 2024.gada minimālā bruto mēnešalga Lietuvā ir paaugstināta līdz 924 eiro. Ar nodokļiem neapliekamais minimums šogad Lietuvā ir 747 eiro mēnesī. Izmaiņu rezultātā salīdzinājumā ar pagājušo gadu minimālās algas saņēmēju ienākumi ir palielinājušies par 75 eiro līdz 708 eiro. 

Irāna n atbrīvojusi Igaunijas valstspiederīgo, kurš bija starp 13.aprīlī Hormuza šaurumā sagrābtā kuģa "MSC Aries" apkalpes locekļiem. Igaunijas valstspiederīgais ir ceļā uz Igauniju. Viņa tuvinieki ir informēti par atbrīvošanu. Igaunijas Ārlietu ministrs Marguss Cahkna atzīst, ka centieni atbrīvot valstspiederīgo turpinājušies gandrīz četras nedēļas. Ministrs pateicās visiem Igaunijas diplomātiem un partneriem, kas iesaistījās jūrnieka atbrīvošanā. Cahkna pauda Igaunijas bažas par apkalpes locekļiem, kas joprojām atrodas uz Irānas sagrābtā kuģa. Viņš aicinājis Irānu nekavējoties atbrīvot gan kuģi, gan pārējos apkalpes locekļus.

Turpinām ziņas

No nākamā mācību gada vēsturi un sociālās zinības vidusskolā mācīs kā atsevišķus priekšmetus, liecina grozījumi Ministru kabineta noteikumos, ko Izglītības un zinātnes ministrija nodevusi saskaņošanai Šobrīd abi mācību priekšmeti apvienoti vienā optimālā līmeņa mācību kursā "Vēsture un sociālās zinības I", apvienojot ētiku, reliģiju, politiku, filozofiju, tiesības, ekonomiku un vēsturi. Kursa apguve ir priekšnosacījums padziļināto kursu "Vēsture II" un "Sociālās zinātnes II" turpmākai apguvei. Taču šāda kārtība izraisījusi Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības neapmierinātību. Tās ieskatā, šāda zinātņu apvienošana ir radījusi virkni problēmu. Izglītības un zinātnes ministrija piekrīt, ka abu mācību priekšmetu apvienošana nav bijusi veiksmīga. Kursa īstenošanas procesā konstatēts, ka vēstures saturs nav pietiekami konkrēti definēts un skaidri nenosaka vēstures procesus un notikumus, kuros izglītojamā jāorientējas, teikts grozījumu projektā. Ministrija arī atzīst, ka dažādo jomu dēļ katra no tām tiek aplūkota virspusēji, neveidojot izpratni par noteiktiem procesiem, to cēloņsakarībān un kopsakarībām.

Augstākās izglītības padomes sēdē nolemts par privātās augstskolas "Baltijas Starptautiskā akadēmija" ārkārtas akreditāciju. 
Lēmums saistīts ar to, ka akadēmija nav savlaicīgi iesniegusi pieteikumus uz studiju virzienu kārtējo akreditāciju, līdz ar to pašlaik no kopumā 11 augstskolā realizētajiem studiju virzieniem septiņi nav akreditēti. Tādējādi šo virzienu studentiem ir liegta iespēja iegūt valsts atzītu diplomu par augstākās izglītības iegūšanu. Šobrīd Baltijas Starptautiskā akadēmijas neakreditēto studiju virzienu īpatsvars ir tik liels, ka ir radies pamats padziļināti izvērtēt iestādes iekšējo kvalitātes nodrošināšanas sistēmu. Izglītības un zinātnes ministrija arī atbalsta Latvijas Studentu apvienības ierosinājumu izvērtēt privātās augstskolas un tās vadības darbu, kas līdz šim nav bijis pietiekami kvalitatīvs.

Un vēl

Nākamnedēļ Latvijā atgriezīsies silts laiks un gaisa temperatūra sasniegs plus 20 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra jaunākā prognoze. Pēc aizvadītajām dzestrajām dienām un aukstajām naktīm, kad gaisa temperatūra pazeminājās pat līdz mīnus 6 grādiem, jau nedēļas nogalē pakāpeniski kļūs siltāks.  Brīvdienas solās būt sausas, kā arī debesis daudzviet skaidrosies. Naktis vairs nebūs tik vēsas, un lielākajā daļā valsts termometra stabiņš noslīdēs līdz plus 3, plus 8 grādu atzīmei. Salnas iespējamas tikai dažviet un tikai zāles augstumā. Jaunnedēļ laika apstākļi uzlabosies, un dienas paies lielākoties bez nokrišņiem, vējš pūtīs lēni, un pakāpeniski kļūs siltāks un termometra stabiņš sasniegs plus 20 grādu atzīmi.

Radio1 ziņas pulksten15.00-16.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija ar palīdzību Ukrainai ir izpildījusi dubultu misiju; 
Dzelzceļa remontu dēļ būs izmaiņas pasažieru vilcienu kustībā vairākās līnijās; un Šovakar aicina Krustpils pilī uz Somijas pianista koncertu.


Bruņojuma nodošana Ukrainai neveido robus Latvijas drošībā un aizsardzības sistēmā, intervijā TV3 sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš. Viņš stāstīja, ka Ukrainai Latvija pamatā sūta militāros krājumus, kas neiespaido NBS kaujas gatavību. Kopumā palīdzības sūtījumi pat esot palīdzējuši NBS attīstīties, atdodot padomju ieroču sistēmas un pašiem pārejot uz NATO bruņojumu. Kā izteicās Kalniņš, Latvija ar palīdzību esot izpildījusi dubultu misiju - palīdzējusi Ukrainai un sākusi aktīvāku bruņošanos ar jauniem ieročiem. Runājot par NBS dronu spējām, Kalniņš stāstīja, ka tās tiek attīstītas jau vairākus gadus pirms kara Ukrainā sākumā. Viņa vērtējumā, armija aktīvi iepērkot vietējo produkciju. NBS komandieris aicināja vietējo industriju vēl  aktīvāk prezentēt savus prototipus armijai. 

Būvniecības uzņēmums "Velve", kas sāka būvēt Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jauno korpusu un ar kuru slimnīca pēc nesaskaņām līgumu lauzusi, nolēmis  sākt tiesiskās aizsardzības procesu. "Velve" paziņojumā medijiem informē, ka process sākts 7. maijā pēc paša uzņēmuma lūguma, lai segtu saistības pret Stradiņa slimnīcas korpusa būvniecības apakšuzņēmējiem. "Velve" norādīja, ka pēc līguma laušanas par slimnīcas A 2 korpusa būvniecību būvkompānija šobrīd saskaras ar finanšu grūtībām segt savas saistības pret apakšuzņēmējiem.  Tiesiskās aizsardzības procesa mērķis šajā gadījumā ir pasargāt būvkompāniju no tūlītējas kreditoru vēršanās pret uzņēmumu pilnā apmērā, veicinot dzīvotspējīga uzņēmuma atgriešanos ekonomiskajā apritē, norādīts "Velves" paziņojumā. Tiesiskās aizsardzības procesa laikā uzņēmumam "Velve" būs iespēja pabeigt esošos objektus, kā arī risināt jautājumus par savstarpējiem norēķiniem ar slimnīcu.

Preses konferencē Jē¬kabpils novada domē izskanēja jautājums, kam pieder degvielas uzpildes stacijas grausts pie Jēkabpils robežas, braucot uz Biržiem, un kad to beidzot nojauks? Domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis skaidro, ka tas pieder juridiskai personai – «Latvijas naftai». Visu laiku ar šo uzņēmumu notiekot sarunas par viņu neizmantotajiem objektiem, un beidzot viņi tos arī nojauc. Tā noticis ar bērnudārza graustu Ķieģeļu ielā, kur arī šādā veidā komunicēja, līdz pašvaldība nolēma nojaukt viņu īpašumu, veicot iepirkumu un samaksu prasot no uzņēmuma. Tad «Latvijas nafta» pārņēma iepirkumu un samaksāja par nojaukšanu. Arī tagad viņi solot nojaukt minēto degvielas uzpildes stacijas graustu un varētu to izdarīt jau šogad. Preses konferencē arī informēja, ka šogad pašvaldības budžetā ir paredzēti 65 tūkstoši eiro graustu nojaukšanai, un nojaucamo ēku skaitā ir arī grausts Mado-nas ielā, ko savulaik izmantoja kāda draudze. Tāpat arī ir plānots izstrādāt tehnisko dokumentāciju ēku Pormaļa ielā 123, Ziemeļu ielā 12 un Madonas ielā 27b nojaukšanai, un tad būšot iepirkums par visiem trim graustiem. Šie visi trīs nav pašvaldības īpašumi, tādēļ paredzēts tos nojaukt un piedzīt naudu no īpašniekiem. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis oficiāli apstiprinājis bijušo Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku ģenerāli Valēriju Zalužniju par jauno Ukrainas vēstnieku Lielbritānijā. Jau ziņots, ka februārī Zalužnijs tika atstādināts no Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka amata un kā liecina Zelenska rīkojums, tas noticis Zalužnija veselības problēmu dēļ. Viņa vietā Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka  amatā stājās Oleksandrs Sirskis.

Tas varētu izklausīties pēc sapņa vai fantāzijas, bet tā ir patiesība. Antarktīdā no debesīm krīt zelts, ziņo "UPI". Uz dienvidiem vistālāk esošais aktīvais Erebusa vulkāns, kas atrodas ledāja vidū Antarktīdā, nodrošina nelielu siltumu šajā aukstajā reģionā. Interesanti, ka tieši pateicoties šim vulkānam, Antarktīdā "līst zelta lietus". Saskaņā ar 2017. gada pētījumu, šajā kontinentā ir kopumā 138 vulkāni, deviņi no tiem tiek uzskatīti par aktīviem. Visplašāk zināmākais vulkāns ir 3 tūkstoši 794 metrus augstais Erebuss. No vulkāna regulāri izplūst gāzes un tvaika strūklas, un ir zināms, ka tas gaisā izmet daļēji izkusušu iežu laukakmeņus, kas pazīstami kā "vulkāniskās bumbas". Tieši pateicoties vulkāna aktivitātei gaisā nonāk arī sīki, metāliski zelta kristāli jeb putekļi. Zinātnieki lēš, ka no vulkāna dienā izplūst aptuveni 80 grami zelta.

Turpinām ziņas

Saistībā ar valsts AS "Latvijas dzelzceļš" plānotajiem dzelzceļa infrastruktūras modernizācijas darbiem vilcienu kustības ātruma paaugstināšanai posmā Lielvārde - Skrīveri no 13. maija līdz 5. jūnijam ieviestas izmaiņas vilcienu kustībā Tukuma, Daugavpils, Indras, Rēzeknes, Zilupes, Madonas, Gulbenes un Aizkraukles virzienā. Posmā Lielvārde – Aizkraukle atsevišķos gadījumos pasažieru pārvadājumi tiks nodrošināti ar autobusiem. Kopumā plānoto dzelzceļa modernizācijas darbu posmā Lielvārde – Skrīveri dēļ no 13. maija līdz 5. jūnijam ieskaitot tiks ietekmēta atsevišķu vilcienu kustība vairākos maršrutos, tajā skaitā Krustpils-Rīga. "Vivi" tīmekļa vietnē un mobilajā lietotnē publicētais vilcienu kustības saraksts jau ietver minētās izmaiņas.

Dalībai skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā jau reģistrējušies 11 tūkstoši 595 skolēni. Nodarbinātības valsts aģentūra atgādina, ka skolēna pieteikšanās vēl nenozīmē skolēna nodarbinātību, jo darba devēji būs tie, kas izvēlēsies viņiem piemērotus kandidātus no to skolēnu vidus, kuri pieteiksies konkrētajām vakancēm. Skolēnu elektroniskā reģistrācija pasākumam turpināsies līdz 16.augustam, tādējādi visi skolēni, kuri vēlēsies reģistrēties, to varēs izdarīt. Šogad skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma īstenošanai paredzētais finansējums ir 4 miljoni 357 tūkstoši 920 eiro, kas ir pietiekams, lai izveidotajās darba vietās nodarbinātu 10 tūkstoši 376 skolēnus. 

Un vēl

Šodien pulksten sešos vakarā Krustpils pilī aicina uz pianista Kari Ikonena no Somijas solo programmu "Impressions, Improvisations and Compositions". Kari Ikonens - pianists-komponists, mūzikas maģistrs ir viena no galvenajām figūrām Eiropas džeza un improvizācijas mūzikas vidē. Šobrīd viņš aktīvi darbojas kā solo pianists, kā arī ir dalībnieks vairākos duetos, trio, kvartetos un lielāku muzikālo apvienību sastāvā. Kari ir uzstājies lielos un mazos festivālos, koncertzālēs un mūzikas klubos visā pasaulē. Viņa klavierspēle un kompozīcijas ir ierakstītas vairāk nekā 50 albumos un novērtētas starptautiski, iegūstot pirmās vietas Amerikas “Julius Hemphill Compposition Awards” un itāļu “Scrivere in Jazz”. Ieeja koncertā – bez maksas.

Atstājiet komentāru