2024.gada 20. maijs

Salvis, Selva, Venta

Krustpils tirgū atvērta jaunuzbūvētā tualete, kura izmaksājusi gandrīz 72 tūkstoši eiro (FOTO)

No piektdienas, 10.maija, iedzīvotāju, tirgotāju un pilsētas viesu ērtībai ir uzstādīta un darbu uzsākusi jauna sabiedriskā tualete Jēkabpilī, Rīgas ielā 107C, līdzās Krustpils tirdziņam, liecina Jēkabpils novada pašvaldības publiskotā informācija. 

Jēkabpils novada pašvaldība informē, ka tualetes izbūves kopējās izmaksas ir 59 444,40 eiro bez PVN, kas ar PVN ir 71 927.72 jeb gandrīz 72 000 eiro. Vērtējot tualetes izmaksas, domes opozīcijas deputāts Aivars Kraps (LPV) izveidojis video un publicējis sociālajā vietnē Facebook.



Video Aivars Kraps saka: “2017.gadā pašvaldība uzbūvēja tualeti Kena parkā par 80 tūkstošiem, bija ažiotāža, kļuvām slaveni, ka pati dārgākā būve Latvijā, tikām salīdzināti ar Arābu Emirātiem, ja atmiņa neviļ Jūrmala ar kaut kādu būvi pārspēja mūs. Tagad, pateicoties mūsu novada domes vadības aktīvai darbībai, mēs esam līderi. Esam uzbūvējuši kaut ko stipri dārgāku, man nesaprotamu.

To sauc par tualeti, es to uztveru par “skārda bundžu”. Tualetes izmēri ir 3mx2,50m jeb aptuveni 7,5 kvadrātmetri un kuras cena, saskaņā ar tiem dokumentiem, kurus es esmu redzējis ir vairāk, kā 72 tūkstoši eiro. Ja rēķinam uz 1m2 tie ir gandrīz 10 000 eiro.

Es domāju, ka ar šo mēs esam pārspējuši visus maksimālos rekordus. […] Šeit gribētos citēt klasiķi, ka "Mums naudas ir kā nekad agrāk, mums naudas ir ļoti daudz". Tikai žēl, ka mēs naudu tērējam šādās “skārda bundžās” […], Ja šajā tualetē būs krāni un podi no zelta, es savus vārdus ņemu atpakaļ, taču esmu pārliecināts, ka tā tur nebūs. Tāpēc loģisks ir jautājums - kā mēs tērējam pašvaldības līdzekļus, kā sekojam līdzi tēriņiem, es domāju, ka mēs neskatāmies, tad par ko mēs saņemam šīs mega algas, man nav saprotami."

Pašvaldība informē, ka tualete izbūvēta projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā”, kuru realizējusi Jēkabpils novada pašvaldība kopā ar partneriem- Zemgales plānošanas reģionu, Jelgavas novada pašvaldību un nevalstisko organizāciju (NVO) „Innovation Circle Network”. 

Sabiedriskās tualetes izmantošana ir bezmaksas, tā ir pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī māmiņām ar zīdaiņiem. Tualetes darba laiks vasaras periodā plānots no 7:00 - 21:00, savukārt ziemas periodā no 7:00-19:00.

Sabiedriskā tualete tika uzstādīta sadarbībā ar diviem komersantiem– SIA “Scan Plast Latvia LSEZ” un SIA “Jēkabpils pakalpojumi”.

Jēkabpils novada domes mājaslapā publicēta informācija par sabiedriskās tualetes izmaksām. Tualetes izbūves kopējo darbu izmaksas sastāda - 59444,40 eur bez PVN.

Sabiedriskās tualetes izgatavošanu,  piegādi un uzstādīšanu veica SIA “Scan Plast Latvia LSEZ” par 22 938,00 eur bez PVN.

Sabiedriskās tualetes konteinertipa ēka izgatavota pēc individuāla pasūtījuma atbilstoši nepieciešamībai. Sabiedriskās tualetes ēkā papildus tualetes telpai ir ieprojektēta tehniskā telpa ar atsevišķu ieeju inventāra novietošanai. Sabiedriskajā tualetē ir paredzēts publiskās infrastruktūras funkcijai atbilstošs aprīkojums, kas nav paredzēts standarta konteinertipa tualetēs. Tas ir izturīgs gan lietošanā, gan pret vandālismu.

Ēkas tehniskie parametri:

Ēkas ārējie izmēri: 3140 mm (l- garums), 2540 mm(b-platums), 3100 mm (h-augstums). Tā ir siltināta ar kompozītmateriāla pārklājumu, pilnīgi hermētiska, bez savienojuma šuvēm, noturīga pret koroziju, viegli kopjama, tīrāma ar ūdens strūklu.

Sabiedriskā tualete ēka stacionāra, uzstādīta uz iepriekš sagatavotas betona plātnes ar pievienojumiem pie pazemes komunikācijām.

Sabiedriskajā tualete telpā paredzēts kvalitatīvs aprīkojums:
•    nerūsējošā tērauda tualetes pods ar roku balstiem, pielāgots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, nerūsējošā tērauda tualetes papīra turētājs, pie sienas stiprināma atkritumu tvertne;
•    nerūsējošā tērauda izlietne ar pašnoslēdzošu aukstā ūdens armatūru pielāgots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, šķidro ziepju turētājs, papīra dvieļu turētājs, pie sienas stiprināms neplīstošs spogulis, pielāgots cilvēkiem ar īpašām vajadzībām;
•    zīdaiņu pārtinamais galdiņš, pie sienas stiprināms, drēbju pakaramais;
•    Trauksmes poga cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, ar skaņas, gaismas signālu iekšpusē/ārpusē.
•    Iekšējais un ārējais apgaismojums ar kustību sensoriem;
•    Sabiedriskajā tualetes ārsienā ierīkots logs telpas dabīgam apgaismojumam diennakts gaišajā laikā.
Tehniskajā telpā izvietots:
•    elektriskais caurplūdes ūdens sildītājs ar aukstā/karstā ūdens armatūru, ūdens filtrs;
•    elektriskais radiators ar termostatu;
•    aukstā ūdens armatūra, šļūtene 5 m, strūklas sprausla, birste, šļūtenes turētājs;
•    elektrības sadales skapis.

Sabiedriskās tualetes pamatu ierīkošanas un inženiertīklu izbūves būvdarbus veica SIA “Jēkabpils pakalpojumi” par līgumcenu - 36 506,40 eur bez PVN.

Būvdarbu līguma izmaksās ietilpst:
1.    Būvprojektu izstrāde un saskaņošana - ūdensvads, kanalizācija, elektroapgāde un ēkas pamatu izbūve - 7612,5 eur bez PVN
2.    Uzmērīšana, nospraušana, izpildmērījumi, izpildokumentācija - 2462,25 eur bez PVN
3.    Ūdensvada un kanalizācijas akas un pievada izbūve, tai skaitā asfalta seguma atjaunošana - 18089,4 eur bez PVN
4.    Elektroapgādes pieslēguma izbūve un asfalta seguma atjaunošana - 4929,75 eur bez PVN
5.    Ēkas pamatu izbūve-rakšana, putoplasts, armatūra, betonēšana, ieejas pieslēgums pie esošā ceļa, labiekārtošana u.c. darbi - 3412,5 eur bez PVN

Projekta mērķis ir mazināt sociālās un ekonomiskās atšķirības starp Zemgales plānošanas reģiona pašvaldībām, stiprinot speciālistu un uzņēmēju kapacitāti un radot mehānismus inovāciju un uzņēmējdarbības attīstībai reģionā.

Kā jau iepriekš ziņots, Jēkabpils novada pašvaldība projekta realizācijas laikā ir aprīkojusi arī mājražotāju tirgu Rīgas ielā 103, Jēkabpilī ar 4 labiekārtotiem tirdzniecības kioskiem, kas tika atklāti aprīļa beigās.

Projekta kopējais budžets - 969 256 EUR, no kura EEZ programmas līdzfinansējums ir 793 867,70 EUR. Jēkabpils novada pašvaldības projekta izmaksas sastāda 117 647 EUR, no kurām programmas finansējums – 100 000 EUR (85%), pašvaldības līdzfinansējums – 17 647 EUR (15%).

Foto: Jēkabpils NP/Facebook un ekrānšāviņš no video

Komentāri (0-10/13)

  • Ticamība nulle
    17.05.2024 20:06
    Visas komunikācijas turpat blakus, tik jāpievienojas, budka 7kvm pārdalīta ar starpsienu. Ir te ko mazmājiņai projektēt, pamatus likt un bruģi izlikt, oi oi, kas darba. Jāpaskatās, kur tur asfalts divās vietās lauzts, ka tik dārgi ieklāšana. Valsts kontrolei te ir darbs točna! Un tie četri bleķa kioski par miljonu, ārprāts viens. Tikko tak kliedza, ka naudas nav. A te dzelzs budkās izgrūž. Arī valsts kontrolei darbs.
  • Ervīns
    17.05.2024 19:36
    Tik ilgi,kamēr lobēs mākslīgi radītu sia,kurai pārmaksās,tik ilgi iedzīvotāji maksās vairāk
  • Ejot garām
    14.05.2024 09:53
    Kaut tā nauda jums rīklē iespriestos! Miljons par 4 dzelzs budkām, 72 štukas par dzelzs tualeti ar apdirstu podu !?? Ah... jeļi! Bērnudārzam Bitīte naudu priekš remonta atņēma! Sienas sapelējušas, grīdas noplīsušas! Kā lai bērni tur dzīvojas! Žuks tik noņurd zem deguna, ka naudas nav! Bet priekš viņa bezģeļņika nauda ir!! Nau dzirdēts no šī kunga neviens prātīgs teikums, par viņa darbu vispār nerunāsim. Tas pats attiecas uz visu vadību! Ko viņi dara par tādām algām un dienesta mašīnām diennakti pie sāniem!? Un tik griež un griež visiem nost! Bet ko jūs maksājiet par tādām bezjēdzīgām dzelzs budkām un tualrti tādas gantastiskas summas,a? Tā ir jūsu nauda ar ko rīkojieties bez galvas un prāta??
  • zero
    13.05.2024 23:38
    Video Aivars Kraps saka: “ Esam uzbūvējuši kaut ko stipri dārgāku, man nesaprotamu. " Kā tad ka Aivars nesaprot, var taču pa taisno spēļu zālē uz grīdas...
  • retry
    13.05.2024 21:30
    Ko tad Jūs gribējāt? Koka būdiņu no nomaļiem, ar caurumu zemē? Atbilstu mūsu līmenim? Okupācijas sekas, morāli neļauj uztvert neko labāku? Tie kas te lielās ka mājas uzprojektētas lētāk,
    vai esat jau viņas arī uzcēluši, vai tikai priecājaties par skaistajiem cipariem uz papīra?
  • Vai sanāks izlīst?
    13.05.2024 10:17
    Viens kundziņš caur tualetes logu grib izlīst uz Briseli!
  • Fskts
    12.05.2024 18:56
    Tik dārgas izmaksas, it kā tā tualete atrastos tuksneša vidū! Kauna nav tik lielu naudu nogrābt no pašvaldības!
  • Xxx
    11.05.2024 08:52
    Musu pasvaldiba mak lidzeklus norakstit.Citi majas buve,perk Teslas,paskatieties no kadiem mesliem stiprina dambi,un tas tik daudz maksa?
  • Ww specam
    11.05.2024 08:27
    Bet tu pirkstus pēc urinēšanas nomazgā? Pēc tava rokasspiediena rokas jājiet mazgāt, jo smird pēc vecas siļķes! Kundziņu mētā , SMERDELIS DDD
  • Jēkabpilietis
    11.05.2024 07:47
    Man veči sazīmēja projektu mājai, uzsveru vārdu Māja ar visām izmaksām uz 56 000. Māja plānota 60 kvadrātmetri. Jautājums -kad beigsies šis bardaks un visatļautība?
12

Atstājiet komentāru