2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpilī durvis vērusi jauna publiskā pirts. Vieglu garu! (FOTO)

Jēkabpilī durvis vērusi jauna publiskā pirts. Vieglu garu! (FOTO)

Jēkabpilī, Stacijas laukumā 4, pirms gadumijas durvis vērusi jauna publiskā pirts, kura savus apmeklētājus gaida no sestdienas, 30. decembra. Pirts ir izveidota uz vecās pirts bāzes un tajā būs iespēja ne tikai pērties, bet arī iegādāties pirts slotas un atspirdzinošos dzērienus.

Pirtī iešanai ir gan sena vēsture, gan tradīcijas un ticējumi. Jau izsenis zināms, ka pirtī ar sviedriem no organisma tiek izvadītas visas nevajadzīgās vielas, pēršanās labi iedarbojas uz asinsriti, stimulē ādas funkcijas, atjauno epidermu, sekrētu un imūnfunkcijas. Pirts paaugstina organisma aizsargspējas pret vīrusiem un baktēriju infekcijām, pozitīvi iedarbojas uz vielmaiņas procesu un organisma imūnisistēmu, tāpēc nerti pie pirmajiem jūtamajiem vīrusu infekcijas simptomiem, nopēršanās pirtī šo infekciju aptur un slimība atkāpjas pat īsti nesākusies. Pēc pirts uzlabojas fiziskā pašsajūta, miegs, apetīte, pazeminās vai vispār izzūd emocionālā spriedze, atslābinās vai pat izzūd depresija.

Vārdu salikums “iet pirtī” pazīstams daudzām pasaules tautām. Tradīcijas atšķiras – kamēr latvietis mežmalā sien savu ideālo pirtsslotu, turks dodas labāko olīveļļas ziepju meklējumos. Viena no populārākajām un iecienītākajām ir krievu pirts. Tās pirmsākumi meklējami Krievijas aukstākajā apgabalā – Sibīrijā. Siltuma avots ir krāsns ar izbūvētu dūmvadu un akmens krāvumu. Temperatūra tajā nereti tuvojas 100 °C, bet gaisa mitrums ir aptuveni 30%. Iekštelpas veidotas no koka. Atšķirībā no sausā gaisa pirtīm šeit tiek mests gars un izmantotas peramās slotiņas. Būtiski, ka apmeklētājs sevi per pats, bez pirtnieka palīdzības. Gluži kā filmā Likteņa ironija jeb Vieglu garu krievu pirts apmeklējumi biežāk saistīti ar svētkiem, izklaidi vai atpūtu, un ar higiēnas procedūrām.

Sarežģīti nosaukt vienu īsti latvisku pirts veidu – Baltijas jūras krastā dzīvojošie ļaudis cēluši dažādas karsētavas. Visbiežāk tās bijušas krievu tipa pirtis – koka celtnes ar lāvām, mūrētām krāsnīm un laukakmeņu krāvumiem, uz kuriem mest garu. Nereti bija sastopamas arī melnās jeb dūmu pirtis. Būtiski – Latvijas teritorijā visizplatītākās vienmēr (arī tagad) bijušas mitrā gaisa jeb slapjās pirtis. Gan latvieši, gan krievi vienlīdz svarīgas funkcijas vienmēr deleģējuši arī dažādu koku un augu slotām, taču atšķirībā no krievu pirts, kur katrs sevi pēris pats, latvieši šo pienākumu uzticējuši kādam līdzcilvēkam vai pirtniekam.

Mūsdienās pirtis vairs nav atrodamas katrā lauku sētā, biežāk tie ir privātie uzņēmumi, kas aicina viesus un ļauj izbaudīt dažādas tradīcijas. Pirtij esot jāiet līdzi laikam un jāieklausās klientu vēlmēs, pielāgojot temperatūru un slotas, ļaujot neizģērbties kailam, ja jūtas neērti, un citādi domājot par apmeklētāja fiziskajām un garīgajām vajadzībām.

Jēkabpilieši gada nogalē un arī jaunajā gadā aicināti uz jauno publisko pirti Stacijas laukumā 4, kas durvis vērs sestdien, 30.decembrī.

Jēkabpils publiskās pirts darba laiks

Ceturdienās no plkst.13.00 – 21.00 (sieviesu diena.)
Piektdienās no plkst. 13.00 – 21.00 (vīriesu diena.)
Sestdienās no plkst. 13.00 – 21.00 (vīriesu diena.)

T.: 23070373.

Komentāri (0-9/9)

  • Guest
    02.07.2018 18:36
    Santa:
    Ko jus smidiniet cilvekus

    Kas tieši Jums liekas smieklīgs?
  • Santa
    02.07.2018 18:36
    Ko jus smidiniet cilvekus
  • Guest
    02.07.2018 18:35
    Pieaugušajiem 6 eiro
    Bērniem līdz 7 gadiem bezmaksas
    Bērzu slota 2 eiro
    Ozola slota 2 eiro
  • Dovis
    02.07.2018 18:35
    Labai gera pirtis!
  • Kurbads
    02.07.2018 18:35
    Un cenas?
  • Gimenes cilvēks
    02.07.2018 18:35
    Varbūt var vismaz 1* mēnesī arī gimenei kopā aiziet?
  • Pirts Stacija
    02.07.2018 18:35
    Dārgie viesi
    Paldies par Jūsu atsauksmēm! Mēs tās ņemsim vērā, un, ja būs pieprasījums, veiksim attiecīgas izmaiņas pirts darba laikos un pielāgosimies mūsu klientu vajadzībām.

    Vēlam stipru veselību jaunajā 2018.gadā!
    Pirts administrācija
  • Guest
    02.07.2018 18:35
    veči divreiz šmucigāki sanāk??? vai kā man šito sparast?! :-?
  • Marta
    02.07.2018 18:35
    Hā! Pirts džekiem :lol:
    Dāmas tik tā- ceturtdienās...

Atstājiet komentāru