2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpilī kādā piemājas dārzā pumpuros saplaukusi roze (FOTO)

Jēkabpilī kādā piemājas dārzā pumpuros saplaukusi roze (FOTO)

Portāls Radio1.lv saņēma kāda jēkabpilieša iesūtītas fotogrāfijas, kurās redzams pumpuros saplaucis rozes zars, vēl mazliet un ziedi atvērsies. Roze fotogrāfēta šodien, 22.decembrī, Jēkabpilī, Zīlānu ielā.

 

Vēstules autors informē, ka rozei pumpuros ir saplaucis tikai viens zars, kas atrodas tuvāk mājas sienai. Pārējos zaros ir rudenī pārziedējušo rožu augļi. Uz ziedēšanu rozi visticamāk pamudinājis salīdzinoši siltais un mitrais laiks.

 

Jau ziņots, ka šogad ne tikai Jēkabpilī un Latvijā, bet arī lielākajā daļā Eiropas pirmais kalendārās ziemas mēnesis bijis ar neparasti siltu laiku. Daudzviet pārspēti dažāda mēroga siltuma rekordi, arī dzīvajā dabā novērojamas decembrim ne pārāk raksturīgas iezīmes - mežos atrodamas ēdamās sēnes, dārzos uzzied puķes, koku un krūmu pumpuri kļuvuši zaļi, dažviet pēc ziedēšanas aizmetušās zemenes.

 

Arī laika posms no janvāra līdz martam lielākajā Eiropas daļā būs ar samērā siltu laiku, prognozē kompānija "Weather Services International" (WSI). Janvāra, februāra un marta vidējā gaisa temperatūra būs 1-2 grādus augstāka par klimatisko normu, vienīgi Britu salu ziemeļos gaisa temperatūra būs ap normu vai nedaudz zem tās, savukārt Skandināvijā pēc siltāka janvāra var sekot vēsāks laiks februārī un martā.
Prognozes arī liecina, ka lielā daļā Eiropas turpināsies vējains un mitrs laiks, vienīgi Eiropas dienvidaustrumos - Balkānu reģionā joprojām nokrišņu būs mazāk, nekā parasti ziemās.


Kā skaidro WSI eksperts Tods Kraufords, silto laiku izraisa neparasti spēcīgās augšējās atmosfēras vēju plūsmas no Atlantijas okeāna puses, kam ir tieša saikne ar tropiskajiem apgabaliem Karību jūras reģionā. Iemesls tam, visticamāk, ir spēcīgais El Ninjo process Klusajā okeāna. Šāds atmosfēras cirkulācijas modelis mūsu reģionā ir gana stabils, lai gādātu par siltumu arī turpmākajos mēnešos.


Kraufors arī norāda, ka ziemai neierastā situācija visā Eiropā ir mazinājusi pieprasījumu pēc enerģijas, savukārt no atjaunojamajiem resursiem saražotās enerģijas apjoms ir pieaudzis, kas enerģijas tirgū rada cenu kritumu.


Jau ziņots, ka novembra beigās WSI izplatīja prognozi Eiropai ziemas mēnešiem, un tajā bija teikts, ka ziemas sākums būs silts, taču gadalaika otra daļa, īpaši nogale, var izrādīties auksta.


Jaunākā WSI prognoze gan nenozīmē, ka Latvijā ziemas nebūs nemaz. Pat ja vidējā gaisa temperatūra būs 1-2 grādus augstāka par normu, būs periodi, kad iestāsies stabils sals, īpaši valsts austrumu daļā.


Tuvākās prognozes sniegu un salu paredz jau šīs nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā.

Atstājiet komentāru