Ivara Godmaņa diēta: -17 kilogrami četrās nedēļās
Latvijas ekspremjera Ivara Godmaņa diēta, kurai viņš bija pievērsies pērn, savulaik ir gan bargi pelta, gan apjūsmota, taču lai kā tur būtu, rezultāts ir redzams ar neapbruņotu aci. Rezultāts – četru nedēļu laikā politiķis atvadījies no 17 kg, un svars turpinājis samazināties arī pēc tās beigšanas.
Olbaltumvielu diētas pamatā ir olas, apelsīni, greipfrūti un dārzeņi – gan svaigā veidā, gan termiski apstrādāti.
PIRMĀ NEDĒĻA
BROKASTIS ik dienas ir vienādas: 1-2 vārītas olas un 1/2 apelsīna vai greipfrūta.
1.diena
Pusdienas: viena veida augļi jebkurā daudzumā (greipfrūti, aprikozes utt.)
Vakariņas: vārīta vai cepta gaļa (bez treknuma0, izņemot jēra gaļu.
2.diena
Pusdienas: vārīta vai cepta vista bez ādas.
Vakariņas: 2 vārītas olas un salāti (gurķis, salātu lapas, tomāts, paprika, burkāns), 1 tostermaize vai 1/4 plāceņa, apelsīns vai greipfrūts.
3.diena
Pusdienas: jebkurš baltais siers ar samazinātu tauku saturu jebkādā daudzumā, 1 tostermaize, tomāts.
Vakariņas: cepta gaļa bez treknuma.
4.diena
Pusdienas: viena veida augļi jebkurā daudzumā (aprikozes, melones, plūmes utt.)
Vakariņas: vārīta vai cepta gaļa (bez taukiem), izņemot jērgaļu, salāti.
5.diena
Pusdienas: 2 vārītas olas, vārīti dārzeņi (kabači, pupiņas, burkāni vai zaļie zirnīši)
Vakariņas: zivs vai garneles (ceptas), salāti, 1 apelsīns.
6.diena
Pusdienas: viena veida augļi jebkurā daudzumā (apelsīni, āboli utt.).
Vakariņas: cepta gala, salāti.
7.diena
Pusdienas: vārīta vai cepta vistas gaļa bez ādas, tomāti, vŗīti dārzeņi, 1 apelsīns.
Vakariņas: vārīti dārzeņi.
OTRĀ NEDĒĻA
BROKASTIS ik dienas ir vienādas: 1-2 vārītas olas un 1/2 apelsīna vai greipfrūta.
1.diena
Pusdienas: 2 vārītas olas un salāti.
Vakariņas: 2 vārītas olas, 1 apelsīns vai greipfrūts.
2.diena
Pusdienas: cepta gaļa, salāti.
Vakariņas: 2 vārītas olas, 1 apelsīns vai greipfrūts.
3.diena
Pusdienas: cepta gaļa, gurķi.
Vakariņas: 2 vārītas olas, 1 apelsīns vai greipfrūts.
4.diena
Pusdienas: 2 vārītas olas, baltais siers ar samazinātu tauku saturu,m vārīti dārzeņi.
Vakariņas: 2 vārītas olas
5.diena
Pusdienas: vārīta vai cepta zivs.
Vakariņas: 2 vārītas olas.
6.diena
Pusdienas: cepta gaļa, tomāti, 1 apelsīns.
Vakariņas: svaigu augļu salāti (apelsīns, mandarīns, melone, persiks, ābols).
7.diena
Pusdienas: vārīta vai cepta vista bez ādas, tomāti, 1 apelsīns.
Vakariņas: vārīta vai cepta vista bez ādas, tomāti, 1 apelsīns.
TREŠĀ NEDĒĻA
(pati šausmīgākā, brīdina Godmanis)
1.diena
Visas dienas laikā jebkuri augļi jebkurā daudzumā un jebkurā laikā, izņemot aizliegtos (vīnogas, mango, vīģes, dateles, banāni).
2.diena
Visas dienas laikā jebkuri vārīti dārzeņi un jebkuri salāti, izņemot savienojumā ar kartupeļiem vai sausajām brokastīm.
3.diena
Jebkuri iepriekšminēti augļi, jebkuri vārīti dārzeņi un salāti jebkurā daudzumā un laikā.
4.diena
Vārīta vai cepta zivs vai garneles jebkurā daudzumā, salāti (tikai kāposti vai lapu salāti jebkurā daudzumā) vārīti dārzeņi.
5.diena
Liesa vārīta vai cepta gaļa, izņemot jērgaļu, vārīti dārzeņi.
6. un 7. diena
Viena veida augļi jebkurā daudzumā.
CETURTĀ NEDĒĻA
Minētie produkti paredzēti visai dienai, papildināt nedrīkst.
1.diena
4 šķēles gaļas vai 1/4 vistas, 3 tomāti, 4 gurķi, 1 kārba tunča bez eļļas, 1 tostermaize, 1 apelsīns vai greipfrūts.
2.diena
2 šķēles ceptas gaļas (kopā ne vairāk kā 200 g), 3 tomāti, 4 gurķi, 1 tostermaize, ābols vai bumbieris, 1 apelsīns.
3.diena
1 karote vājpiena biezpiena, mazs šķīvītis vārītu dārzeņu, 2 tomāti, 2 gurķi, 1 tostermaize, 1 apelsīns vai greipfrūts.
4.diena
1/2 vārītas vai ceptas vistas, 3 tomāti, gurķis, 1 tostermaize, 1 apelsīns, āboli.
5.diena
2 vārītas olas, 1 salātgalviņa, 3 tomāti, 1 apelsīns.
6. diena
2 vārītas vistas krūtiņas, 125 g liesa biezpiena, 1 tostermaize, 2 tomāti, 2 gurķi, rūgušpiens, 1 apelsīns.
7.diena
1 karote biezpiena, kārba tunča savā sulā, neliela porcija vārītu dārzeņu, 2 tomāti, 2 gurķi, 1 tostermaize, 1 apelsīns.
SVARĪGI NOSACĪJUMI:
– Jādzer daudz ūdens.
– Dārzeņi jāvāra ūdenī, nepievienojot buljona kubiņus, drīkst pievienot sāli, piparus, garšvielas, ķiplokus, sīpolus, dilles. Nedrīkst pievienot taukvielas.
– Tēja un kafija bez cukura un piena nav ierobežota.
– Ja sākas apetītes lēkme, var apēst kādu gurķi vai burkānu, vai lapu salātus, tikai ar noteikumu, ka ne ātrāk kā 2 stundas pēc maltītes.
– Ja ir noteikts produktu daudzums, to nedrīkst pārkāpt, – ja rakstīts bez ierobežojuma, tātad tiešām drīkst ēst, līdz iestājas sāta sajūta.
– Ja vēlaties svērties, dariet to apakšveļā vienreiz dienā no rīta, vēlams pēc tualetes apmeklējuma.
– Ja diēta pārkāpta, tā jāsāk no sākuma, nevis no pārtrauktās vietas. Diēta skaitās pārkāpta arī tad, ja kaut kas sajaukts.
– Ja rodas vēlēšanās atkārtot šo diētu, ieteicams darīt tā: 2 reizes pirmā nedēļa + 2 reizes ceturtā.
Tomēr vajadzētu ņemt vērā uztura speciālistu brīdinājumus, ka pārlieku liels apēsto olbaltumvielu daudzums var radīt kaitējumu veselībai. Esiet uzmanīgi un izmantojiet šo diētu tikai ārkārtas gadījumā, ja patiešām lieko svaru ir ļoti nepieciešams zaudēt īsā laikā.
Avots: puaro.lv/žurnāla "Ieva" pielikums