2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī novērota skaistā dabas parādība – dubultā varavīksne (FOTO)

Jēkabpilī novērota skaistā dabas parādība – dubultā varavīksne (FOTO)

Piektdienas, 7.jūlija vakarā Jēkabpilī Krustpils pusē novērota dubultā varavīksne, kas ir visai reta dabas parādība, bet vienmēr ļoti skaista.

Virtuālā enciklopēdija Vikipēdija vēsta, ka varavīksne ir optiska parādība atmosfērā, kuru rada Saules staru laušana un atstarošanās krītošos lietus pilienos. Tā parādās iepretim Saulei uz mākoņu fona, kad līst.

Varavīksnes loks pāri debesjumam ir viens no krāšņākajiem dabas skatiem. Krāšņā loka ārējā mala ir sarkana, leņķis 42°, turpretī iekšējā – violeta. Pārējās krāsas izvietojušās atbilstoši tā loka gammai.

Dažkārt var novērot blakus jeb sekundāro varavīksni ar pretēju krāsu izvietojumu. Tā rodas, kad saules gaismas stari atstarojas lietus pilienā divas reizes.
Parasti varavīksne nav lielāka par pusloku, vienīgi brīvā atmosfērā (no lidmašīnas vai gaisa balona) un kalnos var novērot gandrīz pilna apļa varavīksni. Savukārt miglas slānī novērojama balta varavīksne.

Varavīksnes centrs vienmēr atrodas uz taisnes, kas iet caur Sauli (Mēnesi) un novērotāja aci, pie tam, pretējā virzienā no saules, tādējādi vienlaicīgi redzēt sauli un varavīksni nav iespējams. Novērotājam uz zemes varavīksne parasti izskatās kā apkārtnes daļa, jo augstāk novērotājs atrodas, jo pilnīgāka ir varavīksne.

Aculiecinieka foto

Atstājiet komentāru