2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Nākamgad Latvijā nebūs redzams neviens Saules un Mēness aptumsums

Nākamgad Latvijā nebūs redzams neviens Saules un Mēness aptumsums

Nākamgad dažādos pasaules reģionos būs redzami divi pilni mēness aptumsumi, viens gredzenveida un viens daļējs saules aptumsums, taču Latvijā neviens no tiem nebūs novērojams, aģentūru LETA informēja Latvijas Astronomijas biedrībā.
 

Latvijas debesīs 2014.gadā būs novērojami ierasti objekti un meteoru plūsmas, kuru maksimumos būs iespējams redzēt līdz pat vairākiem desmitiem "krītošo zvaigžņu" stundā. Aktīvākās meteoru plūsmas būs janvāra sākumā, augusta pirmajā pusē un decembra vidū, kad tiek prognozēts attiecīgi Kvadrantīdu, Perseīdu un Geminīdu meteoru plūsmas maksimums.

Jau pašā gada sākumā būs novērojama Kvadrantīdu meteoru plūsma, kas ir viena no trim visaktīvākajām plūsmām un kuras maksimumā - 3.janvārī - varētu būt novērojami līdz pat 50 meteoriem stundā. Pazīstamās Perseīdu meteoru plūsmas maksimums ir gaidāms 2014.gada 12.augustā, kad varētu būt novērojami līdz pat 60 meteoriem stundā. Savukārt 2014.gada izskaņā, 14.decembrī, būs Geminīdu meteoru plūsmas maksimums, kura laikā varētu ieraudzīt līdz pat 90 krītošajām zvaigznēm stundā.

Tāpat arī sagaidāms, ka saules aktivitāte nākamgad aizvien būs augsta, līdz ar to nav izslēgta iespēja, ka Latvijā būs redzama ziemeļblāzma.

Nākamajā gadā pie Latvijas debesīm būs novērojamas arī visas spožākās Saules sistēmas planētas.

Atstājiet komentāru