2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Zoodārzā pamodies pikts un novājējis murkšķis un piedzimuši āpši

Zoodārzā pamodies pikts un novājējis murkšķis un piedzimuši āpši

Amerikā Murkšķa diena tika nosvinēta jau sen. Murkšķis Fils vēstīja, ka pavasaris būšot agrs. Bet vēl nesen laika ziņās vēstīja par negaidīto sniegputeni, kas plosoties ASV plašumos.

Murkšķis pamodies dikti izbadējies

Rīgas Zoodārza baibaks (stepes murkšķis) bija pacietīgāks un, kā oktobrī ieritinājās savas salmu migas dziļumos, tā nekustīgi nogulēja līdz pat šai dienai. Kad dzīvnieku kopēji, šorīt noklausījušies laika ziņas par brīvdienās gaidāmo puteni, devās barot plašo dzīvnieku pulku, viņus spalgiem brēcieniem sveica varen pikts, samiegojies un gauži novājējis murkšķis...

Viņu, protams, var saprast, jo, piecus mēnešus neēdot, pilnībā zaudētas sugai raksturīgās patīkami apaļīgās ķermeņa formas.

Stepes murkšķi jeb baibaki savvaļā sastopami Dienvidkrievijas un Kazahijas stepē, kur ziemas ir visai skarbas un ziemas guļā nākas pavadīt pat pusi gada. Savulaik Latvijā baibaki tika atzīti par perspektīviem mājdzīvniekiem gaļas un ādas ieguvei, taču netika ņemts vērā tas, ka, kamēr baibaks guļ ziemas miegā, tas ne tikai neaug, bet pat zaudē trešdaļu svara...

Rīgas zoodārzs savu baibaku pirms diviem gadiem atveda no Alsungas, no vienīgās šo dzīvnieku audzētavas Latvijā. Diemžēl piktais grauzējs joprojām tā arī palicis bez vārda!

10 dienu dzimšanas diena trim jaukiem āpsēniem

 

Tikmēr Rīgas zooloģiskā dārza filiālē «Cīruļi» (netālu no Kalvenes) šodien lieli svētki - jāsvin divu nedēļu dzimšanas diena trim jaukiem āpsēniem.

Māte Mele (no āpša latīniskā nosaukuma Meles meles) ir pieredzējusi māte, kas jau divas reizes izaudzinājusi pa diviem āpsēniem. Aklie un pavisam nesvītrainie mazuļi dienas pavada migā, pie mammas ar biezu vilnu klātā vēdera, un pirmās fotosesijas laikā izmisīgi sauca savu segu un reizē piena avotu. Iespēju ieraudzīt visu ģimeni ārpus migas gan nāksies gaidīt gandrīz divus mēnešus.

Tikmēr «Cīruļos» ik dienu var vērot kādu citu mazuli - varen rotaļīgu un komunikablu lamu meitenīti Pārslu, kas piedzima 9.janvārī. Ziemas īslaicīgo salu Lanelīnas un Pumpura meita pārcieta bez raizēm, jo jau no dzimšanas kažoks šiem dzīvniekiem ir ļoti blīvs un silts.

avots: TVNET

 

Atstājiet komentāru