2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Vīrietis un joga jeb joga nav tikai sieviešu padarīšana

Vīrietis un joga jeb joga nav tikai sieviešu padarīšana

Lai arī vīrieši bija tie, kuri radīja jogu un deva to pasaulei, Rietumos šo sfēru lielākoties pārvalda sievietes. Vai sievietes ir pārņēmušas jogu un ko darīt tiem vīriešiem, kuri gribētu pamēģināt, bet nezina, ko un kā darīt? Vislabākais, protams, ir atrast kvalificētu jogas skolotāju un kāpt uz jogas paklājiņa.

Vairums vīriešu ar jogu pirmo reizi saskaras savā fitnesa centrā, redzot, kā pievilcīgas sievietes apspīlētās biksēs dodas vingrošanas zāles virzienā. Vīriešu prātos ir dažādi stereotipi par jogu, un viens no tiem ir pieņēmums, ka joga ir lēna, mierīga, meditatīva stiepšanās un relaksējoša nekā nedarīšana, kura rezultējas akrobātiskās spējās aizlikt kāju aiz galvas. Tieši tāpēc vairums vīriešu uzskata, ka joga ir sieviešu darīšana, jo vīrietim piestāv cīnīties. Vīrieti nemitīgi pavada sacensības jeb cīņas gars, cīņa ar pretinieku, cīņa par sievieti, cīņa ar sievieti. Vīrietim ir nepieciešamība izrādīt savu vīrišķību, savu varu, tieši tādēļ, uzskatot jogu par sievišķīgu padarīšanu,

vairums vīriešu izvēlas darboties ar trenažieriem un strādāt pie muskuļu masas pieauguma.

Ja vīrietim pietiek dūšas pievienoties sieviešu bariņam un apmeklēt jogu, rezultāts var būt pārsteidzošs

Tiks ne tikai aptspēkoti daži mīti par jogu, bet gūti arī pavisam jauni, uz savas personiskās pieredzes balstīti priekšstati par to, kas īsti ir joga un cik viegli vai grūti tas patiesībā ir.
Lai arī jogas laikā mēs nekoncentrējamies uz fizisko slodzi, necilājam svarus un nedomājam par muskuļu masas pieaudzēšanu, mēs nepārtraukti strādājam ar saviem muskuļiem ar kontrolētas, apzinātas elpošanas palīdzību. Vairums vīriešu, kuri ir nodarbojušies ar sportu, ir pārsteigti, ka jogā nav sacensības gara, jo, kā paši atzīst, konkurence ir tas, kas dzen uz priekšu. Tā tas notiek tikai sportā!

 

Jogā mūs uz priekšu dzen vēlme justies labi, iepazīt savu ķermeni un spēt kontrolēt to. Un priecāties par katru veiksmi, katru izdošanos, katras sava ķermeņa daļas atvēršanos, padošanos. Šis prieks ir ne tikai par sevi, bet arī par citiem. Tā ir kolektīva cīņa par mērķa sasniegšanu, taču, lai arī tas tiek darīts grupā, joga tomēr ir individuāls transformācijas process.

Mērķis ir sagatavot mūsu fizisko ķermeni darbam ar mūsu prātu

Darbs ar ķermeni, stiepšanās un asanu turēšana jeb prakses fiziskā daļa nav galvenais jogas mērķis. Protams, mēs nevaram noliegt fizisko efektu, ko sniedz joga, – spēcīgs, muskuļots ķermenis ar platiem pleciem un staltu stāju. Spēcīgas rokas un kājas. Gremošanas un vielmaiņas procesu noregulēšanās. Tie ir tikai daži no jogas ieguvumiem. Galvenais jogas mērķis ir sagatavot mūsu fizisko ķermeni darbam ar mūsu prātu.

Respektīvi, panākt to, ka mēs spējam mierīgi nosēdēt meditācijā.

Jogas praksē galvenais ir regularitāte un kvalitāte, nevis kvantitāte. Ja mēs nodarbosimies ar jogu vienu reizi nedēļā pāris stundas, efekts būs mazāks nekā tad, ja darīsim to katru dienu 10-20 min.

Respektīvi, lai gūtu rezultātu, mums ir jādarbojas katru dienu. Jogai ir jākļūst par neatņemamu mūsu ikdienas sastāvdaļu, tāpat kā kafijas krūzei. Daži no jogas praktizētājiem ir atzinuši, ka kādreiz dienu ir sākuši ar malku kafijas, taču, sākot pastāvīgu jogas praksi mājās, kafiju aizstāj ar jogu. Joga ne tikai sniedz mundrumu visai dienai, bet uzlabo arī darba spējas un seksuālo funkciju.

 

 

Atstājiet komentāru