2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Arhīvos uziet ziņas par Latvijas ilgdzīvotāju – 140 gadus veco Trīni

Arhīvos uziet ziņas par Latvijas ilgdzīvotāju – 140 gadus veco Trīni

Latvijas Valsts vēstures arhīva (LVVA) darbinieki uzgājuši teju neticamu ierakstu no metriku grāmatas, kur fiksēts, ka 1863.gadā Latvijas teritorijā mirusi kāda kundze, kuras vecums bijis 140 gadi, informē LVVA galvenais arhīvists Modris Šēnbergs.

 

Ieraksts par ilgdzīvotāju atrasts Skaistkalnes (Senbergas) katoļu draudzes 1863.gada metriku grāmatā. Tajā rakstīts, ka 1863.gada 8.februārī Kurmenes pagastā mirusi triju vīru atraitne – Trīne Dziliņa.

 

Šēnbergs vērš uzmanību, ka ierakstā divās vietās minēts kundzes sasniegtais vecums – 140 gadi.

 

Dziliņa bija piederīga Skaistkalnes katoļu draudzei. Viņa apbedīta 1863.gada 17.februārī Cepuru kapos. Par kundzes dzimšanu datu gan nav, jo 1723.gada dzimušo reģistrs arhīvā nav saglabājies.

 

"Izskatot ierakstus metriku grāmatās, var secināt, ka ilgdzīvotāji Latvijā nekāds milzu retums nav bijis, apmēram tāpat kā mūsdienās. Bet par "rekordiem" – nu, diezin vai vēl kas tamlīdzīgs atradīsies. Kolēģis teic, ka viņam trāpījies ieraksts par 120 gadus vecu cilvēku," portālam "Delfi" norāda Šēnbergs.

 

Ja dzimšanas datus būtu iespējams pārbaudīt, tad Dziliņas kundze pārspētu visus līdz šim zināmos un verificētos vecākos ilgdzīvotājus pasaulē.

 

Avots:DELFI

Atstājiet komentāru