2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kardiologi: pētījumi apliecina šokolādes pozitīvo ietekmi uz sirds veselību

Kardiologi: pētījumi apliecina šokolādes pozitīvo ietekmi uz sirds veselību

Sadarbojoties vadošajiem Latvijas zinātniekiem, kardiologiem un šokolādes ražotājiem, tapuši jauni sirds, redzes, smadzeņu un vispārējo veselību uzlabojoši produkti – augu ekstraktu, vitamīnu un mikroelementu kombinācija beļģu melnajā šokolādē. Produkti, kas tiek ražoti Latvijā uzņēmumā Purified, ir pasaulē unikāli un tiem nav analogu.

 

Ir zinātniski pierādīta flavonoīdu – šokolādē esošu vielu – pozitīvā ietekme uz sirds veselību. Purified inovatīvo produktu zinātniskās grupas dalībnieks Mārtiņš Ērglis: „Melnā šokolāde satur flavonoīdus, kam piemīt antioksidatīvas īpašības. Flavonoīdi sastopami augļos, dārzeņos, zaļajā tējā, sarkanvīnā, un kakao. Sabalansēts uzturs, kas papildināts ar kvalitatīviem kakao produktiem, var palīdzēt saglabāt vai pat uzlabot sirds un asinsvadu veselību. Pētījumi pierāda, ka, lietojot uzturā kakao, var uzlabot asinsvadu stāvokli un samazināt stresu. Tāpat tiek stiprinātas asinsvadu sieniņas un kavēta trombu veidošanās. Tomēr ar šokolādes lietošanu nevajadzētu pārlieku aizrauties, kardiologu rekomendētā deva sirds veselības uzlabošanai ir aptuveni 7 grami melnās šokolādes dienā.”

 

Prof. Andrejs Ērglis, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents, inovatīvo produktu idejas iniciators


„Ir ļoti daudz pretrunu viedokļos par uztura bagātinātāju lomu mūsdienu cilvēka dzīvē. Tādēļ ir nepieciešams kvalitatīvs izzināšanas un izpētes process, lai tuvinātu uztura bagātinātājus personalizētai un uz pierādījumiem balstītai medicīnai. Ārstu, zinātnieku, uzņēmēju uzdevums ir panākt, lai šāda veida veselības produkti nebūtu “vēja ziedi”, bet kvalitatīvi pildītu savas funkcijas paralēli sabalansētam un veselīgam uzturam.


Esmu gandarīts, ka Latvijā ir radīts produkts ar augstu pievienoto vērtību, kas ir konkurētspējīgs pasaulē. Pateicoties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstam, Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta un SIA Silvanols sadarbības rezultātā tika pētītas un patentētas dabas vielu flavonoīdu kombinācijas. Balstoties uz šiem pētījumiem, ir radīti sirds, redzes, smadzeņu un vispārējai veselībai vērtīgi produkti beļģu melnajā šokolādē.”

 

Starptautiski pētījumi par šokolādes iedarbību uz sirds veselību


Stokholmas Sirds Epidemioloģijas programmas (SHEEP) veiktais „Septiņu valstu pētījums” ar apsekošanas periodu līdz 25 gadiem norāda uz to, ka pastāv matemātiska sakarība starp flavonolu lietošanu un mirstību no sirds un asinsvadu slimībām. Veiktā pētījuma ietvaros tika analizēta saistība ar šokolādes lietošanas ilgtermiņa efektiem uz sirds un asinsvadu veselību. Šajā pētījumā atklājās, ka mirstības risks no sirds un asinsvadu sistēmas slimībām samazinājās pat tiem pētījuma subjektiem, kas šokolādi lietoja reizi mēnesī, kā arī attiecīgi samazinājās tiem, kas lietoja vienreiz nedēļā vai vairākas reizes nedēļā.

 


Kalifornijas universitātes zinātnieki, pētot šokolādi, nonāca pie secinājumiem, ka kakao flavonolu lietošana papildus standarta medikamentu terapijai ir droša un pat sākotnējie pētījuma rezultāti liecina, ka kakao lietošana vecina endotēlija šūnu priekšteču aktivitāti, kam ir pozitīvs ilgtermiņa efekts uz sirds un asinsvadu veselību.

 

Produkta izveide ir viens no biedrības BIRTI (Baltic Institute of Research, Technology and Innovation) pilotprojektiem. BIRTI mērķis ir radīt labvēlīgus apstākļus inovāciju procesam, zinātniekiem, inženieriem, dizaineriem un uzņēmējiem, kopīgi strādājot pie konkurētspējīgu uz zināšanām balstītu pasaules līmeņa produktu attīstīšanas un ražošanas.

 

Informāciju sagatavoja un papildus informācija: Purified sabiedrisko attiecību konsultante Sabīne Puķe, tel.+371 29145958, e-pasts: sabine.puke@beproud.lv

Atstājiet komentāru