2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kā pasargāt ražu no lakstu puves?

Kā pasargāt ražu no lakstu puves?

Kartupeļu lakstu puvi sauc arī par fitoftorozi, jo to ierosina fitoftora. Agrāk to piekaitīja sēnēm,pēc tam visas omicetes izdalīja atsevišķi, taču tautā joprojām to sauc par sēni, jo tā vairojas ar sporām.

Tā ir agresīva un postoša slimība, kas vispirms parādās uz augu lapām, pēc tam skar arī augļus, un tās dēļ var iet bojā pat līdz 90% ražas. 

Lakstu puve, dēstu, melnkāja un neīstā miltrasa pieder pie neīsto miltrasu rindas. Tam ir līdzīga attīstība, tās pārziemo un saglabājas augsnē un augu atliekās, kā arī kartupeļu bumbuļos, tāpēc grūti ierobežot. Jāpiebilst, ka lakstu puve inficē arī tomātus, baklažānus un piparus, dažādu augu fitoftora sugas inficē citu dzimtu augus, ozolus, rododendrus, alkšņus, krūmmellenes un daudzus citus augus, izraisot sakņu stublāju puves zaru un dzinumu nokalšanu. 

No vienas augu sugas tā nepāriet pie otras, piemēram, puravu fitoftoroze nepāriet uzkartupeļiem un tamlīdzīgi. Ja pieturas sauss un karsts laiks, sēne gaida labāku laiku, taču dažreiz pēc sausuma periodiem pietiek nolīt tikai vienu reizi lietum, kad dažās dienās augi jau ir saslimuši, tomātiem parasti šo slimību konstatē, kad tomāti jau nogatavojušies, kad kaut ko darīt jau ir par vēlu.

Kartupeļu lakstu puvei ir divas formas - lapu un stublāju. Stublāju forma ir daudz agresīvāka, jo inficētais stublājs kļūst trausls un viegli nolūst. Slimībai izplatoties, augs daudz ātrāk aiziet bojā. Stublāju formas infekcijas galvenais cēlonis ir iestādīts inficēts sēklas materiāls. Stublāju formai uz stublāja, lapu kātiem dažādās vietās redzams tumšs plankums bez apsarmes.

Lapu formai lapas virspusē redzams brūngans plankums, bet lapas apakšpusē gar atmirušo brūno un veselo zaļo audu malu attīstās balti pelēcīga apsarme. Tā labāk saskatāma mitrā laikā. Kartupeļu lakstu puves lapu formu bieži jauc ar kartupeļu lapu sausplankumainību, kam lapu apakšpusē nekad neveidojas apsarme.

Lai sekmīgi tiktu galā ar lakstu puvi, speciālisti iesaka izvēlēties sistēmas fungicīdus, kas satur divas darbīgās vielas un ir domāti šīslimības apkarošanai. Speciālisti norāda, ka, izdarot pareizu fungicīda izvēli un laikus veicot kvalitatīvu smidzinājumu, slimību iespējams veiksmīgi ierobežot. Pirmais smidzinājums jāizdara profilaktiski neilgi pirms kartupeļu lakstu sakļaušanās vagās vai parādoties slimības pirmajām pazīmēm. Augu aizsardzības speciālisti iesaka pirmajam smidzinājumam izmantot fungicīdu ar sistēmas vai lokālu sistēmas iedarbību. Smidzinājumu atkārto pēc 10 līdz 14 dienām. Trešajam un ceturtajam smidzinājumam izmantojami pieskares iedarbības fungicīdi. Ar tiem smidzināšana jāatkārto pēc 7 līdz 10 dienām.

Tomēr katra situācija uz lauka ir jāvērtē individuāli un viena recepte visai Latvijai nu nekādi nebūs piemērota. Tā kā tirgū šobrīd ir daudz fungicīdu, kas ir domāti tikai lakstu puves apkarošanai, to pielietošana šobrīd var radīt lavīnveidīgu sausplankumainības attīstības efektu, jo galvenais ienaidnieks - lakstu puve - būs pilnībā nomākta. 

Varbūt ne visi zina, bet arī šie fungicīdi ir izmantojami: Bordo maisījums - 0,5-1,0 % darba šķīdums, Čempions - 2,5 kg/ha. Tā kā tiem ir kontakta iedarbība, efektīvi tie būs tikai gadījumos, kad slimības pazīmes vēl vispār nav atrodamas, kas, piemēram, mazdārziņos ir ārkārtīgi mazticama situācija. Profilaktiski smidzinājumi ir iespējami vairs tikai vēlākos kartupeļu stādījumos.

Atstājiet komentāru