2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Vai zināji, ka katram vitamīnam ir savs diennakts laiks

Vai zināji, ka katram vitamīnam ir savs diennakts laiks

Par vitamīniem un uztura bagātinātājiem, īpaši vīrusu un saaukstēšanās sezonā, tiek daudz runāts. Tie var stiprināt imunitāti un nepieciešamības gadījumā palīdzēt uzņemt mikroelementus un minerālvielas, kas netiek pietiekamā daudzumā uzņemti ar uzturu. Taču, vai zināji, ka, lai organisms veiksmīgāk uzņemtu vitamīnus un minerālvielas, tās ir jālieto pareizā laikā un veidā? BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa dalās ar padomiem, kas jāņem vērā, lietojot vitamīnus un uztura bagātinātājus.

Kā uzsver farmaceite – ne visi vitamīni organismā sadalās vienādi, tāpēc, lietojot kādu vitamīnu vai uztura bagātinātāju, būtu vēlams zināt tā ieteicamo lietošanas laiku. Daži no tiem ir jālieto no rīta, bet citi gluži pretēji – vakarā pirms miega. Pareizs vitamīnu lietošanas laiks palīdzēs organismam veiksmīgāk uzņemt nepieciešamās vielas un efektīvāk tās izmantot.

Rīta vitamīni

Lielāko daļu ūdenī šķīstošo vitamīnu ir ieteicams lietot no rīta tukšā dūšā – 30 minūtes pirms ēdienreizes vai divas stundas pēc ēšanas. Piemēram, B grupas vitamīnus labāk lietot no rīta tukšā dūšā, jo tie dod enerģiju un mazina stresu, kā arī uzlabo garastāvokli.

Savukārt C vitamīnu vislabāk lietot pēc ēdienreizes vai kopā ar maltīti, jo tā blakusefekti ir iespējama caureja un kuņģa kairinājums. Pareiza šī vitamīna lietošana palīdzēs samazināt blakņu iespējamību, skaidro Ozoliņa.

«Arī D vitamīnu (kas ir taukos šķīstošais vitamīns) ir ieteicams lietot no rīta. Šis svarīgais vitamīns ne vien uzlabo mūsu imunitāti un piedalās kalcija absorbcijā, bet arī palielina darba spējas un dod enerģiju.»

Dzelzi vislabāk lietot tukšā dūšā, jo, lai tas uzsūktos, nepieciešama skāba vide, tāpēc to var lietot kopā ar C vitamīnu vai ar apelsīnu sulu.

Atcerieties – C vitamīns un B grupas vitamīni ir ūdenī šķīstoši un organisms tos uzņem tik, cik tam ir nepieciešams, pārējo izvadot ar urīnu. Šie vitamīni organismā neuzkrājas, tāpēc tos ieteicams lietot kā uztura bagātinātājus katru dienu, uzsver farmaceite. 

Pusdienlaika vitamīni

Ja lieto multivitamīnus, vislabākais laiks to uzņemšanai ir pēc pusdienām. Iemesls ir vienkāršs – brokastīs parasti ēdam maz, kā arī, ja lietojam nozīmīgus medikamentus, piemēram, asinsspiedienu samazinošās zāles, arī tos lieto no rīta. Tādēļ multivitamīnus labāk uzņemt pēc pusdienām.

Vakara vitamīni

Ozoliņa norāda, ka taukos šķīstošos vitamīnu (KEA) ir ieteicams uzņemt ar vakara maltīti, jo to rezerves tiek glabātas aknās. K, A, E vitamīnus labāk uzņemt ēdienreizē, kas satur piesātinātos taukus vai eļļas, lai palīdzētu tos labāk absorbēt. Arī magniju ieteicams lietot vakarā, jo tas uzsūcas kuņģa – zarnu traktā un veicina pareizu un veselīgu miegu. Arī krampji visbiežāk cilvēku piemeklē naktī, tādēļ magnija lietošana palīdzēs no tiem izvairīties.

Atcerieties – vienīgais B grupas vitamīns, ko ieteicams lietot vakarā, ir B3 vitamīns jeb niacīns, kas piedalās iemigšanas procesos, uzsver eksperte.

Visas dienas garumā…

«Ne vienmēr vajadzīgā vitamīna vai mikroelementa daudzumu varam uzņemt vienā reizē. Piemēram, kalciju ir ieteicams lietot dalīti, jo vienā reizē tas uzsūcas tikai līdz 500 mg. Kalcija citrātu varam uzņemt neatkarīgi no ēdienreizes, bet kalcija karbonātu ēdienreizes laikā, jo, lai tas uzsūktos, nepieciešama skāba vide. Tomēr jāņem vērā, ka tas var traucēt nozīmīgu medikamentu, piemēram, statīnu, antibiotiku un vairogdziedzeru hormonu, uzsūkšanās procesam, tāpēc to labāk lietot divas līdz trīs stundas pēc zāļu lietošanas. Kā arī kalciju nav ieteicams lietot kopā ar dzelzi, jo tas mazinās kuņģa skābo vidi. Lielas kalcija devas samazina beta-karotīna, likopēna un astaksantīna uzsūkšanos no uztura,» stāsta Ozoliņa.

Vitamīnu lietošana grūtniecības laikā

Farmaceite norāda, ka īpaša vērība vitamīnu un uztura bagātinātāju lietošanai ir jāpievērš grūtniecības laikā. Šajā periodā vitamīnus vislabāk ir lietot pēcpusdienā, jo tie satur kalciju, dzelzi un folijskābi. Šo vitamīnu lietošana «pārcelta» uz dienas otru pusi tāpēc, ka bieži intoksikācijas dēļ grūtniecību no rītiem pavada slikta dūša. Ja vitamīni no rīta pēc brokastīm izraisa sliktu dūšu, tad tos var lietot pēcpusdienā (ieteicams dienas pirmajā pusē), taču grūtniecības laikā vitamīnus var lietot arī uz nakti.

Vēl par minerālvielām…

Minerālvielas ieteicams lietot katru atsevišķi – piemēram, magniju uz nakti, savukārt cinkam labāk uzsūkties palīdz C vitamīns, tāpēc to ieteicams lietot no rīta. Selēnu lieto kopā ar antioksidantu vitamīniem un labāk – no rīta.

Jāņem vērā! Ja ilgstoši lietojat lielas cinka devas, tas var izraisīt vara deficītu, kas ir ļoti nozīmīgs locītavu veselībai, uzsver Ozoliņa.

Šobrīd aktuāli

Tapat BENU eksperte norāda, ka arī gadalaikiem ir būtiska ietekme uz to, kādi vitamīni un uztura bagātinātāji varētu būt nepieciešami. «Šobrīd, ziemas periodā, aktuālākie ir imunitāti stiprinošie vitamīni, piemēram, D un C vitamīns. Nozīmīga minerālviela šajā laikā ir cinks, kas palīdz labāk uzsūkties C vitamīnam un līdz ar to pasargā mūs no vīrusiem un saslimšanām,» norāda Ozoliņa.

Komentāri (0-1/1)

  • Ieva
    12.01.2020 10:11
    Ha, izrādās B vitamīni jādzer no rīta, bet es dzēru vakarā un brīnos kāpēc nevar aizmigt?

Atstājiet komentāru