2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jautājam: Kā vērtējat Līvānu novada iniciatīvu aizliegt azartspēļu zālēm atrasties pilsētas centrā un vai līdzīga prakse iespējama arī Jēkabpilī?

Jautājam: Kā vērtējat Līvānu novada iniciatīvu aizliegt azartspēļu zālēm atrasties pilsētas centrā un vai līdzīga prakse iespējama arī Jēkabpilī?

Līvānu novada dome veikusi izmaiņas pašvaldības teritorijas lokālplānojumā, nosakot Līvānu pilsētas sabiedriskā centra teritoriju par vietu, kur būs aizliegts atrasties azarspēļu zālēm un izložu organizēšanas vietām. Šo lēmumu lūdzām komentēt Jēkabpils domes deputātiem.



Aivars Kraps
(Attīstībai/Par): Uzskatu, ka tas ir Saeimas, ne pašvaldības kompetences jautājumus. Ierobežojumi jāuzliek likumdevējam, lai pašvaldībām nav katrai jāmeklē savs ceļš. Piemēram, varētu noteikt, ka azartspēļu zāles drīkst atrasties tikai pieczvaigžņu viesnīcās, tad Jēkabpilī nebūtu nevienas, jo mums nav tādu viesnīcu. Manuprāt, tikai ar lokālu pašvaldības aizliegumu šo problēmu atrisināt nevar.



Kristīne Ozola (Neatkarīgā deputāte): Atbalstu šādu iniciatīvu. Esam sākuši strādāt pie jaunā Jēkabpils novada teritoriālplānojuma un es nākšu ar iniciatīvu, cik tas ir iespējams ierobežot azartspēļu zāļu atrašanos pašvaldības teritorijā. Taču tas nemazinās tieksmi spēlēt un situāciju neatrisinās, jo diemžēl patlaban ir plaši pieejamas iespējas spēlēt azartspēles internetā.



Leonīds Salcevičs(JRP): Atbalstu līvāniešu iniciatīvu. Pirms vairākiem gadiem Jēkabpils pašvaldība centās neatļaut atvērt izložu organizēšanas vietu jeb totalizatoru spēļu zālē Pormaļa ielā. Azartspēļu organizators iesūdzēja pašvaldību tiesā un tā pirmajā instancē zaudēja. Plānojām lietu pārsūdzēt. Tas bija pirms pēdējām pašvaldību vēlēšanām. Mainoties varai dome, jaunā domes vadība lēma lietu nepārsūdzēt, norādot, ka tas ir leģitīms bizness.



Līga Kļaviņa(LZS): Atbalstu Līvānu novada domes lēmumu, jo līdz šim Jēkabpils pilsētas pašvaldības politika attiecībā uz azartspēļu organizēšanas vietu un arī lielveikalu būvniecību ir bijusi pārlieku labvēlīga attiecībā pret mazajiem vietējiem ražotājiem un ēdinātājiem.



Raivis Ragainis(LZP): Pēc traģiskā atgadījuma, kad gāja bojā policists, tika mēģināts ierobežot spēļu zāles, bet toreiz vadība neatbalstīja. Es noteikti atbalstu spēļu zāļu ierobežošanu vai pārcelšanu.