2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vēl nebijusi akcija - ''Dzīvā tautasdziesmu ķēde''

Vēl nebijusi akcija - ''Dzīvā tautasdziesmu ķēde''

Garākajā Rīgas ielā Latvijā (4,12 km), kas atrodas Līvānos, šajā nedēļas nogalē, 13.septembrī no plkst. 10.00 līdz 12.00 notiks akcija „Dzīvā tautasdziesmu ķēde garākās Rīgas ielas garumā".

Akcija iecerēta kā viens no pasākumiem Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros, kuru tēma šogad „Rīgas ielas kultūrvēsturiskais tēls Latvijas pilsētās". 65 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās ir Rīgas vārdā nosaukta iela vai laukums. Līvānos tā ir pilsētas centrālā iela – Rīgas iela, kas ir 4,12 km gara valsts nozīmes A6 maģistrāles Rīga – Daugavpils sastāvdaļa.

„Tautasdziesmu ķēde Līvānos būs kā apliecinājums mūsu tautas gara spēkam un tautasdziesmu mantojumam, kas saglabāts no senčiem un Eiropas kontekstā ir unikāls. Savukārt Rīgas iela – kultūrvēsturiski visos laikos bijusi Līvānu pilsētas dzīvības artērija. Šobrīd tā ir arī garākā Rīgas iela Latvijā," saka Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, kurš 13.septembrī simboliski atklās tautasdziesmu ķēdi ar savu mīļāko tautasdziesmu.

Dzīvā tautasdziesmu ķēde sāksies sestdien, 13.septembrī plkst.10.00 pie bērnudārza „Rūķīši" (Rīgas iela 13) un virzīsies Rīgas virzienā, ap plkst. 11.00 sasniedzot Līvānu novada kultūras centru (Rīgas iela 105) un ap plkst. 12.00 noslēdzoties pie degvielas uzpildes stacijas „RNS-D".

Akcijas laikā gan lieli, gan mazi Līvānu iedzīvotāji aicināti stāties tautasdziesmu ķēdē jebkurā vietā visas Rīgas ielas garumā, sagaidīt, kad pie viņiem „atripos" simboliskais tautasdziesmu kamols, kuru katrs, kurš noskaitīs savu tautasdziesmu, pados tālāk nākamajam tautasdziesmas skandētājam. Tādējādi tautasdziesmu kamols tiks nodots no rokas rokā cauri visai pilsētai. Tautasdziesmu varēs ne tikai skaitīt, bet arī izdziedāt un izdejot. Akciju dažādos Rīgas ielas posmos kuplinās arī vairāk kā 10 Līvānu novada tautas mākslas kolektīvi.

Akcijas dalībnieki par katru noskaitīto tautasdziesmu pretī saņems simbolisku tautiskas jostas gabaliņu. Vienā reizē katrs varēs skandēt tikai vienu tautasdziesmu, tālāk nododot tautasdziesmas kamolu nākamajam skaitītājam. Čaklākie tautasdziesmu skaitītāji, kas būs skandējuši tautasdziesmas vairākos ķēdes posmos, uzrādot iegūtos jostas gabaliņus, akcijas noslēgumā Līvānu kultūras centrā varēs saņemt pārsteiguma balvas no Līvānu novada pašvaldības (orientējoši ap plkst.12.00).

Akciju organizē Līvānu novada pašvaldība, sadarbībā ar Līvānu novada KC un iestādēm. Eiropas Kultūras mantojuma dienu svinēs Rīgas ielās šādās pilsētās: Kurzemē: Liepājā, Sabilē, Skrundā, Saldū, Ventspilī; Vidzemē: Cēsīs, Cesvainē, Līgatnē, Raunā, Rūjienā, Varakļānos; Latgalē: Daugavpilī, Krāslavā, Līvānos; Zemgalē: Bauskā, Jelgavā, Jēkabpilī, Neretā; Rīgas reģionā: Alojā, Jūrmalā, Limbažos, Tukumā. Eiropas Kultūras mantojuma dienu koordinators Latvijā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija.
 
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļa, Ginta Kraukle
Foto: Dzintarsrasnacs.lv

Atstājiet komentāru