2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Tiesa skatīs no Augstākās tiesas atgriezto Brāļu Hristoforidi kukuļņemšanas lietu

Tiesa skatīs no Augstākās tiesas atgriezto Brāļu Hristoforidi kukuļņemšanas lietu

Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā šodien plkst.11 slēgtā tiesas sēdē plāno skatīt apelācijas kārtībā no Augstākās tiesas (AT) atgriezto, tā dēvēto brāļu Hristoforidi kukuļņemšanas lietu, aģentūru LETA informēja Zemgales apgabaltiesas konsultante Baiba Gaurilka.
Iepriekš šo lietu bija plānots skatīt 11.aprīlī, taču tā tika atlikta uz septembri, bet atlikšanas iemeslu tiesa neizpauda.
Kā ziņots, 31.janvārī AT Senāts daļēji atcēla apgabaltiesas spriedumu un atceltajā daļā nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.
Kā aģentūru LETA informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, Senāts atcēla Zemgales apgabaltiesas spriedumu daļā par apsūdzētā Ata Celma attaisnošanu pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 3.daļas par kukuļņemšanu un daļā par bijušā Tukuma policista Denisa Hristoforidi atzīšanu par vainīgu un sodīšanu pēc šī paša KL panta, kā arī daļā par nepilnu 300 latu piedziņu no D.Hristoforidi.
Atceltajās daļās Senāts lēma nosūtīt lietu jaunai izskatīšanai Zemgales apgabaltiesā, bet pārējā daļā apelācijas instances tiesas spriedums tika atstāts negrozīts. Senāta lēmums nav pārsūdzams, informēja Kataja.
Izskatot šo lietu pirmajā instancē, Jelgavas tiesa pērn 14.februārī bijušo Tukuma policistu D.Hristoforidi par kukuļņemšanu sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un mantas konfiskāciju. Viņa brāli Pāvelu Hristoforidi Jelgavas tiesa attaisnoja, savukārt apsūdzētie Celms un Raitis Pastors saistībā ar kukuļa pieprasīšanu tika sodīti ar reālu brīvības atņemšanu uz trim gadiem un sešiem mēnešiem.
Tomēr, izskatot šo lietu apelācijas kārtībā, Zemgales apgabaltiesa 2012.gada 19.jūlijā par vienu mēnesi mīkstināja D.Hristoforidi piespriesto cietumsodu, kā arī pilnībā attaisnoja Celmu. Pārējā daļā Jelgavas tiesas spriedums tika atstāts negrozīts.
Pēc tam minētā krimināllieta nonāca augstākajā tiesu instancē - AT Senātā. Kasācijas protestu par Zemgales apgabaltiesas spriedumu bija iesniegusi Zemgales tiesas apgabala prokuratūra, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.
Kā iepriekš ziņots, šo kukuļņemšanas kriminālprocesu tiesībsargājošās iestādes sāka pēc tam, kad 2009.gada 23.augustā D.Hristoforidi tika pieķerts 100 eiro (70 latu) kukuļa prasīšanā no kādas autovadītājas.
Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors Pāvels Sondors vēlāk informēja, ka lietā ir divas epizodes un, viņa skatījumā, ir savākts pietiekams pierādījumu daudzums, lai apsūdzētos varētu atzīt par vainīgiem. Visi četri apsūdzētie gan savu vainu ar kukuļņemšanu saistītajos noziegumos noliedza.
LETA jau ziņoja, ka brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi nonākuši uz apsūdzēto sola arī Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā, kurā pirmās instances tiesa pērn decembrī viņiem piesprieda attiecīgi 20 un 18 gadu cietumsodu.

Atstājiet komentāru