2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Ko latvieši izvēlas dziedāt Līgo svētkos?

Ko latvieši izvēlas dziedāt Līgo svētkos?

Vasaras saulgriežu svinību tradīcijas saistās ne tikai ar ķimeņu siera siešanu un lēkšanu pār ugunskuru, bet arī ar sadziedāšanos. Kā liecina veiktā aptauja, Jāņu vakarā dziesmas dzied 71% iedzīvotāju. 48% gadījumu dziedātas tiek tautā populāras ziņģes, 36% - dzied tautasdziesmas, bet 18% un 9% attiecīgi - savu iecienītāko latviešu un ārvalstu mūziķu repertuāru.

Aktīvākie līgodziesmu dziedātāji ir vecumā pēc 55 gadiem (80%). Tikmēr jaunieši vairāk izvēlas tautā populāras ziņģes vai savu iecienītāko skatuves mākslinieku - popa un rokmūziķu repertuāru. Daudziem dziedāšana Jāņu vakarā līdzinās klusinātai līdzi dungošanai, jo nav pārliecības par dziesmas vārdu un meldiņa pareizību. Vien 35% no dziedāt mīļotājiem atzīst sevi par labiem dziesmu vārdu zinātājiem, iztiekot bez jebkādiem papildu resursiem.


Tikmēr 46% atzīst, ka dziesmām vārdus nekur nemeklē, vien cenšas klausīties citu svētku dalībnieku dziedājumā un piebalsot. Internets ir palīgs dziesmu vārdu meklēšanā 35% aptaujāto, krietni apsteidzot dziesmu grāmatas (23%).


Pēc dziesmu vārdiem internetā lūkojas galvenokārt gados jaunie līgotāji vecumā līdz 45 gadiem, vēlāk paļaušanās uz internetu krasi sarūk. Jaunieši vecumā līdz 24 gadiem būtiski biežāk (38%) nekā pārējie izmanto arī aplikācijas. Interneta izmantošana dziesmu vārdu meklējumiem arī vairāk raksturīga pilsētniekiem.

Informācijas avots: TVNET

Atstājiet komentāru