2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

No mājas mīluļu kodumiem šonedēļ cietuši jau 11 cilvēki

No mājas mīluļu kodumiem šonedēļ cietuši jau 11 cilvēki

No suņu kodumiem šonedēļ vien Latvijā cietuši 11 cilvēki, tostarp četri bērni, aģentūrai BNS pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Tikai vienā gadījumā tas bijis svešs suns, bet pārējos trīs gadījumos «tie bijuši ģimenes mīluļi». NMPD mediķi aicina vecākus mācīt saviem bērniem, ka nedrīkst aiztikt svešus suņus, suņus bez uzpurņiem, kā arī pārrunāt ar bērnu, kā uzvesties mājdzīvnieka tuvumā – netuvoties suņa ēdiena traukam, nenodarīt dzīvniekam sāpes, jo suns sevi aizsargājot var iekost un tamlīdzīgi.


«Arī pieaugušajiem jāņem vērā, ka nevajag censties aiztikt svešus suņus, īpaši cilvēkiem esot alkohola reibumā. Savukārt suņa saimniekam, ieaicinot savās mājās, pagalmā kaimiņu, draugu vai citu pazīstamu cilvēku, jānodrošina, lai suns netiek līdz atnācējam, jo nevar zināt, kā suns reaģēs uz svešinieku. Tāpat jānodrošina, ka suns nevar izlīst sētas spraugai vai mājas nožogojumam un apdraudēt garāmgājējus,» pauda Vītola.


Ja suņa kodums ir neliels, NMPD speciālisti iesaka vērsties tuvākajā ārstniecības iestādē vai sazināties ar savu ģimenes ārstu. Ārpus viņa darba laika iespējams konsultēties ar mediķiem par tālāko rīcību, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Savukārt, ja ir dziļas vai lielas brūces, spēcīga asiņošana vai suņa kodums ir bīstamās vietās - galvā, sejā, kakla rajonā, tuvu pie lielajiem asinsvadiem, kā arī ir daļēji atrautas ķermeņa daļas,ieteicams saukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot 113.

Informācijas avots: tvnet.lv

Atstājiet komentāru