2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Radio1 ziņas 2014.gada 2.maijā

Radio1 ziņas 2014.gada 2.maijā

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kāda jauna tehnoloģija pieejama deguna slimību pacientiem Jēkabpilī; kāda kļuvusi Latvija kopš iestāšanās Eiropā; kā vakar Rīgā un Jēkabpilī noritēja Darba svētki?

 

No vakardienas noteikti papildu reisi Jēkabpils pilsētas 5.maršruta autobusam, Radio1.lv informēja SIA "Jēkabpils Autobusu parks" pasažieru pārvadājumu daļa. Turpmāk autobusi kursēs arī pulksten 21.30 no poliklīnikas un pulksten 22.10 no stacijas.

 

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā iegādāta tehnoloģija, ar kuras palīdzību  ir iespējams veikt deguna endoskopiskās operācijas. Tas nozīmē, ka deguna dziļumā ir daudz labāka redzamība, instrumenti ir mazāki un ir iespēja veikt operāciju degunā, nodarot tam  daudz mazāku kaitējumu, pacientu var arī pilnvērtīgāk izārstēt. Tā par jaunās tehnoloģijas priekšrocībām stāsta Jēkabpils reģionālās slimnīcas ausu, kakla un deguna slimību ārsts Jurģis Urtāns. Plašāka intervija ar viņu portālā Radio1.lv.

 

Turpinām ziņas

 

Aprīļa pēdējā dienā Jēkabpils Tautas namā notika pirmais Latvijas skolu tautas m;uzikas festivāls „Ar saulīti rotāties”, kas pulcēja vokālās un instrumentālās grupas no visas Latvijas. Festivālā piedalījās arī septiņi kolektīvi no Jēkabpils. Festivālā bija pulcētas iepriekšējā gada skatēs izraudzītās grupas, kas b ija atzītas par labākajām. Pēc lielkoncerta visiem pasniedza valsts izglītības satura centra diplomus un sevišķi tika uzteikta Jēkabpils Valsts ģimnāzijas grupa „Pienāc biežāk”, kā arī „Horizontāli”.

 

Kopš 2004.gada Latvija ir kļuvusi ievērojami drošāka un labklājīgāka, liecina sabiedriskās politikas centra "Providus" pētījums par Latvijas desmit gadu dalību Eiropas Savienībā. Pētījumā norādīts, ka slepkavību skaits sarucis vairāk nekā divas reizes un algas pieaugušas par 45%. Latvijas iedzīvotāji dzīvo par dažiem gadiem ilgāk. Tomēr aptuveni 10% Latvijas iedzīvotāju nevar atļauties medicīnas pakalpojumus, kas ir gandrīz piecas reizes vairāk nekā vidēji Eiropā.

 

Un vēl

 

Vairāk nekā 100 cilvēki vakar Rīgā, Grīziņkalnā, pulcējās ikgadējā Latvijas Sociālistiskās partijas rīkotajā mītiņā par godu Darba svētkiem. Uz mītiņu ieradušies pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki. Savukārt Jēkabpilī vakar notika jau tradicionālais 1.maija orientēšanās skrējiens pa Jēkabpils ielām. Tajā piedalījās vairāki desmiti jēkabpiliešu.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: ko ASV vadībai lūgusi Latvijas premjere Laimdota Straujuma; kāpēc Daugavpilī notikusi dubulta pašnāvība; cik daudz inficētu ērču šigad atrastas Latvijā.

 

Latvijas valdības vadītāja Laimdota Straujuma lūgusi ASV nodrošināt savu militāristu klātbūtni līdz austrumu konflikta beigām. Vizītes laikā ASV viņa šo jautājumu apspriedusi gan ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu, gan arī vairākiem senatoriem, un viņi pauduši savu sapratni par Latvijas nostāju šajā jautājumā. Pagaidām gan nav precizēts datums, līdz kuram ASV armijas pārstāvji varētu uzturēties Latvijā.

 

Ja Latvija nebūtu izrādījusi interesi par NATO un Eiropas Savienību, to, ļoti iespējams, būtu piemeklējis Krimas liktenis atzina bijušais ārlietu ministrs Rihards Pīks. Latvijas dalība ES neapšaubāmi ir nesusi stabilitāti un drošību, kā arī skaidrību par valsts nākotni, sacīja Pīks, piebilstot, ka ar pieejamo fondu palīdzību, kurus Latvija veiksmīgi ir izmantojusi šo desmit gadu laikā, ir daudz paveikts.

 

Vakar apritēja Laimdotas Straujumas vadītās valdības 100 dienas. Straujumu Ministru prezidentes amatā apstiprināja šā gada 22.janvārī. Par svarīgākajiem Straujumas vadītās valdības darbiem uzskata cīņu ar psihoaktīvajām vielām. Ir izdarīti grozījumi Krimināllikumā, paredzot atbildības noteikšanu personām, kuras pārdod jaunās psihoaktīvās vielas jeb «spaisu». Otrs nozīmīgākais darbs ir Zolitūdes traģēdijas lietas apstākļu izmeklēšana.

 

Turpinām ziņas

 


Daugavpili satriekusi kāda pašnāvība. Gandrīz pirms divām nedēļām vienlaicīgi pakārās vīrs un sieva. 48 gadus vecā Ērika bijusi smagi slima un cieta lielas sāpes, bet viņas 50 gadus vecais vīrs Sergejs nav varējis noskatīties uz sievas mokām. Lai pārtrauktu mocības, abi labprātīgi šķīrās no dzīves. Laulātie savai aiziešanai bija gatavojušies. Viņi sakopa māju, suni palaida brīvībā, durvis atstāja neaizslēgtas… uzkāpa bēniņos un pakārās.

 

Valsts policija brīvdienu laikā plāno rīkot reidus, lai pārbaudītu, vai šoferi nav sēdušies pie stūres reibumā, informēja Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse. Policija atgādina, ka aizvadītajās Lieldienu brīvdienās tika konstatēts ievērojams skaits iereibušu vadītāju. Policija arī pievērsīs uzmanību tam, lai netiktu pārkāpti citi ceļu satiksmes noteikumi, piemēram, par atļauto braukšanas ātrumu un drošības jostu lietošanu.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Pārbaudot šogad cilvēkiem piesūkušās ērces, Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) atklāj, ka inficētas ar ērču encefalīta vīrusu ir vidēji 2%. Infektoloģijas centrā šogad noņemtas kopumā 93 ērces, no kurām inficētas bija divas. Ērces visbiežāk nokļūst uz cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt.

 

Ziņas 11.00 un 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kā varētu pieaugt labklājība Latvijā; kā Rīgā no kanālā iebraukušas automašīnas izglāba cilvēku; kā vakardienas spēlē veicies Jēkabpils basketbolistiem.

 

Latvija nākamajos desmit gados, esot Eiropas Savienībā, var sasniegt esošo Eiropas vidējo dzīves līmeni, atzina banku analītiķi. Pēc desmit gadiem Latvijas eksportā būs daudz lielāks mašīnbūves, elektronikas, farmācijas, informācijas tehnoloģiju un biznesa pakalpojumu īpatsvars nekā šobrīd. Savukārt ekonomikas pieaugums varētu būt ap 4-5 procenti gadā. Tāpat eksperti prognozē, ka migrācija Latvijā mazināsies.

 

No vakardienas ir iespējams apskatīt bijušo čekas jeb tā dēvēto stūra māju un pirmajā dienā iedzīvotāji bija izpirkuši visas pieejamās biļetes uz gidu ekskursijām. Tāpēc pie muzeja veidojās dzīvā rinda. Stūra mājā, kur 1940. gadā un tam sekojošajos padomju laikos spīdzināja, mocīja un nogalināja daudz Latvijas iedzīvotāju, apskatāmi ne tikai pagrabi, bet arī Latvijas Okupācijas muzeja izveidotās ekspozīcijas materiāli.

 

Vakar pēcpusdien Rīgas kanālā pie Rīgas autoostas līdzās Krasta ielai iebraukusi vieglā automašīna. Notikuma vietā glābēji no ūdens izvilkuši cilvēku, kurš bija atradies automašīnā. Aptuveni 50 gadus vecajam autovadītājam bija radušās pēkšņas, dzīvībai bīstamas veselības problēmas, kas nav ļāvušas viņam savaldīt automašīnu un tā ieslīdējusi kanālā. Mediķi notikuma vietā veica cietušā reanimāciju un cietušais nogādāts slimnīcā.

 

Turpinām ziņas

 

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju, lai iegādātos visu nepieciešamo valsts neatkarības atjaunošanas gadadienas svinībām, plāno iztērēt no 21 līdz 50 eiro, liecina SIA "Elvi" veiktā pircēju aptauja. Lielākā daļa jeb 84% - ēdienu mielastam gatavos paši, bet 40% veikalā iegādāsies produktus, ko lieto ikdienā. Vairāk nekā pusei aptaujas respondentu nav pieņemts svinēt Darba svētkus 1.maijā. Turklāt viņi arī nezināja, kāpēc šie svētki ir brīvdiena.

"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas pusfināla sērijā vakar pārsteigumu sarūpēja BK "Jēkabpils", kas savā laukumā pārspēja valsts vicečempionus "Ventspili" un sērijā līdz trim uzvarām panāca neizšķirtu 2-2. Aizvadītajā mačā jēkabpilieši bija pārāki ar rezultātu 85:71. Pirmajā mačā Ventspilī mājinieki bija pārāki ar 86:70, bet otrajā cīņā panākumu pēdējās sekundēs ar 75:73 savā laukumā panāca "Jēkabpils". Sērijas izšķirošais mačs sestdien notiks Ventspilī.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Naktī uz piektdienu aukstākais laiks bija Kurzemē, kur gaisa temperatūra pazeminājās līdz 0..-3 grādiem, vietām piekrastē nebija vēsāks par +2..+4 grādiem, liecina meteoroloģiskā informācija. Trīs grādu sals reģistrēts Liepājas lidostā. Savukārt Zemgalē, Vidzemē un Latgalē minimālā gaisa temperatūra bija 0..+4 grādi. Augstākā temperatūra vakar bija Daugavpilī, kur tā sasniedza plus 18 grādus. Eiropā augstākā gaisa temperatūra bija plus 32 grādi Spānijas dienvidos.

 

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

 

Aizvadītajā diennaktī autoavārijās Latvijā bojā gājuši divi cilvēki un 16 cietuši, informē Valsts policija. Līvānu novada Turku pagastā, autoceļa Līvāni-Steķi 2.kilometrā, vakar ap pustrijiem dienā kokā ietriecās 46 gadus vecas sievietes vadīta automašīna "Mazda 626". No avārijā gūtajām traumām notikuma vietā mira automašīnas pasažieris – 46 gadus vecs vīrietis. Automašīnas vadītāja nogādāta slimnīcā. Kopumā pagājušajā diennaktī reģistrēti 58 ceļu satiksmes negadījumi.

 

Vakar Latgalē kāds 29 gadus vecs vīrietis kartupeļu stādīšanas laikā ierāvis roku kartupeļu stādīšanas mašīnas mehānismā, informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Vīrietis nopietni savainojis plaukstu, guvis vairākus lūzumus un daļēju pirkstu amputāciju. Tāpat Latgalē reģistrētas vairākas smagas traumas, kas saistītas ar darbošanos mājās. Kāds 55 gadus vecs vīrietis, strādājot ar elektrisko zāģi, ļoti nopietni traumējis plaukstu, radušās plēstas brūces ar vairāku kaulu lūzumiem un cīpslu bojājumiem. Cietušais nogādāts Rīgā specializētā klīnikā.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Ukrainas spēki šorīt sākuši specoperāciju pret prokrieviskajiem separātistiem Doņeckas apgabala Slavjanskas pilsētā. Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs aicinājis iedzīvotājus neiziet no mājām un turēties tālāk no logiem. Ukrainas spēkiem Slavjanskā izdevies pārņemt savā kontrolē visus separātistu kontrolposteņus. Abās pusēs krituši trīs cilvēki. Slavjanskas pilsētas robežās pārņemti kontrolē deviņi blokposteņi. Pilsēta aplenkta ciešā lokā.

Atstājiet komentāru