2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 30.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 30.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Kādus jautājumus šodien ārkārtas sēdē izskatīs Krustpils novada dome? Kāda šīsdienas izsolei noteikta sākumcena tirdzniecības centram “Sala”? Un Kādas izmaiņas gaidāmas slimības lapu izniegšanā?

 

Šodien Krustpils novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Gundars Kalve sasaucis domes ārkārtas sēdi. Darba kārtība jautājumi par grozījumiem Krustpils novada pašvaldības saistošajos noteikumos par Krustpils novada pašvaldības budžetu 2014.gadam, grozījumiem Krustpils novada domes lēmumā par Krustpils novada attīstības programmas 2013. – 2019.gadam apstiprināšanu un grozījumiem Krustpils novada pašvaldības atlīdzības un sociālo garantiju nolikumā.

 

Šodien notiks izsole, kurā plānots pārdot maksātnespējīgās SIA "FBP Jēkabpils 1" nekustamo īpašumu - tirdzniecības centru "Sala" Jēkabpilī. Kā ziņots, Jēkabpilī, Rīgas ielā esošajā tirdzniecības centrā telpas nomā "Mego" un citi veikali. Izsolāmais nekustamais īpašums sastāv no trim savstarpēji saistītiem nekustamajiem īpašumiem Jēkabpilī, Rīgas ielā 213A, 213B un 213, četriem zemes gabaliem ar kopējo platību 11 tūkstoši 806 kvadrātmetri, lielveikala ēkas ar kopējo platību vairāk nekā 4 tūkstoši kvadrātmetru, bruģa un asfalta. Izsolāmā nekustamā īpašuma pārdošanas vērtība un izsoles sākumcena ir 556 tūkstoši eiro. Izsoles solis - 10% no nekustamā īpašuma izsoles sākumcenas.

 

Līvānu kultūras centrā šodien pulksten septiņios vakarā izrādīs amatierteātra izrādi “O, vakardiena”. Līvānu amatierteātris dibināts 1950.gadā un to vada Ilze Kārkla. Līvāniešu teātra spēlēšanas tradīcījas ir senas un vēstures dati liecina, ka šeit teātris spēlēts jau no 1896.gada, kad pirmo soli Līvānu kultūras dzīves aktualizēšanā spērusi 1896.gadā dibinātā Līvānu brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība. Tā pulcināja Līvānu miesta apzinīgākos, sabiedriski aktīvākos cilvēkus. Šī biedrība izveidoja pūtēju orķestri, organizēja koncertus un teātra izrādes.

 

Turpinām ziņas

 

Laika posmā līdz 10.janvārim Valsts ieņēmumu dienesta klientu apkalpošanas centros ir mainīts darba laiks. Šodien klientu apkalpošanas centrs Jēkabpilī strādās no plkst.8.15 līdz 15.30. Piektdien, 9.janvārī, VID klientu apkalpošanas centrs strādās no plkst.8.15 līdz 17. Saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu darba diena no piektdienas, 2.janvāra, tiek pārcelta uz sestdienu, 10.janvāri, kad klientu apkalpošanas centri strādās no plkst.8.15 līdz 15.30.

 

Pateicoties asinsdonoru atsaucībai, ir izdevies izveidot stabilu asins krājumu. Valsts asinsdonoru centrs pateicas visiem donoriem, kuri atsaucās aicinājumam ziedot asinis un asins komponentus pirms garajām svētku brīvdienām. Centra darbinieki aicina šādu pat atsaucību saglabāt arī vēl šodien, 30.decembrī, jo priekšā ir gandrīz nedēļu garas brīvdienas un jaungada svinības. Pieredze liecina, ka ik gadu mediķu palīdzība nepieciešama cilvēkiem, kas guvuši traumas salūta laikā.

 

Un vēl

 

Plānots nākamgad ieviest elektronisko slimības jeb darba nespējas lapu uzskaites sistēmu. Izmaiņas saistītas ar pāreju uz vienotās veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu jeb e-veselības ieviešanu. Pacientiem pēc nākamā gada 1. jūlija pakāpeniski vairs netiks izsniegtas slimības lapas uz rokas, tādējādi būs vienkāršāks slimības un maternitātes pabalsta pieprasīšanas process un mazināsies administratīvais slogs šī pabalsta pieprasītājiem. Pārejas periods ilgs līdz 2016. gadam. Vēl nākamgad būs ārsti, kuriem būs papīra slimības lapas, un būs ārsti, kam tās būs elektroniski, bet uz elektroniskajām slimības lapām visiem obligātai jāpariet 2016.gadā.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Par cik eiro nākamgad ārstēšanās slimnīcā izmaksās mazāk? Kādas pārmaiņas gaida ģimenes nākamajā gadā pabalstu jomā? Un Kad visās dzīvojamajās mājās būs obligāti jēierīko dūmu detektori?

 

No nākamā gada 1.janvāra tiks samazināta pacienta iemaksa par ārstēšanos slimnīcā, samazināts līdzmaksājums par operācijām stacionārā, kā arī stāsies spēkā vēl vairākas izmaiņas veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā. Pacienta iemaksa par ārstēšanos slimnīcā tiks samazināta no 13,52 eiro uz 10 eiro dienā. Tāpat kā līdz šim no pacienta iemaksām būs atbrīvoti bērni līdz 18 gadu vecumam, grūtnieces, trūcīgas personas, I grupas invalīdi, politiski represētie un vēl vairākas iedzīvotāju grupas. Pacientiem ar onkoloģijas un onkohematoloģijas diagnozēm, pacientiem, kas ārstējas no atkarībām, kā arī aprūpes slimnīcu pacientiem arī turpmāk tiks piemērota samazināta iemaksa par ārstēšanos slimnīcā – 7,11 eiro dienā. No nākamā gada sākuma tiks samazināts arī pacienta līdzmaksājums par visām valsts apmaksātajām operācijām, kas veiktas vienā stacionēšanas reizē – no 42,69 eiro uz 31 eiro.

 

Banku sektora kopējo noguldījumu apmērs šī gada novembrī Latvijā pieauga par 1,5% jeb 320,2 miljoniem eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas operatīvā informācija. Latvijas juridisko un fizisko personu noguldījumi pieauga par 0,6% jeb 62,4 milj. eiro, tajā skaitā pieauga finanšu un privāto uzņēmumu, kā arī mājsaimniecību noguldījumi, savukārt valdības un valsts uzņēmumu noguldījumi saruka. Citu valstu pārstāvju noguldījumi novembrī palielinājās par 2,5% jeb 257,7 milj. eiro. Banku sektors kopumā šī gada pirmajos vienpadsmit mēnešos darbojās ar peļņu 301 milj. eiro apmērā.

 

Turpinām ziņas

 

Līdz ar 2015.gada janvāri stāsies spēkā vairākas būtiskas izmaiņas, kas palielinās iedzīvotāju, bet jo īpaši ģimeņu ar bērniem, ienākumus - tiks palielināts ģimenes valsts pabalsta apmērs, pieaugs arī minimālās darba algas apmērs, kā arī tiks samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme. Lai atbalstītu Latvijas ģimenes ar bērniem, no 2015.gada paredzēts palielināt ģimenes valsts pabalstu no esošajiem 11,38 eiro mēnesī uz 22,76 eiro par otro bērnu un 34,14 eiro par trešo un katru nākamo bērnu. No nākamā gada, bērnam strādājot vasaras brīvlaikā, apgādniekam nav algas nodokļa grāmatiņā jāsvītro ieraksts par bērnu kā apgādājamo.

 

15% mājsaimniecību nav aktīvi izvēlējušies tirgus piedāvājumu, līdz ar to šiem klientiem elektroenerģija tiks nodrošināta atbilstoši Universālā pakalpojuma nosacījumiem. Elektroenerģijas tirgum atveroties 2015.gada 1.janvārī, "Latvenergo" piedāvāja vairākus izvēles produktus. Populārāko vidū ir "Izdevīgais 200+", "Ekonomiskais" un "Klasiskais". Elektroenerģijas tirgus atvēršanas jauninājums - produkts "Dinamiskais" jeb iespēja elektroenerģiju pirkt par biržas cenu - pievilcīgs šķitis 5 tūkstošiem "Latvenergo" klientu. Uzņēmumā uzskata, ka klientu aktivitāte jaunajos apstākļos vērtējama pozitīvi, jo šobrīd tikai 15% nav aktīvi izvēlējušies tirgus piedāvājumu.

Un vēl

Pēc diviem gadiem visās dzīvojamo māju telpās obligāti būs jābūt dūmu detektoram. Pašreizējie noteikumi paredz, ka šīs iekārtas ir obligātas tikai jaunbūvēs un publiskās telpās, taču no 2017.gada šī kārtība mainīsies. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests jau sen mudinājis ieviest noteikumus, kas paredz dūmu detektoru obligātu ierīkošanu katrā dzīvojamajā mājā vai dzīvoklī – tas, pēc VUGD darbinieku domām, izglābtu dzīvību ļoti daudziem. Glābēju pieredze liecina, ka visbiežāk aizdegas tieši dzīvojamās ēkas, turklāt pie līdzīga ugunsgrēku skaita upuru skaits Latvijā ir stipri lielāks nekā citviet Eiropā.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc pašvaldību lietu ministrs domā, ka Zemgales plānošanas reģions nav izveidots loģiski? Kad daugavpilī skanēs “Sudraba zvani”? Un kas jaungada naktī var traucēt vērot salūtu?

 

Valsts prezidents Andris Bērziņš gada pēdējā darbdienā izsludinājis 17.decembrī Saeimā pieņemto nākamā gada valsts budžeta likumu, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Kopā ar likumu "Par valsts budžetu 2015.gadam" izsludināts arī likums "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2015., 2016. un 2017.gadam" un saistītie normatīvie akti. Kā ziņots, 17.decembra vakarā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma nākamā gada valsts budžetu, kurā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi prognozēti 7,3 miljardi eiro, bet izdevumi - 7,5 miljardi eiro.

 

Pirms vēlēšanām pašvaldību pārstāvji izteicās, ka neiebilst, ka tiek mainīts pašreizējais pašvaldību attīstības modelis "9+21" jeb deviņas lielās pilsētas un 21 attīstības centrs. Jaunais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards norāda, ka ir jārada labie piemēri, lai novadi apvienotos ar attīstības centriem. Attīstībai jābūt objektīvu ekonomisko apstākļu dēļ, nevis uz papīra novelkot robežu. Tas nozīmē, ka ap deviņām republikas nozīmes pilsētām jāveido plānošanas reģioni. Piemēram, pēc Gerharda domām, pašlaik Zemgales plānošanas reģions ir neloģiski izveidots. Tā attīstības centri ir Jēkabpils un Jelgava, taču starp pilsētām nav satiksmes - viss notiek caur Rīgu. Līdz ar to tas ir samocīti izveidots reģions. Jaunais pašvaldību attīstības modelis varētu šo problēmu atrisināt. Tomēr Gerhards norāda, ka tas netiks ieviests pirms nebūs apspriests ar pašvaldībām.

 

Turpinām ziņas

 

Rēzeknes novada Sakstagala pagastā vakar noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā, apgāžoties automašīnai uz jumta, cietuši divi cilvēki. Lai izkļūtu no avarējušās automašīnas, vienam no cietušajiem - 55 gadus vecam vīrietim - bijusi nepieciešama glābēju palīdzība. Otrs cietušais no auto izkļuvis pats saviem spēkiem. Valsts policijas pārstāve Ance Rozīte informē, ka negadījums noticis uz ceļa Jēkabpils - Rēzekne - Ludza - Krievijas robeža, kad 37 gadus vecs vīrietis, vadot automašīnu "Mercedes-benz S350", nobraucis no braucamās daļas, un apgāzies. Rezultātā cietuši divi automašīnas pasažieri – 52 un 56 gadus veci vīrieši.

 

Kopumā pagājušajā diennaktī ugunsdzēsības un glābšanas dienests reaģējis uz 35 notikumiem, no kuriem 14 saistīti ar ugunsgrēkiem, bet 12 - ar dažādiem glābšanas darbiem.

 

Janvāra sākumā Daugavpilī jau 11.reizi norisināsies Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls "Sudraba zvani". Festivālā, kas Daugavpils koncertzālēs un dievnamos notiks no 8. līdz 11.janvārim, piedalīsies vairāk nekā 2 tūkstoši dalībnieku no Baltkrievijas, Dānijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Somijas un Ungārijas. Pirmo reizi festivāla norisināsies jauno dziedātāju Ziemassvētku dziesmu konkurss, kurā piedalīsies vairāk nekā 100 dziedātāju vecumā līdz 16 gadiem. Savukārt jau par tradīciju kļuvušajos ansambļu un koru konkursos dažādās kategorijās garīgās mūzikas festivālā spēkiem mērosies vairāk nekā 50 kolektīvu, kurus vērtēs starptautiska žūrija.

 

Un vēl

 

Vecgada vakarā un Jaungada naktī daudzviet Latvijā gaidāma migla, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Šodien un rīt Latvijā būs sniegputenis, lietus un apledojums. Vecgada vakarā un Jaungada naktī lieli nokrišņi nav gaidāmi, vietām smidzinās lietus un būs migla. Lai gan migla parasti veidojas bezvēja apstākļos un šoreiz pūtīs mērens rietumu, dienvidrietumu vējš, ienākošās siltās un mitrās gaisa masas, saskaroties ar vēso zemi un sniega segu, var izraisīt miglu plašā teritorijā.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.0015.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko sev un citiem Jaunajā gadā vēl jēkabpilieši? Kāda pagājusī diennakts bijusi operatīvajiem dienestiem? Un Cik naudas iedzīvotāji ir atvēlējuši jaungada svinību tēriņiem?

 

Latvijas iedzīvotāju izteiktās prognozes par to, kāds Latvijai varētu būt nākamais gads, liecina par nelielu iedzīvotāju optimisma samazināšanos, salīdzinot ar atbildēm, kādas par tuvāko nākotni tika sniegtas pagājušā gada nogalē. Prognozējot, vai Latvijai 2015.gads būs labāks, sliktāks vai tāds pats kā šis gads, kopumā 31% iedzīvotāju paredz, ka tas būs labāks, 16% uzskata, ka tas būs sliktāks, bet 37% domā, ka tas būs tāds pats kā 2014.gads. Ko no nākamā gada sagaida jēkabpilieši, to šodien skaidrojām dienas jautājumā. Viedokļus izteica Ilze, Vizma, Zoja, Iveta, Ilga, Jānis un Sanita.

AUDIO
 

Vakar vēstījām, ka 2014.gadu jēkabpilieši vērtē kā labu, kas ienesis viņu dzīvēs pozitīvas pārmaiņas. Arī pētījuma dati liecina, ka šī gada nogalē teju katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs šo gadu vērtējis kā labāku nekā iepriekšējoi. Šis gads labāks bijis 23% iedzīvotāju. Pagājušajā gadā aizejošo gadu par labāku vērtējuši tikai 19% iedzīvotāju. Šogad samazinājies arī to cilvēku skaits, kas aizejošo gadu vērtē kā sliktāku nekā iepriekšējo, - 2014.gadā šādi uzskatīja 22% iedzīvotāju, savukārt 2013.gadā - 31% iedzīvotāju.

 

Turpinām ziņas

 

Koknesē uz autoceļa Daugavpils - Rīga vakar apturēts autovadītājs, kurš bijis 3,14 promiļu alkohola reibumā. 37 gadus vecs vīrietis braucis ar automašīnu "Audi A6", un policijas darbinieki viņu apturējuši ap pusastoņiem vakarā. Jau ziņots, ka Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka aizvadīto Ziemassvētku brīvdienās vien uz ceļiem aizturēti 76 dzērājšoferi, bet vakar policisti konstatējuši astoņus autovadītājus alkohola reibumā.

 

Latgalē vakar kādam 23gadīgam jaunietim rokās sprāgusi pirotehnikas iekārta, radot smagas traumas. Negadījums noticis, kad pirotehnikas ierīci, kura bijusi aizdedzināta, vīrietim rokās iespieduši viņa draugi. Mediķi cietušajam konstatējuši plaukstas apdegumus, kā arī četru pirkstu dragātas brūces un daļēju amputāciju. Viņš nogādāts slimnīcā. Savukārt kādam 20 gadus vecam vīrieti, ieliekot roku sava mēteļa kabatā, sprādzis tur esošais piparu gāzes baloniņš, radot plaukstas apdegumus, vairāku pirkstu plēstas brūces un, iespējams, arī lūzumus. Kopumā pagājušajā diennaktī neatliekamās palīdzības dienesta mediķi saņēmuši tūkstots 225 izsaukumus, no kuriem 151 saistīts ar dažādām traumām.

 

Un vēl

 

Jaunā gada sagaidīšanas svinībām Latvijas iedzīvotāji šogad plāno tērēt vidēji 80 eiro, kas ir par 16 eiro mazāk nekā pērn, liecina aptaujas rezultāti. Svētku svinēšanai līdz 20 eiro plāno tērēt 11% respondentu, bet no 21 līdz 40 eiro šim mērķim atvēlēs 19% cilvēku. Vairāk nekā 100 eiro gadu mijas svinībām plāno atvēlēt gandrīz katrs sestais jeb 17%. Konkrētu tēriņu summu vēl nepilnu mēnesi līdz svinībām nevarēja nosaukt 10% Latvijas iedzīvotāju. Tāpat jāpiemin, ka krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji gatavi svinēt ar lielāku vērienu un tērēs par 27 eiro vairāk nekā latviski runājošā sabiedrības daļa.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Latvijas zinātnieki nodarbojas ar plaģiātismu? Kas jāievēro, lai svētku laikā negūtu traumas? Un Kā jauno gadu sagaidīs Jēkabpilī?

 

Paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks  šorīt izcēlās Rīgā, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. Ugunsdzēsējiem to izdevies likvidēt. Negadījums noticis sešstāvu korpusa pirmajā stāvā, kur atrodas magnētiskās rezonanses telpa jeb slimnīcas 15.nodaļā, kur konstatēts spēcīgs piedūmojums. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatējuši, ka aizdegusies magnētiskās rezonanses kabineta palīgtelpā esošā dzesēšanas iekārta divu kvadrātmetru platībā. Par negadījuma iemesliem pagaidām ziņu nav. Cietušo negadījumā nav.

 

Latvijas zinātnieku vidū plaukst plaģiātisms, par ko liecina ASV veikts pētījums, atsaucoties uz izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles ārštata padomnieka augstākās izglītības un zinātnes jautājumos Vjačeslava Kaščejeva teikto, vēsta raidījums "TV3 ziņas''. Kā norāda Kaščejevs, pētījums skar plaģiātisma tēmu pasaules zinātnieku vidū un tajā Latvija ierindota to valstu vidū, kur šī parādība ir īpaši izplatīta. Pētījumā Latvijas vārds minēts līdzās Bangladešai, Baltkrievijai, Moldovai, Kolumbijai, Pakistānai un citām valstīm.

 

Turpinām ziņas

 

Laikā no 30.decembra līdz 5.janvārim Valsts policijas darbinieki uzraudzīs, vai autovadītāji nav sēdušies pie stūres alkohola reibumā, kā arī sekos līdzi tam, vai tiek ievērots atļautais braukšanas ātrums un citi ceļu satiksmes noteikumi. Masveida reidos policisti sekos līdzi ne tikai transportlīdzekļu vadītājiem, bet arī tam, lai kājāmgājēji un velosipēdisti pa ceļu pārvietotos droši un būtu labi pamanāmi pārējiem satiksmes dalībniekiem un neapgaismotos ceļa posmos, kā arī ārpus apdzīvotām vietām, lietotu atstarojošo vesti vai apģērbu, kurā iestrādāti gaismu atstarojoši elementi.

 

Savukārt neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi atgādina svētku laikā pirotehniku lietot īpaši uzmanīgi. Pērn ap gadu miju palīdzība sniegta 11 cietušajiem, to skaitā četriem bērniem, kuri neuzmanīgas pirotehnikas izstrādājumu lietošanas rezultātā bija guvuši traumas. Petardes bija sprāgušas rokās, kā arī iesprāgušas sejā. Cietušie bija ne tikai tie, kas darbojās ar pirotehniku, bet arī tie, kas stāvēja netālu. Speciālisti norāda, ka pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem, jo raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos, balkonos un malkas šķūņos un traumēt cilvēkus.

 

Un  vēl

 

Jēkabpilieši gadumijas naktī aicināti uz balli ar groziņiem Krustpils kultūras namā. Balle sāksies pulksten vienpadsmitos vakarā. Galdiņus var pieteikt Krustpils kultūras nama kasē.  Pir Krustpils kultūras nama pusnaktī paredzēts arī salūts. Savukārt pusvienos naktī visi aicināti uz Vecpilsētas laukumu, kur jēkabpiliešus sveiks pilsētas mērs Leonīds Salcevičs. Pēc tam būs svētku salūts. Uz nasku dancošanu līdz diviem naktī  mudinās grupa „Rasa”, bet deju kopa „Maska” priecēs ar jautrām, teatrālām un humoristiskām dejām. Savukārt SIA „Jēkabpils autobusu parks” iedzīvotāju ērtībai Jaunā gada naktī no plkst. 22.40 līdz 2 nodrošinās bezmaksas 5. maršruta autobusa reisus. Ar kursēšanas grafiku var iepazīties portālā Radio1.lv.

 

Atstājiet komentāru