2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 11. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 11. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: 11 uzņēmumiem pieškir ģimenei draudzīga komersanta statusu; Asinsdonoru centram joprojām pietrūkst asiņu; Jēkabpils Mežaparkā aicina koptreniņš

Labklājības ministrija (LM) piešķīrusi Ģimenei draudzīga komersanta statusu 11 darba devējiem, kuri īsteno ģimenei draudzīgu politiku gan savā uzņēmumā, gan plašākas sabiedrības kontekstā, sniedzot pakalpojumus un nodrošinot atbilstošu vidi. Ģimenei draudzīga komersanta statusu saņēma SIA "Cemex", SIA "Grifs", AS "Latvenergo", Valsts SIA "Latvijas Televīzija", AS "Nordea Bank" Latvijas filiāle, SIA "Rimi Latvia", AS "SEB banka", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", AS "Swedbank", SIA "TNS Latvia", Pašvaldības SIA "Ventspils Reiss", informē LM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Buraka. Tādējādi uzņēmēji uz gadu ir ieguvuši tiesības Ģimenei draudzīga komersanta statusa logotipu gadu izmantot savā interneta vietnē, plašsaziņas līdzekļos un darba sludinājumos. Viens no kritērijiem statusa piešķiršanai ir uzņēmuma orientācija uz efektīvu darba un ģimenes dzīves saskaņošanu, piemēram, nodrošinot attālinātā darba iespējas, elastīgu darba laiku. Tāpat vērtē arī nodarbināto veselības aizsardzību darbavietā, uz klientu orientētu pakalpojumu sniegšanu, atbalsta nodrošināšanu bērniem un ģimenēm veltītiem pasākumiem, iesaistīšanos labdarībā.

Valsts asinsdonoru centram joprojām trūkst asins rezervju, un tas ierobežo iespējas izsniegt asinis slimnīcām, tādēļ nākas atlikt plānveida operācijas. Valsts asinsdonoru centrs aicina cilvēkus būt atsaucīgiem un ziedot asinis. Pašlaik centrā trūkst A-, B-, un O - asinsgrupu asiņu. Šodien asinis varēs nodot arī Laidzes profesionālajā vidusskolā Talsu novadā; Naujenes Sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu centrā Vecstropos, Naujenes pagastā , Valsts kontrolē Rīgā, Skanstes ielā 50. Jau ziņots, ka pēdējās dienās katastrofāli sāk trūkt asins rezervju, iemesls tam ir vasaras atvaļinājumu laiks. Donoru centrs aicina sabiedrību neaizmirst, ka asinis ārstniecības iestādēm ir ļoti nepieciešamas. Šobrīd tiek ierobežotas asiņu piegādes ārstniecības iestādēm. Tas nozīmē, ka tiek atliktas plānveida operācijas. no Latvijas. Ja ir cietis kāds jauns cilvēks, tad nāk draugi un var papildināt trūkstošās rezerves. Taču eritrocītu glabāšanas termiņš ir tikai viens mēnesis un resursi tiek ātri izsmelti.

Šodien Jelgavā, Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā, notiks Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkota diskusija-seminārs “Atskurbtuvju darbības tiesiskā regulējuma aspekti”. No Jēkabpils pilsētas pašvaldības tajā piedalīsies domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis.

Šodien pulksten 18 Jēkabpils Mežaparkā notiks koptreniņš skriešanā, nūjošanā un velobraukšanā “Pierādi sevi”. Pulcēšanās – Mežaparka kalna namiņā.

Sestdien, 13.jūnijā plkst. 18:00 Krustpils Kultūras namā notiks Latvijas Nacionālā teātra viesizrāde “Latgola.LV – 1”. Derīgas biļetes, kas iegādātas uz 9.aprīlī plānoto izrādi – tā nenotika aktrises slimības dēļ. “Latgola.LV – 1” uz Nacionālā teātra skatuves ir redzējuši vairāk nekā 60 000 skatītāji. Uz izrādi Jēkabpilī gan visas biļetes jau ir izpārdotas.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Vēl nedaudz samazinājies bezdarba līmenis; Vējā cietušais Jēkabpils karogs atkal plīvo; Salnas postījušas vīnogu dārzus

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā maijā bija 8,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā aprīlī, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis maijā bija Rīgas reģionā - 5,3%, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Latgales reģionā - 18,9%. Rīgā bezdarba līmenis maijā bija 5%, Jūrmalā - 5,9%, Daugavpilī - 10,9%, Jēkabpilī - 10,5%, Liepājā - 11,6%, Rēzeknē - 16,3%. Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir samazinājies par 2266 cilvēkiem.

Aizkraukles rajona tiesa šodien plāno nolasīt spriedumu krimināllietā par slepkavības mēģinājumiem un šaudīšanos moteļa "Sapnis" kafejnīcā, par ko apsūdzība celta Kārlim Ķimenam. Kā ziņots, prokuratūra Aizkraukles rajona tiesai šo krimināllietu nodeva septembrī, informēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka. Noskaidrots, ka aizturētais vīrietis 1978.gadā jau saukts pie kriminālatbildības par tīšu slepkavības izdarīšanu.

Jēkabpils karogs, kas pagājušajās brīvdienās bija cietis no vēja brāzmām un tika ņoments, atkal plīvo mastā. Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas spēcīgās vēja brāzmas bija noplēsušas karogu no masta un tas tika noņemts. Jēkabpils pilsētas pašvaldības vides māksliniece Sanda Mālniece Radio1.lv skaidroja, ka vēja ietekme izraisa nemitīgu karoga kustību un atsvara dilšanu, tas tika nomainīts un karogs atkal uzvilkts mastā. Sanda Mālniece atgādināja, ka masts ir 12 metru augsts un karoga izmērs ir 3m x 1,5 m. Jau ziņots, ka Jēkabpils karogu mastā pacēla 2014.gada valsts svētkos 18.novembrī.

Salna, kas Latvijā bija naktī uz trešdienu, aiz sevis atstājusi postu, tomēr lielu daļu gaidāmās vīnogu ražas izdevies paglābt, miglojot ūdeni, sociālajos tīklos pavēstījuši ģimenes vīna darītavas «Abavas» pārstāvji. Vīnogu dārzā Abavas ielejā, netālu no Sabiles, gaisa temperatūra naktī uz 10.jūniju noslīdējusi līdz -2 grādiem. Vecākajā vīnogu laukā, kur gaidāma lielākā raža, traktors visu nakti smidzinājis ūdeni, un tādā veidā izdevies paglābt lielāko daļu vīnogu dzinumu. Savukārt otrā dārzā vairums dzinumu nosala, līdz ar to tur šogad, visticamāk, nebūs ražas. Salnas vietām nosaldējušas arī zemeņu ziedus un dārzeņu stādus. Jau ziņots, ka salnas vissmagāk skāra Kurzemi, kur divu metru augstumā gaisa temperatūra vietām noslīdēja līdz 0..-1 grādam, bet zāles augstumā - līdz -5 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Tā bija postošākā jūnija salna Kurzemē kopš 2009.gada.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Zivju produkcijas ražotāji meklē jaunus tirgus; VUGD meklē mežā apmaldījušos vīrieti; Atklāts Krustpils novada informatīvais stends

Nupat noteiktais aizliegums Krievijā ievest Latvijā ražoto zivju produkciju vismaz šobrīd AS “Brīvais vilnis” dzīvi neietekmē. Ražošana uzņēmumā uz laiku līdz augustam apturēta jau maijā. Patlaban Nodarbinātības valsts aģentūrā bezdarbniekos reģistrējušies aptuveni 300 bijušo “brīvvilniešu”, bet uzņēmuma vadība aktīvi nodarbojas ar produkcijas noieta tirgu meklējumiem, vēsta lsm.lv. Katru vasaru ražošana uzņēmumā apstādināta aptuveni uz mēnesi, kad notiek profilaktiskie remonti, šogad nolemts apturēt uz divarpus mēnešiem. To noteica ne visai labā situācija tirgū, kā arī kvalitatīvas izejvielas trūkums. Patlaban nekāds uztraukums no brīvlaistajiem strādniekiem neizskan. Uzņēmuma vadība solījusi strādniekus augustā pieņemt atpakaļ darbā un strādājošie viņu vārdam uzticas. “Brīvā viļņa” izpilddirektors Māris Trankalis secina, ka strādājošie ražošanas apturēšanu uztver ar sapratni. “Brīvajā vilnī” ir piedzīvoti dažādi grūti periodi, bet arvien ir atrasta izeja. Izpilddirektors uzskata, ka Krievijas aizliegums uzņēmumam nav liktenīgs. Savulaik tas uz Krieviju eksportēja lielāko daļu savas produkcijas, bet šobrīd tie ir aptuveni 15%. Šis aizliegums gan kārtējo reizi pierāda, cik nestabils ir Krievijas tirgus un, ka tas ir jāattīsta citos virzienos, un tas arī tiek darīts. Tā pēdējās divas nedēļas izpilddirektors tirdzniecības misijā apmeklēja Vāciju un Angliju, lai tiktos kopumā ar kādiem 10 potenciālajiem sadarbības partneriem.

Pagājušajā naktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) steidza palīgā kāda vīrietim, kurš bija apmaldījies mežā. Ka portāls «Apollo» uzzināja VUGD, īsi pēc pusnakts ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Krāslavas novada Kalniešu pagastu, kur kāds vīrietis bija apmaldījies mežā.
Glābēji izmantoja skaņas un gaismas signālus, lai izvestu 46 gadus veco vīrieti no meža. Ap pulksten pus vieniem naktī vīrietis tika atrasts un nodots neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem.

Vakar, uz autoceļa A12, degvielas uzpildes stacijā “VIRŠI-A” tika atklāts informatīvais stends par Krustpils novada tūrisma objektiem. Krustpils novada pašvaldības izpilddirektors Raivis Ragainis pauda, ka informatīvais stends ir nozīmīgs ieguvums, jo sniegs iespēju tūristiem ērtāk atrast un sasniegt
novada apskates objektus, kā arī orientēties Krustpils novada sniegto tūrisma pakalpojumu piedāvājumā. Izpilddirektors cer, ka stends veicinās tūrisma objektu atpazīstamību un apmeklētību gan vietējos, gan ārvalstu tūristu vidū. Stendā iespējams apskatīt Krustpils novada karti, kurā atzīmēti tūristu iecienīti kultūrvēsturiskie objekti, dabas objekti, piemiņas vietas, dažādas novadā aplūkojamas kolekcijas un ekspozīcijas. Tāpat pieejama informācija par naktsmītnēm un telšu vietām, ēdināšanas iespējām, kā arī bezmaksas WI-FI punktiem un cita tūristiem noderīga informācija. Informatīvais materiāls papildināts ar fotogrāfijām, tūrisma objektu atrašanās vietas koordinātēm un kontaktinformāciju. Kopumā stendā ir atrodami četrdesmit astoņu apskates vietu apraksti latviešu, angļu un krievu valodā. Stendu uzstādījusi Krustpils novada pašvaldība ar Daugavas Savienības finansiālu atbalstu.

Jēkabpils novada pašvaldība uzsāk divu “LATVIJAS VALSTS MEŽU ATBALSTĪTĀS ZEMGALES KULTŪRAS PROGRAMMAS 2015” projektu īstenošanu. Projektu vispārīgais mērķis ir veicināt Zemgales kultūras specifiskā matojuma daudzveidības saglabāšanu vienota Zemgales tēla veidošanā un attīstībā Projekta „Rakstnieka Aleksandra Grīna literārā mantojuma saglabāšana un pieejamības uzlabošana Jēkabpils novadā” konkrētais mērķis ir labiekārtot esošās piemiņas telpas, papildināt ekspozīciju par rakstnieku Aleksandru Grīnu un viņa atstāto literāro mantojumu un organizēt piemiņas pasākumu. Zemgales Kultūras programmas līdzfinansējums ir EUR 1000,00. Projekta „Pa Jēkabpils novada literāro dižgaru bērnības takām” konkrētais mērķis ir popularizēt Jēkabpils novadā dzimušo literātu – Raiņa, J. Akuratera un A. Grīna vārdus, uzlabot pieejamību viņu bērnības takām un atstātajam literārajam mantojumam organizējot gleznošanas plenēru un izveidojot virtuālo maršrutu. Zemgales Kultūras programmas līdzfinansējums ir EUR 800,00.

Ziņās 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Atliek lēmumu par sporta totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietas atvēršanu; Jēkabpilieši palīdz gulbjiem nokļūt līdz Radžu ūdenskrātuvei; Dabas vērotājs sola vēsu vasaru

Šodien Jēkabpils domes Finanšu komitejas sēdē tika skatīts jautājums par par atļaujas izsniegšanu sporta totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietas atvēršanai spēļu zālē „Joker”, tomēr nolemts pagaidām lēmumu atlikt. Uzņēmējs lūdzis atļauju par totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietu atvēršanu Rīgas ielā 105a un Andreja Pormaļa ielā 29. Šajās adresēs atrodas SIA “Joker LTD spēļu zāles “Joker”. Derības pārsvarā tiktu pieņemtas uz sporta notikumiem. Bāra leti aprīkotu ar datoru. Uzņēmums garantētu, ka jaunākas personas par astoņpadsmit gadiem nevarēs iekļūt telpās. Telpās tiks veikta diennakts videonovērošana un nodrošināta fiziskā apsardze. Kā Finanšu komitejas sēdē teica domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs aicināja vēlreiz šo jautājumu izvērtēt, ņemot vēra, ka spēļu zāle atrodas Jēkabpils pilsētas centrā. Tās tiešā tuvumā atrodas izglītības iestāde – Jēkabpils Agrobiznesa koledža un šīs izglītības iestādes dienesta viesnīca. Minētajā izglītības iestādē mācās un dienesta viesnīcu izmanto liels skaits skolēnu ne tikai no Jēkabpils pilsētas, bet arī no citām Latvijas pilsētām un novadiem. Katru dienu gar ēku Andreja Pormaļa ielā 29 notiek intensīva garāmgājēju plūsma un satiksmes kustība. Un līdz ar to, spēļu zāles atrašanās konkrētajā vietā būtiski ietekmē lielas iedzīvotāju daļas ikdienas dzīvi. Šobrīd gan nav skaidrs, kā tiks risināts jautājums par otru adresi – Rīgas ielā 105 a, kur arī plānots atvērt totalizatora un likmju pieņēmšanas vietu. Deputāts Kaspars Skruzmans iepriekš norādīja, ka nav pamata likt šķēršļus uzņēmējam, aicināja lēmuma projektu virzīt uz domes sēdi. Tomēr patlaban lēmums atlikts.

Radio1.lv redakcija šodien saņēma divu aculiecinieku informāciju par gulbju ģimeni, kas apmetusies uz dzīvi Jēkabpilī, Nameja – Viestura ielas mikrorajonā. Antra vēstīja, ka netālu no veikala TOP Jēkabpilī, Nameja ielā uz dzīvi apmetusies gulbju ģimene. Kā zināms gulbji ir ne tikai skaisti, bet arī bīstami putni, jo īpaši tad, ja jāaizsargā mazuļi un var uzbrukt. Īpašs satraukums par bērniem, kas ziņkāres dēļ varētu pieiet pārāk tuvu klāt gulbjiem. Latvijā ir bijuši gadījumi, kad gulbji cilvēku noknābj līdz nāvei. Antra sacīja, ka par šo faktu ir informējusi gan Jēkabpils policiju, gan valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, taču neviena no iestādēm neesot atsaukusies, lai gulbjus aizgādātu prom no blīvi apdzīvotā mikrorajona. Tā kā valsts institūcijas nav atsaukušās, lai palīdzētu, tika sameklēti trīs brīvprātīgie, kas šorīt gulbjus pavadīja uz Radžu ūdenskrātuvi. Savukārt jēkabpilietis Ainārs šorīt agri no rīta pamanījās ar tālruni nofotografēt gulbju ģimeni, kas veda savu saimi pāri Viestura ielai. Jau ziņots, ka pēdējā laikā arvienbiežāk pilsētā tiek manīti meža iemītnieki. Pagājušajā nedēļā Jēkabpilī tik manīts klaiņojam alnis, bet pie t/c Aura bērni šajās dienās manījuši zalkti.

Pēc dabas vērotāja Viļa Bukša novērojumiem, šogad vasara nebūs tik silta un patīkama, kā cerēts. Savus spriedumus V. Bukšs balsta uz to, ka šogad ziema bijusi mēreni silta. „ Šogad ziema bija bez izteiktiem nokrišņiem un diezgan mierīga, līdz ar to arī vasara būs ļoti mērena un nav gaidāmi īpaši karstumi, pauž V. Bukšs. Tāpat viņš arī norāda, šovasar nav gaidāmi lieli nokrišņi un vasara būšot diezgan sausa, bet vēsa. „Jūlijā gaisa temperatūra būs ap +23 grādiem un varbūt var cerēt arī uz dažām siltajām dienām, kad gaiss iesils līdz +30 grādiem,” atklāj V. Bukšs. Tomēr, jau augustā, pēc V. Bukša domām, laiks sāks mainīties. „Augusta pirmā puse būs diezgan silta, tomēr jau otrajā pusē temperatūra krasi pazemināsies un iestāsies ļoti rudenīgi laika apstākļi,” skaidro dabas pētnieks un piebilst, ka šogad vasaras laika apstākļi drīzāk piemēroti labības audzēšanai, bet no augļu kokiem nekādu dižo ražu sagaidīt nevarēs.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Latviešu zinātnieku izceļ Eiropas Patentu birojs; Plāno stingrākus makšķerēšanas noteikumus; Jaundzimušos lūsēnus Rīgas Zoo aicina saukt Jēkabpils deputātu vārdos

Ķīmiķis un mildronāta izgudrotājs Ivars Kalviņš ir pirmais latvietis, kurš ticis nominēts prestižajai Eiropas Izgudrotāju balvai. Parīzē pasniegtas balvas piecās nominācijās, Latviešu zinātnieks pretendēja uz balvu par mūža ieguldījumu, taču ķīmiķi žūrijas vērtējumā pārspēja Šveices nanozinātnieks Andreass Mancs par izgudroto ierīci, kura paredz plašas izmantošanas iespējas pasaules mazattīstītos reģionos. Bet neraugoties uz to, ka Ivars Kalviņšnesaņēma godalgoto pirmo vietu šajā nominācijā, viņa devumu jaunu zāļu radīšanā īpaši izceļ Eiropas Patentu biroja prezidents Benuā Batistelli (Benoit Battistelli). Viņš norādīja, ka šis ir pierādījums, ka maza valsts var būt veiksmīga patentu izstrādē un radīt ne tikai lielisku produktu, bet arī darba vietas.

Makšķerēšanas ierobežojumus plānots padarīti būtiski stingrākus, samazinot lomā paturamo zivju maksimālo skaitu, kā arī striktāk ierobežojot paturamo zivju izmērus. Jaunajos noteikumos paredzēts samazināt loma lielumu līdakām, zandartiem, zušiem un strauta forelēm. Ja līdz šim lomā drīkstēja paturēt piecas līdakas, zandartus un zušus, tad pēc noteikumu pieņemšanas lomā drīkstēs paturēt tikai pa trīs šo sugu zivīm. Ja līdz šim lomā drīkstēja paturēt trīs strauta foreles, tad turpmāk drīkstēs lomā paturēt tikai vienu strauta foreli. Ar jaunajiem noteikumiem plānots atcelt skaita ierobežojumu varavīksnes forelēm, kas nav vietējās faunas pārstāvis un dabiskajos apstākļos nevairojas.Plānots mainīt arī vairāku lomā paturamo zivju pieļaujamos garumus.

Šodien ir pēdējā diena, kad iedzīvotāji var iesniegt savus ieteikumus šopavasar dzimušo lūsēnu vārdiem. Patlaban ir skaidrs, ka jaundzimušie lūsēni ir divas meitenes un viens puika. Jēkabpils pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa stāsta, ka iedzīvotāji iesnieguši vairāk vārdus tieši vīriešu kārtas pārstāvjiem. Jēkabpils domes deputāti šodien rosināja saukt lūsēnus deputātu vārdos. Priekšsēdētājs izteica priekšlikumu saukt to deputātu vārdos, kuri sākotnēji neatbalstīja Jēkabpils pilsētas aizbildnību pār Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošajiem lūšiem. Jāatgādina, ka tuvākajā laikā sāksies balsošana par piemērotākajiem lūšu mazuļu vārdiem. Uzvarētāji trīs lūsēnu vārdu autori saņems veicināšanas balvu. Kā jau iepriekš informējām Rīgas Zooloģiskajā dārzā Jēkabpils aizbilstamajiem lūšiem – Kamēlijai un Rubīnam šopavasar piedzimuši trīs lūsēni. Atgādinām, ka pērn Jēkabpils lūšu pārim jau piedzima lūsēns, kuram tika dots stiprs un skanīgs vārds - Hercogs, par godu pilsētas dibinātajam Hercogam Jēkabam.

Atstājiet komentāru