2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 16. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 16. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Meklē viesģimenes Latvijā; Viesītes novads noslēdz sadarbības līgumu ar Baltkrievijas pašvaldību; Anglijas latvieši vaks ziedojumus paralizētam puisim Latvijā

Jau šīs vasaras beigās YFU programmas (Youth For Understanding) ietvaros Latvijā iebrauks 18 apmaiņas skolēni no dažādām pasaules valstīm – Čīles, Šveices, Dānijas, Vācijas un Taizemes. Latvijā viņi pavadīs vienu mācību gadu, lai iepazītu mūsu zemes kultūru, sabiedrību, kā arī apgūtu latviešu vai krievu valodu. Tā kā apmaiņas skolēni apmaiņas gadā programmas ietvaros dzīvo vietējās ģimenēs, Latvija aicina pieteikties ģimenes, kas vēlētos uzņemt apmaiņas skolēnu. Potenciālās viesģimenes dzimtā valoda var būt gan latviešu, gan krievu. Arī šobrīd Latvijā apmaiņas programmas ietvaros uzturas padsmit jaunieši no dažādām pasaules valstīm. Par viesģimeni var kļūt ikviena ģimene, kas vēlas gūt šādu starptautisku pieredzi un kurai ir iespējas savās mājās izmitināt apmaiņas skolēnu uz vienu gadu. Bez ēdienreizēm, kuras apmaiņas skolēns pavada kopā ar viesģimeni, pārejos ikdienas tēriņus sedz apmaiņas skolnieka īstā ģimene.

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs piedalīsies Zemgales plānošanas reģiona(ZPR) Attīstības padomes sēdē. Darba kārtībā: par gaidāmajām izmaiņām pedagogu darba samaksā, kā arī struktūrfondu finansējuma piesaisti skolu tīkla sakārtošanai; par aktualitātēm saistībā ar Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas darbību; ALTUM valsts atbalsta programmas biznesam; jaunatnes politikas valsts programmas īstenošana pašvaldībās, būs vēl vairaki citi jautājumi.

No 13. līdz 14. jūnijam Viesītes novada pašvaldības delegācija četru cilvēku sastāvā – domes priekšsēdētājs Jānis Dimitrijevs, izpilddirektors Alfons Žuks, attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Inese Vītola un saimniecības pārzinis Anatolijs Aleksandrovs apmeklēja Postavas rajonu Baltkrievijā. Brauciena mērķis bija parakstīt savstarpējas sadarbības līgumu. Īpaši šis līgums ir svarīgs laikā, kad tiek gatavota „Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību instrumenta ietvaros 2014.-2020. gadam”, kas, pamatojoties uz projektiem, ļaus piesaistīt papildus finansējumu abu pašvaldību attīstībai un iedzīvotāju dzīves līmeņa uzlabošanai.

Un vēl

“Labiem cilvēkiem ir jāzina labi cilvēki!” Tāds ir bijis lielāko izklaides pasākumu latviešiem Anglijā organizatoru “Bērzes strazdi” moto. Tikko kopīgiem spēkiem izdevies uzcelt sporta laukumu Strazdumuižas internātvidusskolas bērniem ar redzes invaliditāti. Šajos Jāņos paredzēts vākt ziedojumus Mareka Odumiņa atbalstam, informē «Bērzes strazdu» pārstāvis Toms Zeltiņš.Organizējot grandiozās Jāņu svinības Rokingemas pils parkā, iecerēts ne tikai priecāties, svinēt svētkus, bet arī turpināt darīt labu. Jāņu svinību laikā no 19.-21.jūnijam Rokingemas pils pļavā Korbijā tiks vākti ziedojumi Marekam – dzīvespriecīgam un talantīgam latviešu jaunietim, kurš piedzīvojis pārgalvīgu vasaras traģēdiju, ir spējis izdzīvot un tagad nodarbojas ar mākslu, bet kuram tomēr lieti noderētu atbalsts. “Bērzes strazdi” jau ceturto gadu pēc kārtas rīko lielākos tradīcijām bagātākos, muzikālākos un iespaidīgākos Līgo svētkus Lielbritānijā. Ar katru gadu latviešu skaits tajos pieaug. Pirmajos rīkotajos Jāņos Anglijas latviešu īpašumā „Mūsmājas” ieradās aptuveni 970 cilvēki, pērn “Daugavas Vanagu” lauku īpašumā „Mūsmājas” jau bija 2300 svinētāju. Šovasar “Bērzes strazdi” ir sagādājuši Lielbritānijā dzīvojošajiem latviešiem vēl grandiozāku pārsteigumu, piedāvājot nosvinēt Līgo svētkus vairāk nekā 900 gadus senās Rokingemas pils (Rockingham Castle) īpašumos.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Kavējas pirmstermiņa atbrīvoto ieslodzīto elektroniskās uzraudzības ieviešana; Kārtējā smagā avārija uz šosejas Koknese-Tīnūži; Lems par Jēkabpilī saglabājamajām vērtībām

Lai arī pirms termiņa atbrīvoto ieslodzīto elektroniskā uzraudzība jāievieš jau no 1.jūlija, Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) arvien nav atļāvis Valsts probācijas dienestam slēgt līgumu ar piegādātāju, noskaidroja portāls "Delfi". Valsts probācijas dienesta sabiedrisko attiecību vadītājs Imants Mozers gan par iespējamu kavēšanos nerunā un uzsver, ka dienests gaida Iepirkumu uzraudzības biroja lēmumu. Jūnija sākumā Mozars apliecināja - ja atļauja tiks dota tuvāko dienu laikā, Valsts probācijas dienests būs gatavs no šā gada 1.jūlija ieviest elektronisko uzraudzību. Jau vēstīts, ka sākotnēji pirms termiņa atbrīvoto likumpārkāpēju elektronisko uzraudzību bija plānots ieviest no šā gada 1.februāra, taču vēlāk termiņš tika atlikts līdz 1.jūlijam. Elektroniskā uzraudzība nozīmē to, ka atsevišķi likumpārkāpēji var tikt atbrīvoti no cietuma pirms termiņa apmaiņā pret elektroniskas aproces valkāšanu. Aprocē ir raidītājs, un, tiklīdz noziedznieks pamet atļauto teritoriju, atbildīgā iestāde par to tiek informēta.

Ogres novadā vakar avarēja mikroautobuss ar septiņiem cilvēkiem, avārijā ir viens bojāgājušais un divi cietušie, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Avārija notika uz autoceļa Koknese-Tīnūži. Autobuss iebrauca grāvī un apgāzās uz sāniem. Sieviete bija pakļuvusi zem spēkrata, un kad glābēji auto pacēla, mediķi konstatēja viņas nāvi. Negadījumā ir divi cietuši cilvēki, kuri no automašīnas bija izkļuvuši paši saviem spēkiem. Kopumā automašīnā brauca septiņi cilvēki, liecina VUGD informācija.

Valsts robežsardze pieteikusi savas kapacitātes palielināšanu par 200 štata vietām divu gadu laikā, intervijā LTV sacīja robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars. Garbars norādīja, ka robežsardze pašlaik liek uzsvaru uz to, lai efektīvāk izmantotu esošos resursus. Tomēr jau 2013.gadā kļuva skaidrs, ka ar laiku ar esošo robežsargu skaitu nebūs pietiekoši. Pašlaik robežsardze pieteikusi štatu palielināšanu par 100 vietām, un pēc gada cer vēl uz tādu pašu skaitu jaunu štata vietu.

18. jūnijā plkst.15.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkā notiks ikmēneša tikšanās tiem, kuri interesējas par pilsētas vēsturi „Senatnes liecības Jēkabpilī” (sadarbībā ar Biedrību Jēkabpils mantojums). Sarunu cikls par nākotnei saglabājamām vērtībām pilsētā.

Ziņās 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Sola protesta akciju par pensiju likuma grozījumiem; Jēkabpilī uz Daugavas plostiem ieskandinās vasaras saulgriežus; Līgo svētkos mainīgi laika apstākļi

Opozīcija neizslēdz iespēju sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi par pensiju likuma grozījumiem dienā, kad svinīgu solījumu, stājoties Valsts prezidenta amatā, nodos Raimonds Vējonis (ZZS). Opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) sacīja, ka 8.jūlijā, kad Vējonis oficiāli kļūs par Valsts prezidentu, opozīcija varētu sasaukt ārkārtas sēdi, kā arī organizēt protesta akciju pie Saeimas, piesaistot pensionāru un citas organizācijas. Politiķis neskopojas ar kritiku Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), pat nosaucot viņu par "cinisku meli", jo "neviens premjers līdz šim nav atļāvies šādi rīkoties ar opozīciju un saviem solījumiem". Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pirms galīgā lasījuma vērtēs grozījumus likumā par valsts pensijām.

Jau ceturto gadu pēc kārtas Jēkabpilī ar koncertu uz plostiem Daugavā iepretim Vecpilsētas laukumam ieskandinās vasaras saulgriežus. 20.jūnijā plkst.20.00 tur koncertēs “Laimas Muzykanti”. “Laimas Muzykanti” ir etnoroka grupa no Daugavpils. Grupa dibināta 1995. gada oktobrī, Daugavpils Universitātē un sākotnēji bija “Studentu Deju ansambļa Laima” pavadošā folkloras kopa. Koncertam Jēkabpilī “Laimas Muzykanti” sagatavojuši īpašu saulgriežu programmu. Skanēs dziesmas gan latviski, gan latgaliski. Kā ierasts – koncerts apmeklētājiem pieejams bez maksas. Iesakām nodrošināties ar pretodu līdzekļiem un apģērbu, kas piemērots notikuma baudīšanai upes krastā.

Šodien tiks mainīti dažu Lielvārdes, Aizkraukles un Krustpils virziena vakarā kursējošo elektrovilcienu un dīzeļvilcienu kustības saraksti. Šodien tiks mainīti dažu Lielvārdes, Aizkraukles un Krustpils virziena vakarā kursējošo elektrovilcienu un dīzeļvilcienu kustības saraksti. Izmaiņas vilcienu satiksmē noteiktas saistībā ar sliežu ceļu remontdarbiem dzelzceļa posmā Ogre-Lielvārde un Šķirotavas stacijā.Izmaiņas vilcienu satiksmē noteiktas saistībā ar sliežu ceļu remontdarbiem. Plašāka informācija dzelzceļa stacijās.

Jāņu brīvdienās laiks Latvijā būs nepastāvīgs - bieži uzlīs, tomēr būs arī saulaini mirkļi, kļūs nedaudz siltāks, liecina prognozes. Šajā nedēļas nogalē, kad sāksies brīvdienas piecu dienu garumā, laiks vēl būs pavēss. Naktīs temperatūra pazemināsies līdz +6..+12 grādiem, bet dienās sasniegs +15..+20 grādus, vietām valsts dienvidos līdz +22 grādiem. Gan sestdien, gan svētdien brīžiem līs, dažviet ar pērkona negaisu.Nākamās nedēļas sākumā kļūs mazliet siltāks un saskaņā ar pašreizējām prognozēm. Līgo dienā gaisa temperatūra Latvijā būs +17..+22 grādi, vietām Zemgalē un Latgalē līdz +24 grādiem. Daudzviet Latvijā īslaicīgi uzlīs, gaidāms arī pērkona negaiss. Dažviet līs arī Jāņu naktī, bet lietus neskars visu valsti. Nakts būs silta - ap +9..+14 grādiem. Prognozes vēl var būtiski mainīties, jo laika apstākļu tuvākās nedēļas laikā būs nepastāvīgi - mūsu reģiona tuvumā atradīsies arī visai karstas gaisa masas, kas Baltkrievijā un Krievijā daudzviet gādās par vasarīgu svelmi. "Global Forecast System" meteoroloģiskā prognožu modeļa 20 aprēķinātajos nākotnes scenārijos gan tikai divi paredz, ka karstās gaisa masas no Krievijas un Baltkrievijas Jāņos varētu sasniegt Latviju, līdz ar to iespējamība ir samērā maza.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Var tikt aktualizēts jautājums par nodokļu izmaiņām; Skolās turpināsies programma “Skolas auglis”; Izsludina konkursu “Mans labais kaimiņš”

Izstrādājot nākamā gada valsts budžetu, augustā valdībā var tikt aktualizēts jautājums par nodokļu izmaiņām. Tā norāda Finanšu ministrijā, secinot, ka ministriju papildu naudas pieprasījumi nākamajam gadam pārsniedz pusmiljardu eiro un ir atrauti no valsts budžeta realitātes. Pašreiz ministrija, gatavojot jauno valsts budžeta ieņēmumu prognozes, neparedz nodokļu celšanu, bet gan izvērtē priekšlikumus nodokļu administrēšanas un iekasēšanas uzlabošanai. To arī plānots prezentēt valdības pārstāvjiem seminārā par 2016. gada budžeta iespējām. Atjaunojot makroekonomiskās un nodokļu prognozes,

augustā jautājums par nodokļu izmaiņām var tikt aktualizēts valdībā valsts budžeta izstrādes laikā, ņemot vērā iespējamos lēmumus par resursiem papildus nepieciešamo izdevumu segšanai. Pašreiz Finanšu ministrija ir izstrādājusi priekšlikumu diferencēta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma ieviešanai ar 2016.gadu, kas vēl vairāk mazinātu nodokļu slogu zemo algu saņēmējiem. Tāpat ir pieņemts lēmums par akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem.

Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētā programma "Skolas auglis" tiks turpināta arī nākamajā mācību gadā, skolēniem trīs reizes nedēļā saņemot svaigus augļus un dārzeņus, liecina oficiālais paziņojums izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Nākamajā mācību gadā, tāpat kā iepriekš, skolēniem tiks dalītas 100 gramu augļu un dārzeņu porcijas, kurās būs āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes, kāposti, kolrābji, burkāni, kāļi, ķirbji vai arī šo produktu maisījums. ES līdzfinansētā programma skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem Latvijas skolās sāka darbu 2010.-2011.mācību gadā. Tolaik programmā piedalījās 63% izglītības iestāžu no kopējā valsts izglītības iestāžu skaita, savukārt pagājušajā mācību gadā skolu skaits sasniedza 91%.

Jēkabpils Kultūras pārvalde izsludina konkursu "Mans labais kaimiņš”. Tā nolūks ir godināt Jēkabpils pilsētas iedzīvotāju labākos kaimiņus. Celt godā veco un labo tradīciju – labs kaimiņš tuvāks par radu. Dalībnieki var būt Jēkabpils tagadējie vai kādreizējie iedzīvotāji, kuru vislabākie kaimiņi vēl joprojām dzīvo Jēkabpilī. Pieteikumi iesniedzami līdz 30. jūlijam. Vēlams pieteikumam pievienot vismaz vienu sava labā kaimiņa fotogrāfiju. Ja kaimiņš nekādi neļaujas tikt fotografēts un it nevienas bildes krājumos nav, var pievienot kaimiņu raksturojošu attēlu. Anketas aizpildīšanai iespējams saņemt: 1. Vienas pieturas aģentūrā Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, Jēkabpils pilsētas bibliotēkā, Vecpilsētas laukumā 3; 3. Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā, Rīgas ielā 210. Konkursa pieteikumus vērtēs žūrija, kuras sastāvā būs nevalstisko organizāciju pārstāvji, uzņēmēji, skolotāji, ārsti. Visi labie kaimiņi tiks godināti uz Jēkabpils Pilsētas svētku lielās skatuves 8.augustā. Vairāki konkursam pieteiktie kaimiņi dažādās kategorijās iegūs titulu „Labais kaimiņš”.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izplatījis dzelteno brīdinājumu visā Latvijā, informējot par augstu ugunsbīstamību mežos, portāls «Apollo» uzzināja centrā.Tiek norādīts, ka šodien Latvijas austrumu rajonos, kā arī Kurzemes vidienē, savukārt trešdien un ceturtdien jau Latvijas teritorijas lielākajā daļā mežos būs ļoti augsta ugunsbīstamība. Pašreizējās prognozes liecina, ka sauss laiks saglabāsies līdz ceturtdienai, kad ir gaidāmi vērā ņemami nokrišņi.

17-18

Radio1 ziņās klausieties: Latvijas hokeja federācija nepagarinās līgumu ar Aleksandru Beļavski; Publiskos informāciju par uzturlīdzekļu parādniekiem; Lietaināks laiks būs no ceturtdienas

Latvijas Hokeja federācija (LHF) nepagarinās līgumu ar galveno treneri Aleksandru Beļavski, vēsta LHF mājaslapa. Šodien federācijas valdes sēdē tika pieņemts lēmums nepagarināt līgumu ar Aleksandru Beļavski. Speciālistam bija noslēgts līgums pēc sistēmas 1+2 gadi. Jautājums par jauno Latvijas hokeja izlases treneri tiks skatīts nākamajā valdes sēdē. Pēc Latvijas hokeja izlases galvenā trenera Beļavska atskaites, LHF valde pasaules čempionātā ieņemto 13. vietu atzina par neizpildītu. Atgādināsim, ka Latvijas izlases uzdevums pasaules čempionātā Prāgā bija iekļūt labāko desmitnieka pulkā.

Sākot ar šā gada 1.jūliju tiks publiskota informācija par uzturlīdzekļu parādniekiem, informēja Tieslietu ministrijas pārstāve Līva Rancāne. Jaunā kārtība paredz, ka turpmāk vienotā sarakstā publiskos ziņas par parādniekiem, norādot uzturlīdzekļu nemaksātāju vārdu, uzvārdu, personas koda otro daļu un dzimšanas gadu. Ar katru gadu uzturlīdzekļu parādnieku skaits pieaug, desmit gadu laikā uzturlīdzekļu parādnieku skaits palielinājies trīs reizes un šobrīd valstī ir jau gandrīz 30 tūkstoši parādnieku, kuru vietā uzturlīdzekļus bērniem maksā valsts. Kopējais izmaksāto uzturlīdzekļu apmērs no Uzturlīdzekļu garantiju fonda laikā no 2004. gada 1.augusta līdz 2015.gada 31.martam ir gandrīz 130 miljoni eiro, savukārt naudas līdzekļu apmērs, ko ir bijis iespējams atgūt regresa kārtībā, par šo pašu periodu ir vairāk nekā astoņas reizes mazāks - tikai 15 miljoni eiro.

Labdarības akcijas „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ietvaros „Maxima Latvija” veikalos Jēkabpilī maijā saziedoti 487,25 eiro. Kopumā akcijai „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” visā Latvijā maijā saziedoti 11 060,80 eiro. „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ir labdarības organizācijas Ziedot.lv rīkota akcija sadarbībā ar SIA „Maxima Latvija” un reģionālajām organizācijām, kuras mērķis ir palīdzēt ap 2000 bērnu no maznodrošinātām ģimenēm līdz 2 gadu vecumam. Atbalsts ģimenei un bērnam tiek sniegts nedēļu pirms bērna kopšanas pabalsta saņemšanas. Labdarības akcijai „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” maijā saziedotie līdzekļi tika pārskaitīti Ziedot.lv fondam, kas ir projekta īstenotāji.Kopumā maijā 550 bērni no maznodrošinātām ģimenēm līdz 2 gadu vecumam no Amatas, Alūksnes, Balvu, Dagdas, Ezeres, Jelgavas, Liepājas, Limbažu, Līvānu, Madonas, Rēzeknes, Rīgas, Tukuma, Ugāles un Viesītes novadiem saņēma palīdzību..

Šodien un rīt Latvijas lielākajā daļā saglabāsies sausums un augsta ugunsbīstamība mežos, situācija nedaudz uzlabosies no ceturtdienas, kad sāksies lietaināks laiks, prognozē sinoptiķi. Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests izbraucis uz pieciem meža ugunsgrēkiem. Degusi gan meža zemsedze un kūdra, gan sausā zāle, siens un krūmu kaudzes. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem 17.jūnijā meža degamības rādītājs jau teritorijas lielākajā daļā sasniegs ceturto klasi, kas nozīmē ļoti augstu ugunsbīstamību. Ceturtdien visā Latvijā, izņemot valsts galējos austrumus, nedaudz līdz mēreni līs, un arī turpmākajās dienās brīžiem gaidāms lietus. Kā ierasts, nokrišņu teritoriālais sadalījums būs nevienmērīgs. Daudzviet saglabāsies nokrišņu deficīts.

Atstājiet komentāru