2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 22. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 22. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Sākoties brīvdienām pieaudzis trauma skaits;Izcēlies kūlas un kūdras ugunsgrēks; Jēkabpils Autobusu parka kadru mainība nenotiek

Sākoties brīvdienām, pieaudzis traumu skaits, liecina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) statistika par sestdienu, mediķiem izpildot 311 izsaukumus. Tostarp reģistrēta pirmā trauma, kas gūta pie ugunskura. Liesma 41 gadu vecam vīrietim Latgalē likusies par mazu un viņš ielējis ugunskurā degmaisījumu. Vīrietis apdedzināja seju, kaklu, abas plaukstas un augšdelmus. vairāki pieaugušie krituši no augstuma Kurzemes reģionā. Savukārt Zemgalē 59 gadus vecs vīrietis, lai saīsinātu ceļu, būdams alkohola reibumā, izlēca pa balkonu 5-6 metru augstumā, nevis gāja pa kāpnēm. Ar galvas traumu viņš nonācis slimnīcā. Latgalē 43 gadus vecs vīrietis guvis zāģētu brūci pēdā. Bet Kurzemē smagas traumas guvis 24 gadus vecs vīrietis, sagriežoties ar stikliem.

Salas pagastā reģistrēts kūlas un kūdras ugunsgrēks, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Sausā zāle dega 300 kvadrātmetru platībā, bet kūdra - 100 kvadrātmetru platībā. Šajā sezonā VUGD reģistrēja 2710 kūlas ugunsgrēku, kas ir sodāma darbība.

Madonas novadā, apgāžoties laivai, sestdien noslīcis 33 gadus vecs vīrietis,informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Glābēji informēja, ka cilvēka mirstīgās atliekas sestdien izceltas no purva Medumu pagastā. Savukārt Rīgā, Mūkusalas ielā, Daugavā no noslīkšanas sestdien tika izglābta 30 gadus veca sieviete. Šogad VUGD no ūdenstilpnēm izcēlis jau 38 noslīkušus cilvēkus.

Pasažieru pārvadājumu izmaksas ik gadu pieaug straujāk nekā iedzīvotāju ienākumi. Lai saglabātu sabiedriskā transporta pieejamību arī maršrutos ar mazu pasažieru skaitu, pārvadātāji, tostarp Jékabpils autobusu parks meklē iekšējās rezerves – optimizē tehnisko parku un meklē jaunas iespējas, kā samazināt administratīvos un remonta izdevumus, raksta nra.lv. Tagad gan ir sākusies vasara, un skolēnu plūsma sabiedriskajā transportā ir samazinājusies, bet jau tagad jādomā par rudeni – atbilstoši prognozējamajai skolēnu plūsmai jāpārskata piepilsētas un pilsētas maršruti un reisu skaits . Ekonomēts tiek arī uz administratīvo izdevumu rēķina, piemēram, ja arī kāds no administratīvajiem darbiniekiem aiziet no darba, vietā netiek meklēts cits cilvēks, bet gan iepriekšējā darbinieka pienākumi pārdalīti citiem. Tādējādi darbinieku noslogojums pieaug, bet algu fonda izdevumi samazinās. Tāpat efektīvi tiek izmantotas uzņēmuma pārziņā esošās telpas un iekārtas – brīvās telpas tiek iznomātas, bet iekārtu potenciāls piedāvāts ārpakalpojumiem. Jēkabpils autobusu parkā kadru mainība ir ļoti maza, bet interese par iespējām tajā strādāt ļoti liela. Tie, kas šeit strādā, no darba aiziet tikai tad, ja to prasa veselības problēmas vai pienācis laiks doties pelnītā atpūtā. Tāpēc par profesionālu šoferu trūkumu sūdzēties nav pamata.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Šogad vairāki cilvēki infoējušies ar ērču encefalītu; Reģistrētas vairāk nekā 6000 brīvas darba vietas; Latvijas rallijkrosistiem mainīgas sekmes

Ar ērču encefalītu šogad inficējušies jau pieci cilvēki, bet ar Laima boreliozi jeb Laima slimību jau vairāk nekā 100 pacientu, informē Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC). Ērces Latvijā ir aktīvas kopš marta beigām, un šo mēnešu laikā ir izmeklēti jau gandrīz 800 zirnekļveidīgie kukaiņi. Pašreizējie laboratorijas izmeklējumi rāda, ka vidējā saslimstība pagaidām ir nedaudz mazāka, nekā pērn. Vidēji gada laikā Infektoloģijas centrs izmeklē ap pieciem tūkstošiem ērču. Stacionāra galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle stāsta, ka šajā laikā LIC laboratorijā ir izmeklētas 768 ērces. Cilvēki atnesa šīs ērces uz pārbaudi un izrādījās, ka 25 no 768 ir inficētas, tas ir, ērču inficētība ir 3,3%. Pagājušajā gadā ērču inficētība bija 3,6%. Ir bijuši arī gadi, kad ērču inficētība pārsniedz 5%.
Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) šogad maija beigās bija reģistrēta 6421 brīva darba vieta, kas ir par 2,1% jeb 135 darba vietām vairāk nekā pērn maija beigās, liecina NVA apkopotā statistika. Tostarp visvairāk - 4322 - brīvās darba vietas maija beigās reģistrētas Rīgas reģionā. Latgales reģionā pagājušā mēneša beigās reģistrētas 637, bet Zemgales reģionā - 632 brīvas darba vietas. Informācija Nodarbinātības valsts mājas lapā liecina, ka jūnijā Jēkabpilī darbs tiek piedāvāts apsargam, tāmētājam, tirdzniecības pārstāvim, palīgstrādniekiem. Tāpat meklē strādniekus kokapstrādes rūpniecībā, pārdevēju mezumtirdzniecībā, vajadzīgs arī lentzāģu operators, kā arī automobiļa, traktora vadītājs un elektromontieris. Piedāvātais atalgojums ir robežās no 400 līdz 600 un pat 1200 eiro mēn.esī

Svētdien Esteringas trasē noslēdzās FIA rallijkrosa pasaules un Eiropas čempionāta Vācijas posms. Latviešu sportists Jānis Baumanis tajās izcīnīja 5. vietu, taču kopvērtējumā joprojām ir vadībā. Svētdiena Jānim Baumanim nevarēja sākties labāk. Pēc aizvadītiem diviem brīvajiem treniņbraucieniem sportists bija nodrošinājis savam vārdam aili rezultātu tabulas galvgalī. Tā kā ātrākā braucēja un sestās vietas ieguvēja rezultāti atšķīrās par nepilnām 0,9 sekundēm, bija gaidāma sīva spēkošanās izšķirošajā kvalifikācijas braucienā. Tikmēr krietni vien neveiksmīgāks pasaules rallijkrosa čempionāta posms Esteringas trasē izvērtās Reinim Nitišam. Supercar klases braucējs ar labu sniegumu bija iekļuvis pusfinālā, taču tajā startēja no pirmās rindas un jau pirmajā taisnē sadūrās ar trim automašīnām, nolauzdams priekšējo labējo riteni. Pusfinālā uzvaru izcīnīja francūzis Davī Žanī, bet aiz viņi finišēja zviedrs Jūhans Kristofešsons, kurš startā uzsita pa Nitiša mašīnas aizmuguri, tādējādi izraisīdams avāriju.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Obligātajam militārajam dienestam Latvijā nav nepieciešamības; Jaunākās Līgo svētku laika prognozes; Ko latvieši dzied Jāņos?

Latvijā šobrīd nav nepieciešamības ieviest obligāto militāro dienestu, intervijā sacīja aizsardzības ministra amatam virzītais 12.Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS). Viņš norādīja, ka tā vietā tiks attīstīta pašreizējā militārā sistēma, palielinot profesionālā militārā dienesta karavīru, zemessargu skaitu un apmācot viņus. Tāpat politiķis pauda pārliecību, ka šajā jomā ir pieņemts pareizākais lēmums, savulaik lemjot par atteikšanos no obligātā militārā dienesta. Plānots, ka par Bergmani aizsardzības ministra amatā Saeimas ārkārtas sēdē tiks lemts 8.jūlijā..

Laikapstākļus Līgo svētkos noteiks ciklons, tādēļ būs pārsvarā mākoņains un vējains laiks, palaikam līs, vietām mēreni stipri. Jāņu nakts būs siltākā no brīvdienu naktīm un krietni siltāka nekā pērn, prognozē sinoptiķi. Līgo dienā debesis apmāksies un brīžiem nedaudz līs, vietām gaidāmas lietusgāzes un iespējami daži pērkona dārdi. Vairāk līs priekšpusdienā Kurzemē. Dienas gaitā starp mākoņiem izsprauksies saules stari, gaisa temperatūru paaugstinot līdz +15..+20 grādiem. Līgo vakarā un Jāņu naktī vējš nedaudz pierims. Valsts rietumu pusē vietām īslaicīgi līs, bet Latvijas austrumu pusē būs plaša nokrišņu zona - daudzviet gaidāms mēreni stiprs lietus vairāku stundu garumā. Gaisa temperatūra būs +10..+15 grādu.Jāņu rītā valsts galējos austrumos gaidāms lietus no aizejošās nokrišņu zonas, bet Kurzemi no rietumiem sasniegs jauni lietus mākoņi. Cerības redzēt lecošu sauli būs valsts rietumu un centrālajā daļā. Dienvidu vēja ātrums brāzmās Kurzemes rietumkrastā pastiprināsies līdz 13 metriem sekundē.Jāņu dienā vietām īslaicīgi līs, vairāk nokrišņu būs priekšpusdienā Kurzemē. Pūšot brāzmainam dienvidu, dienvidrietumu vējam un uzspīdot saulei, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +16..+21 grādam. Pēc svētkiem nokrišņu būs mazāk un biežāk spīdēs saule, gaisa temperatūra būtiski nemainīsies.

Vasaras saulgriežu svinību tradīcijas saistās ne tikai ar ķimeņu siera siešanu un lēkšanu pār ugunskuru, bet arī ar sadziedāšanos. Kā liecina veiktā aptauja, Jāņu vakarā dziesmas dzied 71% iedzīvotāju. 48% gadījumu dziedātas tiek tautā populāras ziņģes, 36% - dzied tautasdziesmas, bet 18% un 9% attiecīgi - savu iecienītāko latviešu un ārvalstu mūziķu repertuāru. Aktīvākie līgodziesmu dziedātāji ir vecumā pēc 55 gadiem (80%). Tikmēr jaunieši vairāk izvēlas tautā populāras ziņģes vai savu iecienītāko skatuves mākslinieku - popa un rokmūziķu repertuāru. Daudziem dziedāšana Jāņu vakarā līdzinās klusinātai līdzi dungošanai, jo nav pārliecības par dziesmas vārdu un meldiņa pareizību. Vien 35% no dziedāt mīļotājiem atzīst sevi par labiem dziesmu vārdu zinātājiem, iztiekot bez jebkādiem papildu resursiem. Tikmēr 46% atzīst, ka dziesmām vārdus nekur nemeklē, vien cenšas klausīties citu svētku dalībnieku dziedājumā un piebalsot. Internets ir palīgs dziesmu vārdu meklēšanā 35% aptaujāto, krietni apsteidzot dziesmu grāmatas (23%).

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: 24 stundu laikā pieķerts 21 dzērājšoferis; Latvieši ārzemēs svin Līgo; Mediķi aicina svētkus svinēt piesardzīgi

Pastiprināti kontrolējot to, vai autovadītāji nav sēdušies pie stūres alkohola reibumā, Valsts policijas (VP) darbinieki aizvadītajā diennaktī, pieķēruši 21 dzērājšoferi, kas būtiski neatšķiras no ikdienas statistikas. Kā informēja VP preses pārstāvis Toms Sadovskis, 12 autovadītāji reibumā pieķerti Rīgas reģionā, seši - Vidzemē, divi - Latgalē, bet viens - Zemgalē, turpretim Kurzemē 24 stundu laikā nav pieķerts neviens dzērājšoferis. No pieķertajiem dzērājšoferiem vienam izelpā tika konstatēta alkohola koncentrācija līdz 0,5 promilēm, lai gan šī autovadītāja stāžs bija mazāks par diviem gadiem. Pieciem šoferiem alkohola koncentrācija izelpā bija no 0,5 līdz vienai promilei, trijiem - no vienas līdz pusotrai promilei, bet 12 autovadītājiem - vairāk nekā pusotra promile. Absolūts vairākums jeb 20 no 21 pieķertā dzērājšofera bijuši vīrieši.

Tuvojoties šī gada Vasaras saulgriežiem, portāls latviešiem pasaulē www.latviesi.com, sadarbībā ar latviešu kopienām ārpus Latvijas, ir apkopojis latviešu ārpus Latvijas organizētos Jāņu sarīkojumus, informēja Indulis Bērziņš, «Latviesi.com» vadītājs. Apkopotie dati liecina, ka šogad notiks vairāk nekā 50 latviešu Jāņu sarīkojumi, vismaz 20 valstīs: Amerikā, Austrālijā, Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Igaunijā, Itālijā, Īrijā, Jaunzēlandē, Kanādā, Lielbritānijā, Norvēģijā, Somijā, Vācijā, Zviedrijā un arī tādās eksotiskās valstīs kā Malta, Spānija un Apvienotie Arābu Emirāti. Lai arī latviešu ārpus Latvijas mītnes zemes ir dažādas, ikvienā no tām Jāņu svinēšana plānota tradicionāli - ar latviešu dziesmām un dejām, pinot vainagus, kurinot ugunskuru, pušķojot telpas latviskā noskaņā, lasot Jāņu zāles, ēdot tradicionālo Jāņu sieru un dzerot latviešu alu. Tā, piemēram, Latviešu biedrība Austrijā Klosterneuburg piemeklējusi svinību pļavu gan lustīgai līgošanai, gan arī telšu pilsētiņas būvniecībai, jo svinības ieplānotas līdz pat nākamās dienas plkst.12.00. Tur notiks Svinīga Līgovakara atklāšana, konkurss «Skaistākais Jāņu vainags», Ugunskura aizdedzināšanas ceremonija, ģitāras skaņu pavadījumā skanēs Līgo dziesmas un sirsnīgas sarunas.

Sagaidot garās brīvdienas un ņemot vērā pieredzi iepriekšējo svētku dienu laikā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas personāls aicina – lai svētki būtu patiešām izdevušies un Jāņu vakarā nav jādodas uz slimnīcu, parūpēties par savu veselību laikus! «Ierasti, ka svētku dienās Neatliekamās palīdzības klīnika strādā tipiskā darba dienas režīmā, daudzi pacienti ierodas paši, tomēr salīdzinoši nelielam procentam cilvēku ir nepieciešama tālāka ārstēšanās stacionārā,» norāda klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs. «Tas nozīmē, ka pārējiem faktiski ir nepieciešama ģimenes ārsta palīdzība, nereti cilvēki ir aizmirsuši laikus parūpēties par savu veselību, piemēram, nepārliecinās, vai mājās ir pietiekami recepšu medikamenti.» Viņš arī uzsver, ka tieši svētkos visbiežāk cilvēki vēršas ar sūdzībām, ar kurām universitātes slimnīcai primāri nebūtu jānodarbojas, bet palīdzība būtu jāsaņem pie primārās aprūpes speciālistiem tuvākajās poliklīnikās.

Atstājiet komentāru