2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 26. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 26. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Caur Latviju transportēs ASV militāro tehniku; Šogad Zemgalē aizturēti jau 53 kukuļdevēji; Miera skrējiens piestās Jēkabpilī

Caur Latviju no Igaunijas uz Lietuvu šodien pa dzelzceļu transportēs ASV militāro tehniku, informēja Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS). NBS informē, ka tiks transportēta tostarp arī pirms tam Ādažos izvietotā ASV 3.kājnieku divīzijas tehnika, tostarp tanki "Abrams", bruņumašīnas "Bradley, kas mēneša sākuma tika pārvietota uz Igauniju. Ādažos izvietotā ASV vienība Igaunijā piedalījās mācībās "Able Falcon". Pašreiz Latvijā atrodas 210 ASV karavīri.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde (ZRP) informē, ka strādājot pastiprināti kukuļdošanas apkarošanas jomā, svētku dienās aizturēti trīs kukuļdevēji, savukārt šī gada piecos mēnešos Zemgales reģionā aizturēti jau 53 kukuļdevēji. Strādājot pastiprināti kukuļdošanas apkarošanas jomā, viens no kukuļdevējiem aizturēts Dobeles novadā Bikstu pagastā. 1993.gadā dzimis vīrietis, vadot transportlīdzekli pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu un mēģināja iedot 30 eiro. Savukārt vēl divi kukuļdošanas gadījumi fiksēti Kūku pagastā un Salas pagastā. Kūku pagastā 1983.gadā dzimis mopēda vadītājs brauca 2, 3644 promiļu reibumā un mēģināja piekukuļot policistus dodot 20 eiro, Salas pagastā velosipēdists, lai netiktu veikta alkohola pārbaude mēģināja iedot 5 eiro. Uzsākti kriminālprocesi.

Līdz 29. jūnijam Miera skrējiena - Peace Run Eiropas posma ietvaros, Latvijā viesosies daudznacionālā skrējēju komanda (maršruts Daugavpils – Jēkabpils – Ogre – Jelgava). Šis skrējiens ir kā simboliska vēsts ar skriešanas starpniecību paust vienotību un sadraudzību starp dažādu tautību un pārliecību cilvēkiem. Jēkabpili Miera skrējiena dalībnieki sasniegs šodien. Aicināts ikviens interesents skrējienam pievienoties pie Jēkabpils pilsētas robežas (maršruts no Daugavpils puses ). Tāpat ikviens aicināts piedalīties sagaidīšanas pasākumā pie Jēkabpils Tautas nama, šodien plkst.16.00. Miera skrējiena organizatori uzsver- piedalīties skrējienā – tas nav neviena pienākums. Skrējēju komandas biedri velta savus līdzekļus, laiku un labo gribu, lai paustu vienotības ideju un dalītos ar labāko, ko viņi var piedāvāt, skrienot.

Jūnija otrā dekāde Latvijā aizritējusi ar vidējo gaisa temperatūru plus 14,4 grādi, kas ir 0,4 grādus zemāk par ilggadējo normu, pārspēti arī minimālās gaisa temperatūras rekordi, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Dekādes laikā tika pārspēti vairāki minimālās gaisa temperatūras rekordi - 16.jūnijā Pāvilostā (plus 2,9 grādi), bet 17.jūnijā Mērsragā (plus 0,5 grādi) un Ainažos (plus 1,2 grādi). Saules spīdēšanas ilgums Latvijas teritorijā dekādes laikā bija nedaudz virs normas, tomēr 18.jūnijā mākoņi sauli aizsedza gandrīz visas dienas garumā. Dekādes pirmā puse bija ievērojami sausāka par dekādes beigām, kad arī izlija lielākā daļa nokrišņu. Vidējais vēja ātrums bija mazāks par normu, arī brāzmās vējš bija ar ātrumu 15 metri sekundē un vairāk sasniedza vien vietām atsevišķās dienās. Visstiprākās vēja brāzmas bija 18.jūnijā Liepājas ostā - 18 metri sekundē.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: ES valstis varētu uzņemt 60 tūkstošus bēgļu; Latviešu basketbolists spēlēs Ņujorkas klubā „Kincks”; Eiropai tuvojas karstuma vilnis

Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji vienojušies, ka ES dalībvalstis nākamajos gados varētu uzņemt 60 000 bēgļu, tomēr par konkrētu risinājumu bēgļu uzņemšanai un sadalīšanai pa valstīm diskusijas vēl turpināsies. Paredzēts, ka ES valstu iekšlietu ministri līdz jūlija beigām vienosies par konkrētu piedāvājumu bēgļu uzņemšanai dalībvalstīs. Tiek plānots, ka ES valstis nākamajos divos gados uzņems 40 000 patvēruma meklētāju no Sīrijas un Eritrejas, kuri atrodas Itālijā un Grieķijā. Tāpat paredzēts nodrošināt mītnesvietu 20 000 cilvēku no trešajām valstīm, kuriem nepārprotami nepieciešama starptautiska aizsardzība. Premjerministre Laimdota Straujuma neprecizēja, cik daudz bēgļu varētu uzņemt Latvija, un sanāksmē šādus "skaitļus neviens nesauca". Straujuma arī akcentēja, ka tiek runāts par brīvprātīgu bēgļu uzņemšanu, nevis obligātām kvotām.

Talantīgais latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis vakar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā tika izvēlēts ar ceturto numuru, nonākot Ņujorkas «Knicks» kluba aizgādībā. Tādējādi viņš kļuvis par visu laiku visaugstāk NBA draftēto latviešu basketbolistu. Tāpat Porziņģis kļuvis par šajā draftā visaugstāk izvēlēto ārzemnieku.

No 13.jūlija līdz 1.augustam Jēkabpils novada Zasas vidusskolā jau 48.reizi notiks vasaras skola-seminārs "Alfa". Skolas-semināra dalībnieki ir valsts mācību priekšmetu olimpiāžu uzvarētāji un Latvijas 39.skolēnu zinātniskās konferences laureāti. Mācības vasaras skolā-seminārā "Alfa" organizēs lekciju un praktisko nodarbību veidā četrās sekcijās - fizikas, matemātikas un informātikas, ķīmijas un bioloģijas, humanitāro un sociālo zinātņu. Nodarbības vadīs Latvijas Universitātes (LU), Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pasniedzēji, kā arī zinātniski pētniecisko institūtu darbinieki. Lektoru vidū būs arī bijušie vasaras skolas-semināra "Alfa" dalībnieki, piemēram, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Vasaras skolas-semināra laikā jaunieši veiks arī pētnieciskos darbus un par iegūtajiem rezultātiem ziņos konferencē pasākuma noslēgumā.

Jūnija beigās un jūlija sākumā Eiropā, sākot no dienvidrietumiem, izpletīsies karstums, kas daudzviet pārspēs temperatūras rekordus, brīdina sinoptiķi. Kompānija "Accuweather" prognozē, ka Madridē gaidāms lielākais karstuma vilnis kopš 2005.gada. Jūnija beigās un jūlijā gaisa temperatūra Spānijas galvaspilsētā var sasniegt +40 grādu, vietām citviet valstī - pat +45 grādus. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi no 30.jūnija arī Francijā gaidāma svelme līdz +40 grādiem. Jūlija sākumā Beļģijā, Nīderlandē un Vācijā termometra stabiņš ēnā var pakāpties līdz +38 grādiem. Laikā ap 5.jūliju Polijā iespējams karstums līdz +36 grādiem, Zviedrijas dienvidos un Latvijā - līdz +33 grādiem. Pagaidām nevar prognozēt, cik tālu uz ziemeļiem un austrumiem izpletīsies karstums vai cik spēcīgs un ilgstošs tas būs.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Iespējams lems par titular “Gada jēkabpilietis” atņemšanu; Jēkabpilī degusi garāža, auto paspēj izglābt; Nedēļas nogalē kļūs siltāks

Par slepkavību notiesātajam, bijušajam policistam Salvim Tihanovskim grib atņemt „Gada jēkabpilieša” titulu. Viņš šo goda titulu ieguva, kad 2011. gadā 25.februārī palīdzēja aizturēt spēļu zāles „Fēnikss” aplaupītājus, vēsta lsm.lv. Toreiz viņš saņēma gan policijas apbalvojumu, gan titulu. Taču tagad lielākā daļa pilsētnieku uzskata, ka tituls ir jāatņem. Salvis Tihanovskis pirms vairākiem gadiem kopā ar Kasparu Tihanovski bija piekāvuši līdz nāvei kādu 58 gadus vecu vīrieti. Tādējādi viņi atriebās par cietuma uzrauga bijušās draudzenes piekaušanu. Abi vīrieši noziegumu pastrādāja 2013.gada pēdējās dienās, smagā alkohola reibumā. Daudzi jēkabpilieši uzskata, ka goda tituls Salvim Tihanovskim jāatņam. Arī Jēkabpils pilsētas domes vicepriekšsēdētājs Jānis Raščevskis atzina, ka turpmāk varētu izmainīt „Gada jēkabpilieša” konkursa nolikumu, paredzot to noteiktos gadījumos atņemt.

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 43 izsaukumus – 23 uz ugunsgrēku dzēšanu un 18 uz glābšanas darbu veikšanu, bet divi no izsaukumiem bija maldinājumi. Vakardien ugunsgrēkā cieta viens cilvēks. VUGD saņēma izsaukumu uz Jaunciema gatvi Rīgā, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, dega jaunbūve. Ierodoties notikumu vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāvu saimniecības ēkai dega jumta pārsegums un sienas siltumizolācija. Ugunsgrēkā cieta 36 gadus vecs vīrietis, kurš saindējās ar degšanas produktiem un tika hospitalizēts. Saņemts izsaukums uz Nameja ielu Jēkabpilī, kur ugunsgrēks bija izcēlies kādā garāžā. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka dega koka garāžas iekšējais jumta segums un sadzīves mantas. Kopējā degšanas platība bija 20m2. Ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās no liesmām pasargāt garāžā esošo automašīnu, kuru glābēji ar vinčas palīdzību izvilka no degošās ēkas.

Vakar Līvānos automašīna uz gājēju pārejas notriekusi sievieti, informēja Valsts policijā. Negadījums noticis Rīgas ielā. 63 gadus vecs vīrietis ar automašīnu "Peugeot 406" uz gājēju pārejas notriecis 49 gadus vecu sievieti, kura nogādāta slimnīcā. Tāds pat negadījums noticis arī Saldus novada Zirņu pagastā. Tur uz autoceļa Butnāri-Saldus-Ezere "Honda Civic" markas automašīna uzbraukusi 45 gadus vecam vīrietim. Kā norāda policija, vīrietis atradies uz ceļa braucamās daļas. Negadījumā bojāta automašīna, bet gājējs nogādāts slimnīcā.

Nedēļas nogalē laiks Latvijā kļūs mazliet siltāks, bieži spīdēs saule, bet nākamnedēļ valdīs stabils siltums, turklāt gaisa temperatūrai būs tendence paaugstināties, liecina prognozes. Nākamās nedēļas sākumā laiks saglabāsies vasarīgi silts un saulains, taču katru dienu gaidāmas arī īslaicīgas pērkona lietusgāzes. Līdz nedēļas vidum gaisa temperatūra naktīs pārsvarā +7..+14 grādu robežās, bet dienās +19..+24 grādi, savukārt no ceturtdienas, visticamāk, kļūs karstāks un nākamajā nedēļas nogalē temperatūra būs tuvu +30 grādu atzīmei.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Uzņēmējiem būs iespēja pretendēt uz investīcijām; Anglijas latvieši savākuši līdzekļus paralizēta gleznotāja rehabilitācijai; Jēkabpils pašvaldība aicina pieteikties stipendijām

Biedrība "Latvijas Biznesa eņģeļu tīkls" 23.jūlijā organizēs investīciju sesiju, kurā klātienē tiksies biedrības biedri-biznesa eņģeļi ar jaunajiem uzņēmējiem, kuriem tiks dota iespēja prezentēt savus projektus un pretendēt uz investīcijām. Jauno projektu vadītāji aicināti līdz jūnija beigām pieteikties uz jūlija investīciju sesiju. Mājaslapā "www.latban.lv" ir atrodama pieteikuma anketa, kas veidota starptautiskajā privāto investoru platformā "Gust", kurā paveras plašākas iespējas investoru meklēšanā, informē biedrības izpilddirektore Ieva Melbārde. Pieteikties var dažādu jomu un nozaru pārstāvji. Pieteikumi tiek pieņemti gan latviešu, gan angļu valodā. Visi pieteikuma iesniedzēji tiks aicināti uz atlases posmu klātienē. Papildus atlases posmam klātienē iesniegtos projektus vērtēs investori datubāzē "Gust". Seši labākie projektu vadītāji tiks aicināti uz tikšanos ar investoriem klātienē investīciju sesijā. Savukārt projekti, kuri nekvalificēsies uz investīciju sesiju, tiks saglabāti datubāzē, kas būs pieejama biedrības biedriem-investoriem, kuri intereses gadījumā varēs sazināties ar jaunajiem uzņēmējiem individuāli.

Lielbritānijas latvieši Līgo svētku pasākumā savākuši ziedojumus paralizētā gleznotāja Mareka Odumiņa rehabilitācijai, portālam LA.lv pavēstīja biedrības “Bērzes Strazdi” pārstāvis Toms Zeltiņš. No 19. līdz 21. jūnijam noritēja līdz šim apjoma ziņā vērienīgākās latviešu vasaras saulgriežu svinības Lielbritānijā. Pārspējot iepriekš gaidītos un piedzīvotos rekordus uz Līgo un Jāņu svinībām britu aristokrātu Rokingemas pils Lielā parka pļavā pulcējās 3782 latviešu līgotāju. Dažādās pasākuma aktivitātēs un suvenīru tirdzniecībā paralizētā latviešu mākslinieka Mareka Odumiņa rehabilitācijai tika savākti 660 eiro.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina pieteikties studentus pašvaldības stipendijām 2015./2016.mācību gadā. Stipendijas tiks piešķirtas pašvaldības budžetā paredzēto līdzekļu ietvaros audzēkņiem un studentiem, kuri mācās Latvijas valsts akreditētās mācību iestādēs akreditētās izglītības programmās un kuru deklarētā dzīves vieta ir Jēkabpils pilsēta. Ar domes lēmumu noteiktas s atbalstāmās studiju specialitātes Jēkabpils pašvaldības stipendiju piešķiršanai. Tás ir ārstniecības specialitātes; inženiertehniskās specialitātes; Speciālās izglītības skolotājs un logopēds. Jēkabpils pilsētas pašvaldībā Brīvības ielā 120 Vienas pieturas aģentūrā līdz 20. septembrim plkst.15.00 iesniedzami nepieciešamie dokumenti. Stipendija tiek piešķirta uz vienu mācību gadu un tiek ieskaitīta stipendijas pieprasītāja norādītajā kontā katru mēnesi septītajā datumā. Stipendijas izmaksa tiek pārtraukta, ja stipendijas saņēmējs līdz 2016.gada 20.februārim nav iesniedzis Jēkabpils pilsētas pašvaldībā izziņu no izglītības iestādes par sekmīgu mācību turpināšanu izvēlētajā specialitātē.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: No 1. Jūlija zāles atsevišķām pacientu grupām maksās mazāk; Glābējsilītē ievietota meitenīte; No suņu kodumiem cietuši 11 cilvēki

Daļai pacientu un viņu vecākiem jūlijs atnesīs labas ziņas – viņiem turpmāk par zālēm būs jāmaksā mazāk, jo valsts palielinās kompensācijas apmēru pirmskrīzes laika līmenī. Tas gan attieksies tikai uz konkrētām diagnožu grupām. Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders stāsta, ka 1.jūlijs pacientiem nāk ar labām ziņām - tās būs pacientiem, kuri sirgst ar čūlaino kolītu, Krona slimību un psoriāzi. Viņiem nepieciešamajām zālēm valsts palielinās kompensācijas apmēru un jāmaksā būs mazāk. "Šo trīs slimību pacientiem zāļu kompensācijas apjoms no 50% tiks palielināts uz 75%, kas nozīmē, ka līdzmaksājums par medikamentiem samazināsies. Tāpat no 1.jūlija tiks palielināts zāļu kompensācijas apjoms bērniem ar noteiktām diagnožu grupām, kuriem nepieciešamas antibiotikas ārstēšanai," teica VM pārstāvis. Pēc viņa teiktā, tas attieksies uz bērniem, kuriem ir, piemēram, konjunktivīts, vidusauss iekaisums, dažādas pneimonijas un citas akūtas saslimšanas. "Līdz šim zāļu kompensācija tika nodrošināta bērniem līdz trīs gadu vecumam, bet no 1.jūlija tas tiks attiecināts uz visu bērnības periodu, tātad uz vecumu līdz 18 gadiem," tā Šneiders.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) teritorijā esošajā glābējsilītē "Baby Box" Jāņu brīvdienās pirmdien, 22.jūnijā, ievietota meitenīte. Slimnīca informē, ka pēc pirmreizējās apskates viņas veselības stāvoklis novērtēts kā vidēji smags.Šis ir jau 23.mazulis, kurš atstāts šajā glābējsilītē. Par notikušo informētas atbildīgās institūcijas un patlaban norit visu nepieciešamo dokumentu sakārtošana.

No suņu kodumiem šonedēļ vien Latvijā cietuši 11 cilvēki, tostarp četri bērni, aģentūrai BNS pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Tikai vienā gadījumā tas bijis svešs suns, bet pārējos trīs gadījumos «tie bijuši ģimenes mīluļi». NMPD mediķi aicina vecākus mācīt saviem bērniem, ka nedrīkst aiztikt svešus suņus, suņus bez uzpurņiem, kā arī pārrunāt ar bērnu, kā uzvesties mājdzīvnieka tuvumā – netuvoties suņa ēdiena traukam, nenodarīt dzīvniekam sāpes, jo suns sevi aizsargājot var iekost un tamlīdzīgi.

Un vēl par sportu
Sestdien, 27.jūnijā plkst.15.00 Jēkabpils sporta centra stadionā notiks Latvijas čempionāts vieglatlētikā U-16 un U-20 grupām.
Savukārt, svētdien, 28.jūnijā
plkst.11.00 Jēkabpils sporta centra stadionā notiks Latvijas čempionāts vieglatlētikā U-16 un U-20 grupām;

plkst.18.30 Jēkabpils sporta centra stadionā notiks Komanda.lv Pirmās līgas futbola čempionāta spēle starp Jēkabpils un Rēzeknes komandām.

Atstājiet komentāru