2024.gada 13. maijs

Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 12.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2018.gada 12.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00

Radio1 ziņās klausieties:No šodienas Jēkabpilī Laikmetīgās vēstures muzejā būs skatāma filma “Jēkabpils 100 gados”; Līvānu kultūras centrā skanēs programma skolu jaunatnei “Ceļš”; un Sinoptiķu prognozes liecina, ka valsts svētkos, visticamāk, nebūs lielu nokrišņu.

Jēkabpils pašvaldība, sagaidot Latvijas valsts simtgadi, no šodienas Laikmetīgās vēstures muzejā izrādīs filmu "Jēkabpils 100 gados". Filmas galvenā ideja - ieskatīties Jēkabpils vēstures lappusēs, izmantojot arhīva materiālus, veidot dokumentālas liecības par kultūras, industriālo mantojumu un saimniecisko dzīvi Jēkabpilī. Filmā tiek uzklausīti arī dažādu notikumu aculiecinieki Ilmārs Knaģis, Anna Skaidrīte Gailīte, Vilis Dābols, piedalās vēstures speciālisti, savu vīziju par dzīvi Jēkabpilī pauž jaunieši. Filmu veidojusi SIA "Stella Terra" sadarbībā ar Jēkabpils Vēstures muzeju. Jēkabpils pašvaldības finansējums filmas sagatavošanai ir 4 tūkstoši 840 eiro. Filmas seansi Laikmetīgās Vēstures muzejā jeb bijušās SEB bankas ēkā būs skatāmi šodienas līdz piektdienai pulksten sešos vakarā, savukārt 17.un 18.novembrī filma būs skatāma pulksten trijos dienā. Filmas apmeklējums ir bezmaksas.

Jēkabpils Krustpils kultūras namā no šodienas līdz valsts svētkiem 18.novembrim būs skatāma izstāde “Dūraiņi”. Jau ziņots, ka Krustpils kultūras nams novembrī aicināja jēkabpiliešus kopā veidot svētku rotājumu un piedalīties akcijā “Dūraiņi Jēkabpilij”. Ikviens, tika aicināts atnest uz Krustpils kultūras namu dūraiņu pāri. Sarunā ar Radio1 dūraiņu izstādes veidotāja Vita Artjomenko pastāstīja, ka kopumā atnesti apmēram 70 dažādu rakstainu cimdu pāru. Vita Artjomenko sacīja, ka galvenokārt tos ir nesušas pilsētas rokdarbnieces, taču esot arī iedzīvotāju nesti dūraiņi, kuriem katram ir savs vēsturiskais stāsts. Piemēram, pati izstādes organizētāja Vita Artjomenko ir atnesusi savas mammas Māras Skroderes cimdus, ko viņai pirms 50 gadiem dāvinājusi krustmāte. Tie paredzēti ziemā braukšanai kamanās, tāpēc ir adīti dubultā un gari cimdi, kas sniedzas gandrīz līdz elkonim. Cimdi esot pelēkā krāsā ar oranži zaļu rakstu.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 10tos Rudzātu saieta namā Biedrība “Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija” aicina bioloģiskos lauksaimniekus uz tikšanos. Lai informētu bioloģiskos zemniekus par aktualitātēm bioloģiskajā lauksaimniecībā, uzklausītu un rastu atbildes uz interesējošiem jautājumiem. Biedrība “Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija” aicina uz tikšanos ar Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītāju Gustavu Norkārkli.

Savukārt šodien pulksten septiņos vakarā Līvānu novada kultūras centrā skanēs koncertprogramma skolu jaunatnei “Ceļš”. Tajā skolu jaunatnei no 5.-12. klasei, jauniešiem saistošā un aizraujošā formā vienas stundas laikā tiks vēstīta Latvijas vēsture. Stāsti, vēsturiski dokumenti un vēstuļu lasījumi atspoguļos Latvijas attīstībā nozīmīgus laika posmus, tos ietverot laikmetam būtiskās mūzikas atspulgā – no Jāzepa Vītola „Gaismas pils” un strēlnieku dziedātās “Mirdzot šķēpiem zeltsaules staros”, Lūcijas Garūtas “Mūsu tēvs debesīs”, Elgas Īgenbergas „Rīgas bulvāriem”, līdz Atmodas laika un Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Renāra Kaupera dziesmām. Ar krāsainiem lietussargiem, dziesmām un dejas soli,– cauri Latvijas vēsturei vedīs mūžīgs ceļš, kurš simboliski atspoguļots videoprojekcijās. Šo ceļu mēros instrumentālā grupa, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris „Sõla”, solisti -Māra Upmane – Holšteine un Marts Kristians Kalniņš. Programmu vēl krāšņāku, izzinošāku, vēsturiski precīzāku un emocionāli uzrunājošāku veidos videomākslinieces Gitas Straustiņas vizuālais ekrāna noformējums. Koncertu vada Karina Bērziņa.

Un vēl

Latvijas Republikas proklamēšanas simtajā gadadienā laikapstākļus noteiks anticiklona austrumu mala, tādēļ nav gaidāmi ne lieli nokrišņi, ne īpaši stiprs vējš, ne krasas temperatūras svārstības, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Šīs nedēļas otrajā pusē atkal paaugstināsies atmosfēras spiediens, un sagaidāms, ka 18.novembrī Skandināvijā atradīsies spēcīgs anticiklons. Gar tā austrumu malu 18.novembrī Latvijā pūtīs ziemeļu vējš, iespējams, tas būs brāzmains. Nav gaidāmi būtiski nokrišņi, galvenokārt valsts austrumu daļā iespējams neliels lietus. Arī migla patlaban netiek prognozēta. Pastāv cerība, ka uzspīdēs saule. Gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā varētu būt +1..+6 grādi. Sagaidāms, ka anticiklons laikapstākļus noteiks arī vismaz dažas dienas pēc svētkiem. Nokrišņu būs maz un gaisa temperatūra, visticamāk, nedaudz pazemināsies.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: No degošas mājas Jēkabpilī izglābts cilvēks; Bordāna piedāvātais darbu plāns būtiski pārsniedz budžeta iespējas; un Jēkabpils basketbolisti piekāpjas igauņu spēlētājiem.

Sestdien no kādas degošas vienstāvu mājas Jēkabpilī izglābts cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji uz izsaukumu Jēkabpilī, kur kādā no mājām bija redzamas liesmas, devušies ap pusseptiņiem vakarā. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka deg vienstāvu ēka un tajā esošas sadzīves mantas kopumā 50 kvadrātmetru platībā. Ugunsdzēsēji no degošās ēkas izglābuši vienu cilvēku, kurš vēlāk nodots mediķu aprūpē. Ugunsgrēks likvidētsnepilnu divu stundu laikā.

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 17 ugunsgrēki, taču neviens cilvēks tajos nav cietis vai gājis bojā, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā informācija. No visiem 17 diennakts laikā reģistrētajiem ugunsgrēkiem seši dzēsti novados, astoņi Rīgā, bet trīs citās pilsētās. Paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks vakar ap deviņiem vakarā izcēlies Krāslavas novada Kaplavas pagastā, kur degušas divas šķeldas kaudzes 500 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēks lokalizēts ap pusčetriem no rīta, bet patlaban joprojām turpinās tā dzēšanas darbi. Svētdien VUGD darbinieki arī veikuši 19 glābšanas darbus - desmit novados, sešus Rīgā, bet trīs citās pilsētās.

Turpinām ziņas

Jaunās konservatīvās partijas līdera Jāņa Bordāna piedāvātais topošās valdības darbu plāns būtiski pārsniedz budžeta iespējas. Apvienības "Attīstībai/Par" (AP) viens no līderiem Daniels Pavļuts vērtējot JKP piedāvājumu, norāda, ka JKP potenciālajiem partneriem piedāvātā papildinātā valdības darbu programma noteikti esot solis uz priekšu, jo tajā ņemti vērā atsevišķi citu partiju ierosinājumi, tomēr tajā esot lietas, par kurām visas partijas vienoties nevarēšot. Politiķis, intervijā Latvijas televīzijai, paziņoja, ka Attīstībai/Par esot svarīgi, lai pirms valdības izveides būtu skaidra partiju vienošanās par to, ko un kā tā noteikti izdarīs. No šādas vienošanās viedokļa ļoti svarīgas būšot šodienas vairāku partiju sarunas. Attīstībai/Par aplēsusi, ka visu solījumu izpilde prasītu papildus aptuveni miljardu eiro, kas neesot izdarāms "ne pie kāda scenārija", tāpēc partijām esot jārunā, kā iecerēto izdarīt pakāpeniski, ko darīt vispirms, ko - pēc tam.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču tur aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un nepatiesas informācijas sniegšanu ASV tiesībsargājošajām iestādēm saistībā ar “ABLV Bank” darbībām. KNAB ieskatā, Rimšēvičs pirms pāris gadiem ticies ar bankas līdzīpašnieku Ernestu Berni un ierosinājis viņam izmantot konkrētus lobistus savu interešu pārstāvniecībai ārzemēs, bet Bernis no šī piedāvājuma ir atteicies un izmantojis savus lobistus. Viņš Rimšēviča piedāvājumu uztvēris kā kukuļa pieprasīšanu. KNAB ieskatā, Rimšēvičs, atriebības vadīts, ļaunprātīgi sniedza ASV tiesībsargājošajām iestādēm nepatiesu informāciju par “ABLV Bank”. Vadoties pēc šīs informācijas, ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija sniedza ziņojumu par “ABLV Bank”, kurā bija iekļauti vairāki pārmetumi bankai, tajā skaitā par naudas atmazgāšanu un kukuļošanu. Ņemot vērā, ka ziņojuma rezultātā banka bija spiesta pieņemt lēmumu par pašlikvidāciju, KNAB ieskatā, iestājās smagas sekas. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB ziņojumā par aizdomās turamā statusa piemērošanu Rimšēvičam norādīts, ka “FinCEN” ziņojums balstīts uz Rimšēviča sniegto nepatieso informāciju.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nodevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Darba likumā, kas paredz par virsstundu darbu maksāt 50%, ja tiek slēgta ģenerālvienošanās nozarē par atalgojumu. Prezidents norāda, ka valstij ar likumu jāgarantē taisnīgas iespējas visiem. Apkarojot ēnu ekonomiku vienā nozarē, nedrīkst nelabvēlīgākā situācijā nostādīt citas nozares darba devējus un darbiniekus, tāpēc prezidents nodevis Saeimā 1.novembrī pieņemto likumu "Grozījums Darba likumā" otrreizējai caurlūkošanai. Nododot likumu otrreizējai caurlūkošanai, Vējonis aicina Saeimu izvērtēt pieņemtā likuma samērīgumu un rast līdzsvarotu un Satversmei atbilstošu risinājumu.Jau ziņots, ka par jauno virsstundu apmaksas kārtību bija vienojušies arī sociālie partneri - darba devēju un darba ņēmēju pārstāvošās organizācijas.

Un vēl

Vakar Jēkabpils sporta namā notika spēle starp BK “Jēkabpils/SMScredit.lv” un “Tartu Ülikool” komandām. “Lūši” labi nospēlēja pirmo puslaiku, bet otrā puslaika ieskaņā viesi guva 12 bezatbildes punktus, pēc kuriem Jēkabpils komanda vairs nespēja atgūties un piedzīvoja zaudējumu ar 74:93. Pa 19 punktiem guva Jurijs Aleksejevs un Verners Kohs. Nākamreiz “lūši” cīņā dosies trešdien, 21. novembrī pret “Betsafe Jūrmala”. Spēle notiks izbraukumā Jūrmalas Valsts ģimnāzijas sporta hallē.


Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pētot uzņēmējdarbības tendences reģionos, lielākoties priekšplānā izvirzās Latvijas lielās pilsētas vai arī Rīgas pievārtē izvietotās pašvaldības. Tieši šeit koncentrēts lielākais iedzīvotāju skaits, līdz ar to, arī ir visvairāk uzņēmumu, kas līdzi nes arī darba vietas un samaksātos nodokļus. Mazākām pašvaldībām ar šīm vietvarām absolūto skaitļu ziņā konkurēt ir grūti, tāpēc to vārdi praktiski nekad nav redzami topos, kuros apkopotas pašvaldības ar lielāko uzņēmumu skaitu, novadi, kuru uzņēmumi radījuši lielāko peļņu. Tāpēc Lursoft, lai pierādītu, ka arī tālākos reģionos strādā veiksmīgi uzņēmumi, kuri, neskatoties uz varbūt mazo iedzīvotāju skaitu pašvaldībā, var sekmīgi vairot peļņu un radīt vērā ņemamu apgrozījumu, apkopojis datus par pašvaldībās reģistrēto uzņēmumu skaitu uz 1000 iedzīvotājiem. Šajā topā piektajā vietā ierindojies Aknīstes novads.

Likumsakarīgi, ka līdzīga aina vērojama, arī analizējot pašvaldību teritorijās reģistrēto uzņēmumu samaksātā UIN apjomu uz 1000 iedzīvotājiem. Tāpat kā finanšu rādītāju gadījumā, arī pēc samaksātā uzņēmumu ienākuma nodokļa apjoma pirmajās vietās ir Rīga un tās apkārtnē esošās pašvaldības, savukārt pārsteigums ir piektajā vietā esošais Aknīstes novads. Lietuvas pierobežā esošajā novadā patlaban reģistrēti 186 uzņēmumi un tajos 2017.gadā bija nodarbinātas 830 personas, kamēr pašvaldības teritorijā reģistrēti 2 tūkstoši 725 iedzīvotāji. Lursoft aprēķinājis, ka Aknīstes novadā reģistrētie uzņēmumi pērn apgrozīja 38,97 mil.EUR un nopelnīja 6,76 milj.EUR. Novadā pagājušajā gadā reģistrēti seši uzņēmumi ar apgrozījumu, kas pārsniedz 1 miljonu eiro, no kuriem lielākais ir 1996.gadā reģistrētais kūdras ieguves uzņēmums SIA “HAWITA baltic”. Vāciešiem piederošais uzņēmums 2017.gadā apgrozīja 14,85 milj.EUR un samaksāja 408,18 tūkst.EUR lielu uzņēmuma ienākuma nodokli. Novadā reģistrēto uzņēmumu kopējais uzņēmuma ienākuma nodoklis pērn veidoja 825,98 tūkst.EUR jeb 303,11 tūkst.EUR uz 1000 iedzīvotājiem.

Turpinām ziņas

Madonas novada lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (LPKS) "Barkavas arodi" pagājušajā gadā strādāja ar 8,019 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 27,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kooperatīva peļņa pieauga 4,3 reizes - līdz 146 766 eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Koperatīva vadība norāda, ka kooperatīva saimnieciskā darbība ir raksturojama kā droša un stabila. Pakāpeniski piesaistot Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu, kooperatīvs ir izveidojis graudu-rapšu pirmapstrādes kompleksu ar kopējo kapacitāti 26 tūkstoši tonnas. "Graudu un rapša pirmapstrādes kompleksa tālāka attīstība sekmē biedru skaita pieaugumu un kooperatīva kopējā apgrozījuma stabilitāti," norāda "Barkavas arodu" vadība. Pagājušā gada beigās kooperatīvu pārstāvēja 113 saimniecības.

No 2019.gada 1.janvāra atkritumu apsaimniekošanu Kokneses novadā nodrošinās SIA "Ķilupe", kas piedāvās iedzīvotājiem zemāku atkritumu izvešanas tarifu. Līdz gada beigām novadā darbu turpinās SIA "Clean R", kas pakalpojumu nodrošina par 18,86 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), par kubikmetru. Savukārt "Ķilupes" tarifs no nākamā gada būs 15,96 eiro, ieskaitot PVN. "Ķilupe" turpinās nodrošināt iedzīvotājiem līdz šim pieejamās atkritumu šķirošanas iespējas, kā arī organizēs šķiroto atkritumu savākšanas laukuma darbu. Pašvaldībā norāda, ka visām Kokneses novada privātpersonām un uzņēmumiem jānoslēdz jauns līgums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ar "Ķilupi".

Viesītē, pie Viesītes kultūras pils novietots konteiners lielgabarīta atkritumu izmešanai. Ikviens Viesītes novada iedzīvotājs  šeit var bez maksas izmest lielgabarīta atkritumus un cita veida atkritumus, izņemot lapas un bīstamos atkritumus. Izdevumus atkritumu apglabāšanai poligonā sedz Viesītes novada pašvaldība. Konteiners šeit atradīsies līdz brīdim kamēr piepildīs, bet ne ilgāk, kā līdz 20.novembrim. Viesītes novada pašvaldība atgādina, ka atkritumu izmešana neatļautās vietās, kā arī nepiedalīšanās atkritumu apsaimniekošanā, proti, nenoslēdzot līgumu par atkritumu izvešanu, sodāma atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam. Papildus informācija pa tālr. 25440203

Un vēl

No šodienas turpmāk maršruta Aizkraukle-Kurmene autobuss, kas no Aizkraukles autoostas ik dienu izbrauc plkst.15.25, pieturvietā Valle stāvēs 10 minūtes. Izmaiņas veiktas, lai pasažieriem būtu iespēja pārsēsties no viena reģionālā autobusa citā. Rezultātā tiks mainīts autobusa atiešanas laiks starp pieturvietām, bet pienākšanas laiks galapunktā paliks nemainīgs. Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus izmantojot sabiedriskā transporta pakalpojumus paņemt biļeti par savu braucienu, atgādinot, ka statistiku par reisa pieprasījumu veido pasažieriem izsniegtais biļešu skaits.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils pilsētas bāriņtiesu turpmāk vadīs Inga Navenicka; Bezdarba līmenis Latvijā oktobra beigās saglabājās 6,1% līmenī; un Likteņdārza sveču izliešanai skolēni savākuši 1704 kilogramus izejvielu.

Jēkabpils pilsētas bāriņtiesu turpmāk vadīs Inga Navenicka. Viņas kandidatūru slēgtā sēdē no pieciem pretendentiem izvēlējās Jēkabpils domes deputāti. Līdzšinējā Ingas Navenickas pieredze ir Pļaviņu novada bāriņtiesas priekšsēdētāja, liecina informācija Pļavi;nu novada mājaslapā. Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis 22.augustā izdeva rīkojumu par atklāto konkursu uz Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētājas amatu. Pamatojoties uz Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētāja amatu pretendentu atlases konkursa noteikto kārtību, tika organizēta pretendentu atlase. Konkursā uz Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētāja amata vietu tika saņemti pieci pretendentu pieteikumi. 8.novembra domes sēdes laikā Jēkabpils pilsētas domes deputāti tika iepazīstināti ar saņemtajiem pieteikumiem. Slēgtās sēdes laikā par jauno Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētāju tika ievēlēta Inga Navenicka.

Jaunā konservatīvā partija jeb saīsināti JKP jaunās valdības darba plānā piedāvā piešķirt Latvijā dzimušajiem nepilngadīgiem bērniem Latvijas pilsonību, palielināt veselības aprūpes budžetu, bet minimālo pensiju 200 eiro apmērā tagad sola tikai divu gadu laikā, nevis 2019.gadā, kā tika solīts pirms vēlēšanām. Jaunajā priekšlikumā norādīts, ka tuvāko divu gadu laikā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums pensijām sasniegs 500 eiro mēnesī, bet minimālā pensija - 200 eiro mēnesī. Tāpat jaunajā plānā saglabāts ierosinājums neapliekamo minimumu paaugstināt vismaz līdz 500 eiro mēnesī. Tāpat jaunajā plānā ir iekļauta jauna sadaļa "Iekļaujoša un taisnīga Latvija", kur viens no punktiem paredz piešķirt Latvijas Republikā dzimušajiem Latvijas valsts piederīgo nepilngadīgajiem bērniem Latvijas pilsonību, ja vien viņu vecāki neizvēlas par labu citas valsts pilsonību.

Sadaļā par veselību JKP uzsver, ka valstij jāfinansē neierobežots skaits laikus pieejamu un pamatotu izmeklējumu, tajā pašā laikā bargi sodi jāpiemēro tiem, kas sistēmu izmanto ļaunprātīgi. Gaidīšanas laiks, lai uzsāktu onkoloģisko ārstēšanu, veiktu datortomogrāfiju un neakūtas operācijas, tikšot samazināts. JKP uzskata, ka pacientu līdzmaksājums jāsamazina, lai tas neatturētu pacientus vērsties pie ārsta. Tāpat JKP piedāvā pārskatīt medicīnisko pakalpojumu tarifus, lai tie atbilstu reālajām izmaksām. Lai apstādinātu straujo ārstniecības personāla aizbraukšanu, ārstu algu gada laikā JKP sola celt līdz vismaz 1700 eiro "uz rokas", bet medmāsu algas - līdz vismaz 800 eiro "uz rokas". JKP piedāvājumā uzsvērts, ka veselības nozares finansējums ir bijis nepietiekams un turpmākos gadus veselības finansējumam ir jābūt prioritātei valsts budžetā.

Turpinām ziņas

Latvijā šogad oktobra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir tikpat, cik mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis oktobra beigās bija Rīgas reģionā - 4,1%, kas ir tikpat, cik mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Latgales reģionā - 14,2%, kas ir samazinājums par 0,1 procentpunktu. Savukārt pārējos Latvijas reģionos reģistrētā bezdarba līmenis oktobrī nav mainījies un Zemgalē bija 5,6%, Vidzemē - 6,1%, bet Kurzemē – 6,9%.

Turpmāk Latvijā ciemi tiks iedalīti koncentrētas apbūves teritorijās un vēsturiskajos ciemos, paredz Ministru kabineta komitejas atbalstītie grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, tad no 6 tūkstoši 314 Valsts adrešu reģistrā reģistrētajiem ciemiem 4 tūkstoši 877 ciemi patlaban neatbilst ciema statusam, proti, tajā nav koncentrēta apbūve un nav noteiktas ciema robežas pašvaldības teritorijas plānojumā. Tomēr, atceļot šīm apdzīvotām vietām ciema statusu, tiktu grauta ierastā adresācijas sistēma, un, grozot adreses, tiktu radīts papildus administratīvais slogs novada pašvaldībām un Valsts adrešu reģistram. Tāpat neērtības veidotos arī minēto ciemu iedzīvotājiem. Tāpēc nolemts ciemus iedalīt divās grupās – vēsturiskajos un koncentrētās apbvūves teritorijās, neatceļot ciema statusu apdzīvotām vietām, kas vairs tam neatbilst.

Un vēl

Gatavojoties Latvijas simtgades svinībām, skolēnu komandas sveču izliešanai Likteņdārzam savākušas 1704 kilogramus parafīna un lietotu sveču. Kopumā konkursā par lielāko novada sveci piedalījās 150 klases no 74 Latvijas skolām. Vislielākā atsaucība bija no Zemgales reģiona skolēniem - 60 klases no 22 skolām kopā savāca 685 kilogramus, viņiem seko Rīgas reģiona 51 klase no 20 skolām ar 554 kilogramiem. Latgales skolēni savākuši 186 kilogramus, Vidzemes reģiona komandas 160 kilogramus, bet Kurzemes skolēni - teju 118 kilogramus. Pagājušajā nedēļā sveču materiālu Likteņdārza darbinieki nogādājuši SIA "Baltic Candles" ražotnē Dobelē, kur tas tiks pārkausēts jaunās svecēs, lai 18.novembrī Likteņdārzā no tām veidotu sveču kompozīciju atbilstoši katra reģiona skolēnu savāktā materiāla apjomam. 18.novembrī Likteņdārza amfiteātrī tradicionāli tiks sagaidīts saulriets. Šogad pasākumu sāks ar lāpu gājienu no ieejas Likteņdārzā līdz amfiteātrim. Tam sekos sadziedāšanās, kurā piedalīsies jauktais koris "Alaine" un sieviešu koris "Anima", kā arī Jūrmalas Kultūras centra jauniešu tautas deju kolektīva "Zālīte" priekšnesumi. Pasākumā tiks apbalvoti sveču konkursa uzvarētāji un godināti visi dalībnieki, pateicoties kuru savāktajam materiālam tapušas sveces, kuras veltītas Latvijas simtgadei.


Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils pilsētas bāriņtiesu turpmāk vadīs Inga Navenicka; Sveču izliešanai Likteņdārzam savākti vairāk kā 1700 kilogrami parafīna un lietotu sveču; un Sinoptiķu jaunākās progn ozes liecina, ka valsts svētku dienā nokrišņmi nav gaidāmi.

Jēkabpils pilsētas bāriņtiesu turpmāk vadīs Inga Navenicka. Viņas kandidatūru slēgtā sēdē no pieciem pretendentiem izvēlējās Jēkabpils domes deputāti. Līdzšinējā Ingas Navenickas pieredze ir Pļaviņu novada bāriņtiesas priekšsēdētāja, liecina informācija Pļavi;nu novada mājaslapā. Jau ziņots, ka Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis 22.augustā izdeva rīkojumu par atklāto konkursu uz Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētājas amatu. Pamatojoties uz Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētāja amatu pretendentu atlases konkursa noteikto kārtību, tika organizēta pretendentu atlase. Konkursā uz Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētāja amata vietu tika saņemti pieci pretendentu pieteikumi. 8.novembra domes sēdes laikā Jēkabpils pilsētas domes deputāti tika iepazīstināti ar saņemtajiem pieteikumiem. Slēgtās sēdes laikā par jauno Jēkabpils bāriņtiesas priekšsēdētāju tika ievēlēta Inga Navenicka.

Sestdien no kādas degošas vienstāvu mājas Jēkabpilī izglābts cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji uz izsaukumu Jēkabpilī, kur kādā no mājām bija redzamas liesmas, devušies ap pusseptiņiem vakarā. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka deg vienstāvu ēka un tajā esošas sadzīves mantas kopumā 50 kvadrātmetru platībā. Ugunsdzēsēji no degošās ēkas izglābuši vienu cilvēku, kurš vēlāk nodots mediķu aprūpē. Ugunsgrēks likvidētsnepilnu divu stundu laikā.

Brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kuros Jāņa Raiņa ielā Jēkabpilī vienstāvu neapsaimniekotā ēkā dega riepas 4m2 platībā, Nameja ielā Jēkabpilī piecstāvu dzīvojamās mājas piektā stāva dzīvoklī dega matracis 0,5m2 platībā un Viesītes novada Saukas pagastā dega atkritumi 20m2 platībā. Vēl šonakt saņemts izsaukums uz Lāčplēša ielu Aizkrauklē, kur uz ceļa braucamās daļas bija izlijusi eļļa apmēram 20 metru garumā. Ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot absorbentu, sakārtoja ceļa braucamo daļu.

Turpinām ziņas

Turpmāk Latvijā ciemi tiks iedalīti koncentrētas apbūves teritorijās un vēsturiskajos ciemos, paredz Ministru kabineta komitejas atbalstītie grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, tad no 6 tūkstoši 314 Valsts adrešu reģistrā reģistrētajiem ciemiem 4 tūkstoši 877 ciemi patlaban neatbilst ciema statusam, proti, tajā nav koncentrēta apbūve un nav noteiktas ciema robežas pašvaldības teritorijas plānojumā. Tomēr, atceļot šīm apdzīvotām vietām ciema statusu, tiktu grauta ierastā adresācijas sistēma, un, grozot adreses, tiktu radīts papildus administratīvais slogs novada pašvaldībām un Valsts adrešu reģistram. Tāpat neērtības veidotos arī minēto ciemu iedzīvotājiem. Tāpēc nolemts ciemus iedalīt divās grupās – vēsturiskajos un koncentrētās apbvūves teritorijās, neatceļot ciema statusu apdzīvotām vietām, kas vairs tam neatbilst.

Gatavojoties Latvijas simtgades svinībām, skolēnu komandas sveču izliešanai Likteņdārzam savākušas 1704 kilogramus parafīna un lietotu sveču. Kopumā konkursā par lielāko novada sveci piedalījās 150 klases no 74 Latvijas skolām. Vislielākā atsaucība bija no Zemgales reģiona skolēniem - 60 klases no 22 skolām kopā savāca 685 kilogramus, viņiem seko Rīgas reģiona 51 klase no 20 skolām ar 554 kilogramiem. Latgales skolēni savākuši 186 kilogramus, Vidzemes reģiona komandas 160 kilogramus, bet Kurzemes skolēni - teju 118 kilogramus. Pagājušajā nedēļā sveču materiālu Likteņdārza darbinieki nogādājuši SIA "Baltic Candles" ražotnē Dobelē, kur tas tiks pārkausēts jaunās svecēs, lai 18.novembrī Likteņdārzā no tām veidotu sveču kompozīciju atbilstoši katra reģiona skolēnu savāktā materiāla apjomam. 18.novembrī Likteņdārza amfiteātrī tradicionāli tiks sagaidīts saulriets. Šogad pasākumu sāks ar lāpu gājienu no ieejas Likteņdārzā līdz amfiteātrim. Tam sekos sadziedāšanās, kurā piedalīsies jauktais koris "Alaine" un sieviešu koris "Anima", kā arī Jūrmalas Kultūras centra jauniešu tautas deju kolektīva "Zālīte" priekšnesumi. Pasākumā tiks apbalvoti sveču konkursa uzvarētāji un godināti visi dalībnieki, pateicoties kuru savāktajam materiālam tapušas sveces, kuras veltītas Latvijas simtgadei.

Un vēl

Latvijas Republikas proklamēšanas simtajā gadadienā laikapstākļus noteiks anticiklona austrumu mala, tādēļ nav gaidāmi ne lieli nokrišņi, ne īpaši stiprs vējš, ne krasas temperatūras svārstības, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Gaisa temperatūra līdz trešdienai būs no +3..+5 grādiem valsts austrumos līdz +9..+11 grādiem Kurzemē. Nedēļas pirmajā pusē stiprākais lietus gaidāms naktī uz trešdienu. Nedēļas otrajā pusē mūsu reģionā pastiprināsies anticiklons, tādēļ būtisku nokrišņu vairs nebūs, debesis brīžiem skaidrosies, kļūs par dažiem grādiem vēsāks, bet lielākas izmaiņas laika apstākļos sāksies tieši ap valsts svētkiem - 18. novembri. Pašreizējās prognozes rāda, ka visu darba nedēļu valdošos dienvidu un rietumu vējus nedēļas nogalē nomainīs brāzmains ziemeļu vējš, ar kuru pie mums ieplūdīs vēsāks gaiss. Svētdien, 18. novembrī, gaisa temperatūra būs ap nulli, drīzāk mazliet virs tās, nokrišņi un migla maz iespējami, vietām uzspīdēs saule.
Pēc svētkiem Latvijā gaidāms aukstāka laika periods, iestāsies sals.



Atstājiet komentāru