2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 22.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizkrauklē no 1.jūlija samazināsies maksa par siltumu; Satversmes tiesa atzinusi, ka Salas novada iekļaušana Jēkabpils novadā atbilst Satversmei; un Cik grādu svelmi Latvijas iedzīvotāji var izturēt, neizjūtot diskomfortu?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vizītē Latvijā ieradīsies Eiropas Komisijas priekšsēdētāja; Līgo un Jāņos policija strādās pastiprinātā režīmā; un Jēkabpils dome piešķir naudu bērnu vasaras nometnēm.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizkrauklē no 1.jūlija samazināsies maksa par siltumu; Satversmes tiesa atzinusi, ka Salas novada iekļaušana Jēkabpils novadā atbilst Satversmei; un Cik grādu svelmi Latvijas iedzīvotāji var izturēt, neizjūtot diskomfortu?

No augusta Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks būs līdzšinējais Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Zellis. Lai nodrošinātu efektīvu dienesta pienākumu izpildi un ar mērķi stiprināt darba organizācijas un iekšējās kontroles sistēmas, ieviest jaunas idejas un efektīvi izmantot uzkrāto profesionālo pieredzi, dienesta interesēs no 1.augusta uz noteiktu laiku līdz 2023.gada 21.decembrim minētajā amatā iecelts Zellis.

Gaisa kvalitātes kontroles mērierīču nodrošināšanai skolās iecerēts atvēlēt aptuveni divus miljonus eiro. Šie līdzekļi paredzēti no jau iezīmētā finansējuma 7,2 miljonu eiro apmērā, kas bija paredzēti augstas gatavības ventilācijas uzlabošanas projektiem skolās. Ar gaisa kvalitātes kontroles mērierīcēm plānots nodrošināt vairākus simtus skolu. 

Latvijas grāmatu izdevēju nozares pārstāvji akcijā "Atdodiet grāmatām 5% PVN likmi" šodien dosies uz Kultūras ministriju, lai svētku noskaņās turpinātu atgādināt par situāciju nozarē, kas prasa no valdības izlēmīgu rīcību un politisko gribu jau tuvākajos mēnešos, kad tiks uzsāktas sarunas par nākamā gada budžeta izveidi. Nozares pārstāvji pulcēsies pie Kultūras ministrijas un "aplīgos" kultūras ministru Nauri Puntuli un "uzmundrinās" ministru vēl uzstājīgāk atbalstīt grāmatu izdevēju aizsākto akciju 5% PVN grāmatām nākamā gada budžetā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi zemākus siltumenerģijas tarifus vairākiem siltumenerģijas uzņēmumiem Latvijā. Šogad no 1. jūlija vairākās Latvijas apdzīvotās vietās gaidāmas zemākas izmaksas par siltumenerģiju, ko, piemēram, vasaras mēnešos izmanto ūdens uzsildīšanai. Maksa par siltumenerģiju samazināsies arī Aizkrauklē. No 1.jūlija SIA “Aizkraukles siltums” – tarifs par vienu megavatstundu būs 43,55 eiro jeb par 1,2% zemāks. 


Turpinām ziņas

Pēdējās Administratīvi teritoriālās reformas lietā Satversmes tiesa nosprieda, ka Ilūkstes novada pievienošana Augšdaugavas novadam un Ozolnieku novada pievienošana Jelgavas novadam neatbilst Satversmei. Savukārt Jaunjelgavas, Carnikavas, Rugāju, Iecavas, Rundāles, Auces, Salas, Salacgrīvas, Alojas, Babītes, Kandavas un Mazsalacas novadiem administratīvi teritoriālā reforma atbilst Satversmei. Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams, tas stājas spēkā tā publicēšanas dienā. Tas nozīmē, ka Saskaņā ar Administratīvi teritoriālo reformu Salas novada iekļaušana Jēkabpils novadam atbilst Satversmei.


Satversmes tiesa secināja, ka līdzšinējā Salas novadā nav reģionālās vai nacionālās nozīmes attīstības centra. Šāda attīstības centra nebūtu arī Jēkabpils novadā, ja tajā netiktu iekļauta Jēkabpils pilsēta. Tātad Salas novada kā patstāvīgas pašvaldības saglabāšana, kā arī citi pašvaldības ierosinātie administratīvi teritoriālā iedalījuma risinājumi neatbilstu vismaz vienam no reformas pamatā esošajiem kritērijiem, proti, tam, ka novada teritorijā jābūt reģionālās vai nacionālās nozīmes attīstības centram. Savukārt jaunais Jēkabpils novads atbilst reformas pamatā esošajiem kritērijiem. Tas ir ģeogrāfiski vienots, un tā teritorijā ir nacionālās nozīmes attīstības centrs - Jēkabpils. Līdz ar to, lemjot par līdzšinējā Salas novada iekļaušanu Jēkabpils novadā, likumdevējs ir ievērojis reformas mērķi un kritērijus.

Un vēl

Kopš pirmdienas rīta Rīgā un Latvijas austrumu daļā līdz Līgo dienai ir spēkā sarkanais brīdinājums. Sinoptiķi pieļauj, ka Latvijas austrumos sarkanais brīdinājums varētu tikt pagarināts līdz Jāņu dienai. Pēc speciālistu teiktā, lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju diskomfortu sāk izjust, ja gaiss sakarst virs 27 grādiem. Aizvadītajās dienās tik karsts laiks ir turējies vairāk nekā desmit stundas diennaktī. Arī naktis ir ļoti karstas. Prognozē, ka gaiss nedaudz atdzisīs tikai nedēļas beigās. Taču tuvojoties nedēļas izskaņai, visticamāk, Latvijā varētu stāties spēkā brīdinājumi par spēcīgiem negaisiem, kas var atnest spēcīgas lietus gāzes, krusu, virpuļviesuli. Tādi jau šogad ir piedzīvoti Eiropā un arī Latvijai var neiet secen.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vizītē Latvijā ieradīsies Eiropas Komisijas priekšsēdētāja; Līgo un Jāņos policija strādās pastiprinātā režīmā; un Jēkabpils dome piešķir naudu bērnu vasaras nometnēm.

Šodien vizītē Latvijā ierodas Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena. EK priekšsēdētāja apmeklēs Latviju saistībā ar Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānismu, iniciatīvu “Next Generation EU” un Latvijas nacionālo Atveseļošanas plānu. Leiena devusies Eiropas tūrē, apmeklējot dalībvalstis, lai tām oficiāli paziņotu, ka to atveseļošanas plāni ir apstiprināti. Iecerēts, ka vizītes laikā Latvijā Eiropas komisijas priekšsēdētāju Ministru kabinetā uzņems premjers. Pēc amatpersonu sarunas notiks ar ūdeņradi darbināma trolejbusa apskate pie Ministru kabineta ēkas. Paredzēts, ka pēc tam amatpersonas dosies uz Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultāti Ķīpsalā. Pēc vizītes Latvijā Leiena dosies arī uz Vāciju un Itāliju.

Eiropas Komisija apstiprinājusi Latvijas Atveseļošanās un noturības mehānisma plānu 1,8 miljardu eiro apmērā. Atveseļošanās un noturības mehānisma plānu vēl būs jāapstiprina Eiropas Padomē. Plāns paredz atbalstu sešās jomās - klimata mērķu sasniegšanā, digitālajā transformācijā, nevienlīdzības mazināšanā, ekonomikas transformācijā un produktivitātes reformās, veselības nozarē un likuma varas stiprināšanā.

Daudzām nabadzīgajām valstīm, kas saņem Covid-19 vakcīnas COVAX programmā, trūkst devu vakcinācijas programmu turpināšanai, paziņojusi Pasaules Veselības organizācija. COVAX programmā 131 valstij piegādāti 90 miljoni Covid-19 vakcīnu devu. Taču ar to ne tuvu nepietiek, lai pasargātu iedzīvotājus no jaunā koronavīrusa, kas turpina izplatīties visā pasaulē. Dienvidāfrikas Republikas prezidents Sirils Ramafosa aicinājis bagātās valstis pārstāt uzkrāt Covid-19 vakcīnu devas. Viņš norādīja, ka Āfrikā līdz šim izlietoti tikai 40 miljoni Covid-19 devu un vakcinēti mazāk nekā 2% iedzīvotāju. No 80 valstīm ar zemiem ienākumiem, kas iesaistītas COVAX, vismaz pusei nav pietiekami daudz devu, lai turpinātu savas vakcinācijas programmas.

Turpinām ziņas

Lai atturētu autobraucējus no likumpārkāpumiem svētku laikā, Valsts policija no šodienas, 22. jūnija, līdz 28. jūnijam strādās pastiprinātā režīmā un kontrolēs, vai autovadītāji pie stūres nesēžas apreibuši.  Pārbaudēs tiks uzraudzīta kopējā satiksme, pārbaudīts akohola daudzums autovadītāju izelpā. Tāpat uzmanība tiks pievērsta gājējiem, velosipēdistiem, mopēdu vadītājiem, kas ir mazāk aizsargātākā grupa ceļu satiksmē. Policija strādās gan pilsētās, gan lauku teritorijā.

Latvijas iedzīvotājiem Jāņus vajadzētu svinēt "savos burbuļos" kopā ar pazīstamiem cilvēkiem, mazāk tiekoties ar svešiem, cilvēkiem. Šādu viedokli Latvijas televīzijai pauda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule. Viņa atzina, ka saslimstība ar Covid-19 Latvijā samazinās, slimnīcās nonāk salīdzinoši mazāk cilvēku, tomēr tie diennaktī arvien ir 10-15 cilvēku, kas tiek stacionēti ar smagu slimības norisi. Cipule sacīja, ka bažījas par Jāņu brīvdienām, jo tās būs garas un būs ļoti labs laiks, viņa cer, ka cilvēki neaizrausies ar alkoholu un tā lietošanai sekojošajām pārgalvībām, lai atpūšoties uz pilnu jaudu, nepiedzīvotu nepatīkamas sekas.

Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka daudzi no pļavās sastopamajiem augiem to retā skaita un sugu īpatnību dēļ, ir īpaši aizsargājami – tādēļ to plūkšana, tirgošana un pīšana vainagos ir aizliegta. Krāšņu svētku rotu aicina radīt arī no augiem, kuri nav aizsargājamo sarakstā.  Būt Tāpat, lasot jāņuzāles vērīgi jāskatās, ne vien lai nenoplūktu ko īpaši retu un saudzējamu, bet arī lai noplūktais augs neapdraud paša svinētāja  veselību, kā tas varētu salasot latvāni vai velna rutku.


Un vēl

Jēkabpils domes deputāti piešķīra 6 tūkstoši eiro vasaras nometnēm. Biedrībai “Ūsiņš” jāšanas sporta dienas nometnei un nometnei - „Ūsiņa vasaras piedzīvojums” – katrai tūkstoš eiro. SIA “Tava nometne” diennakts nometnēm „Izlaušanās brīvībā” un „Brīvdienas Gārfilda stilā” organizēšanai – katrai tūkstoš eiro. Biedrībai “Jauniešu klubs “13.pirmdiena”” dienas nometnes „ Debesmanna–2” organizēšanai-  tūkstoš eiro un  biedrībai “Dabas resursu aizsardzības biedrība”, diennakts nometnes „Jauno makšķernieku skola” organizēšanai - tūkstoš eiro. Apmaksa tiks veikta no Jēkabpils pilsētas 2021.gada budžetā paredzētajiem līdzekļiem.




Atstājiet komentāru