2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 2.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No augusta pieaug maksa par elektrību; Kriminālprocesā par balsu pirkšanu Jēkabpils novadā iesaistītas divas personas; un Šodien spēcīgo lietavu dēļ izsludināts oranžais brīdinājums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunajā mācību gadā plāno ļaut mācības klātienē; Jēkabpils vēstures muzejs saņēmis vērtīgu dāvinājumu; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima šonedēļ sāks diskutēt par tiesībām atlaist darbinieku, kurš atsakās vakcinēties;  Tiek prognozēts cenu kāpums visai lauksaimniecības produkcijai; un Aknīstē, ielūdz uz tikšanos ar Sansusī labklājības rezidenču programmas māksliniecēm.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No augusta pieaug maksa par elektrību; Kriminālprocesā par balsu pirkšanu Jēkabpils novadā iesaistītas divas personas; un Šodien spēcīgo lietavu dēļ izsludināts oranžais brīdinājums.

No augusta pieaug maksa par elektrību. Latvenergo norāda, ka elektrības cena rēķinā pieaugs par vairāk nekā 40%. Tirgotāji skaidro, ka elektrības cenu galvenokārt palielina augstais pieprasījums, ko veido tautsaimniecības atgūšanās pēc Covid-19 krīzes. Vairākums izmanto "Latvenergo" piedāvāto "Elektrum Ekonomisko" līgumu, kurā no augusta cena par kilovatstundu pieaugs par 42,9%. Arī citi elektroenerģijas tirgotāji informē, ka elektrības cena pieaugs. Tomēr dažiem lietotājiem maksa nemainīsies, piemēram, tiem, kuri noslēguši "Tet" 24 mēnešu līgumu ar nemainīgu fiksēto cenu.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, Jēkabpils novadā no 1. līdz 31.jūlijam kopumā reģistrēti 18 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Savukārt divu pēdējo nedēļu laikā jeb 14 dienās – 7. Bet 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir 17,3 saslimušie.

Noslēdzoties Ministru kabineta noteiktajam pārejas periodam, no augusta stājas spēkā izmaiņas pieaugušo Covid-19 laboratoriskajā testēšanā, paredzot, ka turpmāk testēšanu pasākumu apmeklēšanai un dažādu pakalpojumu saņemšanai varēs veikt tikai par maksu. Savukārt Covid-19 simptomu gadījumā epidemioloģiskajai izmeklēšanai laboratorisko testēšanu tāpat kā līdz šim apmaksās no valsts budžeta līdzekļiem. 

Sociālajos tīklos svētdien izplatījās satraucoša ziņa, ka no olimpiskajām spēlēm Tokijā tiek mēģināts ar varu nogādāt uz Minsku Baltkrievijas olimpiskās izlases dalībnieci, vieglatlēti Kristinu Cimanousku, kas kritizējusi Baltkrievijas sporta funkcionārus. Cimanouska vērsusies pie palīdzības pie Starptautiskās olimpiskās komitejas. Tāpat arī sportiste norādījusi, ka nejūtas droša atgriezties Baltkrievijā un gatavojas lūgt patvērumu kādai no Eiropas valstīm. Viņai bija paredzēts šodien starts 200 metru skrējienā.

Turpinām ziņas

Valsts drošības dienesta izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpils novadā iesaistītas divas personas. Saistībā ar šī gada pašvaldību vēlēšanām drošības dienesta lietvedībā patlaban atrodas viens kriminālprocess par iespējamu prettiesisku vēlētāju izvēles ietekmēšanu Jēkabpils novadā. Šajā lietā divām personām ir piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss. Kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, tādēļ drošības dienests plašākus komentārus nesniedz.

Jēkabpils Sociālais dienests no šodienas, 2.augusta atrodas telpās Jaunā ielā 39i. Sarunā ar Radio1 dienesta vadītāja Larisa Laizāne sacīja, ka dienesta tālruņa numuri un e-pasti nav mainījušies. Tā kā šīs nedēļas sākumā vēl notiek visu dienesta sakaru pārslēgšana uz jaunajām telpām, var gadīties, ka kādā mirklī kāds no tālruņa numuriem īslaicīgi nedarbojas. Tādos gadījumos saziņai ar dienestu aicina izmantot e-pastu: sd@jekabpils.lv. 

Un vēl

Šodien Latvijā vērojamas spēcīgas lietavas, vietām nokrišņu daudzumam pārsniedzot pusi mēneša normas. Ciklonam virzoties pāri valsts teritorijai, valsts austrumu un centrālajos rajonos lietus būs ilgstošs un gaidāms ļoti liels kopējais nokrišņu daudzums - priekšpusdienā tas būs sasniedzis 40-50 milimetrus, kas daudzviet austrumu un centrālajos rajonos ir vairāk nekā puse no augusta klimatiskās normas. Vietām iespējams arī pērkona negaiss. Lietus mitēsies tikai vēlā pēcpusdienā. ‘

Ņemot vērā minēto, valstī izsludināts oranžais brīdinājums, kas šodien būs spēkā līdz pulksten 17. Oranžais brīdinājums nozīmē, ka iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu, jo ir iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Minētais arī nozīmē, ka, iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Tāpat var būt bīstami braukšanas apstākļi uz ceļa pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunajā mācību gadā plāno ļaut mācības klātienē; Jēkabpils vēstures muzejs saņēmis vērtīgu dāvinājumu; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Tā dēvētajā "būvnieku karteļa" lietā Konkurences padome konstatējusi pārkāpumus 10 uzņēmumu darbībās. Piemērotie sodi kopumā pārsniedz 16 miljonus eiro. Konkurences uzraugi uzņēmumus, kuri pieļāvuši pārkāpumus sola nosaukt nākamnedēļ. No lēmuma spēkā stāšanās brīža sodītajiem uzņēmumiem gadu būs aizliegts piedalīties publiskajos iepirkumos. 


Izglītības un zinātnes ministrija sagatavojusi epidemioloģiskās drošības protokolu izglītības iestādēm, plānojot ļaut skolām darboties klātienē neatkarīgi no Covid-19 kumulatīvā rādītāja valstī.  Līdz 1.augustam sapotēti jau 62% izglītības iestāžu darbinieku, kas ir par trīs procentpunktiem vairāk nekā nedēļu iepriekš, šodien mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, uzsverot, ka klātienes mācību nodrošināšanai skolās ir būtiski, lai pedagogi vakcinētos. 


Lietuvā diennakts laikā aizturēti vēl 287 nelegālie imigranti, kas ir lielākais skaits cilvēku, kāds šogad vienā diennaktī nelikumīgi šķērsojis valsts robežu ar Baltkrieviju, liecina statistikas biroja šodien publiskotie provizoriskie dati. Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaug. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 3 tūkstoši 500. Lietuvas amatpersonas uzskata, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai.
Migrācijas krīzes dēļ Lietuvā ir izsludināta ārkārtējā situācija.



Turpinām ziņas

Jēkabpils Vēstures muzejs saņēmis vērtīgu dāvinājumu no baronu fon Korfu radinieka – fotogrāfijas un citas liecības par laikiem, kad pilī dzīvoja baroni. Dāvinājumā saņemtie fotoalbumi satur daudz fotogrāfiju, kurās atainota baronu ikdienas dzīve. Izmantojot krājuma jaunieguvumu, muzeja darbinieki varēs uzzināt vairāk ne tikai par baronu sadzīvi, bet arī Krustpils pils telpu iekārtojumu. 

Jēkabpils novada represētos aicina pieteikties braucienam uz salidojumu Ikšķilē 7. augustā, kur notiks Latvijas Politiski represēto personu 22. salidojums. Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus pie ieejas estrādē būs jāuzrāda vakcinācijas sertifikāts, vai apliecinājums, ka ir pārslimots covid-19, vai covid tests, kurš veikts ne vēlāk, kā 48 stundas iepriekš un personu apliecinošs dokuments. Autobuss no Jēkabpils uz Ikšķili izbrauks 7.augustā pulksten 10 no Vecpilsētas laukuma! Pieteikties var zvanot uz tālruni  26114250.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļa informē, ka sakarā ar Brīvības ielas pārbūves darbiem, no 2. augusta uz trim nedēļām tiks slēgts Brīvības un Celtnieku ielas krustojums. Būvdarbu laikā tiks nodrošināta īpašnieku piekļuve īpašumiem, operatīvajā un sadzīves atkritumu savākšanas transporta kustība. Darbus veic SIA “Ošukalns” projektā  “Jēkabpils pilsētas infrastruktūras sasaiste ar TEN-T tīklu”.

Un vēl

Šonedēļ laiks lielākoties būs saulains, vienīgi piektdien daļu Latvijas atkal skars plaša lietus zona. No otrdienas līdz ceturtdienai līs maz. Dienas būs mēreni siltas ar maksimālo temperatūru +19..+25 grādi, naktis gan dzestras, īpaši uz otrdienu un trešdienu, kad lielākajā valsts daļā tā būs tikai ap +10 grādiem, bet trešdienas saulēktā vietām pat līdz +6..+7 grādiem. Piektdien Latviju no dienvidiem sasniegs ciklons, kas Kurzemē un Zemgalē var izraisīt ilgstošu lietu. Brīvdienās gaisa temperatūra paaugstināsies, sestdien sasniedzot +21..+26 grādus, bet svētdien valsts austrumos līdz gandrīz +30 grādiem.


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima šonedēļ sāks diskutēt par tiesībām atlaist darbinieku, kurš atsakās vakcinēties;  Tiek prognozēts cenu kāpums visai lauksaimniecības produkcijai; un Aknīstē, ielūdz uz tikšanos ar Sansusī labklājības rezidenču programmas māksliniecēm.

Par Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projektu, kas paredz darba devēja tiesības no 1.oktobra atlaist darbinieku, kuram nav derīga Covid-19 sertifikāta, nodošanu izskatīšanai komisijām Saeima lems trešdien 4.augustā. Opozīcijas pārstāvji tikmēr gatavojas vākt 34 deputātu parakstus, lai uz laiku apturētu šo likuma grozījumu izsludināšanu un mēģinātu panākt tā nodošanu izlemšanai referendumā.

Latvijai ir nekavējoties jāatjauno infrastruktūras, tajā skaitā atbilstoša žoga būvniecība uz robežas ar Baltkrieviju, komentējot situāciju ap nelegālās imigrācijas plūsmu no Baltkrievijas uz Lietuvu, norāda Saeimas Aizsardzības iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns. Nākamajā nedēļā tiks sasaukta komisijas sēde par šā brīža situāciju Baltkrievijas pierobežā un nelegālās imigrācijas iespējamo pieaugumu un ar to saistīto problemātiku. Tiek norādīts, ka lielāks patruļu skaits nenovērš nelegālo migrantu iekļūšanu Latvijā, nepieciešams būtiski stiprināt pierobežas infrastruktūru.

9. augustā tiks svinēta režisora Oļģerta Krodera simtgade. Godinot mākslinieku, viņa dzimšanas dienā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta režisoram veltīta izstāde “Es varētu būt bibliotekārs”, ko organizē Valmieras teātris sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Ekspozīcija caur grāmatu atspoguļos režisora laikmetu, viņa laikabiedrus, informatīvos un emocionālos iespaidus. Krodera bibliotēka ietver apmēram 10 tūkstoši 640 vienību, periodiskos izdevumus neskaitot. Izstāde būs skatāma no 10. augusta līdz 9. oktobrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva ātrijā.

Baltkrievijas olimpiskās izlases dalībniece, sprintere Kristina Cimanouska, kuru Baltkrievija atstādināja no dalības Olimpiādē par izlases vadības kritizēšanu, oficiāli lūgusi politisko pavērumu Polijā, ziņo Krievijas medijs “Meduza”. Tiek ziņots, ka patlaban Cimanouska atrodas Polijas vēstniecībā Tokijā. Tikmēr Cimanouskas vīrs un bērns jau atstājuši Baltkrieviju un devušies uz Kijevu.

Turpinām ziņas

Augļu un dārzeņu cenu veikalu plauktos ietekmēs ne tikai šī gada ražas prognoze, bet arī vietējo tirdzniecības tīklu iepirkumu politika, degvielas un gāzes cenu pieaugums, darbaspēka trūkums un pat ģeopolitiskie aspekti, norāda Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācija. Šogad novāktās ražas apjomi būs mazāki nekā pērn, kas saistīts ar sauso un karsto laiku un šī iemesla dēļ tiek prognozēts arī cenu kāpums visai lauksaimniecības produkcijai. Sausuma dēļ dillēm un lokiem jau tagad cena kāpusi pat trīs reizes. Cena augusi arī ķiplokiem, sīpoliem, kartupeļiem un kāpostiem.

Latio” šogad veiktajā analīzē par mežu nozari secinājuši, ka Latvija ir viena no labākajām investīciju valstīm šajā jomā Baltijas jūras reģionā. Lai gan kopš 2005. gada meža zemes cena Latvijā ir dubultojusies, meža īpašumu cenas Latvijā ir vienas no viszemākajām starp Baltijas reģiona valstīm. Eksperti norāda, ka ilgtermiņā Latvijas meži ir ražojošs, nevis ātras peļņas aktīvs. Izvērtējot notikušos darījumus, jāsecina, ka cenu ziņā līderis ir Zviedrijas dienvidu reģions, kur par hektāru maksāts gandrīz 11 tūkstoši eiro. Savukārt zemākās summas par darījumiem ir Latvijā, Zviedrijas ziemeļos un Somijas vidusdaļā –  vidēji 2 tūkstoši 800 eiro. 

Un vēl

Trešdien, 4. augustā, Aknīstē, ielūdz uz tikšanos ar Sansusī labklājības rezidenču programmas māksliniecēm Ievu Saulīti un Sabīni Šnē. Mākslinieču jaundarbs “Labais mirklis” ir divdaļīgs, 19.00 sarunu iesāksim pie Aknīstes lielformāta ekrāna, Skolas ielā 7, bet aptuveni 19.20 dalībnieki kopā dosies uz tā saukto Pasta parku. “Labais mirklis” ir apzināti izvēlēts teksta formāts, kurā teju huligāniskām metodēm tiek aprobēti un pārskatīti dažādu autoru teksti. Labo mirkļu tekstu kolāžas no 3. augusta būs apskatāmas Aknīstes “Pasta parkā”. 

Atstājiet komentāru