2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 4.augustā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vienojas par nepieciešamību izsludināt ārkārtas stāvokli pierobežā; Jēkabpilī no septembra būs jauni autobusu maršruti; un Nedēļas nogalē pilsētas svētkus svinēs Viesīte.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcija ar iekšlietu ministri Mariju Golubevu vienojās, ka nepieciešams izsludināt ārkārtas stāvokli pierobežā. Tiek atzīmēts, ka tas pavērtu iespējas straujāk virzīties uz priekšu ar žoga izbūvēšau uz robežas, kas aizvadītajos gados kavējusies, taču šobrīd būtu būtisks šķērslis migrantiem. Tāpat sarunas dalībnieki vienojās, ka līdzās paātrinātai fiziskas robežas izbūvei jālikvidē arī dažādas normatīvās barjeras, kā arī jārada grozījumi krimināllikumā, paredzot lielāku atbildību cilvēku kontrabandas organizatoriem un dalībniekiem.

Jau vēstīts, ka Latvijas Nacionālie bruņotie spēki no 12.jūlija nosūtījuši zemessargus uz valsts austrumu robežu nelegālās imigrācijas atturēšanas pasākumu pastiprināšanai. 
 
Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība vērš sabiedrības uzmanību uz to, ka vakcinācija pret Covid-19 nav vienādi droša visās vecuma grupās, jo īpaši zēniem un vīriešiem vecumā no 12 līdz 24 gadiem pēc otrās Pfizer un Moderna potes miokardīta risks pārsniedz ar Covid-19 saistīto hospitalizāciju risku un diemžēl daudzos gadījumos nepasargā pret atkārtotu inficēšanos. Veselības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris norāda, ka šie atklājumi ir pietiekami nozīmīgi, lai atturētu no sasteigtu politisku lēmumu pieņemšanas par piespiedu vakcinēšanu.

Dailes teātris Mazās zāles un Mēģinājumu zāles pārbūves darbos un tehniskajā aprīkojumā plāno ieguldīt līdz trīs miljoniem eiro. Pānots, ka tiks pārbūvēta ēkas vidusdaļa un būves arhitektūra netiks mainīta. Turklāt Mazajā zālē būs ne tikai 370 sēdvietas, bet arī balkons. Tāpat iecerēts izbūvēt jaunu "black-box" zāli, kurā varēs notikt gan mēģinājumi, gan izrādes. Paredzēti arī citi rekonstrukcijas darbi. Būvniecības darbus teātrī paredzēts sākt rudenī, pabeidzot Mazās zāles pārbūvi 2022.gadā.

Ķīnas vidienes pilsētā Uhaņā, kur 2019.gada decembrī tika konstatēts pirmais zināmais Covid-19 saslimšanas gadījums, visiem iedzīvotājiem atkal tiks veikti Covid-19 testi, jo pilsētā pēc gada pārtraukuma atklāti nepilni desmit saslimšanas gadījumi. Jaunos saslimšanas gadījumus izraisījis koronavīrusa delta paveids. Jau ziņots, ka Ķīna īsteno stingrus pasākumus, lai nepieļautu vīrusa izplatīšanos, un, neskatoties uz vairākiem maziem uzliesmojumiem, Ķīnā situācija kopš pērnās vasaras bijusi mierīga.

Turpinām ziņas

SIA «Jēkabpils autobusu parks» iecerējis vairākus jaunus maršrutus, kas kursēt sāks no 1.septembra. Viens no tiem būs 4. autobuss, kas kursēs pa mar¬šrutu Salas kultūras nams–Jaunā iela–Bebru iela– Ābeļu pamatskola.  Daudzi to varēs izmantot, lai do¬tos uz darbu SIA «Dona» un SIA «Rītausma» un uz skolu.  Plānots arī 6. autobusa maršruts Brodi–Jaunā iela–Palejas iela–kooperatīvā dārz¬kopības biedrība «Vār¬pa». Tas skolēniem no Brodu cie¬mata   atvieglos iespēju no¬kļūt 2. vidusskolā un Krust¬pils pamatskolas au¬dzēk¬ņiem uz savu mācību ie¬stādi, kā arī varēs vest mazuļus uz bērnudārziem un doties uz darbu. Savukārt 9. maršruta au¬tobuss kursēs - Mežaparks–Jaunā iela– Beb¬ru iela–Spuņģēni– «Kal-mī¬tes». Veicot iedzīvotāju aptauju, noskaidrots, ka cilvēki uz Mežaparku grib doties ne tikai vasarā, bet arī citos gadalaikos. Mar¬šruts arī dos iespēju bērniem no Spuņģēniem nokļūt 2. vidusskolā. 
 
Pie Radžu ūdenskrātuves atjaunos skeitparku, pašvaldība šim nolūkam piešķīrusi 14 tūkstoši eiro.   Līdzekļi skeitparka ierīkošanai rasti  pārceļot tos no plānotā pašvaldības līdzfinansējuma Dignājas, Klints, Meliorācijas, Aizkraukles, Krāces, Siguldas, Pērses un Meža ielas posmu atjaunošanai un būvuzraudzībai.  Paredzēts atjaunot skeitparku, kas savulaik darbojās Jēkabpils stadionā un tika demontēts, uzsākot multihalles būvniecību. Šobrīd skeitparks ir novietos teritorijā pie Radžu ūdenskrātuves, kur tas būs arī pēc  atjaunošanas. 

Un vēl

Tradicionāli augusta pirmās nedēļas sestdiena vienmēr ir bijusi Viesītes pilsētas svētku diena, tāpēc arī šogad, pielāgojoties epidemioloģiskajai situācijai un valstī noteiktajiem ierobežojumiem, Viesīte savus svētkus svinēs no 6.- 7.augustam. Pilsētas svētki “Esot kopā” iesāksies 6.augustā Viesītes Kultūras pils koncertzālē ar muzikālu komēdiju “Preilenīte”. Sestdien, 7.augustā svētku rīts iesāksies ar Viesītes pūtēju rīta ieskandināšanu, svētku tirdziņu “Radītprieks”, bērnu rītu un turpināsies ar pasākumiem visas dienas garumā. Pulksten četros pēcpusdienā sāksies lielais svētku koncerts, ko  atklās grupa Labvēlīgais tips un muzicēs daudzi citi pazīstami mūziķi. Viesītes pilsētas svētki noslēgsies ar uguņošanu. Plašāk par Viesītes pilsētas svētku pasākumiem lasiet portālā radio1.lv. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima neskata vakcinācijas loterijas likumprojektu; Jēkabpils pilsētas svētki šogad noritēs ar daudziem maziem pasākumiem; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Šodien Saeimas deputāti lēma no plenārsēdes darba kārtības izņemt vakcinācijas loterijas likumprojektu. Par likumprojekta izslēgšanu no darba kārtības balsoja 59 deputāti, bet pret šo ieceri bija 28 parlamentārieši. Otrdien bažas par šo likumprojektu pauda Jaunā konservatīvā partija, sakot, ka viens no neskaidrajiem jautājumiem saistīts ar vakcinācijas loterijai paredzēto finansējumu, kur lielākā daļa 400 tūkstoši no kopējā loterijas fonda 720 tūkstošiem eiro paredzēta publicitātes un tamlīdzīgu pakalpojumu nodrošināšanai. Deputāti uzskata, ka tā nav adekvāta summa. JKP atbalsta arī Nacionālā apvienība. Arī "Jaunā vienotība" atzina, ka ir gatava iepauzēt ar vakcinācijas pret Covid-19 loterijas likumprojekta skatīšanu Saeimā. 

Saeimas deputātu vairākums šodien sasauktā ārkārtas sēdē lēma ieceri no 1. oktobra dot darba devējiem tiesības atlaist darbiniekus, kuri nebūs ieguvuši Covid-19 sertifikātu, kā arī noteikt dažas profesijas, kurās Covid-19 sertifikāts ir obligāts, nodot skatīšanai atbildīgajai komisijai. 

Jau ziņots, ka valdības atbalstītie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā paredz, ka valsts institūcijās klātienē sniegt un saņemt pakalpojumus varēs personas, kurām ir derīgs Covid-19 sertifikāts. Obligāts Covid-19 sertifikāts, kas pierāda vakcināciju vai izslimošanu, no 1. oktobra noteikts tām nozarēm, kurās nodarbinātajiem ir palielināts risks inficēt citas personas. Tieslietu ministrijā informē, ka valsts pakalpojumiem sākotnēji – pārejas periodā no 1. oktobra līdz 31. decembrim – tiek sniegta iespēja Covid-19 sertifikātu aizstāt ar negatīvu Covid-19 testu. 

Šorīt Čehijas dienvidrietumos sadūrušies divi pasažieru vilcieni un avārijā gājuši bojā divi un ievainoti desmitiem cilvēku. Policija ziņo, ka sadursme notikusi īsi pēc pulksten astoņiem Milavčes ciemā. Sadursmē iesaistīti starptautiskais ātrvilciens starp Prāgu un Vācijas pilsētu Minheni un vietējais vilciens. Čehijas satiksmes ministrs Karels Havlīčeks informē, ka ātrvilciens nav ievērojis signālu un ietriecies reģionālajā vilcienā. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas svētki šogad noritēs ar daudziem maziem pasākumiem. Vairākos, arī bērniem paredzētajos noteikta ieeja ar Covid-19 sertifikātiem vai negatīvu testu. Šogad Jēkabpils pilsētas svētkus – 351. gadadienu – svinēs no 16.-21.augustam. Tiekoties ar žurnālistiem preses konferencē, Jēkabpils Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Druveniece sacīja, ka šī gada svētkiem izvēlēts sauklis “Tik un tā augustā”. 

Pilsētas svētki sāksies 16.augustā ar vides objekta “Labklājība” atklāšanu Rīgas ielas Krustpils tirdziņā. Otrdien īpašā koncertā Mežaparkā uzstāsies metālpūšaminstrumentu kvintets “BRASS.EDU”. Mūziķi koncerta laikā atradīsies laivās, savukārt apmeklētāji aicināti koncertu vērot no Mežaparka pludmales. Trešdien skatītājus pie Krustpils kultūras nama aicinās “Muzikālais balkoniņš” – koncertēs grupa “Mūziķi no Jēkabpils” un  Ēriks Zeps. Ceturtdienas vakarā Kena parka estrādē uzstāsies grupa “Galaktika”. Piektdien vakarā Krustpils pilī notiks Jēkabpils kamerorķestra koncerts “Vakars pilī”, bet Krustpils saliņā sāksies starptautisks mūzikas festivāls “Jēkabpils blūza dienas”, kas ar koncertu turpināsies sestdien.

Sestdiena – svētku kulminācijas diena, kas iesāksies ar pludiņmakšķerēšanas sacensībām un dievkalpojumu Krustpils Vissvētākās trīsvienības Romas katoļu baznīcā. Sestdien no rīta varēs vērot SUP rīta braucienu Daugavā. Tradicionālais Amatnieku dižtirgus atradīsies laukumā pie tirdzniecības centra DEPO, tur būs arī karuseļi un dažādas atrakcijas. Svētku dienā Kena parkā estrādē darbosies grāmatu tirdziņš. Savukārt Sēļu sētā visas dienas garumā būs mājdzīvnieku apskate ģimenēm ar bērniem. Sestdienas vakarā jēkabpiliešus priecēs līdz šim nebijusi aktivitāte – muzikālais vakars kafejnīcās ”Lauku šiks”, “Ūsiņš”, ‘Ķēķis”, “Gaļas nams”, “Ceļavējš” (Bebru ielā 92), “Domino Wok Kebab” un picērijas “Itālis” terasēs. Kafejnīcās apmeklētāji varēs baudīt dzīvo mūziku. Kā svētku kulminācija tiek plānots gaismas šovs, laiks un tā norises vieta pagaidām netiek atklāta.


Par pilsētas svētku pasākumiem un norises laikiem plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Laiks Latvijā šonedēļ būs nepastāvīgs, piektdienas vakarpusē un sestdien valsti šķērsos plaša lietus zona. Ceturtdien un piektdien lielākajā valsts daļā laiks būs saulains, vienīgi Latgalē debesis pārsvarā būs apmākušās un bieži līs. Piektdienas vakarā lietus zona pakāpeniski pārņems visu valsti, naktī uz sestdienu līs ilgstoši, bet sestdienas gaitā lietus pakāpeniski mazināsies. Gaisa temperatūra līdz sestdienai lielākoties +20..+25 grādi, vēsāks Latgalē – +17..+19 grādi, bet naktīs +9..+15 grādi, mazliet siltāka būs lietainā sestdienas nakts. No svētdienas Latvijā sāksies siltāka laika periods. Svētdiena būs saulaina, un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +23..+28 grādiem, bet nākamnedēļ atkal biežāk uzlīs, taču laiks saglabāsies silts, brīžiem sutīgs.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Gandrīz uz pusi pieaudzis jaunu traktoru tirgus; Aknīstē aiztur vīrieti pie kura atrod metamfetamīnu; un Kādai tematikai šogad būs veltītas Eiropas kultūras mantojuma dienas?

Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Sandis Riekstiņš atvainojies par savu ierakstu "Facebook", kurā politiķis norādījis, ka paralimpiskais sports nav salīdzināms ar "parasto sportu". Viņš rosinājis izglītības un zinātnes ministrei Anitai Muižniecei, ka savu amatu varētu pamest, taču ministre to neesot akceptējusi. Riekstiņa viedoklis nepatīkami pārsteidzis invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons valdes priekšsēdētāju Ivaru Balodi, kā arī Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidenti Daigu Dadzīti. Vēlāk ministre garā ierakstā Facebook atvainojās visiem tiem, kurus šis ieraksts aizskāris.

Šī gada pirmajā pusgadā jaunu traktoru tirgus ir palielinājies par 42%, informē Luminor  banka. Arī tās finansēto darījumu skaits jaunas traktortehnikas iegādei pieaudzis par aptuveni par 80 %. Atskatoties uz pērno gadu, banka ziņo, ka 2020. gadā lauksaimniecības traktori tika reģistrēti par 8 % mazāk nekā 2019. gadā. Jaunas tehnikas iegādi pērn lielākoties samazināja Lauku atbalsta dienesta finansējuma pieejamība rudenī, nevis kā ierasts – pavasarī, kad visbiežāk pirms sezonas darbu sākuma tiek iegādāta jauna tehnika, kā arī neskaidrība par pandēmijas ietekmi. Arī šogad Lauku atbalsta dienesta finansējums, kas ļauj iegādāties tehniku ar ietaupījumu vidēji 30 % no kopējās pirkuma summas, varētu būt pieejams tikai rudenī. 

Lietuvas valdība izstrādājusi lēmuma projektu, kas paredz, ka tiem, kas nav vakcinēti pret Covid-19 vai nav to nesen pārslimojuši, būs atļauts iepirkties tikai nelielos veikalos, viņi nedrīkstēs apmeklēt pasākumus iekštelpās un sabiedriskās ēdināšanas iestādes. Iecerēts, ka ierobežojumi stāsies spēkā 13.septembrī un attieksies uz tiem, kuriem nav "iespēju pases" - dokumenta, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, pārslimojis šo slimību vai arī viņam nesen bijis negatīvs Covid-19 testa rezultāts.

Turpinām ziņas

27. jūlijā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja  darbinieki, iepriekš uzsākta kriminālprocesā Aknīstē aizturēja vīrieti, kurš uzglabāja narkotiskās vielas, kas visdrīzāk ir metamfetamīns. Uzsākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana. 27.jūlijā policisti Aknīstē aizturēja 1983.gadā dzimušu vīrieti, kurš iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā. Kratīšanas rezultātā pie vīrieša tika atrasti un izņemti 102 grami narkotisko vielu, kas visdrīzāk ir metamfetamīns. Lai noteiktu precīzu konfiscēto vielu daudzumu un sastāvu –  nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes. Policijai izdevās noskaidrot, ka aizturētais vīrietis ir organizēta noziedzīga grupējuma dalībnieks, kurš, realizācijas nolūkos, piegādāja narkotiskās vielas no Rīgas uz Daugavpili. 28.jūlijā Daugavpils tiesa personai piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Vīrietim draud brīvības atņemšana no diviem līdz astoņiem gadiem. 

Šodien Jēkabpilī, kādā no daudzdzīvokļu nama dzīvokļiem, sabojājot ieejas durvis, veikta zādzība. Nozagta nauda, zelta kulons, makšķeres spole, nodarot zaudējumus vairāk kā 800 eiro apmērā. Par notikušo uzsākts kriminālprocess.

Pagājušās nedēļas laikā reģistrēti jauni telefonkrāpšanas gadījumi, un Valsts policijā secināja, ka krāpnieki pielāgojuši shēmu, uzdodoties par policijas darbiniekiem un vienā gadījumā izkrāpjot vairāk nekā 10 tūkstošos eiro. Valsts policijā brīdina, ka policija nekad neprasa bankas kontu piekļuves datus. Krāpšanas shēma bijusi ļoti līdzīga kā ar viltus bankas darbiniekiem - krāpnieki uzdodas par kiberdrošības speciālisti vai informē par it kā notikušu ceļu satiksmes negadījumu, kurā cietis kāds no tuviniekiem. Tāpat arī ziņo par it kā notikušām aizdomīgām darbībām bankas kontā, tādējādi no iedzīvotājiem ar viltu mēģina iegūt bankas kontu pieejas un personu datus.  Krāpnieku upurus policija aicina pēc iespējas ātrāk sazināties ar savu banku un pēc tam vērsties tuvākajā Valsts policijas iecirknī.

Un vēl

Eiropas Kultūras mantojuma dienas veltītas transporta attīstībai. Mantojums kā ceļš, tilts, pārceltuve un lidlauks, mantojums kā tehniskās un mākslinieciskās domas apvienojums, mantojums kā bijušā novērtējums un virzība uz priekšu, kā stacija, uzgaidāmā zāle un ceļojuma adrenalīns – Eiropas Kultūras mantojuma dienas šogad veltītas tēmai “Transports”. No 17. līdz 19. septembrim apmeklētājiem būs pieejami teju simts mantojuma objekti visos Latvijas novados.

Atstājiet komentāru